Bujak Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 To, że Tobie się nie podoba napęd 2x to nie znaczy, że innym nie może.Też lubię 1x12, ale rozumiem i szanuję inne podejście.
Kruk Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 42 minuty temu, vdcmike napisał: No 2x to nie przyżytek tylko... pomyłka Nawet jeśli masz swój serwis, lata praktyki, swój super rower i ogólnie się znasz na rowerach ale podejście tego typu jest błędne delikatnie mówiąc. Zapominasz, że co człowiek to inaczej, ludzie lubią i chcą mieć wybór, a jeśli shimano im go daje to w czym problem? Napędy 1 na mają na pewno więcej minusów niż napędy 2 na. Jeden lubi frytki a drugi jak mu się tyłek przypala, skoro napęd 2na działa to chejtowanie go nie ma sensu. 1
Chrismel Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Osobiście jestem wielkim fanem napędu 1x i nienawidzę przedniej zmieniarki. Ale mieszkam na Mazowszu. Gdybym mieszkał w górzystym terenie zdecydowanie wybrałbym napęd 2x. Poza tym napęd 1x12 to znacznie wyższe koszty eksploatacji co przy sporym przebiegu może mieć znaczenie.
Kruk Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Noo i super, lubisz 1na i dobra Twoja. Minusy i plusy każdy napęd ma pytanie jakie plusy chcemy i na jakie minusy się godzimy.
vdcmike Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Sama filozofia napedu 2x jest delikatnie rzecz ujmując nielogiczna - powstał w wyniku usunięcia najczęściej wykorzystywanego, środkowego blatu z korby 3x. Pojawiły się potworki 24x38 albo 24x40T. W drugim podejściu trochę próbowali ratować sytuację zmniejszając różnicę do 10T ale to wymusiło wprowadzenie kaset o większym zakresie i cała oszczędność masy względem 3x poszła w pi...du. Tym samym 2x względem 3x nie wnosi źadnej wartości dodanej a komfort użytkowania jest mniejszy. SRAM relatywnie szybko zauważył, że to ślepa uliczka i wykorzystał sytuację do wprowadzenia 1x11 a potem 1x12, które na długo i nie bez powodu zdominowały segment zawodowy. A źe realizujemy serwis dla kilku teamów to wiem, źe nie o masę się rozchodziło (przynajmniej nie był to powód pierwszorzędny ale bardziej o tracone sekundy na uprawianiu klikologii). Moźna by jeszcze wspomnieć o powodach pozostawienia w ofercie shimano 3x nawet w grupie xtr do momentu wprowadzenia napędów 1x z prawdziwego zdarzenia ale o tym może innym razem.
Nemrod Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 No ja pamiętam gdy SRAM pokazywszy pierwsze napędy 1x to ludzie śmiali się, że wymyślili takie cudo bo nie potrafili skonstruować przedniej przerzutki działającej tak sprawnie jak shimano...
Chrismel Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Każdy rodzaj napędu ma swoje wady i zalety. Dlatego nie należy skreślać żadnego a wybrać najbardziej optymalny do swoich potrzeb. Widzę że jesteś zwolennikiem napędu 1x. Ja też. Ale widzę też jego wady. Dla mnie największą jest stopniowanie kaset. O ile w napędach 2x i 3x nie ma z tym problemu to do napędów 1x tylko SRAM stanął na wysokości zadania i zrobił 10-42 11s oraz 10-50 12s. Podobnie zresztą sytuacja wygląda z rowerami elektrycznymi. Znów tylko SRAM się połapał że dawanie stopniowania typu 11-12% nie ma sensu i zrobił 11-48 8s. Ale są to kasety drogie. Jak ktoś szuka budżetowych rozwiązań może się okazać że takie "zwykłe" 2x10 będzie rozwiązaniem tańszym w zakupie, tańszym w eksploatacji oraz z lepiej zestopniowanymi przełożeniami. No i należy też wziąć pod uwagę że potrzeby zwykłego śmiertelnika są inne niż potrzeby profesjonalnego sportowca. Choćby dlatego że potrzebuje on rozwiązań bardziej uniwersalnych. Raz pojedzie na single tracka, innym razem po bułki do sklepu a jeszcze innym na wycieczkę po gładkim asfalcie. Także dobrze że mamy wybór. 1
Rowerowa Szajba Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Posiadałem napędy od 3*6 przez 3*7/3*8/3*9 i teraz mam 2*10 i uważam że na tym jeździ mi się najlepiej. Skończyło się trymowanie przedniej przerzutki na skrajnych przełożeniach. Też nie muszę wachlować przednią manetką bo wszystko praktycznie objeżdżam na 36T blacie. Ale też nie wyobrażam sobie braku mniejszej zębatki czasem mam górki gdzie trzeba młynek wrzucić. Nie jest to napęd beznadziejny a dla mnie uniwersalny. Taka specyfikacja terenu. Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Rowerowa Szajba
Motke Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 6 godzin temu, vdcmike napisał: Sama filozofia napedu 2x jest delikatnie rzecz ujmując nielogiczna - powstał w wyniku usunięcia najczęściej wykorzystywanego, środkowego blatu z korby 3x. Nie środkowego tylko największego lub najmniejszego. Sam mając 3x9 stwierdziłem, że to bez sensu gdyż po wielu godzinach jazdy największy blat użyłem może przez 5 minut. 6 godzin temu, vdcmike napisał: Pojawiły się potworki 24x38 albo 24x40T. Albo np 34x50, 36x52. Szosowcom jakoś to nie przeszkadza i jest u nich normą.
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Szosy rządzą się innymi prawami. Tam faktycznie postawiono najbardziej przydatny duży blat. Nie twierdzę, że 2x jest zły, sam mam w jednym z rowerów i jeździło się nim świetnie. Ale dzisiaj jeździ jeździ mi się lepiej na 1x i to zarówno w ścieżkowcu jak i szutrówce. I też kiedyś jak wprowadzano 1x jakoś specjalnie w to nie wierzyłem. Ale wtedy był też kult roweru uniwersalnego.
Bujak Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Napędy 2x na pewno nie są bez sensu dla amatorów. Są poprostu uniwersalne, przygotowane na każde warunki i bez wad napędów 3x. Zakresy blatu i młynka pokrywają się w ponad 50%, bo tu chodzi nie o rozszerzenie zakresu, ale o wygodę użytkowania: Dzięki dużemu zakresowi kasety (najlepiej 11s 11-42) jeździsz cały czas na blacie 36T (38T) i nie musisz myśleć o przerzutkach itd, czyli tym wszystkim co było bolączką napędu 3x. Małej młynka 26T (28T) używa się tylko na podjazdach i piaskach.W napędzie 1x12 zakres przełożeń jest mniejszy i trzeba dobierać blat do nogi i terenu. Na płaskim możesz mieć blat 36T, ale w góry z tym nie pojedziesz i musisz zmienić na 30 lub 32T. Wygoda i redukcja masy kosztem mniejszego zakresu. U szosowców jest całkiem inaczej: z przodu jest duża różnica między koronkami, a z tyłu ciasne stopniowanie. Zakresy już się tak nie pokrywają jak w MTB.
Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 15 godzin temu, vdcmike napisał: Sama filozofia napedu 2x jest delikatnie rzecz ujmując nielogiczna - powstał w wyniku usunięcia najczęściej wykorzystywanego, środkowego blatu z korby 3x. Pojawiły się potworki 24x38 albo 24x40T. Dokładnie rzecz ujmując to usunięto nie środkowego blatu tylko największego ( przecież duży blat w korbie 2 na odpowiada przeważnie linią łańcucha środkowego blatu z korby 3 rzędowej) i powiększyli wpierw tak jak pisałeś do 38 - 24 a nawet 40-24. 15 godzin temu, vdcmike napisał: W drugim podejściu trochę próbowali ratować sytuację zmniejszając różnicę do 10T ale to wymusiło wprowadzenie kaset o większym zakresie i cała oszczędność masy względem 3x poszła w pi...du. Jak ktoś szuka oszczędności wagowej to nie napędy 3na czy 2 na, to wiadome. 15 godzin temu, vdcmike napisał: Tym samym 2x względem 3x nie wnosi źadnej wartości dodanej a komfort użytkowania jest mniejszy. I tu się moim zdaniem mylisz, bo napędy 2 na dają najlepszy dobór kadencji bez dziur z jakimi muszą się godzić posiadacze napędów 1 na. 15 godzin temu, vdcmike napisał: SRAM relatywnie szybko zauważył, że to ślepa uliczka i wykorzystał sytuację do wprowadzenia 1x11 a potem 1x12, które na długo i nie bez powodu zdominowały segment zawodowy. To czy to dobra decyzja była, to już kwestia ich salda ile zarobili na tych napędach. z tym że napędy 1x11 Srama były moim zdaniem głośne, nieprecyzyjne i straszny problem miały z linią łańcucha, Dopiero Eagle Srama były dopracowanymi napędami 1 na. 15 godzin temu, vdcmike napisał: A źe realizujemy serwis dla kilku teamów to wiem, źe nie o masę się rozchodziło (przynajmniej nie był to powód pierwszorzędny ale bardziej o tracone sekundy na uprawianiu klikologii). Tu pewnie masz racje, bo w dobie myk myków to ilość manetek na kierownicy mnożyłaby się w nieskończoność. Mnie tylko dziwi że tak jak sam wspomniałeś, od lat pracujesz z rowerami, znasz historie napędów, a masz takie kategoryczne podejście co do napędów 2na. Nie mniej na pewno się zgodzę z tym że napędy 2na umrą w MTB to pewne, zwłaszcza jak wejdzie napęd 13. Dla mnie jeśli napędy 1 na byłyby tak płynne jak 2na, nie miały takich problemu w kręceniu do tyłu i by nie miały takich skoków w kadencji to pewnie i sam bym miał napęd 1na, bo ja nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem napędów , tylko nie lubię podejścia że "moja racja jest najmojsza".
Bujak Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Z tymi skokami kadencji to bym polemizował. Przecież kaseta 11s 11-42T ma te same koronki co 12s 11-50T. W tym przypadku jest różnica tylko zakresu (w 1x12 brakuje jednego biegu).
Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Tak, ale pamiętaj że przedni mniejszy blat który już od 4 koronki można używać.
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Kruk napisał: Dokładnie rzecz ujmując to usunięto nie środkowego blatu tylko największego ( przecież duży blat w korbie 2 na odpowiada przeważnie linią łańcucha środkowego blatu z korby 3 rzędowej) i powiększyli wpierw tak jak pisałeś do 38 - 24 a nawet 40-24. Nie. Środkowy blat w korbie 3x to linia 50mm. W 2x jest linia 48,9mm do środka między blatami, duży wypada w pozycji około 52mm. Godzinę temu, Kruk napisał: I tu się moim zdaniem mylisz, bo napędy 2 na dają najlepszy dobór kadencji bez dziur z jakimi muszą się godzić posiadacze napędów 1 na. W MTB z napędem 12x dziury są tylko w głowach Też się ich obawiałem. Kwestia dobrania odpowiedniego uzębienia tak, żeby z 12s nie używać tylko 8. Godzinę temu, Kruk napisał: Nie mniej na pewno się zgodzę z tym że napędy 2na umrą w MTB to pewne, zwłaszcza jak wejdzie napęd 13. Dla mnie jeśli napędy 1 na byłyby tak płynne jak 2na, nie miały takich problemu w kręceniu do tyłu i by nie miały takich skoków w kadencji to pewnie i sam bym miał napęd 1na, bo ja nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem napędów , tylko nie lubię podejścia że "moja racja jest najmojsza". Nie wiem jak robią te rowery fabryczne że te łańcuchy faktycznie zeskakują przy kręceniu do tyłu (w 3 na 100) ale sam poczyniłem niezliczoną już ilość tego typu napędów i nigdy taka sytuacja nie miała miejsca. Może dlatego, że bardzo pilnuję właściwej linii łańcucha. Edytowane 18 Czerwca 2020 przez vdcmike
Kruk Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 6 minut temu, vdcmike napisał: Nie. Środkowy blat w korbie 3x to linia 50mm. W 2x jest linia 48,9mm do środka między blatami, duży wypada w pozycji około 52mm. No to widzisz tego nie wiedziałem. Czyli trochę przesunęli blaty na zewnątrz. 7 minut temu, vdcmike napisał: W MTB z napędem 12x dziury są tylko w głowach Też się ich obawiałem. Kwestia dobrania odpowiedniego uzębienia tak, żeby z 12s nie używać tylko 8. Hehehe widzę że każdy ma swoje zdanie tutaj Tylko Ty masz zbyt agresywne i narzucające zdanie, nie uwzględniające potrzeb innych. 13 minut temu, vdcmike napisał: Nie wiem jak robią te rowery fabryczne że te łańcuchy faktycznie zeskakują przy kręceniu do tyłu (w 3 na 100) ale sam poczyniłem niezliczoną już ilość tego typu napędów i nigdy taka sytuacja nie miała miejsca. Może dlatego, że bardzo pilnuję właściwej linii łańcucha. Fakt, w napędach 1 na jak da się dobrać odpowiednią linie łańcucha to wiele można w takim napędzie usprawnić. Miałem na serwisie parę rowerów na napędzie 1na i fakt działają ale nie są one dla wszystkich. Ja mam zdanie taki, chcesz 1 na proszę bardzo, chcesz 2 na proszę bardzo, ale narzucanie że tylko 1 na a reszta to g....to podejście typu patent na racje, bo nie ma rzeczy idealnych i tak jak pisałem każdy napęd ma swoje plusy i minusy i kupujesz napęd z jednym i drugim. Kiedyś moooże 1 na będą tak dobrze pracowały że faktycznie nie będzie potrzebny w ogóle 2 na póki co mamy różnorodność z naciskiem na 1 na.
PiotrekGT Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Mi to się najchętniej słucha jak jakiś posiadacz 2x10 z kasetą 11-42 mówi, że ma mniejsze dziury w napędzie niż ja w 1x11 11-46 (kaseta shimano) 1
Ares Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Fajnych rzeczy tu się można dowiedzieć... Napęd 2x wszedł na mocy zmian, które zaszły wraz z czasem. Czyli dawne eksploracje z długimi dojazdówkami w 3x przestały mieć sens bo coraz mniej było na to chętnych. Czasy się zmieniały, idea jazdy. Dochodzi też kwestia samego prześwitu i jak ktoś a mi się zdarzało łamał żeby na blatach 44T to wie o co chodzi. Już widzę dziś kogokolwiek popylającego łącznie pod 200 km lub więcej gdzieś po górach jak to się kiedyś robiło w napędzie 1x. Na powrocie po setce pozostaje tylko sznurek i najbliższe drzewo. Srama nie ma co w to mieszać bo co ma zrobić firma, która nie potrafi zrobić ani dobrych, innowacyjnych manetek ani przedniej przerzutki. Jeszcze z 10 lat temu główną ideą 1x była prostota w tym brak obsługi manetki. Masę zostawmy bo to od razu był wałek po całości. I dziś te goliłydy jakoś umieją i nie tracą sekund na obsłudze zawieszenia w tym myk myków. Wszystko rozchodzi się tylko i wyłącznie o styl jazdy i nic ponad to. Ktoś wpadł na pomysł by dla części środowiska AM/enduro zmontować coś takiego jak 1x10 w układzie 22x36/40? Nie bo po co. Lepiej wozić ze sobą kupę nieużywanego żelastwa z przerzutką, która już błaga o litość bo tak jest wyciągnięta a jeszcze chwila i będzie robić za podpórkę lub zbierać patyki po trasie. @PiotrekGT a nie tak jest? Masz gdzieś w 2x dziurę na 9 zębów? Edytowane 18 Czerwca 2020 przez Ares
Mondeus Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Panowie, kupilem ostatecznie zestaw Shimano Deore M6100 1x12 ale z kaseta Sunrace CS-MZ9 11-50 z uwagi na bebenek Shimano HG. Niestety mam problemy z regulacja i moje pytanie, czy urientujecie sie jak to jest z podkladka pod kasete ? jest potrzebna w systemie 1x12 ?
Bujak Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 Mi to się najchętniej słucha jak jakiś posiadacz 2x10 z kasetą 11-42 mówi, że ma mniejsze dziury w napędzie niż ja w 1x11 11-46 (kaseta shimano)... a w dodatku ma rację Panowie, kupilem ostatecznie zestaw Shimano Deore M6100 1x12 ale z kaseta Sunrace CS-MZ9 11-50 z uwagi na bebenek Shimano HG. Niestety mam problemy z regulacja i moje pytanie, czy urientujecie sie jak to jest z podkladka pod kasete ? jest potrzebna w systemie 1x12 ? Bez podkładki.Hak naprostuj! 2
Mondeus Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 aha, dobra. Objaw jest jeszcze dziwniejszy poniewaz tyl kasety ociera o szprychy w momencie gdy nie pedaluje....
PiotrekGT Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 17 minut temu, Bujak napisał: ... a w dodatku ma racjęBez podkładki. Przecież w górnym obrazku masz kasete 11s a w dolnym 10s, napisałem coś dokładnie odwrotnego, więc nie, nie ma racji. Masz tutaj:
vdcmike Opublikowano 18 Czerwca 2020 Opublikowano 18 Czerwca 2020 @Kruk autor wątku chce 1x. Dojście z 3x przez 2x do 1x jest bez sensu. Od razu niech zrobi 1x. @Ares piszesz tak jak gdakali marketingowcy przy wprowadzaniu na rynek 2x ;). Nawet jeśli coś w tym było to przez te 10 lat rynek, oferta i potrzeby znowu mocno ewoluowały. Rowery uniwersalne to dzisiaj tylko domena markeciaków (do których zaliczam też mięso armatnie wszystkich, nawet liczących się producentów). Dzisiaj mamy ze 3 kategorie rowerów miejskich, jakieś 2 kategorie fitnessów, ze 3 typy wycieczkowców, coś co nazywamy w PL crossem, naście kategorii mtb, i 5-6 kategorii szosówek i trochę hybryd na pograniczu różnych wymienionych. Coraz węższe specjalizacje (i coraz droższe ;)).
Rekomendowane odpowiedzi