Skocz do zawartości

MTB do około 4000 - 4999zł

Pomidorczyk
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Common napisał:

Witam, co sądzicie o tych modelach czy coś innego, Budżet 5000, moja jazda rekreacyjna (nie chcę crossowego)

https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-greynred/  - wymiana hamulców, tarcz, klocków  

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2319-3122/bignine-300-lite - wymiana hamulców, tarcz, klocków , amor słaby 

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x8-m19?gclid=Cj0KCQjwwLKFBhDPARIsAPzPi-JfNDnQv5eeCNvGsn1Wd3wYyhkSeycmL0a5kEKrkERKsqXHSGaHCS8aAm_aEALw_wcB

Indiana bije rowery cena - osprzęt - ale brak serwisu, brak możliwości przymierzenia, nie wiem co to za rama, na forach ciężko coś znaleźć o x8i nie wiem czy ta 19 będzie dobra na mnie - 176 wzrostu 

Poczytaj temat o Indianach, znajdziesz tam wymiary ramy X8 w tabelce. Może te cyferki coś Tobie powiedzą. Wg opisu ze strony sklepu 19" powinna pasować do Twojego wzrostu. Najważniejszy pierwszy przegląd a później możesz oddać rower do najbliższego serwisu. Wymiana linek, sterów, łożysk to żadna filozofia. Większość serwisów rowerowych poradzi sobie z tym bez problemu :)

Co do rowerów z linków najsłabszy wg mnie jest Cube, lepszym wyborem jeżeli nie chcesz Indiany będzie Merida. Nie wiem dlaczego chcesz wymieniać w nim amor? Judy jest słabszym amorkiem pod względem wytrzymałości od tego XCR-a.

Merida i Cube mają porównywalny osprzęt, obręcze też. Piasty na plus dla Meridy. Więc numero uno X8, due Merida, tre Cube :) i na tym zakończymy :D 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Common napisał:

Witam, co sądzicie o tych modelach czy coś innego, Budżet 5000, moja jazda rekreacyjna (nie chcę crossowego)

https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-greynred/  - wymiana hamulców, tarcz, klocków  

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2319-3122/bignine-300-lite - wymiana hamulców, tarcz, klocków , amor słaby 

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x8-m19?gclid=Cj0KCQjwwLKFBhDPARIsAPzPi-JfNDnQv5eeCNvGsn1Wd3wYyhkSeycmL0a5kEKrkERKsqXHSGaHCS8aAm_aEALw_wcB

Indiana bije rowery cena - osprzęt - ale brak serwisu, brak możliwości przymierzenia, nie wiem co to za rama, na forach ciężko coś znaleźć o x8i nie wiem czy ta 19 będzie dobra na mnie - 176 wzrostu 

Mnie w Indianie odstraszyłyby dwie rzeczy: - 5 lat gwarancji na rame 

- Waga, mimo lepszych podzespołów, waży najwięcej

Z drugiej strony wagowo nie są to wielkie różnice i jeśli rower będziesz raczej do 5lat zmieniać to te wady znikają.

Uważam, że amor w 300lite do rekreacyjnej jazdy jest wystarczający :)  mam w planach wymiane na cos lepszego i lżejszego, ale na razie przy powrocie do formy daje rade 

Edytowane przez jackdzeki
Opublikowano

Cześć. W cenie do 5500 zł jakie rowery będą na sztywnych osiach i jak to trzeba odczytywać w specyfikacji roweru?   

Opublikowano
1 godzinę temu, patrykbelc napisał:

Cześć. W cenie do 5500 zł jakie rowery będą na sztywnych osiach i jak to trzeba odczytywać w specyfikacji roweru?   

Do tego budżetu, nie znajdziesz lepszego niż rockrider xc500 :)

Opublikowano
2 godziny temu, kafarek96 napisał:

Do tego budżetu, nie znajdziesz lepszego niż rockrider xc500 :)

Jeśli znajdzie :)Niee ma ich na stronie, do upolowania w sklepach stacjonarnych. Na stronie sa XC100 3 szt w rozmiarze S i 4 XL :)

Opublikowano
47 minut temu, hudezz napisał:

Jeśli znajdzie :)Niee ma ich na stronie, do upolowania w sklepach stacjonarnych. Na stronie sa XC100 3 szt w rozmiarze S i 4 XL :)

No z tym jest problem, tak na szybko eLka stoi w Piasecznie 😀

Opublikowano (edytowane)

ok dziękuje za odpowiedź, a z takich marek jak Merida czy Giant ? Merida 500 lite ma sztywną oś?

Edytowane przez patrykbelc
Opublikowano
Godzinę temu, patrykbelc napisał:

ok dziękuje za odpowiedź, a z takich marek jak Merida czy Giant ? Merica 500 lite ma sztywną oś?

Nie ma, sztywne osie w standardowym rozmiarze to 15x100 lub 15x110 boost z przodu i 12x142 lub 12x148 boost z tyłu w rowerach XC/Trail/Enduro. DH to juz zupelnie inna bajka :)

Najszybciej rozpoznasz czytając opisy wyposażenia i googlaj na stronach producentów piast :)

Opublikowano

To jest normalnie tragedia 5600 zloty za taki osprzet 😭. A 2 lata temu jak przymierzalem sie do kupna roweru to kross lvl 8 byl za 3600 a Rockrider xc500 za 4500. Bledem bylo nie kupienie roweru bo sa inne wydatki a teraz lvl 8 za 5kola dorwalem. Biznes zycia 😑

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, hudezz napisał:

Nie ma, sztywne osie w standardowym rozmiarze to 15x100 lub 15x110 boost z przodu i 12x142 lub 12x148 boost z tyłu w rowerach XC/Trail/Enduro. DH to juz zupelnie inna bajka :)

Najszybciej rozpoznasz czytając opisy wyposażenia i googlaj na stronach producentów piast :)

Oglądałem jakiś film o Merida big nine 500 lite 2019 i sprzedawca mówił. że rower ma sztywną oś z przodu jak i z tyłu. Rozumiem, że wersja 2021 już nie ma.  Patrze na te specyfikacje i ja nie widzę nigdzie tych paramentrów żebym mógł to ustalić. 

Opublikowano

@patrykbelcOczywiście, że Merida 500 Lite ma sztywne osi, nawet model niżej 300 Lite również ma sztywne osie. Rowery te mają tą samą ramę od kilku sezonów i zawsze są tam sztywne osie.

Opublikowano
3 godziny temu, hudezz napisał:

Jak nie ma jak ma? Obie osie boost i sztywne.

Opublikowano
2 godziny temu, patrykbelc napisał:

Oglądałem jakiś film o Merida big nine 500 lite 2019 i sprzedawca mówił. że rower ma sztywną oś z przodu jak i z tyłu. Rozumiem, że wersja 2021 już nie ma.  Patrze na te specyfikacje i ja nie widzę nigdzie tych paramentrów żebym mógł to ustalić. 

Masz rację, 500 lite ma sztywne osie. Patrzyłem na 500 bez lite :)

Opublikowano

To i ja się wtrącę z pytaniem do tematu Merid. Obecnie sam szukam czegoś do 5k, czegoś w stylu MTB/MTB XC. Poza dojazdami do pracy jeżdżę rowerem po leśnych i polnych ścieżkach. Tereny lekko pagórkowate, w lasach czasem spotykane większe stromizny. Asfalty tylko w czasie dojazdów do pracy i dojazdów do wcześniej wymienionych lokacji, sporadycznie zdarza się jakiś dalszy bardziej rekreacyjny wypad w 100% asfaltowy. Zaznaczę też, że w moich okolicach nie ma żadnych startów XC, zawodów itp także nie ścigam się nigdzie o złote kalesony. W sklepie rowerowym u mnie w mieście znalazłem niebieską Meridę 500Lite w rozmiarze L i Meridę 300Lite w rozmiarze M. Do M-ki jeszcze się nie przymierzałem, na L-ce niby ok chociaż ciężko coś powiedzieć po 300metrach po chodniku. Moje wymiary 182cm i bardzo szczupły. 

Jak myślicie, warto dopłacać do 500 czy może zaoszczędzić te kilka stówek i brać 300? W poniedziałek będę w sklepie i trzeba coś zadecydować.

A może w tym budżecie coś innego doradzicie pod moje zastosowanie? 

Opublikowano
2 godziny temu, Pawel933 napisał:

To i ja się wtrącę z pytaniem do tematu Merid. Obecnie sam szukam czegoś do 5k, czegoś w stylu MTB/MTB XC. Poza dojazdami do pracy jeżdżę rowerem po leśnych i polnych ścieżkach. Tereny lekko pagórkowate, w lasach czasem spotykane większe stromizny. Asfalty tylko w czasie dojazdów do pracy i dojazdów do wcześniej wymienionych lokacji, sporadycznie zdarza się jakiś dalszy bardziej rekreacyjny wypad w 100% asfaltowy. Zaznaczę też, że w moich okolicach nie ma żadnych startów XC, zawodów itp także nie ścigam się nigdzie o złote kalesony. W sklepie rowerowym u mnie w mieście znalazłem niebieską Meridę 500Lite w rozmiarze L i Meridę 300Lite w rozmiarze M. Do M-ki jeszcze się nie przymierzałem, na L-ce niby ok chociaż ciężko coś powiedzieć po 300metrach po chodniku. Moje wymiary 182cm i bardzo szczupły. 

Jak myślicie, warto dopłacać do 500 czy może zaoszczędzić te kilka stówek i brać 300? W poniedziałek będę w sklepie i trzeba coś zadecydować.

A może w tym budżecie coś innego doradzicie pod moje zastosowanie? 

NIedawno kupiłem 300lite, mierzyłem się do L i M (mam taki sam wzrost jak Ty, ale ważę chyba więcej ok 85kg) i dla mnie zdecydowanie M'ka. ale wzrost nie jest zawsze dobrym doradcą przy wybieraniu roweru, sprawdź kalkulator na stornie meridy, podobno działa dość dobrze. W moim przypadku byłem na pograniczu M i L, ale jednak bardziej po stronie M'ki.

500lite ma lepszy i lżejszy amorek (i chyba  nowsze deorki), jak różnica w cenie nie jest duża to myślę że warto dopłacić, ale muszisz sam pomyśleć czy jest Ci to potrzebne

Opublikowano

Witam serdecznie . 

Ja z tym samym pytaniem co kolega Pawel933 , tylko po stronie Norweskiej + dodatkowo  intensywniejsze treningi w terenie do zredukowania wagi.

Z tych rowerków poniżej co jest warte uwagi ?? :

White XC 290 Pro Deore 11s 21, terrengsykkel, herre - Svart - Terrengsykkel | XXL

Scott Scale 900 Comp 1x12 21, terrengsykkel, unisex - Orange - Terrengsykkel | XXL

Cube Analog HD RLO SX12 21, terrengsykkel, unisex - Svart - Terrengsykkel | XXL

Dziękuje za odp.

Opublikowano (edytowane)

...

Opublikowano

Hej, co sądzicie o tej Indianie?

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x10-m19

Warto? Czy np. lepiej coś z Decathlonu?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WojtekWojtek napisał:

Hej, co sądzicie o tej Indianie?

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x10-m19

Warto? Czy np. lepiej coś z Decathlonu?

Niektórzy odrzucają ten rower bo jest z elektromarketu :) ja osobiście nie żałuję zakupu. Po wymianie paru elementów by lepiej dostosować rower do swojej wagi uważam że lepiej trafić nie mogłem ;)

Odpowiednikami Stormów w Deca jest seria XC :) również bardzo dobrze zestawiona w stosunku cena/osprzęt :) jeżeli uda znaleźć się Tobie cos na stronie lub w sklepie :) 

Tu masz wątek o Indianach, niestety mod połączył dwa tematy w jeden i wyszedł taki miszmasz ;) pomieszanie Stormów z XPulserami :D

Edytowane przez hudezz
Opublikowano
27 minut temu, hudezz napisał:

ja osobiście nie żałuję zakupu

Dzięki. A ten X10 ma dobrą cenę w stosunku do osprzętu i ramy? Średnio się znam na amorkach i ramach do mtb, bo jeżdżę praktycznie wyłącznie na szosie.

Opublikowano (edytowane)

@WojtekWojtek cena jest bardzo dobra jak na poziom osprzętu, który producent zamontował. Mix M6000 z przerzutką M7000, hamulce podstawowe, dobre piasty ze sztywnymi osiami w rozmiarze Boost z przyzwoitymi obręczami 23mm. Można je łatwo przerobić na bezdętkowe :) Wisienką na torcie wg mnie jest dobry amorek Recon RL z blokadą w manetce. Często "markowi" producenci w rowerach z wyższej półki stosuja słabsze widelce :)

Co do ramy to jest to karbon od majfrendów :) moja rama w rozmiarze 21" z hakiem, osią, tylnim zaciskiem, przewodem, klamką hamulcową i dwoma pancerzami do przerzutek ważyła 2.5kg bez kilkunastu gram :) nie potrafię powiedzieć czy to dobry wynik czy nie. Cały rower po moich "udoskonaleniach" waży 12.5kg i moja Pocahontas jest wyraźnie lżejsza od Małżonki roweru z ramą w rozmiarze S :D

Przed zakupem szukałem opinii i recenzji X10 ale kiepsko z tym było. Wciąż ciężko znaleźć cokolwiek na temat Stormów. Dzięki @Accent_Szaj powstał temat o Indianach gdzie można poczytać o tych bajkach ;)  Ja zaryzykowałem i sie opłaciło :) w tym roku wprawdzie cena poszła do góry ( zapłaciłem 3899 w maju ubiegłego roku :)) ale dalej uważam ten rower za warty zakupu. W razie pytań pisz PW kolego 😉

Edytowane przez hudezz
Literówka
  • Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie, mam dylemat między dwoma rowerkami. Moglibyście doradzić, różnica cenowa jest spora, na osprzęcie się znam tak średnio. Nie uwzględniając rozmiaru koła który byście mi polecili z tych dwóch rowerów, do normalnej jazdy plus trochę zjazdów po lesie, plus szutrowe drogi. Dzięki bardzo. 

https://www.borandia.dk/shop/83-bignine-29/5416-bignine-400-anthracite-sort/

1. 

2. https://www.xxl.dk/white-xc-290-pro-deore-11s-21-mountainbike-herrer-sort/p/1179917_1_style?gclid=CjwKCAjwqvyFBhB7EiwAER786TviESrl14ocgO_EvgmgsiLi2UxmWgwDW6p38h59jN_W2f4pMZqMhhoCCFQQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Edytowane przez Raywan
Opublikowano

@Gabitom osprzętowo wyglądają OK :) tylko do amorka bym się przyczepił. Nie jest najwyższych lotów ;)