Skocz do zawartości

Kross Soil 2.0 2016

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, User56sz napisał:

Czemu wymieniłaś nowe opony, na nowe opony :) ?

Ja podpowiem. Bo Nobby Nic to bardzo kiepska opona do leśnego upalania :P 

Opublikowano

Musiałem wygooglować, kurcze chyba nie ta epoka z mojej strony :) 

Upalanie-Intensywna, często agresywna jazda, wiążąca się zazwyczaj nie tylko z ogromnym wzrostem adrenaliny kierowcy, ale także ze znacznymi stratami w sprzęcie.W celu odreagowania lub sprawdzenia sprzętu bierzemy nasz samochodzik, zapinamy pasy (najlepiej szelkowe) i wciskamy gaz do oporu. Wybieramy najlepiej łatwy teren, który pozwoli rozwinąć większe prędkości. Upalamy do oporu (czyt. do pierwszej awarii, wypadku lub braku sił) 

Opublikowano

Co to za maxxis?

-----------------------------------------------------------------------------

Niedługo z oryginału to zostanie lakier na ramie :)

Opublikowano
6 minut temu, User56sz napisał:

Co to za maxxis?

-----------------------------------------------------------------------------

Niedługo z oryginału to zostanie lakier na ramie :)

Maxxis Minion DHRII  EXO TR 3C. Pojeździłam póki co po osiedlu, ale mamy jedną taką drogę, która wygląda jak po bombardowaniu i rower prowadzi się po tym stabilnie jak czołg. Za to opory po równym są większe niż na Nobby Nic.

Opublikowano

Ja jeżdżę na ikonach, jestem zadowolony

Opublikowano

Naprawdę piękna zmiana

Tyle zainwestowałaś byś miała piękny sprzęt z górnej półki

Opublikowano

Jeśli jednak zdecyduję się zabrać Soila na maraton w Miękini, to pewnie zmienię wtedy opony na Nobby Nic.

Opublikowano
16 minut temu, piter614 napisał:

Naprawdę piękna zmiana

Ale wiesz ile radości jest z kupowania, kobiety to uwielbiają 🤣

Opublikowano
57 minut temu, Sziva napisał:

Maxxis Minion DHRII  EXO TR 3C

Zwijana ? Drutowana ?

Opublikowano
31 minut temu, piter614 napisał:

Naprawdę piękna zmiana

No właśnie chodzi o to, żeby mieć rower dokładnie taki, jaki się chciało mieć. Rama w Soilu i zawieszenie bardzo mi się podobają, do systemu Srama i gripshiftów jestem i przekonana i przyzwyczajona, hamulce wymieniłam wreszcie na takie, które reagują jak trzeba i dobrze leżą mi pod płetwą. Z niektórymi rzeczami jeszcze eksperymentuję, ale już ode mnie zależy czy zostaną czy je zdemontuję czy zastąpię czymś innym.

14 minut temu, User56sz napisał:

Ale wiesz ile radości jest z kupowania, kobiety to uwielbiają 🤣

Myślę, że nie tylko kobiety to lubią, ale faktem jest, że u nas jest to może bardziej widoczne. Moja najlepsza przyjaciółka co miesiąc kupuje sobie torebkę lub dwie, a ja mam w domu 5 par pedałów rowerowych. Ona ma całą szafę butów na obcasie, a mi się powoli kończy miejsce na buty rowerowe. Każdy kupuje według upodobań, ale pasja jest ta sama :) 

Teraz, piter614 napisał:

Zwijana ? Drutowana ?

Zwijana. Obecnie zamontowałam je na dętkach, ale jak się ułożą, to będę przechodzić na mleko. Mam już zakupione niebieskie zawory Trezado do kompletu i przy okazji centrowania kół owinęli mi obręcze taśmą Stansa. Fabrycznie obręcze były oklejone taśmą DT Swiss, ale przy zaworach były ubytki tej taśmy i wolałam jednak okleić to na nowo niż potem szarpać się z nieszczelnością.

Opublikowano

Z orginalnego roweru to juz chyba tylko rama amortyzator i damper zostal😝

Opublikowano

Nie, pisałem parę postów wyżej, że lakier na ramie, nie czytałeś wszystkiego.

Opublikowano
10 minut temu, Kkaaeell napisał:

Z orginalnego roweru to juz chyba tylko rama amortyzator i damper zostal😝

2 minuty temu, User56sz napisał:

Nie, pisałem parę postów wyżej, że lakier na ramie, nie czytałeś wszystkiego.

Rama, lakier, koła, amortyzator, damper i kierownica. No i wkład suportu plus stery :D 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Soil przegoniony po wrocławskich parkach. Opony Minion na korzeniach i koleinach wymiatają, ale po asfalcie to jakbym kotwicę za sobą ciągnęła i to przy ciśnieniu 3 bary z tyłu i 2,5 z przodu. Nobby Nic toczyły się dużo lżej po płaskim. Pewnie skończy się tym, że do kręcenia się po Wrocławiu i okolicznych parkach będę zakładać Nobby Nic, a na większe wyrypy w góry założę Minionki. 

Soil.thumb.jpg.9176afcb5b284663f7ced0924635d77d.jpg

Opublikowano (edytowane)

No i jednak zmieniłam opony na Nobby Nic i przy okazji przeszłam na mleko. Opony wskoczyły mi na sucho za pomocą zwykłej pompki, więc byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Po zalaniu mlekiem, w tylnej oponie ujawniły się trzy małe dziurki, które Stans momentalnie zakleił. Rano nadal miałam powietrze w oponach, więc chyba nie jest źle :) Zalałam mlekiem na dość bogato, bo 120ml z przodu i 150ml z tyłu (moje Nobby Nic nie są w wersji Tubeless) i mimo to na całej operacji zgubiłam ponad 0,6kg. To bardzo czuć, gdy się rower podniesie.

Na maraton w Miękini wezmę jednak Soila :) 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kiedy pytałaś o opony, poważnie pisałem, że agresywna opona się przyda, ale tylko z przodu. Teraz wiesz, dlaczego. :)

Opublikowano

Teraz już można zdjąć błotnik będzie bardziej zadziornie wyglądał

Opublikowano
17 minut temu, piter614 napisał:

Teraz już można zdjąć błotnik będzie bardziej zadziornie wyglądał emoji16.png

Błotniki zostają :) 

Opublikowano

Bałem się zaglądać do wątku bo wiedziałem, że będzie o błotniku. Niedługo będę bał się otworzyć lodówki, nawet jak patrzę na swój rower to wyobrażam sobie jak by wyglądał z tym błotnikiem...😁

Opublikowano
16 minut temu, TOMALA72 napisał:

Bałem się zaglądać do wątku bo wiedziałem, że będzie o błotniku. Niedługo będę bał się otworzyć lodówki, nawet jak patrzę na swój rower to wyobrażam sobie jak by wyglądał z tym błotnikiem...😁

Ja dałam wpis o oponach ;) 

Opublikowano

Wiem
Fajnie że poszło bezboleśnie
Ale tam są chyba obręcze WTB Tubeless Ready?
Takie miałem w soil 1

Opublikowano
20 minut temu, Sziva napisał:

Ja dałam wpis o oponach ;) 

No widzisz Ty zakładasz nowe opony a ja i tak widzę błotnik😁

Opublikowano
7 minut temu, piter614 napisał:

Wiem
Fajnie że poszło bezboleśnie
Ale tam są chyba obręcze WTB Tubeless Ready?
Takie miałem w soil 1

U mnie są DT Swiss 1900 Spline, ale też są Tubeless Ready.

2 minuty temu, TOMALA72 napisał:

No widzisz Ty zakładasz nowe opony a ja i tak widzę błotnik😁

Każdemu według potrzeb ;) 

1 minutę temu, piter614 napisał:

Kiedy Sziva na Srebrną Górę uderzasz?

W sobotę mam maraton w Miękini, a potem zobaczę, jak czas i Król Małżonek pozwolą ;)