Skocz do zawartości

Gravel do około 7000 - 8999 zł

Menor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.08.2018 o 14:37, Menor napisał:

Kupiłem takie cuda i problem znikł ! 

IMG_20180812_133504.jpg MVIMG_20180812_133520.jpg IMG_20180812_133526.jpg

Co to za model butów?

Opublikowano
12 godzin temu, contend napisał:

hej, świetna maszyna ten Rondo Ruut. W jakim sklepie go kupiłeś, bo nigdzie nie mogę znaleźć? 

przy okazji, Marin pokazał gravele na 2019, ten Nicasio 2 wydaje się fajny (rama stal cr-mo, widelec full karbon, sztywne osie, suport wkręcany, hamulce hydrauliczne), cena 5,500zł nie odstrasza jak za taką specyfikację. Szkoda tylko, że napęd 2x10, a nie 1x11 i koła nieprzystosowane do tubeless. To mój faworyt na ten moment, bo też planuję zakup gravela.

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-nicasio-2

a ten Marin Nicasio taki sam, ale ma 1x11, koła 650 (można zmienić na 700) tubeles ready. ale cena sporo wyższa.

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2019-pavement-drop-bar-beyond-road-nicasio-ridge

mają być dostępne na poczatku 2019.

Rower kupowałem w niewielkim sklepie rowerowym w UK.

5 godzin temu, RadS napisał:

Co to za model butów?

Northwave scream 2 plus

Opublikowano

Przykładam się powolutku do zakupu gravelka. Budżet projektu to jakieś 8-9 tysiaków. Zakup planuję albo teraz albo po nowym roku bo z dostępnością rozmiarów w okolicach L (56) jest delikatnie pisząc ciężko. Ponieważ 90% czasu to asfalt na płaskim + pagórki jury a i trochę zależy mi osiągach nowej zabawki wygląda mi na to że napęd 2x11 (od 105 tki w górę ewentualnie SRAM Force 22) jest tym co by mi się przydało. Do tego hamulce hydrauliczne i sztywne ośki. Rama AL lub karbon o preferowanej kolorystyce czarne lub szare + ewentualnie niewielkie dodatki innych kolorów. Miło by było aby rower ważył poniżej 10kg

Na dzień dzisiejszy na żywo oglądałem:

a) Meridę Silexa  (w grę wchodziłby docelowo model 700)

+ ultegra

- wygląd (widać nie każdy inżynier ma zmysł grafika a tu akurat ten ostatni chyba był na chorobowym a na serię z węglowymi ramami akurat wrócił ;))

- obniżona rama w przypadku torby pod ramą nie wlezie 2 bidon

b) Treka Checkpoint AL 4 (kupowałbym AL5)

+ kolorystyka ładniejsza od meridy

- 105ka zamiast ultegry

Niestety w praktyce nie miałem okazji się na tych rowerach przejechać. Zgodnie z testami prasy oba są ok.

Do tego gro rowerów innych producentów widziałem w internecie od groma przy czym większość z nich jest u nas niedostępna w ogóle albo już niedostępna i trzeba czekać na wysyp modeli 2019.

Z ciekawszych:  Jamis RENEGADE elite i gro z napędem 1x11:  Votec vrx pro, RAG+, ROSE GRAVEL...

Jeśli ktoś miał porównanie między tymi maszynami miło by było gdyby coś skrobnął, ewentualnie gdyby podał jakieś propozycje.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Fajna maszynka tyle, że to jednak przełaj a nie gravel. Trzeba by kąty porównać ale raczej rama o bardziej agresywny nastawieniu niż szukam.

Nawiasem właśnie wczoraj doszukałem się info o tym, że Giant wypuszcza nową wersję gravela z 2014: Revolt Advanced

Wersja 0 jest śliczna.  Cena niestety wykroczy raczej mocno poza budżet.  U nas model z 1x11 katalogowo to już 11199 pln.

Ciekawe na ile wycenią wersję na 105-tce? Nie bardzo widzi mi się ten pomarańcz ale sam kształt ramy super.

Jest jeszcze Kona Libre ale to też poza budżetem.

Bliżej możliwości będzie chyba: Cannondale Topstone 105

Widać w sierpniu sporo tych rowerków się pokazuje. Ciekawe co Merida wypuści na 2019 i kiedy...

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano (edytowane)

Odnośnie innych propozycji, zobacz może Fuji Jari 1.3 może przypadnie Ci do gustu. Jest na 105 że sztywnymi osiami, tylko ma hybrydowe hamulce.  Mam w wersji 1.5 ta samą rama z innym napędem i jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
50 minut temu, Morgens napisał:

Odnośnie innych propozycji, zobacz może Fuji Jari 1.3 może przypadnie Ci do gustu. Jest na 105 że sztywnymi osiami, tylko ma hybrydowe hamulce.  Mam w wersji 1.5 ta samą rama z innym napędem i jestem bardzo zadowolony.

Brałem go pod uwagę bo całkiem zgrabnie wygląda ale nie mam przekonania do korby FSA Omega Adventure 46/30T (w mtb mam obecnie blat 48T) a i hamulce ma mechaniczne.

Ogólnie Fuji na 2019 miesza nieco bo model 1.3 będzie miał napęd Apexa 1x11.

Opublikowano
16 minut temu, Zigfir napisał:

Brałem go pod uwagę bo całkiem zgrabnie wygląda ale nie mam przekonania do korby FSA Omega Adventure 46/30T (w mtb mam obecnie blat 48T) a i hamulce ma mechaniczne.

Ogólnie Fuji na 2019 miesza nieco bo model 1.3 będzie miał napęd Apexa 1x11.

A co jest nie tak w tej korbie FSA? Kolor nie taki? Brak napisu Shimano? Można sobie nakleić taki napis ;) Korba jest całkiem ok, a rower zbiera świetne recenzje, jako wyjątkowo wygodny. Na plus to koła od stansa, gotowe aby zalać mlekiem. Ja w swoim specu musiałem ekstra wybulić dodatkowe 1300 zł aby mieć dobre koła. Merida nic nie pokaże nowego bo w tamtym roku zaprezentowała całą nową gamę rowerów Silex. Trochę w swojej ofercie na 2019 zmienił Marin dając w końcu do średniej półki sztywne osie i kilka innych bajerów. Przyjrzał bym się temu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GrochowaMTB napisał:

A co jest nie tak w tej korbie FSA? Kolor nie taki? Brak napisu Shimano? Można sobie nakleić taki napis ;) Korba jest całkiem ok, a rower zbiera świetne recenzje, jako wyjątkowo wygodny. Na plus to koła od stansa, gotowe aby zalać mlekiem. Ja w swoim specu musiałem ekstra wybulić dodatkowe 1300 zł aby mieć dobre koła. Merida nic nie pokaże nowego bo w tamtym roku zaprezentowała całą nową gamę rowerów Silex. Trochę w swojej ofercie na 2019 zmienił Marin dając w końcu do średniej półki sztywne osie i kilka innych bajerów. Przyjrzał bym się temu. 

Wstępnie myślałem o korbie kompaktowej 50x34T bo jednak 90% czasu to asfalt a i statystyka czasem mnie interesuje.  Napis może być. Ale panie te zęby! Jak byś się czuł gdyby Cię pozbawiono 4-rech ;).  

Tak przy okazji wątku obok wpadł mi w oko Cube Nuroad Pro. Niby tańszy ale oprócz poza-grupowej korby oparty o 105-tkę.

Strasznie jestem ciekaw jak wypada na tle Treka Checkpoint AL 5. Osprzęt siakiś takiś podobny poza korbą. Trek lżejszy o 600g ale za to finansowo sporo cięższy.

Edyta: Cube Nuroad Pro na 105-tce ale tylko w 2018, bo już na 2019 wersja pro (całkiem ładnie dodali czerwieni) będzie na tiagrze a na 105-tce wersja Race

już nie będzie tej czerni...  chyba że na "wycieczkowcu" Race FE

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano
Godzinę temu, Zigfir napisał:

Wstępnie myślałem o korbie kompaktowej 50x34T bo jednak 90% czasu to asfalt a i statystyka czasem mnie interesuje.  Napis może być. Ale panie te zęby! Jak byś się czuł gdyby Cię pozbawiono 4-rech ;).  

Tak przy okazji wątku obok wpadł mi w oko Cube Nuroad Pro. Niby tańszy ale oprócz poza-grupowej korby oparty o 105-tkę.

Strasznie jestem ciekaw jak wypada na tle Treka Checkpoint AL 5. Osprzęt siakiś takiś podobny poza korbą. Trek lżejszy o 600g ale za to finansowo sporo cięższy.

Edyta: Cube Nuroad Pro na 105-tce ale tylko w 2018, bo już na 2019 wersja pro (całkiem ładnie dodali czerwieni) będzie na tiagrze a na 105-tce wersja Race

już nie będzie tej czerni...  chyba że na "wycieczkowcu" Race FE

Z tymi zębami to dobrze to policz. Na gravelówce jednak wolniej się jedzie niż na szosie. Jeśli porównujesz set do innego w rowerze typowo szosowym. Z drugiej strony 4 zęby to już sporo :)

Opublikowano

Za chwilę odsłona naszego modelu ROSE Backroad, na karbonowej ramie, osie sztywne 15 i 12 mm, możliwość montażu błotników, prześwit pozwalający na montaż opon do 42 mm. W cenie 2249 euro będzie dostępny jako gravel na nowej 105-tce z hydraulikami i można w nim dobrać komponenty tj wybrać odpowiednią korbę, przełożenia, opony itd. Rower ma geometrię bardzo uniwersalną i dobrze jeździ się nim zarówno na szosie jak i poza nią.  

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 minuty temu, Rosebikes napisał:

Za chwilę odsłona naszego modelu ROSE Backroad, na karbonowej ramie, osie sztywne 15 i 12 mm, możliwość montażu błotników, prześwit pozwalający na montaż opon do 42 mm. W cenie 2249 euro będzie dostępny jako gravel na nowej 105-tce z hydraulikami i można w nim dobrać komponenty tj wybrać odpowiednią korbę, przełożenia, opony itd. Rower ma geometrię bardzo uniwersalną i dobrze jeździ się nim zarówno na szosie jak i poza nią.  

Jakieś zdjęcie  tych rowerków jest osiągalne? A to gravelowa geometria? Ogólnie to jakie są różnice praktyczne między gravelem, przełajem a cyclocrosem?

Czy mi się wydaje czy dedykowane gravele w porównaniu do przełajów czy pobocznych kategorii prezentują się delikatnie średnio.

Np taka Merida Mission CX 400 wygląda całkiem zacnie a już silexy tak sobie.

Opublikowano
46 minut temu, Zigfir napisał:

Jakieś zdjęcie  tych rowerków jest osiągalne? A to gravelowa geometria? Ogólnie to jakie są różnice praktyczne między gravelem, przełajem a cyclocrosem?

Czy mi się wydaje czy dedykowane gravele w porównaniu do przełajów czy pobocznych kategorii prezentują się delikatnie średnio.

Np taka Merida Mission CX 400 wygląda całkiem zacnie a już silexy tak sobie.

Różnice są spore i nie tylko o geometrię chodzi.

Rowery przełajowe muszą być zwrotne, szybkie, z wysokim prześwitem (a więc i mniej stabilne i nerwowe w prowadzeniu( maksymalnie wydajne a więc sztywne i są to rowery sportowe przygotowane do godzinnego wyścigu.

Gravel ma być wygodny, stabilny, przystosowany do dłuższej jazdy. Różni się nie tylko geometrią ale właśnie konstrukcją ramy, która ma dawać amortyzację. Doskonałym przykładem jest np Fuji (porównaj przełaje i model Jari) a także właśnie Silexy od Meridy.

Aby to było jakieś obrazowe... dlaczego niektóre rowery są po prostu niewygodne i źle się na nich czujesz a na innych dobrze i można jeździć godzinami pomimo, że są bardzo podobne (na oko)? Właśnie suma takich drobnych różnic sprawia, że na jednym rowerze chce się jeździć a inny z niewiadomych względów idzie w kąt piwnicy.

Opublikowano
27 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Różnice są spore i nie tylko o geometrię chodzi.

Rowery przełajowe muszą być zwrotne, szybkie, z wysokim prześwitem (a więc i mniej stabilne i nerwowe w prowadzeniu( maksymalnie wydajne a więc sztywne i są to rowery sportowe przygotowane do godzinnego wyścigu.

Gravel ma być wygodny, stabilny, przystosowany do dłuższej jazdy. Różni się nie tylko geometrią ale właśnie konstrukcją ramy, która ma dawać amortyzację. Doskonałym przykładem jest np Fuji (porównaj przełaje i model Jari) a także właśnie Silexy od Meridy.

Aby to było jakieś obrazowe... dlaczego niektóre rowery są po prostu niewygodne i źle się na nich czujesz a na innych dobrze i można jeździć godzinami pomimo, że są bardzo podobne (na oko)? Właśnie suma takich drobnych różnic sprawia, że na jednym rowerze chce się jeździć a inny z niewiadomych względów idzie w kąt piwnicy.

Piękny opis. Dzięki za wyjaśnienie. Przy okazji potwierdziło się że biorąc pod uwagę mój pomysł na długie kilkugodzinne wypady warto się upierać przy gravelu.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Zigfir napisał:

Piękny opis. Dzięki za wyjaśnienie. Przy okazji potwierdziło się że biorąc pod uwagę mój pomysł na długie kilkugodzinne wypady warto się upierać przy gravelu.

Warto. Mówi to zadowolony posiadacz gravela, który jest świadomy ile przepłaca się za takie rowery. Satysfakcja bo wielogodzinnych włóczęgach gdzie tylko Cię oczy i nogi poniosą bezcenna.

20180826_150745.jpg

20180825_182920.jpg Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GrochowaMTB napisał:

Warto. Mówi to zadowolony posiadacz gravela, który jest świadomy ile przepłaca się za takie rowery. Satysfakcja bo wielogodzinnych włóczęgach gdzie tylko Cię oczy i nogi poniosą bezcenna.

20180826_150745.jpg

20180825_182920.jpg

Kurcze żal w robocie siedzieć ;).  Po południu trzeba będzie jakąś trasę zrobić dla odreagowania od poszukiwań...

Ale wracając do tematu gdyby tak silex 700 wyglądał tak z zachowaniem swoich kątów i osprzetu:

2019-Merida-Mission-CX_aluminum-cyclocross-race-bike_Mission-CX-400.thumb.jpg.0d12dfc5cdc29a034d91cb138f1c0fd7.jpg

..to pewnie  już by do mnie jechał...

EDIT: Niby o Mision CX piszą iż to połączenie przełaju i gravela... cokolwiek miało by z tego wynikać ale już hamulce ma mechaniczne.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano

Nie powinieneś się bać mechanicznych hamulców. Tarczowki Trp spyre dają radę, nie bez powodu są montowane w rowerach za 8-10k. Jak dla mnie wygrywają z hydraulika łatwością obsługi a hamują w warunkach używania roweru gravelowego bardzo przyzwoicie. Ja na swoje w Fuji Jari nie narzekam a zdążyło mi się zjeżdżać z V>50km/h i pełna kontrola oraz świetna modulacja siły hamowania, co jest kluczowe np w deszczu, żeby nie zerwać kola.

Opublikowano

Mechaniki w rowerze za ~10k? Później jakbyś chciał to wymienić na hydrauliki to trzeba kupić hamulce i do tego klamki a to już są całkiem spore koszta. Ja osobiście nie pchalbym się w mechaniki za takie pieniądze, nawet biorąc pod uwagę fakt, że tak jak mówił kolega wyżej, trp spyre to całkiem niezłe hamulce, ale nie mają podejścia do hydraulików.

Opublikowano (edytowane)

A dlaczego ktoś miałby wymieniać doskonale działające tarczowe mechaniki na hydro? Pamiętaj, że gravel to nie jest rower do bicia rekordow prędkości i mało kto wchodzi na nim w zakręt na zjeździe z 7 dychami, hamując dwa metry przez zakrętem. Te hamulce, mówię o trp, są skuteczne, proste w obsłudze i przede wszystkim zapewniają bardzo dokładną modulację siły hamowania, a większość hydraulików szczególnie tych tańszych działa na zasadzie 0/1. Dobra modulacja, jeżeli jedziesz załadowany sakwami albo poprostu jako zwykły amator, szczególnie na mokrym asfalcie albo szutrze, jest jak dla mnie bardziej pomocna niż siła hamowania blokująca np. przednie koło. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ludzie kupuja hydrauliki że względu na bardzo dobra modulację, a ty mówisz że mechaniki mają lepszą? Jeździłem przez rok na trp i nie mają porównania do hydraulicznych SRAM rival, które w tej cenie zakupu powinny być standardem.

Opublikowano (edytowane)

Czytaj proszę ze zrozumieniem moje posty, nigdzie nie napisałem, że wszystkie mechaniki mają lepszą madulacje niż hydro. Napisałem, że trp są najlepsze jeżeli chodzi o tarczowe mechaniki i, że są lepsze niż tańsze hamulce hydrauliczne. To po pierwsze. Po drugie, tak pod względem wygody serwisu czy naprawy w trakcie wyjazdu z sakwami na jakimś zadupiu, a do tego ma służyć taki typ roweru, są nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze. Jakich narzędzi potrzebujesz, żeby naprawić pęknięty przewód hamulcowy? W tego typu rowerze jest to duża zaleta. Porównujesz do sram rival, tylko jest to grupa, której odpowiednikiem jest ultegra, a ta w tej cenie do 9k nie jest standardem. Szczególnie w modnych rowerach typu gravel, które jakimś cudem są o 30% droższe niż odpowiedniki szosowe. Trp jako jedne z najlepszych mechanicznych tarczowek nie mają startu do hydraulików z wyzszej półki. Ale jeżeli mam wybrać rower taki jak gravel za 8k,  to nie jest dla mnie minusem, to że ma mechaniczne tarczowki. I jak pisze powyżej może to być w niektórych sytuacjach plus. Niech autor tematu ma pełny obraz i wybierze takie rozwiązanie, jakie będzie najbardziej odpowiadało jego potrzebą, szczególnie , że w pierwszym poście mówi właśnie o hydro.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Godzinę temu, Morgens napisał:

Czytaj proszę ze zrozumieniem moje posty, nigdzie nie napisałem, że wszystkie mechaniki mają lepszą madulacje niż hydro. Napisałem, że trp są najlepsze jeżeli chodzi o tarczowe mechaniki i, że są lepsze niż tańsze hamulce hydrauliczne. To po pierwsze. Po drugie, tak pod względem wygody serwisu czy naprawy w trakcie wyjazdu z sakwami na jakimś zadupiu, a do tego ma służyć taki typ roweru, są nieporównywalnie łatwiejsze w obsłudze. Jakich narzędzi potrzebujesz, żeby naprawić pęknięty przewód hamulcowy? W tego typu rowerze jest to duża zaleta. Porównujesz do sram rival, tylko jest to grupa, której odpowiednikiem jest ultegra, a ta w tej cenie do 9k nie jest standardem. Szczególnie w modnych rowerach typu gravel, które jakimś cudem są o 30% droższe niż odpowiedniki szosowe. Trp jako jedne z najlepszych mechanicznych tarczowek nie mają startu do hydraulików z wyzszej półki. Ale jeżeli mam wybrać rower taki jak gravel za 8k,  to nie jest dla mnie minusem, to że ma mechaniczne tarczowki. I jak pisze powyżej może to być w niektórych sytuacjach plus. Niech autor tematu ma pełny obraz i wybierze takie rozwiązanie, jakie będzie najbardziej odpowiadało jego potrzebą, szczególnie , że w pierwszym poście mówi właśnie o hydro.

A jak się mają TRP do Shimano RS505 flat mount?

PS: Moja stara Merida wyczuła chyba że myślę sobie o nowym rowerku i zrobiła się cokolwiek narowista wieczorkiem na leśnym żwirze. W jakiejś dziurze koło mi i uciekło na kamyczkach i ustawiło lekko boczkiem przy 29 na godzinkę i zaliczyłem po krótkim locie pierwszą glebę od nastu lat. W sumie to dobry przykład jaką niespodziankę możne zrobić niezbyt dopasowany rower do terenu. Niby zwrotny rower to fajna sprawa ale w pewnych warunkach to nie zaleta.

Opublikowano

Nie ma co dyskutować, dobra hydraulika będzie lepsza od dobrej mechaniki jeśli chodzi o siłę hamowania. Ale nie wszystko złoto co się świeci. Hamulce hydrauliczne od Srama w gravelówce były negatywnym zaskoczeniem dla mnie i to w każdym rowerze, który testowałem. Słabe!  To już wolał bym TRP z ich prostotą obsługi. Jestem bardzo zadowolony z moich Shimano - są diablo skuteczne. Ale nie płakał bym gdybym miał TRP - przynajmniej sam i zawsze potrafił bym sobie je ogarnąć.

Opublikowano

To ja dorzucę łyżkę dziegciu do TRP - mam w swoim rowerze. Tylny zacisk zebrał brud, chodzi ciężko. Teoretycznie jest nierozbieralny. W praktyce - jest na necie instrukcja na jakimś zagranicznym forum, ale ja nie mam talentu do takich rzeczy. 

Do tego nie wiem czy to wina klocków (trochę przebiegu mają) czy tarcz, ale mimo regularnego odtłuszczania, ostatnio prawie nie hamują. Po wypłacie wymieniam klocki i zobaczę czy będzie poprawa.

Opublikowano

Jednotłoczkowe mechaniki wydają się w regulacji jeszcze prostsze od Trp.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka