Skocz do zawartości

[napęd] MTB 1 x 10

ZiemniaL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli zestaw (jak w tym Marin'ie) Deore Shadow Plus SGS z kasetą 11-46T (11s) powinien działać, ale z czasem mogą pojawić się problemy jak rozumiem?  Poważnie jeszcze przemyślę, czy nie zostać przy opcji zakupu roweru z napędem 1x10. Do jazdy po lasach i górkach w masywie Ślęży (amatorsko po singieltrack'ach) powinien mi wystarczyć.

Opublikowano

IMHO problemy to bywają przy 11-42 a przy 11-46 to prędzej jakiś dramat.

Opublikowano

Hmmm, koledzy, mam mętlik w głowie po analizie waszych opinii oraz testów @Bujak'a: wiem, że chcę, z kilku powodów, napęd 1x, ale nie mam praktycznego doświadczenia na nim/z nim. Ze względu na ograniczony budżet, rozważam dwie opcje:

- 1x10 Deore M6000: https://www.gtbicycles.pl/rowery/2020-gorskie-sztywne/xc-sport/avalanche-comp (pytanie czy nie za mało przełożeń - ale to kwestia indywidualna)

lub

- 1x11 Deore M6000 SGS: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-bobcat-trail-5 (pytanie czy przełożenia na pewno sprawnie będą działały - tu sprawa waszych doświadczeń)

Nie mniej, dziękuje za wasze rady z praktycznego doświadczenia.

Opublikowano

Jak Marin robi taki rower to na 100% działa to prawidłowo.

Testowaliście, czy tylko mówicie, że będzie źle.

Mi M6000 na napędzie 11s 11-42 z manetką Sram NX 11s działało lepiej niż dedykowana do tego przerzutka NX 11s (pamiętajmy o lekko krzywym haku).

Bierz i się ciesz smile.png

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Są 2 wersje M6000 i są to kompletnie różne przerzutki. GS działa bez zająknięcia z 11-46, SGS ma zwykle problemy z ogarnięciem 11-42 i jak wspominałem wyżej to nie jest wydaje mi się, tylko kilkadziesiąt prób w różnych ramach.

Swoją drogą jak też wspominałem mają błąd w specyfikacji - na zdjęciach jest ewidentnie przerzutka GS.

Marin-Bobcat-Trail-5-Wegiel-drzewny-polysk.jpg Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
8 minut temu, vdcmike napisał:

Są 2 wersje M6000 i są to kompletnie różne przerzutki. GS działa bez zająknięcia z 11-46, SGS ma zwykle problemy z ogarnięciem 11-42 i jak wspominałem wyżej to nie jest wydaje mi się, tylko kilkadziesiąt prób w różnych ramach.

@vdcmike na pewno Twoje doświadczenie praktyczne jest miarodajne. Mnie zastanawia tylko, czy Marin, aż tak pokpiłby sprawę, mając do wyboru w zasadzie dwie podobne przerzutki, w tych samych cenach z jednej rodziny, aby strzelać sobie w kolano i zrobić wadliwy zestaw 1x11...

Marin, choć niszowy w Polsce, ma niezłe opinie jako producent. No i ta rama: +10 za wygląd 😉

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest już jasne... rypnęli się.

W każdym razie przy okazji spoglądania na zdjęcia - czy tylko ja tam widzę prostą główkę? Jeśli jest faktycznie prosta to dla mnie dyskwalifikuje ten rower.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, vdcmike napisał:

Wszystko jest już jasne... rypnęli się.

W każdym razie przy okazji spoglądania na zdjęcia - czy tylko ja tam widzę prostą główkę? Jeśli jest faktycznie prosta to dla mnie dyskwalifikuje ten rower.

1) Na zdjęciu jest Bobcat Trial 5 ale z 2019 r. (poznaję po lakierze). Poniżej załączam Trial 5 2020.

2) Główka jest prosta, ale jak pisałem: mnie bardziej interesuję rekreacja i fun, bez ostrych zjazdów etc. Upgrade'u amortyzatora też nie planuję. Taki jak jest mi wystarczy. Jedynie może manetkę na SLX (bo x11) i ewentualnie pedały jeśli te będą słabo trzymać :)

3) @vdcmike, dzięki za zaangażowanie tak na marginesie 👈

20200428_213316.jpg

Edytowane przez Alek
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, vdcmike napisał:

2020 ma tą samą M6000-GS https://www.bikingroots.com/marin-2020-bobcat-trail-5-l.html

Ile toto kosztuje w PL? 

Czyli, jeśli jest to GS, to wedle tego co pisałeś wcześniej, nie powinno jednak być dramatu 😉 (widzę, że temat nie daje Ci spokoju... mi też od kiedy zasialiście mi z @Bujak'iem mętlik w głowie z tą przerzutką. A miało być tak pięknie i prosto: napęd 1x bez dodatkowych mechanizmów i w drogę 😜 )

3 299 zł. po katalogu https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-bobcat-trail-5

Edytowane przez Alek
Opublikowano (edytowane)

Z GS działa jak powinno. Zamieszanie wprowadził producent pisząc o SGS i najprawdopodobniej skopiowali opis z "niższej" wersji starszego rocznika gdzie był napęd 2-3x10 oparty o przerzutkę M615-SGS. Za 3300 można by gdybać czy nie złożyć swojego roweru (z lepszą ramą i amortyzatorem jak i piastami).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
W dniu 23.04.2020 o 02:15, Alek napisał:

Cześć,

Pytanie w temacie: czy napęd 1x10 Deore z kasetą Sunrace, 11-42, 10-speed będzie wystarczający do jazdy po lekko górzystych lasach, czasem singlach, ale czysto rekreacyjnie, dla zabawy oraz okolicach góry Ślęża (Jeśli ktoś zna)? Nie planuję wyścigów ani ostrej wspinaczki. Po prostu eksploatować, niekoniecznie utarte, leśno-górzyste szlaki. Asfaltu unikam jak ognia. Stąd pytanie czy 1x10 to nie za mało na podjazdy i na płaskie trasy. Deore jest w kontrze do 2x9 (Acera M3000 tył - Altus M2020 przód).

Planuję zakup GT na zestawie Deore 1x10 i wasze doświadczenia byłyby cenną wskazówką.

Hej, mam 1x10 w konfiguracji 32T owal w korbie i kaseta 11-42t Deore z tyłu.

Zakres jest dość przyzwoity, na pofałdowany teren wystarczy aż nadto, górki poważniejsze tylko z mocną nogą, długie podjazdy męczą, a wszystko o wzniosie powyżej 14% jest niepodjeżdżalne bez rozpędu.

W dniu 28.04.2020 o 06:15, Bujak napisał:

Przerzutka musi mieć taki sam uciąg linki co manetka.

RD-M6000 ma ten sam ciąg linki jak RD-M7000 choćby.

DynaSys i DynaSys 11 są pod tym wzgledem w pełni kompatybilne.

Opublikowano

Potwierdzam.

Pisałem już o tym.

Są też kompatybilne z X-actuation od SRAM (MTB 11s i 12s).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie

Piszę bo trochę już się zmotałem.

Mam napęd 1x10 na deoro, RD-M615-SGS i kaseta 11-42. Z przodu 32z

Chciałbym jednak wsadzić kasetę 11-46,(tak ,wiem jak jest z jej stopniowaniem )

Jaka przerzutka mi to ogarnie, nie wydając masy pln-ów ? no i będzie to działać po dziurach (sprzęgiełko musi być) ?

RD-M7000 11 ? czy RD-M7000 10 SGS ? czy coś innego ?

Opublikowano

a M6000 GS lub SLX do 12z ?

właśnie, po czym rozróżnić GS od SGS ?

Opublikowano

Po dłuższym wózku?

GS średni, SGS długi.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, 

przychodzę z tematem, który jak widziałem był wielokrotnie wałkowany i dzięki temu wiem teraz, co mniej więcej już kupić. Mam starego Bullsa cross racer z 2010 na starej Sorze. Szkoda mi go sprzedać, bo czuję do niego sentyment i wolałbym go zupgrade'ować. W związku z tym pomyślałem o napędzie 1x10 (piasta obsłuży max 10s). Mam już taki napęd w Boreasie 1. Ten rower będzie do miasta, na lekkie ścieżki, dlatego nie potrzebuję 2x10. Liczy się dla mnie wygoda użytkowania i lekkość, a w kwestii komponentów mały budżet.

Dlatego też mój pierwszy pomysł to zakup:

Przerzutka Deore RD-M6000 GS

Kaseta CS-HG500 11-42t 10

Łańcuch Deore CN HG54

Korba SLX FC-M7000 32T 175 mm

Suport Deore XT BB-MT800

Manetka Deore SL-M6000

Zębatka 36t (może Motsuv żeby było taniej?)

Ostatnio jednak wpadł mi do głowy pomysł, żeby może pomyśleć nad nową grupą m4100 i chociażby zamienić przerzutkę m6000 na m5120, a może i resztę rzeczy również, jeśli tylko pojawią się już w sprzedaży. Czy to dobry pomysł, czy zostać przy oryginalnym pomyśle?

Opublikowano

Cześć,

to i ja się dołożę z pytaniem.

Kilka tygodni temu kupiłem Scott'a Aspect 960.

https://www.scott.pl/produkt/1048/6563/Rower-Aspect-960-Black-Orange/

Cena była bardzo dobra, budżet ograniczony, więc myślałem, że to dobry wybór... Okazało się jednak, że w te kilka tygodni (ponad 1000 km) dość mocno zużyłem napęd (zaczynałem ważąc 100kg - teraz już mniej - a teren wybieram nie najłatwiejszy). Jeżdżę kilka razy w tygodniu, dystanse 30-70 km głównie po okołopoznańskich lasach. Lubię oderwać się od miejskiego zgiełku i pedałować nie widząc nikogo przez godzinę lub dwie - nie tylko po tych oczywistych leśnych ścieżkach.

Wiem, że czeka mnie w najbliższym czasie wymiana napędu, ale ze względów finansowych chciałbym robić to stopniowo. Docelowo chciałbym przejść na 1x10 lub (jeśli nie będzie sensu)  2x10. Niestety (o czym nie wiedziałem wcześniej) w mojej ramie nie zmieści się boost. A czy zmieści się napęd 11 (po zmianie tylnej piasty)? 

Mając wątpliwości, czy to dobry pomysł, ostatnie kilka jazd robiłem przede wszystkim na środkowej tarczy (34), chodząc na małą tylko w ostateczności (mocne podjazdy), żeby przetestować, czy to w ogóle jest dla mnie. Przełożenie 34x11 jest całkiem wystarczające, ale przy zjazdach troszkę brakuje, dlatego ułożyłem sobie taki plan w głowie:

Krok 1. Wymiana korby na 2x, supportu i łańcucha, doregulowanie obecnej przedniej przerzutki tak, żeby działała tylko na 1 i 2 biegu)

Krok 2. Wymiana kasety na x10, manetki i przerzutki oraz pozbycie się przedniej przekładni, i jednej zębatki w korbie.

Jeśli chodzi o części to:

Korba i support: 

SHIMANO Deore FC-M6000 38-28 (dzięki temu będę miał coś pośredniego między 42, a 34 na zjazdy)

SHIMANO SM-BB52

Łańcuch:

KMC X10EL lub CONNEX 10S0

Kaseta:

SUNRACE MX3 11- 46 (przy przejściu na monoblat 38, 46 zębów z tyłu powinno mi pozwolić na w miarę swobodne podjazdy, stopniowanie do 34 jest takie samo jak w mojej obecnej kasecie, więc mam przetestowane i w miarę mi odpowiada)

Tył:

SHIMANO Deore RD-M6000 GS (czytałem i oglądałem, że powinna ogarnąć 46T, ewentualnie goatlink)

Manetka:

SHIMANO Deore SL-M6000

I teraz kilka pytań:

1. Czy takie przejście (sekwencja) ma w ogóle sens?

2. Czy taki setup finalny, jak i pośredni (zdaję sobie sprawę, że będzie nieco ciężej na podjazdach) ma sens?

3. Czy przy wymianie korby wstawiać już docelowy łańcuch, czy dedykowany pod kasety x8? A może jeszcze co innego?

4. Czy po przejściu na 1x wymieniać blat na narrow-wide?

5. Co z linią łańcucha? Totalnie tego nie ogarniam, a nie chciałbym zostać z napędem, który będzie się szybko zużywał.

6. Nie ukrywam, że korba M6000 jest dość droga (wiem - pojęcie względne). Może więc rozważyć inne korby, np:

SR SUNTOUR XCM-AX-D lub SR SUNTOUR XCR-D (38-24) - priorytetem jest dla mnie zintegrowana oś i możliwość wymiany blatów. A może coś jeszcze tańszego, do czego ostatecznie pasowałby blat narrow-wide?

7. Czy to wszytko będzie ze sobą współpracować? A może macie jakieś inne pomysły?

No i zadane wcześniej:

8. Czy do mojej ramy zmieści się piasta pod napęd x11? 

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi, komentarze czy wskazówki!

Opublikowano

IMHO wszystkie 2x nie mają sensu w dobie 12s. Poza tym uważam, że 2x względem 3x jest regresem (ciągłe przerzucanie przodem i korekty 2-3 przełożenia tyłem). Na twoim miejscu w pierwszej kolejności wymieniłbym atrapę amortyzatora na coś sensowniejszego a potem myślał o napędzie.

Opublikowano

Chętnie sprawiłbym sobie 12s, ale niestety musiałbym kupić nową ramę (lub rower). Wydawanie min. 4000 na nowy rower (bo przecież przejście z 3x8 na 1x12 to wymiana praktycznie wszystkiego) 1,5 miesiąca po zakupie roweru, to trochę bez sensu. Poza tym nie zamierzam startować w maratonach, jestem w stanie pogodzić się z mniej dogodnymi skokami kadencji, a system 2x rozważam tylko jako przejściowy (chyba, że ktoś poda jakieś na prawdę przekonujące argumenty za tym, żeby w to pójść).

Atrapa amortyzatora przejedzie jeszcze nie jeden 1000 km. Wiem (już) jakie ma wady i jak niedoskonały to sprzęt, ale jest i działa. Napęd za to wytrzyma może jeszcze 500-1000km. Mam  wrażenie, że Tourney jest z plasteliny, więc kolejność na pewno się nie zmieni - najpierw napęd. A może w następnym sezonie przyjdzie i czas na amortyzator :)

Opublikowano (edytowane)

@Jeicee- jak ma być mały budżet i do miasta to zrób sobie 1x9. Kaseta 11-36 9s, korba fc-mt300. Jak nie będziesz go tyrał w terenie to bez sprzęgła można się obyć. Samo narrow wide wystarczy żeby łańcuch nie spadał w takich warunkach.

@bdziuba- jeżeli planujesz przejść na napęd 1x potrzebujesz korby 3 rzędowej. Usuwasz z niej zębatki a w miejsce środkowej montujesz narrow wide (tak, jest konieczna odpowiadając na pkt. 4). Najtańsza korba która ma demontowalne zębatki to fc-mt300. Kup sobie kasetę Shimano a nie Sunrace. Różnica w cenie jest żadna a w kulturze pracy zauważalna. Jak chcesz przesunąć linię łańcucha lekko w prawo żeby nie wypadała idealnie w środku kasety możesz to zrobić za pomocą śrub z kominami lub kupując zębatkę 30T która zwykle ma kominy. Deorka (GS) obsługuje wg. specyfikacji Shimano kasety do 42T. Chociaż z opinii użytkowników wynika że radzi sobie z 46T. Dedykowana do 46T jest dopiero SLX.

PS. Ta korba (fc-mt300) ma 2 rozmiary. Trzeba wybrać tą która ma BCD 104.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

Bębenek 8s pasuje do kasety MTB 10s, 11s i 12s.
Napęd 2x to nie przeżytek. 1x to wygoda użytkowania, ale dziury w przełożeniach.

• Lubię to! 2
Opublikowano

No 2x to nie przyżytek tylko... pomyłka ;). Ale marketing zrobił swoje. Możesz rozważyć też 1x11.  Tył może być m6000-gs, dowolna manetka shimano 11s, kaseta sunrace 11-46 (nie zauważyłem żadnej różnicy w działaniu czy trwałości względem shimano). W zależności od zastosowań blat korby 32-36T (na miasto kombinacja 36T + 11-42 będzie aż nadto). No i ze 2 łańcuchy przyzwoite jakieś.

Co do uginacza to w terenie jest niebezpieczny, w mieście niepotrzebny a luz jaki się w nim szybko pojawi będzie doprowadzał do furii.