audik Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 Witam wszystkich Nie udzielałem się tylko grzecznie przestudiowałem na forum temat i tak stałem się posiadaczem MERIDY BIG.NINE 500 LITE : )
Maciałek Opublikowano 26 Marca 2021 Opublikowano 26 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:47, Cunpollino napisał: tak fajnie głośno chodzi Nie. Głośno było w 2020. W 2021 SLX jest cichutki. Ja to akurat lubię
gpro Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 Witam. Szukam mtb do zrzucenia nadwyżki kilogramów jeżdżąc po lesie. Las to jedyna opcja by normalnie pojeździć w dzisiejszych czasach. Z "góralem" na stalowej ramie miałem kontakt niecałe 30 lat temu, więc to odległe czasy i dużo zmieniło się. Slang rowerowy jest mi zupełnie nieznany. W lokalnych sklepach pustki, a wybór taki, że jest jeden rower i możesz kupić, lub nie Trochę poczytałem i wiem że są takie marki jak Specialized, Trek, Cannondale czy Cube. Po przejrzeniu 2 wątków okazuje się, że lepiej wypada Indiana, czy coś z Decathlonu. Indiany poszły w górę. Kross odpada. Co zaproponujecie przy 182cm i 113kg?
hudezz Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 @gpro przejrzyj podsumowanie wątku z 16 lutego i szukaj co dostępne w Twojej okolicy
TomekCorsa Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 (edytowane) Rockrider ,y od XC50 wszystkie wytrzymają bo ja nimi jeździłem. Ważę więcej i szybko zużywam małe koronki. Śmiało bierz z Decathlon ,u. Edytowane 28 Marca 2021 przez TomekCorsa
gpro Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 Tylko Rockridera ciężko będzie trafić i XC500 przekracza budżet. Merida BIG NINE 500 LITE vs INDIANA Storm X9 ?
hudezz Opublikowano 28 Marca 2021 Opublikowano 28 Marca 2021 Jeśli przypasujesz z rozmiarem to zdecydowanie X9
gpro Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Przy moim wzroście 182 rama 19 chyba będzie odpowiednia. Zastanawiam się jeszcze nad markowymi w tej cenie. Nie mając doświadczenia z żadnym z osprzętów pewnie nawet najsłabsze będzie bardzo dobre. Szajbajk na filmach mówi, że na pierwszego mtb nie warto wykładać dużo $. Jak na razie x9, tylko z serwisem problem będzie w okolicy, a sam pewnie nie ogarnę. Mam jeszcze takie typy: Cannondale Trail 5 2021 Cannondale Trail 29 SL 4 2021 Specialized Rockhopper Expert 29 2021
hudezz Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Cannondale sobie odpuść, placisz za markę a osprzęt i amorki słabe, Spec jest najlepiej wyposażony z tych markowych, ale przy X9 blednie. Nie masz w okolicy żadnego serwisu rowerowego? Może i dużo nie warto wykładać, ale rower kupujesz na kilka lub nawet kilkanaście lat. Kupić coś i później się zastanawiać, czy nie lepiej było dołożyć te pare stówek? Imho nie warto.
gpro Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 I chyba ostatnie pytania, bo jestem coraz bardziej zdecydowany. Czy X9 ma sztywne osie? INDIANA Storm X9 vs ROCKRIDER xc 500 Który jest lepiej wyposażony? Na xc500 musiałbym miesiąc poczekać.
hudezz Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 @gpro XC500 i X9 mają sztywne osie boost XC500 ma mieszanke 1x NX/GX i lepszy amorek. X9 ma napęd 2x XT z korba SLX i troche słabszy amor Osprzętem "wygrywa" X9 Amorkiem "wygrywa" XC500 Kołami "wygrywa" XC500 1
gpro Opublikowano 29 Marca 2021 Opublikowano 29 Marca 2021 Wygrał u mnie INDIANA Storm X9, już zamówiony.
hudezz Opublikowano 30 Marca 2021 Opublikowano 30 Marca 2021 18 godzin temu, gpro napisał: Wygrał u mnie INDIANA Storm X9, już zamówiony. Będzie stryjenka zadowolona 😛😛😛😛
PiotrRockrider Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 30.03.2021 o 00:38, gpro napisał: Wygrał u mnie INDIANA Storm X9, już zamówiony. Rockrider czy Indiana super wybor. Nie wiem jak Indiana ale rockrider podaje ze do 120 kg jest ok. Więc pewnie 130 tez nie będzie problemu. Chodzi o to żeby się rower nie pogial jak skoczysz na dropie ( skocznia) do jazdy w lesie bez skakania czy szybkich zjazdów po dziurach pewnie jeszcze więcej kg wytrzyma. A w diecie wiesz co ograniczyć zeby waga spadła? Sam rower może być za mało na zrzucenie wagi jak nadrobisz jedzeniem. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez PiotrRockrider
Accent_Szaj Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 13 godzin temu, PiotrRockrider napisał: Chodzi o to żeby się rower nie pogial jak skoczysz na dropie ( skocznia) Oj Piter, Piter. Naprawdę myślisz że brali do testów 120kg chłopa i mówili żeby skoczył z dropa? W dniu 30.03.2021 o 00:38, gpro napisał: już zamówiony Gratulacje
PiotrRockrider Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Oj Piter, Piter. Naprawdę myślisz że brali do testów 120kg chłopa i mówili żeby skoczył z dropa? Gratulacje Myślę że brali babę 😅 Ja waze 73 obecnie i dobilem felgę w treku na MTB POMERANIA. Carbon pękł. Jak ktos waży 120 proponuje powietrza conajmniej 3 bary pompowac, co by dętki na dziurach nie przebijać.
gpro Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Mój już x9 już czeka. Trochę wkurzyłem się, bo napisali w mailu, że gotowy do odebrania, a na miejscu okazało się, że jeszcze nieprzygotowany. A co warte uwagi z markowych rowerów w podobnej konfiguracji jak x9? Chodzi mi, po ile chodzą rowery Specialized i cannondale w takiej konfiguracji. X9 miał być na środę, w inne dni odebrać nie mogłem, więc mam trochę czasu aby przemyśleć decyzję.Najlepsza dieta, to MŻ. Na razie jej się trzymam. 4kg w ciągu 3 tygodni. Prawie codziennie łażę po bieżni. Na razie specjalnych efektów nie ma, jeśli zejdę do 100, to będzie sukces. Tabletki mysimba mam przygotowane. mam nadzieję, że posłużą jako bat nad głową, bo nie chciałbym tego świństwa przyjmować.
wqw Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Jak macie problemy z dieta, jedzeniem itp to zapraszam do siebie IG zawziecie.do.celu Pomogę Wam ogarnąć kilogramy a będziecie jedli co będziecie chcieli
hudezz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 @gpro ani spec ani cannon nie maja nic podobnego 2x w swojej ofercie, z ciekawości sprawdziłem speki, najbliżej cenowo do X9 jest rockhopper expert, naped 1X SX, amor RS Judy z dumperem TK, brak sztywnych osi. Cannon ma F-Si najtańszy model ponad 10k mieszanka SX/NX i amorek Foxa. Scott ma model Scale 970 naped 1X NX/SX, amorek Judy TK i dziwny boost 5x141 Dane z oficjalnych stron, można by na upartego szukać modeli z poprzednich roczników ale komu by się chciało
saguro Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Szukam roweru MTB i skłaniam się ku Indiana X9. problemem jest, że mam około 175cm wzrostu, a wewnętrzna długość nogi to ok 83cm. Uważacie, że będzie ok? Jak zamówię w Media Expert to będę mógł zwrócić po próbnej jeździe w domu? Czy może macie inne propozycje (X9 ma rozmiary ram tylko 19 i 21). Myślałem też o Trek X-Caliber 8 o którym Szajbajk mówił w 2018 roku, ale widzę, że cena wzrosła, a półka osprzętu spadła (Szajbajk mówi o X-Calibrze 8 z 2018) I takie dodatkowe pytanie: jakbym chciał do niego zamontować sakwy, to w jaki sposób? wydaje mi się, że nie ma tam możliwości dołączenia bagażnika Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez saguro
hudezz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 @saguro a nie masz sklepu w pobliżu aby się przymierzyc? Jesli kupisz przez internet masz 14 dni aby oddać rower najlepiej zachować karton bagażnika na sakwy nie zamontujesz do X9, brak w nim otworów montażowych
sapcik Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć! To mój pierwszy post tutaj, więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Przejrzałem podsumowanie polecanych rowerów, jednak bardzo prosiłbym o pomoc w dopasowaniu roweru do mnie (i co się obecnie opłaca). Wzrost: 186cm Waga: okolice 105kg, leci w dół Długość nogi: okolice 84cm Teren w którym jeżdżę ze znajomymi jest bardzo mocno urozmajcony: - ostatnio jechaliśmy część szlaku rowerowego Orlich Gniazd (ścieżki leśne, od Bydlina do Częstochowy) - od czasu do czasu zdarza się, że jeżdżę normalną drogą Z góry dziękuję za pomoc 🙂 Osobiście rozważam Storm X9, ale czy warto? Jednak, ze względu na sklepy w okolicy, to z gwaracją i serwisem będzie łatwiej giant / kelly lub merida 🤔 Pozdrawiam, Wojtek Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez sapcik
hudezz Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) @sapcik obecnie opłaca się to, co znajdziesz fizycznie dostępne w okolicy do przymiarki, chyba że chcesz kupić w internecie bez przymiarki. Pojeździj po okolicy i zobacz co jest dostępne Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez hudezz literówka
sapcik Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 23:31, hudezz napisał: @sapcik obecnie opłaca się to, co znajdziesz fizycznie dostępne w okolicy do przymiarki, chyba że chcesz kupić w internecie bez przymiarki. Pojeździj po okolicy i zobacz co jest dostępne Dzięki za podpowiedź :) niestety, ale na stanie faktycznie nic sensownego. Jedyne co, to jutro dzwonić czy uda się ściągnąć 500 lite.
Rekomendowane odpowiedzi