MarekG Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 czołem kellys gate 70 zamowiony !! jazda probna pewnie dopiero w poniedzialek, chyba nie bede mogl zasnac w niedziele ile zaplaciles z ciekawosci?
Gophfer Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Kupiony Kellys Gate 70 2019 za 3984.24 z wysyłką jazda probna pewnie dopiero w poniedzialekSprawdź wszystkie śrubki przed pierwszą jazda u mnie np piasta nie była dobrze dokręcona
MarekG Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 12 minut temu, Gophfer napisał: Sprawdź wszystkie śrubki przed pierwszą jazda u mnie np piasta nie była dobrze dokręcona dobra cena!, mi sie udało znaleźć model 2020 za ok 4500 pln. bardzo jestem ciekawy jak bedzie sie sprawowac na terenie. warunki idealne do testow
Gophfer Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 model 2020 Gate 70 2020 dla mnie odpada, bo nie chciałem napędu 1x
MarekG Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 2 minuty temu, Gophfer napisał: Gate 70 2020 dla mnie odpada, bo nie chciałem napędu 1x tez sie nad tym zastanawiałem, mam nadzieje ze nie bede zalowac. 1
MarekG Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 23:19, Gophfer napisał: Chyba będę próba generalna w weekend. Skończyłem dopiero kwarantannę i tylko na sucho po garażu jeździłem i wstępny upgrade roweru zrobiłem. Zmiana opony przód i hamulce na m6000 a rower mam dopiero od 6 dni. juz jest:) chyba dzis spi z nami ! wydaje sie byc calkiem duzy
Nela Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 19.11.2020 o 17:40, Gophfer napisał: Gate 70 2020 dla mnie odpada, bo nie chciałem napędu 1x Ja tak samo. Po przesiadce z 3x10926) na 2x11 (29) brakuje mi szybkości na asfalcie. Może to złudzenie bo nie mam jeszcze założonego licznika, ale nie wyobrażam sobie jazdy z jedną koronką z przodu. Mała górka czy podjazd i przednia przerzutka robi piękną robotę a wachlując tylną o kilka przełożeń... Edytowane 21 Listopada 2020 przez Nela
komandosek Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 Tak to złudzenie. Przełożenia 3x10 mogą mieć bardzo szeroki zakres, który jest jednak nie do wykorzystania. Nie jesteś w stanie utrzymać bardzo twardego przełożenia na niskiej kadencji dlużej niż dosłownie chwilę, wydolności Ci nie starczy. Kolarze jeżdżą na kadencji 80-90 bo na niej łatwiej waty utrzymać
Accent_Szaj Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 50 minut temu, Gophfer napisał: Pierwszy trip, Gdzieś Ty?
Gophfer Opublikowano 21 Listopada 2020 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) ... w sobotę na rozgrzewkę chyba Las tyniecki.... w niedzielę może uda się Wolski Edytowane 21 Listopada 2020 przez Gophfer
MarekG Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 przesiadlem sie z 3x10 na 1x12, kolosalna roznica ale na wymagającym terenie bardzo fajnie sie sprawdza. mam jeszcze problem wykorzystaniem prędkości przy stromych podjazdach... troche innej beczki, macie jakiś sprawdzony zestaw do czyszczenia łańcucha / kasety itd. ?
Accent_Szaj Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 52 minuty temu, MarekG napisał: macie jakiś sprawdzony zestaw do czyszczenia łańcucha / kasety itd. ? Marku,masz osobny dział na takie pytania
mksz Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam wszystkich, Przymierzam się do zakupu roweru MTB/XC, bo mój obecny ma już ponad 10 lat i małe koła. Znalazłem 2, którymi jestem zainteresowany: KROSS LEVEL 9.0 (2019) https://allegro.pl/oferta/kross-level-9-0-29-s-outlet-9450759543 Merida BIG.NINE 500 LITE (2021) https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite Pierwotnie byłem nastawiony na Meridę, bo jedyna istotna wada to długie klamki, ale nie mam ochoty od razu dopłacać za wymianę. Rozważam też w przyszłości montaż sztycy regulowanej, a w Krossie chyba nie ma więcej otworków na kable w ramie. Nie wiem, czy nie ograniczam sobie zbytnio wyboru nastawieniem na napęd 2x11 (w starym mam jeszcze 3x8), ale jednak czasami jeżdżę po stosunkowo płaskich trasach i wydaje mi się, że przy 1x ciężko byłoby uzyskać sensowną prędkość. Czy któryś z tych rowerów jest wyraźnie lepszy od drugiego? Jeżeli macie jakieś inne ciekawe propozycje, albo uważacie, że lepiej dopłacić i celować w wyższą półkę cenową, to też chętnie wysłucham.
Accent_Szaj Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Godzinę temu, mksz napisał: któryś z tych rowerów jest wyraźnie lepszy Nie jest. No chyba że ze względu gwarancji Merida.
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 23.11.2020 o 18:01, mksz napisał: Czy któryś z tych rowerów jest wyraźnie lepszy od drugiego? Jeżeli macie jakieś inne ciekawe propozycje, albo uważacie, że lepiej dopłacić i celować w wyższą półkę cenową, to też chętnie wysłucham. Stoję przed podobnym wyborem i rozważam Meridę Big Nine 500 Lite lub Giant XTC SLR 29 2. Oba rowery praktycznie w tej samej cenie i bardzo podobnej specyfikacji. Na papierze jakby Giant wygrywa: min. lżejsza waga, lepsze opony z systemem tubeless i debiut Gianta, czyli ich własnej produkcji amor z goleniami 34mm co wydaję się być bardzo zachęcające. Reszta praktycznie to samo (super ramy, sztywne osie, możliwość założenia sztycy regulowanej, średnie hamulce itd.) Teraz pytanie czy warto im zaufać i czy amorek będzie dobrze się sprawował bo co do Manitu Markhora to jest już raczej sprawdzony i pewny. No i kwestia wyboru napędu 2x11 vs. 1x12. i co tu wybrać ? ;D jak żyć ? Edytowane 26 Listopada 2020 przez szanujzajawe
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 2 minuty temu, kuba79 napisał: Żeby wybrać, to trzeba go dostać... Inaczej to możemy dyskutować czysto teoretycznie Dowiadywałem się akurat o te dwa modele jakoś na początku tego miesiąca. To się dowiedziałem, że Merida może w połowie lutego, na zapisy. A Giant lipiec-sierpień. Domyślam się, że z każdym dniem szansa na dostanie tych rowerów w takich terminach maleje... tak wiem, że z dostępnością nie jest kolorowo ale to zależy od sklepu- trzeba było wykonać sporo telefonów ;d miałem przyjemność przymierzyć się już do Meridy jednak nie w kolorze, który mnie interesuje. Gianta jadę obczaić w sobotę
Gophfer Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 500 lite 2021 nawet niebieska pojawiła sie w paru sklepach, wiem bo sam rozważałem i miałem nawet ofertę za 4200 ale finalnie kupiłem inny rower. Trzeba podzwonić, pytać po dealerach i nie tylko w swoim mieście
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 10 minut temu, Gophfer napisał: 500 lite 2021 nawet niebieska pojawiła sie w paru sklepach, wiem bo sam rozważałem i miałem nawet ofertę za 4200 ale finalnie kupiłem inny rower. Trzeba podzwonić, pytać po dealerach i nie tylko w swoim mieście z ciekawości co innego wybrałeś i dlaczego ? 500 lite za 4200 to według mnie mega deal, brałbym bez zastanowienia ;D
Gophfer Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 z ciekawości co innego wybrałeśKellys gate 70 2019
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 20 minut temu, kuba79 napisał: Z tych dwóch, to ja bardziej się nastawiałem na Gianta, nie wiem w sumie czemu. Też uważam że największą niewiadomą jest ten widelec. Zarówno w kwestii pracy jak i serwisowania. ktoś będzie musiał go sprawdzić a jakby nie patrzeć Giant to porządna firma więc nie wiem czy te nasze obawy mają sens 🤔
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 23 minuty temu, kuba79 napisał: Nawet porządna firma wchodząc na nowy grunt, może popełniać błędy. A szczerze mówiąc wolałbym żeby odkryli je testerzy itd. dostający np. rowery w ramach współpracy, niż ja jako klient wydający na to własne pieniądze Generalnie to przy większości produktów kieruję się prostą zasadą, że nie kupuje się pierwszych wypustów, tylko czeka aż wyleczone zostaną choroby wieku dziecięcego. Więc pod tym względem uważam, że jednak widelec niesie za sobą ryzyko. ma to sens, aż z ciekawości zadzwoniłem do Gianta zapytać o gwarancję na ten widelec- 2 lata, więc jakby nie patrzeć jakieś zabezpieczenie jest od ewentualnych wad fabrycznych
Accent_Szaj Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 15 minut temu, szanujzajawe napisał: gwarancję na ten widelec- 2 lata, Przy widelcu nie chodzi o serwis gwarancyjny,a o serwis eksploatacyjny. Zerówkę robisz od razu,później serwis cykliczny.
szanujzajawe Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 58 minut temu, Accent_Szaj napisał: Przy widelcu nie chodzi o serwis gwarancyjny,a o serwis eksploatacyjny. Zerówkę robisz od razu,później serwis cykliczny. chyba do końca nie czaję (mój pierwszy zakup mtb więc pytania mogą być głupie): czyli co miał na myśli sklep informując mnie, że na widelce obowiązuje 2-letnia gwarancja? - bo według mnie tak na zdrowy rozsądek, jeżeli w tym okresie robiłbym serwis eksploatacyjny zgodnie z zaleceniami w autoryzowanym serwisie a on przestałby poprawnie działać to Giant po prostu by mi go naprawił za free bądź wymienił na nowy
Nela Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Weż pod uwagę jeszcze, czy Tobie pasuje np. 1x12. Ja sobie nie wyobrażam jazdy na jedno blacie, na prostej brakuje mi szybkości na 2x11 a co dopiero na 1x12. Do tego większy koszt wymiany łańcucha czy kasety które są droższe niż w 2x11.
Rekomendowane odpowiedzi