Skocz do zawartości

[napęd] MTB 1 x 10

ZiemniaL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, jeszcze tylko jedna sprawa została - czy łańcuch 10 rzędowy będzie bez problemu działać na tej zużytej korbie która jest zrobiona pod łańcuch 8 rzędowy?

Opublikowano

Jeżeli jest bardzo "zajechana" to łańcuch może przeskakiwać

Opublikowano

No zrobiłem na niej ponad 10 tys kilometrów wiec trochę może być zużyta, ale przeskakiwać po korbie tak? Może jak te sprzęgło mocniej ustawie to nie będzie takiego problemu.

Opublikowano
6 minut temu, never1908 napisał:

Może jak te sprzęgło mocniej ustawie to nie będzie takiego problemu.

Jeżeli zębata jest zużyta to nie pomoże 

Opublikowano

Witam, mam RR 520s (komponenty takie same jak w 520) i chciałbym coś podziałać z napędem, gdyż seryjny ma przejechane już ponad 3000km. Napewno wymienię kasetę, tylko właśnie na jaką? Celować w 10 czy 9 rzędów (Bielsko-Biała, dużo pagurków i zjazdów). Ile przygotować właśnie na kasetę, łańcuch, przurzutkę i manetkę? Rzeczy eksploatacyjne nowe, takie komponenty jak manetka i przerzutka mogą być używane. Na szosie zawsze brakowało mi przełożeń, celuje w kasetę o dużej ilości zębów. 

Zmieniłem opony na Continental Raceking (tył) i XKing (przód) i tylnia lekko obciera o przerzutkę, chcę rozwiercić korbę i kupić 2-rzędową przerzutkę i manetke. Jak to zrobić? Posiadam standardowe narzędzia (wiertarka i zestaw wierteł). Da się zrobić tak, aby został tylko środkowy blat? Jeśli tak, to zaoszczędzone pieniądze z manetki i przerzutki mógłbym zainwesować w 10-rzędową kasetę. A jeśli nie to szukam suportu, korby i blatu pod napęd 1x10. Budżet mam trochę ograniczony, ok. 400-600zł. Chiałbym wydać jaknajmniej, ale żeby ten napęd nie rozsypał się po 500 kilometrach 

Z góry dzięki za odpowedz

IMG_20180821_191746.jpg

Opublikowano
4 minuty temu, XiaomiLepsze napisał:

Na szosie zawsze brakowało mi przełożeń,

W takim razie 1x10 nie będzie się nadawać 

Opublikowano

Raczej chodziło mi o dojazd do lasu, ok. 2km asfalt i 30km las

Opublikowano
6 minut temu, XiaomiLepsze napisał:

chcę rozwiercić korbę 

Co ty chcesz zrobić? 

Opublikowano (edytowane)

rozwiercanie czegokolwiek w rowerze to jakieś druciarstwo rowerowe ,nie słyszałem by ktoś rozwiercał korbę

by mieć napęd 1x musisz minimum mieć zębatkę  narrow wide by nie spadał łańcuch,jężeli masz korbę a w niej masz zanitowane zębatki korbę przednią będziesz musiał wymienić

Edytowane przez Gość
edycja posta
Opublikowano
1 minutę temu, XiaomiLepsze napisał:

Nie korbę, tylko 3 blat

Sory za błąd

Wystarczy zdjąć korbę, i odkręcić zębatki 

Możesz dać zdjęcia korby, zobaczymy jak wygląda 

Opublikowano

Właśnie zębatki są na nitach, chodzi mi o rozwiercenie tych nitów, alby zdjąć nieużywaną zębatkę

Opublikowano
Teraz, XiaomiLepsze napisał:

Właśnie zębatki są na nitach, chodzi mi o rozwiercenie tych nitów, alby zdjąć nieużywaną zębatkę

Daj zdjęcie korby, zobaczymy co da się zrobić 

Opublikowano

Zębatki są na nitach z imitacją imbusa z zewnętrznej strony

IMG_20180822_100213.jpg IMG_20180822_100154.jpg
Opublikowano
2 minuty temu, XiaomiLepsze napisał:

Zębatki są na nitach z imitacją imbusa z zewnętrznej strony

IMG_20180822_100213.jpg

Prześlij wyraźniejsze zdjęcie od tej strony

Opublikowano

Tak to wyglądab2c7a98a353a4deacec06595b939349e.jpg886d7b91d1109f1a5b4819a67ef12346.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jesteś pewien, że nie ma tam miejsca na żaden klucz? 

Opublikowano (edytowane)

więc tak

odkręć korbę jak masz ściągacz bo bez tego nie pamiętam czy zejdzie ten plastik

pod 2 to jest plastik możesz go zdjąć InkedIMG_20180822_100154.jpg.c10f660d86a0df2812a48364bfe07ba1_LI.thumb.jpg.f9f7e50aa8a7815c4a85fb17b781495d.jpg

plastik zdejmiesz w ten sposób że od drugiej strony masz zaczepy plastikowe

Inked886d7b91d1109f1a5b4819a67ef12346_LI.thumb.jpg.fdec9e5468c212e71b7e257b56f13195.jpg

pod tym plastikiem powinny być prawdopodobnie śruby,taką korbę lub podobną widziałem był kolegi syn u nas z naprawą

Edytowane przez Gość
edycja posta
Opublikowano

Wywal to na złom i poszukaj korby minimum na octalinku. Przy tym budżecie korba też raczej używana. Zerknij na nasza giełdę na FB. Tam napewno znajdziesz czego szukasz.

Opublikowano

Spróbuję zrobić to później, narazie szukam rozwiązania tymczasowego, cały napęd zmienię pod koniec sezonu

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jak coś jest teraz to kupuj, bo potem może nie być. Ostatnio robilem "mały przegląd", który skonczył sie wymianą koł i napędu. Poczekasz do jesieni ale teraz masz problem z napędem a nie za 2 miesiace. Ta korba to złom i zgubisz z nią łańcuch nie raz. Kup jakąś sensowna korbę z BCD 104 i zębatke NW. Druciarstwo nie zawsze się opłaca. Stracisz czas a efekt będzie żaden.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kolego @XiaomiLepsze wydzieliłem Ci posta, a ty i tak robisz duplikat. Nieładnie... Nieładnie...

Wydzielony wątek usunąłem, zwracaj uwagę na takie rzeczy na przyszłość.

Opublikowano
4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

zębatke NW

Jak chcesz troszkę oszczędzić to polecam zakup z Chin 😉