Skocz do zawartości

Kross Soil 2.0 2016

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Sziva napisał:

GX to podobno klasa między X-7 a X-9

Niee to są zupełnie inne grupy i nie zestawiałbym ich obok siebie. Sram jest twarde i brutalne, takie ma być, za to je lubimy. A raczej lubiłem bo GX ani NX mi się nie podoba.

Opublikowano
17 minut temu, Puncu napisał:

Niee to są zupełnie inne grupy i nie zestawiałbym ich obok siebie. Sram jest twarde i brutalne, takie ma być, za to je lubimy. A raczej lubiłem bo GX ani NX mi się nie podoba.

Masz rację, że to zupełnie nowa grupa, ale jakościowo leży pomiędzy X-7 a X-9.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

@Sziva, czy mogła byś napisać ile masz wzrostu? Będę próbował żonę posadzić na Soila 1. Do przymiarki mam dostępną M'kę i S'kę ale obie sztuki są gdzieś zachomikowane w magazynach sklepu - nie chce naciągać sprzedawcy na transport jeśli potem będę próbował negocjować cenę ;) 

Opublikowano
9 minut temu, Gzyms napisał:

Cześć,

@Sziva, czy mogła byś napisać ile masz wzrostu? Będę próbował żonę posadzić na Soila 1. Do przymiarki mam dostępną M'kę i S'kę ale obie sztuki są gdzieś zachomikowane w magazynach sklepu - nie chce naciągać sprzedawcy na transport jeśli potem będę próbował negocjować cenę ;) 

162cm wzrostu, przekrok 74cm. 

Sztyca Reverba jest w wersji 125mm i moim zdaniem dla rozmiaru S powinna być 100mm, gdyż muszę opuszczać siodełko do zwykłej jazdy o około 2cm. W zimie oddam sztycę do specjalistycznego serwisu i mają mi wsadzić w środek jakąś tulejkę, żeby ograniczyć skok. 

Opublikowano

W jedynce niema myk-myka :(

W każdym razie dzięki! Przekrok i wzrost ten sam - będzie próbowana S'ka ;) 

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Gzyms napisał:

W jedynce niema myk-myka :(

W każdym razie dzięki! Przekrok i wzrost ten sam - będzie próbowana S'ka ;) 

Pozdrawiam.

To S będzie ok. Ja jedynie kierownicę przycięłam do 68cm, bo była dla mnie za szeroka. Ale najlepiej, gdy żona Twoja najpierw pojeździ i sama oceni czy jej dobrze czy trzeba przyciąć końcówki.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
W dniu 31.03.2018 o 14:09, Sziva napisał:

Hej,

od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką Krossa Soil 2.0 rocznik 2016.

Specyfikacja roweru:

Rama: Soil 16" aluminiowa

Amortyzator przedni: RS Revelation Solo Air 130mm

Damper: RS Monarch R DebonAir

Koła: 27,5 DT Swiss M 1900 SPLINE 15x100 i 12x142

Opony: Shwalbe Nobby Nic zwijane 27,5x2,25

Przerzutka tylna: Shimano SLX M675 SGS Shadow Plus

Przerzutka przednia: Shimano Deore M617-D Direct Mount

Hamulce: Avid DB5

Tarcze: 2x180 Sram Centerline

Manetki: Shimano Deore SL-M610

Korba: Shimano Deore FC-M617 38/24T 175mm

Kaseta: Shimano Deore CS-HG50-10 11-36T

Łańcuch: Shimano CN-HG54

Kierownica: KROSS Racing Components  760x35

Mostek: Kross Racing 55x35mm

Sztyca: Rock Shox Reverb Stealth 125mm 30,9mm

Siodełko: WTB Volt Comp/Selle Italia Donna

Stery: VP A45AC3 półzintegrowane

Pedały: Shimano Saint MX80

Tak wyglądał rower zaraz po odbiorze ze sklepu:

819e7ee6bc7501e4.jpgc0db01f1b765b8d2.jpgeada95e1ad56cb3a.jpg8a3aa8d54403c776.jpg941d2d774c64506c.jpg00ee52f50ec2a776.jpgc84371e49074a147.jpgf881e0e4d9d779bb.jpg68d7282e5f53cf0d.jpg8b9b6107a9d880ae.jpge35a574d787e6ecf.jpg846db778caee9e13.jpg669898a2e3af402a.jpg

Siodełko okazało się być na mnie za wąskie, gdyż jego szerokość wynosi 135mm, a rozstaw moich kości kulszowych, to ponad 140mm. Wstawiłam więc siodełko Selle Italia Donna 160mm. Dołożyłam też przedni błotnik Mucky Nutz. Niestety, sztyca jest w wersji 125mm, a korba 175mm i w tym zestawie muszę opuszczać trochę siodełko, żeby dosięgać do pedałów. W związku z powyższym będę wymieniać korbę na 165/170mm. Ciekawe, czy można sztycę przerobić na 100mm.

Kierownicę na 100% będę docinać, bo mój rozstaw ramion to 35cm i przy tak szerokiej kierownicy jest mi niewygodnie, a ręce same chcą ułożyć się na wewnętrznym skraju gripów. Z tego co widzę, to 68cm byłoby ok, ale zanim dotnę, to przestawię wszystko na kierownicy i potestuję. Muszę też przyzwyczaić się do manetek Shimano, gdyż do tej pory jeździłam na gripshiftach Sram i teraz też mimo woli kręcę gripem. W Soilu zamontowane są manetki Deore. Zastanawiam się czy manetki z grupy XT chodzą lżej niż Deorki i czy mają krótszy wychył, bo przy tych brakuje mi kciuka pod koniec (mam małe płetwy).

Hamulce na początki w zasadzie nie hamowały, ale po 15 razy na każdy z nich rozpędziłam się rowerem i zahamowałam prawie do zera i zaczęły funkcjonować w miarę normalnie. Klocki chyba też zmienię na metaliki lub półmetaliki i po świętach prewencyjnie przeleję cały układ.

Suport okleiłam czarną taśmą ochronną, a miejsca styku linek z ramą taśmą bezbarwną matową. Zamontowałam też na oring lampkę bezpośrednio pod siodełko, gdyż przy spuszczanej sztycy nie bardzo było gdzie ją zamocować. Trzyma się dobrze i nawet po jeździe po dziurach nie przesunęła się.

Rower przetestowałam na dziurawej drodze gruntowej, a pomógł mi w tym jeden kundel, który mnie dość długo gonił. Rower płynie tam, gdzie wcześniej wywalało mnie z siodełka. Zawieszenie pracuje bardzo fajnie, a rower prowadzi się jak poduszkowiec. W komplecie dostałam wentyle do systemu Tubeless, więc też będę przerabiać całość na mleko. Przedni widelec ładnie wybiera wszelkie nierówności - pewnie też pomagają w tym balonowe opony.

Sag na damperze mam ustawiony na 35% (130psi), a na widelcu 20% (60psi). Ważę netto 56kg, a w ciuchach i butach około 58kg.

Obecnie rower prezentuje się tak:

950b3c9de3c825a8.jpg1c3716c3160a06a2.jpg54660a4705a9e24c.jpgcefa9c9b156c790c.jpg

Ogólnie nacieszyć się nie mogę i co i rusz chodzę ten rower oglądać :D 

Super maszyna ogólnie lubię krossy fajne cieszące oko ramy to raz a dwa polski producent gdzie nie płacisz za znaczek tak jak w przypadku speca scotta cuba treka meridy płacisz za dobry osprzęt a to w krossach robią super mam krossa level a6 6 lat ciągle go katuję rower ekstra wszystkie piasty koła chodzą jak nówki to w sumie dlatego że mało ważę aha czy mogę kogoś prosić jak w tym forum odszukiwać bądź ustawić żeby nie wyświetlały mi się tematy z 2017 2016 roku tylko najnowsze np jutro pojutrze jestem nowicjuszem proszę o pomoc Pozdrower 

Opublikowano
3 godziny temu, bicykl848 napisał:

Super maszyna ogólnie lubię krossy fajne cieszące oko ramy to raz a dwa polski producent gdzie nie płacisz za znaczek tak jak w przypadku speca scotta cuba treka meridy płacisz za dobry osprzęt a to w krossach robią super mam krossa level a6 6 lat ciągle go katuję rower ekstra wszystkie piasty koła chodzą jak nówki to w sumie dlatego że mało ważę aha czy mogę kogoś prosić jak w tym forum odszukiwać bądź ustawić żeby nie wyświetlały mi się tematy z 2017 2016 roku tylko najnowsze np jutro pojutrze jestem nowicjuszem proszę o pomoc Pozdrower 

Jezu, chłopie - używaj znaków przestankowych. Przeczytałam całość jednym tchem i o mało mi tlenu nie odcięło ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Sziva napisał:

Jezu, chłopie - używaj znaków przestankowych. Przeczytałam całość jednym tchem i o mało mi tlenu nie odcięło ;) 

dlaczego cię to drażni ? nie możesz po prostu tego zignorować ? po co zaczynasz konflikt ze mną ? 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, bicykl848 napisał:

dlaczego cię to drażni ? nie możesz po prostu tego zignorować ? po co zaczynasz konflikt ze mną ? 

O rany! Wstaw kropki i przecinki i po problemie. Jaki konflikt?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

dobra to ja ci coś powiem nie lubię jak ktoś zwraca się do mnie jezu chłopie chłop to może być na wiosce ja nie jestem ani chłopem ani nie mieszkam na wsi  nie wypada tak wyrażać się damie chyba nią nie jesteś poza tym nie znam i nigdy nie będę znał interpunkcji nie nauczyłem się jej przez całe liceum a mimo to zdałem maturę z polskiego na 34% napisałem rozprawkę nie stawiałem przecinków kropek ale znałem temat i co ? wyjaśnić ci coś jeszcze czy już rozumiesz

Opublikowano

nie każdy musi być orłem z polskiego ale jak jest się głąbem z wyboru to nic się nie poradzi. Sam zacząłeś konflikt i jeszcze narzucasz komuś, że ma tolerować Twoje lenistwo. Skasuj konto, nic nikomu nie będziesz musiał tłumaczyć 

ps.

szkoda, że żyjemy w czasach, w których maturą można sobie 4 litery podetrzeć, skoro 34% z polskiego to powód do dumy 

• Lubię to! 2
Opublikowano
9 godzin temu, bicykl848 napisał:

dobra to ja ci coś powiem nie lubię jak ktoś zwraca się do mnie jezu chłopie chłop to może być na wiosce ja nie jestem ani chłopem ani nie mieszkam na wsi  nie wypada tak wyrażać się damie chyba nią nie jesteś poza tym nie znam i nigdy nie będę znał interpunkcji nie nauczyłem się jej przez całe liceum a mimo to zdałem maturę z polskiego na 34% napisałem rozprawkę nie stawiałem przecinków kropek ale znałem temat i co ? wyjaśnić ci coś jeszcze czy już rozumiesz

Czyli o związkach frazeologicznych też nie pogadamy ;) 

Opublikowano (edytowane)

Przyznam że zawracanie uwagi na pisownię i znaki interpunkcji na tym forum są i tak na bardzo znikomym poziomie, ostatnio na innym forum za brak dużej litery dostałem bana

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Godzinę temu, piter614 napisał:

Przyznam że zawracanie uwagi na pisownię i znaki interpunkcji na tym forum są i tak na bardzo znikomym poziomie, ostatnio na innym forum że brak dużej litery dostałem bana emoji16.png

Wszystko jest ok, dopóki da się coś bez bólu przeczytać :) 

A propos wszelkich zaświadczeń o "dys", matur zdanych ślizgiem itd. Ostatnio dostałam pismo z urzędu z tak grubym błędem ortograficznym, że oczy aż mnie zapiekły.

Ogólny poziom na pysk leci, ale to wina obniżania standardów do granic absurdu. Gdy ja zdawałam maturę, jeden błąd ortograficzny obniżał ocenę o 1. Dla pracy napisanej na piątkę, 3 błędy oznaczały oblaną maturę - przy czym brak przecinka to też był błąd.

Opublikowano

Niewiedza niewiedzą, ale czy takim ludziom nie jest głupio że skończyli podstawówkę i nadal nie wiedzą że na końcu zdania jest kropka?

Powiedz mi, jak Ci się sprawują Avidy? Zostają czy cierpisz i planujesz zmienić? :D 

Opublikowano
21 minut temu, Puncu napisał:

Powiedz mi, jak Ci się sprawują Avidy? Zostają czy cierpisz i planujesz zmienić? :D 

Póki co dają radę, ale jeszcze będę je testować przez najbliższy tydzień w okolicach Szklarskiej Poręby. Lewa klamka chodzi u mnie całkiem gładko, za to prawa zaczęła chodzić tak, jakby coś się zacierało w środku. Wrażenie takie, jakby jakiś piasek się dostał pod bolec klamki.Całość nadal dobrze chodzi i nie trzeba się w żaden sposób z tym mocować, ale samo odczucie pod palcami jest inne. Przy mojej masie <60kg, to pewnie każde hamulce by dały radę, ale przez zimę jak trafię na dobrą ofertę Sram Guide Ultimate, to pewnie się skuszę. Magury też mi się wizualnie podobają (zwłaszcza niebieskie MT Trail), ale czytałam wiele opisów, że klamki są dostosowane raczej do dużych rąk, więc przy moich krótkich płetwach byłby problem.

Generalnie jeśli chodzi o DB5, to spodziewałam się gorszych hamulców, a jednak hamują kiedy trzeba.

Opublikowano
W dniu 22.09.2018 o 09:40, piter614 napisał:

Przyznam że zawracanie uwagi na pisownię i znaki interpunkcji na tym forum są i tak na bardzo znikomym poziomie, ostatnio na innym forum że brak dużej litery dostałem bana emoji16.png

dziękuję za zrozumienie chociaż od ciebie 

W dniu 22.09.2018 o 11:03, Puncu napisał:

Niewiedza niewiedzą, ale czy takim ludziom nie jest głupio że skończyli podstawówkę i nadal nie wiedzą że na końcu zdania jest kropka?

no widzisz mi nie jest głupia a kropka na końcu zdania wiem że jest jednak jest to dla mnie bez sensu stawiać przecinki przed który która itp nie nauczyłem się tego mógłbym ale po co to raz a dwa szkoda marnować czas na stawianie przecinków kropeczek średniczków policzcie sobie ile czasu straciliście przez np 10 lat na samym stawianiu przecinków i kropek spora liczba wyjdzie a przez całe życie ho ho ho 

W dniu 22.09.2018 o 01:06, trollu napisał:

nie każdy musi być orłem z polskiego ale jak jest się głąbem z wyboru to nic się nie poradzi. Sam zacząłeś konflikt i jeszcze narzucasz komuś, że ma tolerować Twoje lenistwo. Skasuj konto, nic nikomu nie będziesz musiał tłumaczyć 

ps.

szkoda, że żyjemy w czasach, w których maturą można sobie 4 litery podetrzeć, skoro 34% z polskiego to powód do dumy 

nie zamierzam kasować konta będę bronić siebie bo nie toleruję jak ktoś wyjeżdża do mnie z tekstem jezu chłopie wyjaśniłem sobie z koleżanką wszystko i będę do niej nadal pisać bo chyba o to chodzi żeby poznawać co denerwuje mnie a co w drugim człowieku także o kasowaniu konta nie przypominaj mi 

Opublikowano
49 minut temu, bicykl848 napisał:

dziękuję za zrozumienie chociaż od ciebie 

no widzisz mi nie jest głupia a kropka na końcu zdania wiem że jest jednak jest to dla mnie bez sensu stawiać przecinki przed który która itp nie nauczyłem się tego mógłbym ale po co to raz a dwa szkoda marnować czas na stawianie przecinków kropeczek średniczków policzcie sobie ile czasu straciliście przez np 10 lat na samym stawianiu przecinków i kropek spora liczba wyjdzie a przez całe życie ho ho ho 

nie zamierzam kasować konta będę bronić siebie bo nie toleruję jak ktoś wyjeżdża do mnie z tekstem jezu chłopie wyjaśniłem sobie z koleżanką wszystko i będę do niej nadal pisać bo chyba o to chodzi żeby poznawać co denerwuje mnie a co w drugim człowieku także o kasowaniu konta nie przypominaj mi 

Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, a jest tam punkt o poprawnej pisowni. Ja nie widzę powodu, aby poświęcać ekstra czas na rozszyfrowywanie bełkotu, bo ktoś czas zaoszczędził na stawianiu kropek. 

Chcesz o czymś napisać czy podyskutować? Super, ale napisz to tak, aby można to było bez bólu przeczytać. 

Opublikowano
Godzinę temu, Sziva napisał:

Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, a jest tam punkt o poprawnej pisowni. Ja nie widzę powodu, aby poświęcać ekstra czas na rozszyfrowywanie bełkotu, bo ktoś czas zaoszczędził na stawianiu kropek. 

Chcesz o czymś napisać czy podyskutować? Super, ale napisz to tak, aby można to było bez bólu przeczytać. 

Mnie też to wpienia i tolerować tego nie zamierzam, piszemy na tym forum możliwie najbardziej poprawną polszczyzną używając znaków interpunkcyjnych. Koniec i kropka.

Opublikowano

Objeżdżam Góry Izerskie i hamulce dają radę, chociaż na mokro piszczą. Z Soila jestem nadal bardzo zadowolona, a zmiana napędu na Sram była słuszna i właściwa. Wszystko wchodzi jak trzeba - pod obciążeniem i bez.

IMG_20180925_154529.thumb.jpg.222d927efabc40242e2a7e16dfdc38de.jpg

Opublikowano

Ja jestem w dylemacie. Eagle NX czy Deore xt.

Eagle na bębenku shimano 11-50 lub xt na sunrace 11-46. Śmigał ktoś na obu napędach ?

Opublikowano

NX to jest półka gołego Deore. Nie ma konkurencji.

Opublikowano
23 minuty temu, Kszycholas napisał:

Ja jestem w dylemacie. Eagle NX czy Deore xt.

Eagle na bębenku shimano 11-50 lub xt na sunrace 11-46. Śmigał ktoś na obu napędach ?

Tutaj nie pomogę, bo ja skupiam się głównie na grupie X0.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Sziva napisał:

Objeżdżam Góry Izerskie i hamulce dają radę, chociaż na mokro piszczą. Z Soila jestem nadal bardzo zadowolona, a zmiana napędu na Sram była słuszna i właściwa. Wszystko wchodzi jak trzeba - pod obciążeniem i bez.

IMG_20180925_154529.thumb.jpg.222d927efabc40242e2a7e16dfdc38de.jpg

Ja się tak nie bawię! Realizujesz moje plany! :D

Byłem tam w tym roku na piechotę (naleśniki były? :P), i muszę powiedzieć, że nie było chwili w której nie myślałem o rowerze ;)

Tylko jeździć!

IMG_20180618_094522.jpg

Teraz prywata i w nawiązaniu do moich poprzednich wiadomości w temacie: Wczoraj odbyła się przymiarka do Soila 1. Żona wróciła z przejażdżki z ogroooomnym bananem  na twarzy :D Muszę jednak powiedzieć, że odrobinę jej brakuje w kroku :/ Niby wszystko jest ok - jest luz. Ale gdy bliżej przesunie się do kierownicy (tak jak na jest przyzwyczajona na postoju), to czuje "góre rurną". Mam prośbę - mogła byś się podzielić jakimiś własnymi odczuciami w tej kwestii? (Tak jak wcześniej wspominałem - wymiary te same). Nie jest dla Ciebie jednak trochę za duży? (tak wiem, że na S'ce rozmiarówka się kończy :) )

W każdym razie zastanawiamy się nad zakupem. Czekam aż przejdzie etap jarania się i spojrzę na temat trochę bardziej zdroworozsądkowo ;)

Jeszcze na dobitkę dla mnie: już wiem po co są salony stacjonarne... ten rower na żywo robi o wiele większe wrażenie na mnie niż zdjęcie z katalogu :D

Pozdrawiam

Edytowane przez Gzyms
Dodanie zdjęcia