Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam do dyspozycji 5000 zł. Szukam karbonowego HT na kole 29. Najlepiej używany. Kto z miłościwie panujących nam producentów jest w stanie zaoferować najwięcej na rynku wtórnym?

Opublikowano
49 minut temu, Fimala napisał:

Panowie, mam do dyspozycji 5000 zł. Szukam karbonowego HT na kole 29. Najlepiej używany. Kto z miłościwie panujących nam producentów jest w stanie zaoferować najwięcej na rynku wtórnym?

Przecież nikt ci nie odpowie na to pytanie bo na nie nie ma odpowiedzi. Jak ktoś kupił HT za 20 tys to musi być kompletnie wyeksploatowany jak go sprzedaje za 5 tys. A jak wydał z 8 na podstawowy karbonowy HT to rower jest  np. dwuletni i w dobrej kondycji a takiego raczej nie sprzedają. Poza tym każdy taki karbonowy HT jest inny, ważna rama jak Ci się podoba i jest w dobrym stanie jeszcze na gwarancji. A osprzęt i tak będzie do wymiany. 

Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Szukam karbonowego HT na kole 29

Jaki rozmiar?

Zobacz sobie Indiana X10.Bardzo dobrze ten rower wygląda, jak na to ile kosztuje

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak się zastanawiam, na mazowieckie naturalne tereny (typu Kampinoskie górki - zwłaszcza zjazdy, piachy, błota i korzenie) wystarczy:
BIG.NINE 500 LITE, czy przydałoby się coś inną geometrią/mniejszym kątem główki ramy?
Hopek nie planuję, jak trzeba to rower na plecach wniosę na co bardziej stromą górkę, ale w dół chciałbym już zjeżdżać swobodnie.
Widzę, że popularne są tu Gibony które wydają się mieć ciekawszą geometrię, ale nie wiem czy namierzę w Warszawie 30'tkę (no i Merida wygrywa wyglądem ;) ).

Budżet oczywiście zgodny z tytułem wątku (i to najchętniej z dolnymi jego obszarami...).
Jakby rower nadawał się pod dalszą rozbudowę (dobra rama), to też bym nie narzekał...
Zastosowanie: 90% nieutwardzone drogi/leśne ścieżki/bezdroża 10% drogi utwardzone (jak zabłądzę).

Opublikowano (edytowane)

Witam Serdecznie

Dzięki waszym i sugestiom i pomocy udało mi się wczoraj zakupić BIG NINE 500 LITE rozmiar L 2021 ,mistrzem  negocjacji nie jestem ale z 4900 na 4700 zbiłem to pedały będą za darmoszkę. Widzimy się na ścieżkach. 

Tymczasem idę oglądać odcinek Szajkbajka z 2018 roku jak złożyc rower - bo ma przyjść nie poskładany :D

Piona

Edytowane przez shaks
Opublikowano

Witam.

Jak to jest z ew. zamianą pressfit na HII ?

Kiedyś miałem pressfit  i skrzypienie co chwilę. Aktualnie mam Tokena w swoim 26" na HII ( przejechanego 500km ) i po zakupie Meridy 500 Lite chciałbym go tam przerzucic ( razem z hamulcami m7100 które też mam w 26" ).

Ewentualnie coś klasy Merida 500 lite ( sztywne osie ) ale z HII koniecznie i do kasy 5k pln. 

Opublikowano

Dobra cena.I dobrze że wogóle udało się kupić ,bo teraz z tym ogromny problem.Tez mialem meridę  w ręku -L -500 lite-do wzięcia , ale mój  przekrok był miażdząco za duży i przepadło .wziąlem co było -kross 9.0 xl..duża maszyna.

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem nowy na forum. Potrzebuje porady, zamierzam zakupić nowego jednoślada potrzebnego głownie do jazdy rekreacyjnej powiedzmy 60% asfalt/drogi utwardzone, 40% laski/małe zjazdy. Najbardziej zależy mi na tym, żeby główka ramy była w typie TAPRED no i żeby rower był na sztywnej osi. Budżet to do 5tysi aczkolwiek im mniej tym lepiej :)  

Póki co waham sie miedzy tymi:

1.https://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-BIG-NINE-500-LITE-2021-BLUE/6603

2. https://superiorbikes.eu/pl/2021/mtb-hardtail/xp-909/matte-black-dark-silver

3. https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-30-dark-29-p67882

4.https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-50-29-p67864

Dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez jimmi842
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za radę/ sugestię, padło na Meride ;) Czekam na przesyłkę :)

• 2 tygodnie później...
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Podsumowanie dyskusji :

Merida BIG NINE 500 LITE - najczęściej polecana przez forumowiczów, dobry stosunek jakości do ceny.

Rower_Merida_BIG.NINE_500_LITE_Matt_Black_21-078.thumb.jpg.e127d7cff69c9f67f86d48c039cdc63e.jpg

Kellys Gate 70 - polecany przez forumowiczów, dobry stosunek jakości do ceny.

120067.thumb.jpg.2b6972f2bdc6de249ef59e2d5f629231.jpg

Kross Level 9.0 - dobry stosunek jakości do ceny, zrównoważona geometria. 

level_9_0_red_white_glossy.png.thumb.jpg.d8f8997bb89c834c76ec88af502624d9.jpg

Giant Talon 0 - początek przedziału cenowegoRock Shox JUDY TK Coil  - widelec sprężynowy, regulacja odbicia, dobry stosunek jakości do ceny.

1926691294_taalon02021.thumb.jpg.426a0e30b2fec1534f875dc0ef1e5f0d.jpg

B'TWIN RockRider xc 500 - dobry stosunek jakości do ceny, korzystne warunki gwarancyjne, górny przedział cenowy. 

1125713679_RowergrskiMTBXC50029psztywnyEAGLE1x12.thumb.jpg.cfa873d6d2e364f67f67ca916fcf4033.jpg

Indiana Storm X7 - polecana przez forumowiczów, dobry stosunek jakości do ceny.

pobrane.jpg.0f600d87b7ed274d8461cecc2773cbce.jpg

Indiana Storm X9 - polecana przez forumowiczów, dobry stosunek jakości do ceny, górny przedział cenowy.

Rower-gorski-MTB-INDIANA-Storm-X9-M19-Szaro-czarny-prawy-bok.jpg.1e7d9e17871f45b7c4c6879d774b9c80.jpg

Opublikowano

Witam wszystkich,

Przesiadam się z roweru crossowego (kross evado 5.0) ponieważ nie za bardzo daje sobie ten on radę w terenie.

Obserwuje ten watek dłużej i wiem ze wśród forumowiczów faworytem w tym zakresie cenowym jest Kellys Gate 50 lub Merida BIG NINE 500 lite, ale jest problem z dostępnością tych modeli. Ostatnio na centrum rowerowym pojawiły się rowery producenta Superior i zainteresował mnie konkretnie model XP 909:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-superior-xp-909-pd23034/

Wygląda solidnie jeśli chodzi o bebechy, mógłby się ktoś podzielić opinią na temat rowerów tego producenta i czy podany model jest warty kupienia w tej cenie?

Opublikowano
16 godzin temu, slavvomir napisał:

XP 909

Bardzo porównywalne rowery. Różnica w napędzie 1x11 vs 1x12 i amorze 

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Obecna już wręcz dramatyczna sytuacja na rynku rowerowym wymusza na mnie chęć przyspieszonego zakupu, a że ciężko jest kupić ten upatrzony model (Gate 30 lub 50 z 2020) z racji braku dostępności to staram się ograniczać do tego co jest dostępne w lokalnych sklepach.

I tu pojawia się Kross Level 7.0 2020 za 4500zł (może udałoby się coś wynegocjować), a moje pytanie brzmi :

Co przemawia na jego niekorzyść?

Nie znalazłem zbyt wielu opinii na temat tego modelu. Na papierze nie wygląda to źle . Przyznam szczerze , że wizualnie przypadł mi do gustu, jednak sceptycznie nastawionych ludzi do Krossa nie brakuje, stąd pytanie czy warto go brać?

Pozdrawiam

Opublikowano
8 godzin temu, Inveto napisał:

Tylko fatalna gwarancja Kross. 

Generalnie rower bardzo dobry, z braku laku bierz ;) 

• Pomógł 1
Opublikowano

Cześć wszystkim!
Obecna już wręcz dramatyczna sytuacja na rynku rowerowym wymusza na mnie chęć przyspieszonego zakupu, a że ciężko jest kupić ten upatrzony model (Gate 30 lub 50 z 2020) z racji braku dostępności to staram się ograniczać do tego co jest dostępne w lokalnych sklepach.
I tu pojawia się Kross Level 7.0 2020 za 4500zł (może udałoby się coś wynegocjować), a moje pytanie brzmi :
Nie znalazłem zbyt wielu opinii na temat tego modelu. Na papierze nie wygląda to źle . Przyznam szczerze , że wizualnie przypadł mi do gustu, jednak sceptycznie nastawionych ludzi do Krossa nie brakuje, stąd pytanie czy warto go brać?
Pozdrawiam

Jeśli level 7.0 to według mnie lepiej model 2019 niż 2020, komponenty grupowo bardziej do siebie zbliżone niż w 2020. Miałem przez rok i byłem bardzo zadowolony, dopóki nie musiałem bujać się z serwisem (wada ramy, nie byli mi wstanie jej wymienić i oddali kasę) "teraz mam gate 70 2019 i to są bardzo podobne rowery.

Level 7.0 2019

https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-kross-level-7-0-2019-rozmiar-l-21-nowy-CID767-IDIGmU2.html

https://allegro.pl/oferta/rower-kross-level-7-0-2019-m-27-5-9830739238

Gate 70 2019 kupiłem u nich w listopadzie za niecałe 4tys jak dobrze pamiętam a teraz stoi 5400
https://salon-rowerowy.pl/mtb-xc-hardtail/87578-rower-kellys-gate-70-2019-275-m-wyprzedaz-8585019393180.html

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem nowy na forum więc witam wszystkich forumowiczów. 

Zamierzam kupić nowy rower z przedziału jak w temacie. Poprzedni został mi skradziony, był nim Haibike edition 7.60 z 2017r.

Szukam roweru xc na sztywnych osiach. Jazda rekreacyjna ze sportowym zacięciem. W dalszej perspektywie amatorski start w zawodach xc oraz cross duatlon (na poprzednim rowerze 2 starty w duatlonie). Jazda w okolicach Zielonej Góry. 

Na chwilę obecną zastanawiam się nad:

Rockrider xc 100 z decathlon'a

Unibike Flite 29 2021. 

Unibike jest dostępny w sklepie rowerowym w mojej miejscowości. Rockrider z decathlon'a wysyłkowo więc nie mam możliwości przymierzenia się. 

W sobotę odwiedzę jeszcze pozostałe sklepy w ZG i zobaczę co jest dostępne. 

Zastanawiam się głównie nad geometria ram wyżej wymienionych rowerów gdyż cyfry nie za wiele mi mówią. 

Pozdrawiam 

PS. Mój wzrost 170cm więc rama 17'' lub M

Edytowane przez Zakor
Opublikowano

Nie dziwię się, że masz dylemat...

• XCR konta Markhor - podobny poziom.
  • Napęd SLX kontra Sram NX - chyba bardziej skłaniałbym się ku SLX.
  • Hamulce Deore kontra Sram Level - jak wyżej.
  • Obręcze (szerokie) na plus Rockridera, opony na plus Unibike.
  • Unibike jest wyraźnie krótszy, kąt główki podobny. Rockridera masz najbliżej w Poznaniu, jeszcze...
  • Gwarancja na plus Decathlona, ale Unibike to solidne i trwałe maszyny.
  • Kolorystyka tylko Unibike 😀.
Opublikowano (edytowane)

Puchatek dzięki za odpowiedź. 

Zgadzam się z tym co napisałeś, poza tym że kolorystycznie rockrider bardziej mi się podoba. 

Poza tym w rockrider jest zewnątrze prowadzenie linek które jest dla mnie na plus. 

Co do cen to:

Rockrider xc 100 4099

Unibike Flite 29 4899

W jednym i drugim przypadku ciężko o negocjacje, w sklepie z Unibike powiedzieli że mogę liczyć na większy rabat na akcesoria. 

Wydaje mi się że Unibike dzięki temu, że jest krótszy będzie bardziej zwrotny. Na 29'' jeszcze nie jeździłem, do tej pory miałem 27,5 i zastanawiam się czy będzie duża różnica w zwrotności po przesiadce na duże koło. 

Edytowane przez Zakor
Opublikowano

Jak sądzicie, który z poniższych będzie lepszym wyborem do normalnej jazdy po lasach, szutrach, piachach, mieście?

Klasa osprzętu przemawia za BH. Tylko jak sprawdzi się napęd 1x12 w amatorskiej jeździe? Do tego póki co jest to u nas marka niszowa.

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2319-3122/bignine-300-lite

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-bh-expert-4-0-pd22776/?v_Id=143637

Uwaga! BH Expert na zdjęciu ma Rockshoxa. W rzeczywistości zamontowano w nim Raidona.

Opublikowano

Nowy rower bez sztywnych osi i łożysk maszynowych, obręcze 20 mm, napęd 2 x ... to słaby pomysł. 

Opublikowano
5 minut temu, TomekCorsa napisał:

Nowy rower bez sztywnych osi i łożysk maszynowych, obręcze 20 mm, napęd 2 x ... to słaby pomysł. 

Merida ma obie sztywne osie, za to napęd 2x. BH ma z tyłu sztywną oś, za to napęd 1x. Więc...?

Opublikowano (edytowane)

Więc obręcze 20 mm to jaką oponę, 2.25 ? Wybrał bym ten który ma wszystko co uważam że powinien mieć. 

Ani jeden ani drugi nie ma wszystkiego co ... 

Najważniejsze jednak żeby czuć ten kupowany rower i wtedy nie musi mieć tego co inni mówią że mieć musi. 

Edytowane przez TomekCorsa
Opublikowano
W dniu 28.02.2021 o 11:05, HerrMann napisał:

Tylko jak sprawdzi się napęd 1x12

Z tych dwóch wybrałbym Meridę ze względu na sztywne osie.

Zobacz sobie jeszcze Indiana X7-X10, masz tam napęd 2x, sztywne osie i RS