Zakor Opublikowano 6 Marca 2021 Opublikowano 6 Marca 2021 Wybór padł na Rockrider'a XC 100. Czekam z niecierpliwością na paczkę:). Dam znać jak się sprawuje.
Maciałek Opublikowano 16 Marca 2021 Opublikowano 16 Marca 2021 Cześć! Przymierzam się do przesiadki z bardzo mocno wysłużonego 26'' Scotta Sawtootha na 29''. Jeżdżę 80% po leśnych ścieżkach TPK, 20% asfalty i utwardzone szutrówki na dojazdy. Ścigam się tylko sam ze sobą, staram się jeździć szybko, ale dla przyjemności jazdy i błądzenia po lesie. W ten sposób odpoczywam psychicznie i dbam o formę. Mam 176cm, ważę 72kg. Na oku mam: * Unibike Flite 29 17'' * Indiana Storm X9 * Merida Big Nine 500 lite Zależy mi na płynnej i cichej pracy napędu. Nie lubię ciągle dłubać przy rowerze, coś poprawiać, regulować. Mam tyle czasu, żeby wsiąść i jechać... Raz do roku serwis i tyle. Jak myślicie, który rower w tym pułapie cenowym sprawdzi się w trójmiejskich lasach najlepiej? Który zapewni najwygodniejszą pozycję (nie lubię jechać położony na rowerze(dlatego odpadł Rockrider XC100), wyprostowany jak na crossach po lesie też nie. Coś pomiędzy jest ok). Czy Suntoura XCR32 z Flitea powinienem się bać, czy to rozsądny amortyzator?
Accent_Szaj Opublikowano 16 Marca 2021 Opublikowano 16 Marca 2021 17 godzin temu, Maciałek napisał: Na oku mam: 1. Indiana - Najlepszy osprzęt, bez dwóch zdań. Rewelacyjny napęd XT i najlepszy z tych w/w amor, ale... najgorszy serwis Wiadomo ME to sklep elektroniczny i nie znają się tam na rowerach 2.Merida - O dwie klasy niżej niż Indiana (Deore do XT) Napęd 10s i najbardziej krytykowana kaseta 11-42. 3.Unibike nie brałbym pod uwagę, bo nie przepadam za 1x, poza tym amor średniutki( jedyna zaleta, że air) Ps.Spójrz jeszcze na podsumowanie wątku.
Maciałek Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: nie przepadam za 1x, Porównywałem te napędy teoretycznie: https://imgshare.io/image/pa0jud Skąd niechęć do 1x12? Dla mnie mniej myślenia o przełożeniach = więcej frajdy z jazdy. Ta Indiana też mi się podoba, tylko rama 19'', choć ME twierdzi że na mój wzrost, to wydaje się za dużo. A w pobliskich sklepach roweru nie ma, co by sprawdzić, jak na nim będzie się siedziało i jaki będzie margines bezpieczeństwa moich cojones. Czy ktoś z przemiłych forumowiczów miał okazję przy wzroście w pobliżu 176cm przejechać się Stormem? 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: amor średniutki Mam świadomość. Z drugiej strony jestem lekki, nie ścigam się, a TPK to nie góry... Tutaj głównie do wyłapywania są korzenie, muldy, no może czasem jakieś kamienie. Całe życie dawałem radę na sztywniaku po tym jeździć, także myślę, że każdy działający amor będzie dla mnie szokiem doznaniowym.
Accent_Szaj Opublikowano 17 Marca 2021 Opublikowano 17 Marca 2021 2 godziny temu, Maciałek napisał: w pobliżu 176cm przejechać się Stormem? Miał i jest OK Tak czy siak z @pawelll umieściliśmy tabelkę z geometrią 2 godziny temu, Maciałek napisał: że każdy działający amor będzie dla mnie szokiem doznaniowym. W sumie Ale jak za tą samą kasę można mieć o dwie klasy wyżej, to czemu nie ? Co do 1x i tabelek, to dlatego napisałem że jest to moja opinia i absolutnie nie chcę nikogo do tego przekonywać. Ja jeżdżę rowerem i w lesie i DDR. Jadąc po lesie wrzucam 28 i zapominam, tak samo jest w trasie tylko daje na 38. W zamian masz większą prędkość(DDR) i lżejsze biegi w terenie. Dodatkowo mniejsze przekosy, a co za tym idzie mniejsze zużycie i nie przejmuję się linią łańcucha , więc jest większa frajda
killgore Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 Cześć, ja mam w zasadzie podobne potrzeby jak kolega Maciałek powyżej. Potrzebuję uniwersalnego roweru, który będzie mi służył zarówno do dojazdów do pracy (jeżdżę codziennie na krótkim dystansie i traktuję to jako takie małe kardio), jak i w górach - czasami (ze względów lokalowych nie ma szans na dwa rumaki). Obecnie jeżdżę na crossie 3 x 9. Na czym mi zależy: - na amortyzatorze który będzie w miarę nieźle wybierał też drobniejsze nierówności, a nie tylko grubasy, jak moja obecna sprężyna - na w miarę nowoczesnym napędzie (myślę o 1x12 - ilość użytecznych przełożeń podobna co w moim 3x9) - fajnie by było gdyby wspierał tubeless - fajnie by było gdyby dawał możliwość zamontowania sztycy regulowanej. Wiem, że w tym przedziale wszyscy polecają Indianę, Meridę, Gianta (teraz trochę podrożał). Te ramy są piękne, ale mam z nimi problem - nie można na nich zamontować błotników bezpośrednio do ramy, co jest dla mnie dość istotne. I tak przeglądając ofertę różnych marek trafiłem na rowery Cube https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-blackngrey/ https://www.cube.eu/pl/2021/bikes/mountainbike/hardtail/acid/cube-acid-greynaqua/ Wiem, że nie mają wielu rzeczy które tu uważane są za niezbędne (tapered tube itd.) i są o kilogram cięższe od Meridy, ale amor wydaje mi się przyzwoity, napęd też (10 - 51). Hamulce może kiedyś wymienię i dla mnie właściwie jedyną niedogodnością jest brak wsparcia dla myk-myka, bo tego już nie zmienię. Czy coś innego w tym przedziale, biorąc pod uwagę moje preferencje? Z góry dzięki.
puchatek Opublikowano 18 Marca 2021 Opublikowano 18 Marca 2021 4 godziny temu, killgore napisał: Obecnie jeżdżę na crossie 3 x 9 Oba rowery mają napęd 1xx. Są wolniejsze. Attention deczko szybszy. To w przypadku używania zgodnie z przeznaczeniem nie ma znaczenia, ale wspominam. 4 godziny temu, killgore napisał: wybierał też drobniejsze nierówności Nic tak dobrze nie wybierze jak fajna opona na niskim ciśnieniu. Acid ma lepsze hamulce, ale to raczej pomijalna różnica. Dodam brak sztywnych osi, ale to nie wymóg i nie każdy to nawet odczuje łącznie ze mną. Szukaj innych spełniających wymagania i wrzucaj linki 😉.
killgore Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 7 godzin temu, puchatek napisał: Oba rowery mają napęd 1xx. Są wolniejsze. Attention deczko szybszy. To w przypadku używania zgodnie z przeznaczeniem nie ma znaczenia, ale wspominam. Przełożenia 44x11 prawie nie używam. Jak będę się męczył, to wsadzę tam najwyżej większy blat do przodu. 7 godzin temu, puchatek napisał: Dodam brak sztywnych osi, ale to nie wymóg i nie każdy to nawet odczuje łącznie ze mną. Tak też do tego podszedłem. 7 godzin temu, puchatek napisał: Szukaj innych spełniających wymagania i wrzucaj linki 😉. Powoli oczy zamieniają mi się w rowery Zauważyłem, że Merida w tych Big.Nine bez Lite ma otwór tak jakby na błotnik, ale jakiś dziwny, bo prostopadły do opony (można to zobaczyć, jak otworzy się widok 360). https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2002-2533/bignine-300 No i wszystko jest tam jeszcze słabsze niż w tych Cube'ach - amor, napęd, hamulce. Tyle że trochę taniej. Chyba Scott Scale 970 ma otwór montażowy (widać na filmiku), ale z przodu - nie widzę. https://www.scott.pl/produkt/1181/7573/Rower-Scale-970 Gdyby nie ten SX, to byłoby całkiem nieźle. Jeśli się nie mylę, to można tam zamontować sztycę regulowaną.
puchatek Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 7 godzin temu, killgore napisał: wsadzę tam najwyżej większy blat do przodu. Ok, ale pod warunkiem, że wejdzie, bo w niektórych ramach nie ma miejsca. Upewnij się. 7 godzin temu, killgore napisał: ma otwór tak jakby na błotnik, ale jakiś dziwny, bo prostopadły do opony Nie patrzę na to. Do każdego da się z mniejszym lub większym wysiłkiem założyć błotniki. W dzisiejszych czasach lepiej nie wybrzydzać 😉.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 22 godziny temu, killgore napisał: nie można na nich zamontować błotników bezpośrednio do ramy, co jest dla mnie dość istotne. Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Jak tak czytam te twoje wymagania, to odrzucasz wszystkie dobre rowery, tylko właśnie z tego względu. Są świetne błotniki mocowane do sztycy. Uprzedzając twój argument ,to mocowanie jest plastikowo-gumowe, więc nie ma mowy o uszkodzeniu sztycy regulowanej). Jak tak czytam co dobrze pisze @puchatek , to nic dodać nic ująć, mimo to, wszystkie rady odrzucasz upierając się na te błotniki
swemi01 Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 Cześć, chciałbym kupić MTB wiadomo że jeśli będzie bliżej dolnego przedziału to lepiej. Zależy mi na tym żeby pozycja nie była bardzo sportowa i nie chcę być położony na rowerze więc nie chce typowo pod XC. Jeżdżę głównie rekreacyjnie po lesie, bez maratonów i ściągania się. Czasami montuje fotelik i zabieram córkę Na początku znalazłem Rockridera MTB XC 100 ale to chyba właśnie będzie raczej sportowa pozycja? Podoba mi się również: Unibike Flite 29 2021 http://activbike.pl/rowery-mtb-sport/278-1177-flite-29-2021.html#/2,wersja,meska/26,rozmiar-ramy,17/58,kolor,czarno-zolty/36,wielkosc-kol,29 Evo 29 2021 http://activbike.pl/rowery-mtb-sport/277-1174-evo-29-2021.html#/2,wersja,meska/26,rozmiar-ramy,17/55,kolor,czarno-zielony/36,wielkosc-kol,29 Merida Big.Nine 500 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320-3123/bignine-500-lite Chciałem spróbować 1x12 dlatego może bardziej Unibike, zastanawiam się czy Evo 29, wystarczy na moje potrzeby? Nie wiem czy jest sens dopłacania do Flite
killgore Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Możesz mi wyjaśnić dlaczego? Wydaje mi się, że już to uzasadniłem - potrzebuję roweru uniwersalnego, m.in. do jeżdżenia na co dzień, także w deszczu, po kałużach, do pracy. Błotnik montowany do sztycy w takich zastosowaniach to niestety ersatz. 5 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Jak tak czytam co dobrze pisze @puchatek , to nic dodać nic ująć, mimo to, wszystkie rady odrzucasz Możesz wskazać jakie jego rady odrzuciłem? Wręcz przeciwnie - czytam uważnie jego posty i np. na pewno dzięki niemu sprawdzę czy wybrany przeze mnie rower ma możliwość montażu większego blatu. Tak naprawdę b. istotnym kryterium będzie dostępność. Ostatecznie będę prawdopodobnie wybierał między Scottem i Cubem, bo te rowery są dostępne, w sensie: mogę je kupić w moim mieście. A nie kupię czegoś takiego w ciemno, bez przymiarki. @swemi01 Ja też przyglądałem się tym rowerom. Z mojego punktu widzenia Unibike'i mają lepsze napędy i hamulce, a Merida lepszy amor i ramę. Tylko że jej raczej nigdzie nie kupisz kupisz Aha, wszystkie te rowery mają raczej sportowy charakter, więc jeśli oczekujesz raczej wyprostowanej pozycji, to nie wiem czy to dobry wybór. Może crossik? Do lasu w zupełności się nada, a na szosie można nieźle przycisnąć. Edytowane 19 Marca 2021 przez killgore Poprawki 1
Accent_Szaj Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 1 godzinę temu, killgore napisał: Błotnik montowany do sztycy w takich zastosowaniach to niestety ersatz. Bardzo się mylisz. Moi synowie mają błotniki montowane do sztycy. Jeżdżąc podczas bardzo dużego deszczu nie mieli ani kropelki błota na plecach. https://allegro.pl/oferta/komplet-blotnikow-kross-adhd-simpla-27-5-29-10454839020 2 godziny temu, killgore napisał: Możesz wskazać jakie jego rady odrzuciłem? Wręcz przeciwnie Może odniosłem złe wrażenie.
puchatek Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 5 godzin temu, swemi01 napisał: zastanawiam się czy Evo 29, wystarczy na moje potrzeby? Nie wiem czy jest sens dopłacania do Flite W Evo brakuje pełnego boosta przedniej piasty i ma sprężynowy amortyzator. Cała reszta osprzętu też sporo gorsza jak Flite. Ty musisz zadecydować. Dla mnie sprężyna odpadłaby na wstępie. Meridę i XC 100 wplasowałbym pośrodku. Najbardziej "rekreacyjne" będą Unibike, później Merida i XC 100. 1
swemi01 Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 6 godzin temu, killgore napisał: @swemi01 Ja też przyglądałem się tym rowerom. Z mojego punktu widzenia Unibike'i mają lepsze napędy i hamulce, a Merida lepszy amor i ramę. Tylko że jej raczej nigdzie nie kupisz kupisz Aha, wszystkie te rowery mają raczej sportowy charakter, więc jeśli oczekujesz raczej wyprostowanej pozycji, to nie wiem czy to dobry wybór. Może crossik? Do lasu w zupełności się nada, a na szosie można nieźle przycisnąć. Crossa mam i chce zmienić ponieważ głównie jeżdżę po lasach z dużą ilością piachu, taki rower tutaj sobie nie radzi. @puchatek Dziękuje przetestuje w takim razie te Unibike, może zerknę nawet na Link 29 2021 ale to już inny temat, jak rower kosztuje 3k ;)
killgore Opublikowano 19 Marca 2021 Opublikowano 19 Marca 2021 4 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Bardzo się mylisz. Moi synowie mają błotniki montowane do sztycy. Jeżdżąc podczas bardzo dużego deszczu nie mieli ani kropelki błota na plecach. https://allegro.pl/oferta/komplet-blotnikow-kross-adhd-simpla-27-5-29-10454839020 Dzięki za namiary, bardzo fajne i niedrogie błotniki. Chętnie bym wziął coś takiego w góry. Jednak trochę ciężko mi sobie wyobrazić takie konstrukcje jako ”daily driver” (do pracy, po bułki). Chodzi mi o aspekt praktyczny i wizualny. To jest bardziej ochrona twarzy i pleców. Ja celuję w coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/blotniki-sks-velo-65-mountain-pd9551/ Na drugim zdjęciu możesz zobaczyć zakres pokrycia opony i porównać to do ”bobra”. Niestety, nie ma porównania.
puchatek Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Wszystko fajnie tylko jeżeli chcesz mieć pełną (no prawie pełną) ochronę to weź pod uwagę cztery aspekty: jeden z linkowanych przez Ciebie rowerów ma oponę 2,25 cala, czyli zostaje po 4 mm na stronę - na styk konieczne są pręty, bo w terenie latają na boki i nic po długości jak nie pokryją opony przedni jest za krótki tylny jest za krótki od przodu 😀 Edytowane 20 Marca 2021 przez puchatek
killgore Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 @puchatek Ależ ja sobie zdaję sprawę z ich ograniczeń. Używałem podobnych w crossie. Wiem, że w porównaniu do chlapaczy w rowerze mojego dziadka to i tak jest mało, ale ich długość jest znacznie większa niż ”bobrów” - znacznie lepiej chronią nogi. W konkretny teren i tak będę je ściągał.
killgore Opublikowano 21 Marca 2021 Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Miałem wczoraj okazję pojeździć próbnie na obu (Scott Scale 970 i Cube Attention SL) - opiszę wrażenia, może się komuś przyda. Pierwsze wrażenie - napęd 1x zupełnie mi nie przeszkadza. Cisnąłem ostro na prostych i nie czułem się ograniczony przełożeniem. Może gdybym miał dokręcać z góry, ale to jest dla mnie margines (w moich zastosowaniach). Zdziwiłem się tylko, że Deore na jałowym biegu i przy kręceniu do tyłu jest dość głośne, mam wrażenie, że głośniejsze od SRAMa SX (na pewno od mojego obecnego napędu). Za to manetki SX przy przesiadaniu się z Shimano są dość dziwne (zawsze naciskamy od siebie). Mam 178 cm, ale długą nogę (89 cm) i Scale był niestety za mały (M), musiałbym mieć co najmniej L-kę. Z kolei Attention był w rozmiarze XL (21) i wydał mi się OK (pewnie ze względu na krótką ramę, o której gdzieś czytałem). Reach dla Attetnion w rozmiarze XL jest taki jak dla Scale w L. W Scale otwór nad tylnym trójkątem raczej nie pozwoli na montaż czegokolwiek - to tylko dziura w rurce. W Attention trochę dziwna jest decyzja projektantów o puszczeniu jednej linki wewnątrz ramy, a drugiej na zewnątrz. Mimo wszystko ten rower bardziej odpowiada moim oczekiwaniom i teraz zastanawiam się tylko, czy chcę całkiem czarną ramę Edytowane 21 Marca 2021 przez killgore
Cunpollino Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 Jakieś opinie o unibike flite 29 2021? Warto rozważyć zakup? słyszałem, że ma być rockrider xc100 na slx ile w tym prawdy nie wiem.
TomekCorsa Opublikowano 23 Marca 2021 Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) Edytowane 23 Marca 2021 przez TomekCorsa
Cunpollino Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Myślicie, że flite w rozmiarze 19 będzie dobry przy 183 wzrostu?
Maciałek Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 22 godziny temu, Cunpollino napisał: flite 29 2021 Od wczoraj mam taką pszczołę, zrobiłem pierwsze 20 km, pierwsze wrażenia dobre. Napęd działa super, z amorka muszę nieco powietrza upuścić, żeby sprawdzić więcej. Sama geometria taka raczej zrelaksowana, rower jest dość krótki. Na rockriderach jeździ się z bardziej pochylonymi plecami. Mam 176cm wzrostu, przymierzałem się do 19'' i 17'' i wziąłem 17''. Aaa, klocki hamulcowe póki co skrzypią (jechałem w deszczu i błocie). Mam nadzieję, że to szybko minie.
Cunpollino Opublikowano 24 Marca 2021 Opublikowano 24 Marca 2021 Godzinę temu, Maciałek napisał: Od wczoraj mam taką pszczołę, zrobiłem pierwsze 20 km, pierwsze wrażenia dobre. Napęd działa super, z amorka muszę nieco powietrza upuścić, żeby sprawdzić więcej. Sama geometria taka raczej zrelaksowana, rower jest dość krótki. Na rockriderach jeździ się z bardziej pochylonymi plecami. Mam 176cm wzrostu, przymierzałem się do 19'' i 17'' i wziąłem 17''. Aaa, klocki hamulcowe póki co skrzypią (jechałem w deszczu i błocie). Mam nadzieję, że to szybko minie. Ta kaseta faktycznie tak fajnie głośno chodzi jak na filmach? Podesłał byś jakaś próbkę na yt? ewentualnie gdzie wolisz Czyli 19 na 183 powinna być w pytke
killgore Opublikowano 25 Marca 2021 Opublikowano 25 Marca 2021 16 godzin temu, Cunpollino napisał: Ta kaseta faktycznie tak fajnie głośno chodzi jak na filmach? Podesłał byś jakaś próbkę na yt? ewentualnie gdzie wolisz Czyli 19 na 183 powinna być w pytke Proponuję jednak sprawdzić na żywo lub przynajmniej zmierzyć nogę, bo sam wzrost tak naprawdę niewiele mówi. Miałem okazję jechać na XT i rzeczywiście jest dość głośne. Film tego nie odda bo nie masz punktu odniesienia.
Rekomendowane odpowiedzi