Skocz do zawartości

Kross Soil 2.0 2016

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Zostaje jeszcze przerzutka w górę / w dół, jeśli jest regulacja.

Opublikowano (edytowane)

Mnie się wydaje że to normalne. Nie przelecisz całego zakresu biegów na każdym blacie z przodu - wyjątek jest wtedy kiedy masz te pośrednie przełożenia (pół biegi), ach zapomniałem teraz nazwy. W przeciwnym wypadku poprawnie ustawiony zakres działa tak iż na najmniejszym blacie lecisz z tyłu np. od 1-5 a żeby iść dalej to już wrzucasz z przodu wyższy bieg. Jeżeli jest to irytujące albo nie odnajdujesz się w tym polecam sram 1x12;) Ja mam 2x11, z przodu SLX z serii M7000 i żeby nie obcierało mi na biegach 1-3 muszę zejść na mniejszy blat z przodu a od 4-11 mogę już na dużym jechać.

Edytowane przez Krystiano
Opublikowano
1 godzinę temu, Krystiano napisał:

Mnie się wydaje że to normalne. Nie przelecisz całego zakresu biegów na każdym blacie z przodu - wyjątek jest wtedy kiedy masz te pośrednie przełożenia (pół biegi), ach zapomniałem teraz nazwy. W przeciwnym wypadku poprawnie ustawiony zakres działa tak iż na najmniejszym blacie lecisz z tyłu np. od 1-5 a żeby iść dalej to już wrzucasz z przodu wyższy bieg. Jeżeli jest to irytujące albo nie odnajdujesz się w tym polecam sram 1x12;) Ja mam 2x11, z przodu SLX z serii M7000 i żeby nie obcierało mi na biegach 1-3 muszę zejść na mniejszy blat z przodu a od 4-11 mogę już na dużym jechać.

No to by było przeze mnie akceptowalne, ale jest problem z takim właśnie ustawieniem. Gdzieś tu na forum czytałam, że ktoś miał tez problem z tą przerzutką i że ciągle się rozregulowywała. Dlatego też zastanawiam się nad wsadzeniem tam lepszego modelu, który dałoby się wyregulować porządnie i trzymałby potem te nastawy.

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nie chcę Cię smucić, ale to może być kwestia zmiany kąta łańcuch/przerzutka przy ruchu zawieszenia. Może być OK na stojaku, ale nie w terenie.

Opublikowano

Zamówiłam łańcuch 11s i zobaczę czy to nie będzie przypadkiem remedium na moje bolączki.

Opublikowano

Fajny sprzęt! Też mi się marzy jakiś taki full . :-)

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymieniłam przerzutkę Shimano Deore Side Swing na Sram GX z górnym ciągiem. Wreszcie nic nie ociera :)

sram.thumb.jpg.1b514d777520bf7e63581cd966395468.jpg

Opublikowano

Sprzedawca poprosił o jej zwrot, bo inaczej niż od dołu ja jej nie podłączę. A szkoda, bo ładna była i X0.

Opublikowano

To oczywiste. Nową stacjonarnie nabyłaś? Bo chyba aż tak szybko Ci nie wymienił jak z neta zamawiałaś.

Opublikowano

To kiedy krążymy ? ;)

Sobota lub Niedziela: Wielka Sowa, a może Ślęża?

Opublikowano

Dopiero w piątek wieczorem będę wiedzieć, jak wyglądać będzie mój weekend. Dam znać, bo propozycja kusząca i pewnie Król Małżonek też by się wybrał :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Wielka Sowa, a może Ślęża?

Może w sierpniu mi się uda 😉

Opublikowano

W sierpniu to i ja bym się na Ślęza podpioł
Mam raptem 80 km
Będę obserwował wasze wpisy co ustalcie

Opublikowano

Sziva  jaka ty rozchwytywana, nie zapomnij o Wieży :D Piękny ten Twój Kross i błotnik przedni super się komponuje. Mam sentyment do Krossów, każdych [:  A kierę już zwęziliście? 

Opublikowano
21 godzin temu, Kasztanka napisał:

Sziva  jaka ty rozchwytywana, nie zapomnij o Wieży :D Piękny ten Twój Kross i błotnik przedni super się komponuje. Mam sentyment do Krossów, każdych [:  A kierę już zwęziliście? 

Ja swoją kierownicę przycięłam zaraz po zakupie, bo na 760mm jeździłam jak rozplaszczona żaba. Teraz mam 680mm i jest ok.

O Wieży pamiętam - byle pogoda była :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Zabrałam ostatnio Soila w góry. Przy okazji przetestowałam napęd Srama 2x10. Zarówno z napędu, jak i z Soila jestem bardzo zadowolona. Zmiana biegów pod obciążeniem nie stanowiła problemu. Na podjazdach zawieszenie nie bujało i nawet przedniego widelca nie blokowałam, a zdarzały się ścianki 20%.

O dziwo hamulce DB5 z klockami metalicznymi Zeit też dały radę, choć spodziewałam się wszystkiego - i dobrego i złego. Z drugiej strony nie ważę też jakoś sporo, ale przy długich i ostrych zjazdach hamulce były w użyciu dość często.

Jestem coraz bardziej zadowolona z tego roweru :) 

soil1.thumb.jpg.6be1ef59ad0b77b51c391adf47f9c696.jpg

soil2.thumb.jpg.81ada4768d913ad83f53a56f01466a3c.jpg

Soil3.thumb.jpg.ba6d01513b9dea73bc8d294bf1504136.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, Sziva napisał:

Przy okazji przetestowałam napęd Srama 2x10.

Też masz takie odczucie, że trzeba się bardziej "namęczyć" żeby zrzucić bieg? 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Heboket napisał:

Też masz takie odczucie, że trzeba się bardziej "namęczyć" żeby zrzucić bieg? 

To znaczy? Ja mam gripshifty X0 i działają bardziej miękko niż moje poprzednie X-9 i X-0 w systemach 8 i 9 rzędowych. N początku zdarzało mi się nawet przerzucić o bieg więcej, bo nie było tego charakterystycznego pstryknięcia co przy poprzednich napędach. Teraz już się przyzwyczaiłam do tej miękkości. 

Co do cyngli się nie wypowiem, bo nie używałam. To znaczy używałam, ale Shimano i zaraz wymieniłam całość na Srama.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Sziva napisał:

Co do cyngli się nie wypowiem, bo nie używałam. To znaczy używałam, ale Shimano i zaraz wymieniłam całość na Srama.

Ja właśnie miałem ogazje przejechać się na cynglach od Srama (gx) i musiałem się postarać żeby zrzucić bieg, ma chyba większy luz niż shimano. To takie moje małe odczucie, ciekawe czy ktoś też się z tym spotkał 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Heboket napisał:

Ja właśnie miałem ogazje przejechać się na cynglach od Srama (gx) i musiałem się postarać żeby zrzucić bieg, ma chyba większy luz niż shimano. To takie moje małe odczucie, ciekawe czy ktoś też się z tym spotkał 😁

GX to podobno klasa między X-7 a X-9. Czytałam i zachwyty nad tą klasą i opinie, że nie do końca tak to chodzi, jak powinno. Ja jedynie mam przerzutkę przednią GX, ale póki co daje radę. Cała reszta to X0.