Skocz do zawartości

[napęd] MTB 1 x 10

ZiemniaL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kurde to ja tępy jestem niewiem czy u mnie sie tak da ta korba moja jest od suntor więc raczej niższa półka ale dla mnie daje rade tylko wolał bym mieć 1 zębatkę z przodu 

Edytowane przez Rob112577
Opublikowano

Jeżeli masz śruby kominy to powinno się dać
Najlepiej daj zdjęcie

Opublikowano

SR SUNTOUR XCM-AX-D

19 minut temu, piter614 napisał:

Jeżeli masz śruby kominy to powinno się dać
Najlepiej daj zdjęcie

SR SUNTOUR XCM-AX-D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć. 

Chciałbym na następny sezon przenieść się z 2x10 na 1x10. Chciałbym niezbędny sprzęt dobrać z Aliexpress, jednak zastanawiam się, czy taka zmiana będzie miała jakikolwiek sens. Rower MTB: rama 19", opony 27,5" x 2,1.

Jeżdżę głównie po płaskim z niewielkimi wzniesieniami, przewaga ulicy nad off-road (czasami szutry, ale nic bardzo wygamającego).

Moja obecna specyfikacja:

• Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M618
  • Korba: Shimano FC-M627 2x10 38/24 175 mm
  • Przerzutka tył: Shimano Deore RD-M6000
  • Kaseta: 36-11

Czy pomożecie mi dobrać niezbędny sprzęt do wymiany, żeby to wszystko do siebie pasowało? Jak pisałem - celowałbym w Aliexpress.

Opublikowano

Jeśli przerzutka m6000-gs to prosta sprawa. Jeśli sgs to trzeba również dodatkowo i ją wymienić. Do korby potrzebujesz blatu NW z BCD 104, dłuższe kominy i 12 podkładek 1mm pomiędzy blat a korbę. Uzębienie polecam 34 ew. 36T. Kaseta 11-42 albo 11-46 np. od VG sports. Blat i kaseta to koszt max. 150zl. Wypadałoby też nabyć nowy łańcuch.

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 minut temu, vdcmike napisał:

Jeśli przerzutka m6000-gs to prosta sprawa. Jeśli sgs to trzeba również dodatkowo i ją wymienić. Do korby potrzebujesz blatu NW z BCD 104, dłuższe kominy i 12 podkładek 1mm pomiędzy blat a korbę. Uzębienie polecam 34 ew. 36T. Kaseta 11-42 albo 11-46 np. od VG sports. Blat i kaseta to koszt max. 150zl. Wypadałoby też nabyć nowy łańcuch.

Wydaje mi się, że mam jednak SGS, porównując po zdjęciach w Internecie. Nie mogę znaleźć tego oznaczenia na przerzutce. Jeżeli rzeczywiście będzie trzeba ją wymienić, to na jaką polecasz?

Opublikowano
Godzinę temu, Jozef napisał:

że mam jednak SGS

M6000 sgs jest do kaset 11-36,gs jest do 11-42

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przy kasecie 10s o stopniowaniu większym niż 11-36 masz przeskok 15-18 o 20%. Jest on bardzo problematyczny. Wg. mnie przechodzenie na napęd 1x jest wtedy downgradem a nie upgradem. Ja ten przeskok ominąłem stosując mniejszą zębatkę z przodu. Zacząłem jeździć na koronkach 13 oraz 15 i te 20% wyszło poza zakres najczęściej używanych przełożeń. Jednak przestałem używać koronki 42 i w efekcie przerobiłem napęd na 1x9.

Wg. mnie jeżeli nie wystarczy Ci przełożeń z kasety 11-36 przy napędzie 1x to trzeba przejść na napęd 1x11 z kasetą 11-46.

Opublikowano

Potwierdzam. W MTB mam 1x10, kaseta 11-36, korba 36T, koła 27". Nie zaakceptowałbym większych dziur. Dla 1x11 max kaseta to 11-42. Jak potrzebujesz 11-50 to już 1x12. Generalnie jeśli zmiana to wyłącznje na 11 lub 12 biegów.

Opublikowano

Kolega ma 11-46 i powiem tak: skok pomiędzy 37 a 46 który wynosi w teorii aż 24% jest nieodczuwalny jako dziura w przełożeniach. Z reguły jak wrzucamy te 46 to już nie walczymy o poprawną kadencję tylko o to żeby w ogóle podjechać. Dlatego do napędu 1x osobiście wybrałbym jednak 11-46.

I jeszcze odnośnie kaset Sunrace itp. Na kasecie Shimano HG500 po 4000 km zaczął mi przeskakiwać łańcuch. Na kasecie Shimano XT 771 mam zrobione 9000 km i jest w takim stanie że jeszcze długo pojeździ. Więc z tym kupowaniem tanich kaset wcale może tak tanio nie wyjść.

Opublikowano

Kasety xt są tak samo trwałe jak niskogrupowe Shimano, wszystkie sunrace'y i większość taniej chińszczyzny. Temat mam przerobiony dosyć dogłębnie (testowane na klientach). Kluczem do trwałości napędu jest dobry łańcuch o który coraz trudniej.

Opublikowano

Ja mogę się wypowiedzieć tylko na temat tej jednej. Za to porównanie z HG500 jest wiarogodne bo obie jeździły na tych samych łańcuchach i w identycznych warunkach.

Opublikowano

Hej, rower crossowy Giant Roam 1 z 2018.

Czy poniższy zestaw będzie działać jeśli chodzi o pojemności przerzutki, długości wózka itp. pojęcia ?

Przerzutka Deore M6000 z sprzęgłem shadow plus.

Kaseta Deore 10 rządowa 11-42

Zebatka N.W. Argon Components 38T.

Opublikowano

Jeśli przerzutka m6000-gs to bez problemu. W przypadku SGS nie będzie to dobrze działać.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, vdcmike napisał:

Jeśli przerzutka m6000-gs to bez problemu. W przypadku SGS nie będzie to dobrze działać.

Mam GS. Teraz kaseta 11-36 i korba z największym blatem 48 i na takim skrajnym przełożeniu z tylu 36 i 48 przód napędy się kręci. Jak będzie tył 42 i 38 przód to jest w sumie o 4 zęby mniej niż obecnie więc chyba będzie ok...

Jaki łańcuch do tego najlepiej ? Patrzeć w ogóle czy będzie kompatybilny z kaseta hg-x ?

Edytowane przez eloziomwaw
Opublikowano (edytowane)

Kmc x10, campagnolo record 10, ybn sla 10. 

Trochę dziwne że masz gs i korbę 3x bo w tym układzie przerzutka powinna zostać zmielona przez szprychy bo wózek dużo za krótki. Chyba, że nie używasz pewnych kombinacji.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
Godzinę temu, eloziomwaw napisał:

Mam GS.

A skąd masz taką informację?Przy kasecie 11-36 producenci dają SGS.

Druga sprawa,to co Ci strzeliło do głowy? Do Crossa pakować 1x? :o 

Opublikowano
W dniu 29.09.2020 o 23:57, Accent_Szaj napisał:

A skąd masz taką informację?Przy kasecie 11-36 producenci dają SGS.

Druga sprawa,to co Ci strzeliło do głowy? Do Crossa pakować 1x? :o 

sprawdziłem, mam sgs jednak, używałem już w tym rowerze napedu 1x10 tylko bez zmiany kasety czyli 11-36 i wszusstko działało ok, ruzmiem że 36 to max co może być na kasecie ? 42 zębów już przerzutka nie obsłuży ?

a strzeliło mi to że podoba mi się idea napedów 1rzedowych

Opublikowano

No to SGS jak pisałem wyżej.

Odnośnie sensu 1x to bardzo długo osobiście użytkowałem rower typu fitness przód 36T tył 11-42. Miasto czy lekki teren bez najmniejszego problemu.

Opublikowano
8 minut temu, eloziomwaw napisał:

podoba mi się idea napedów 1rzedowych

+10 do lansu ;) xD 

9 minut temu, eloziomwaw napisał:

ruzmiem że 36 to max co może być na kasecie ?

Tak pisze producent :(

Opublikowano
W dniu 22.11.2017 o 13:21, SpiderMAN napisał:

Wszystkie przerzutki DynaSys 10s ze sprzęgłem radzą sobie bezproblemowo z kasetami 11-42T, można to wywnioskować z kilkudziesięciu klipów na YT gdzie to ludziom działa.

Ja Planuję zmianę kasety 11-36T na 11-42T właśnie, a będzie to działać z RD-M786 (Deore XT).

Co więcej, bezproblemu DynaSys 10s chodzi z manetką 11s obsługując 11 rzędowe kasety Shimano.

a poniżej wszyscy piszą że m6000 sgs nie będzie dziać z kastą 11-42 i blatem z przodu 38T ?

Opublikowano
31 minut temu, eloziomwaw napisał:

piszą że m6000 sgs nie będzie dziać z kastą 11-42 i blatem z przodu 38T ?

Przód jest nie istotny,ale sgs masz do 36 z tyłu.

Możliwe że wypowiedź @SpiderMANjest wyjęta z kontekstu,bo wiem że używał M6000,ale razem z goat link'iem 

Wolf-Tooth-lacznik-GoatLink-11rz-do-Shim

Opublikowano

Blat z przodu nie ma znaczenia. Budowa wózka ma znaczenie a SGS nie nadaje się do kaset 42T. Goatlink jest tylko półsrodkiem i lepiej wymienić przerzutke na GS. Polecam od razu na SLX 11rz GS, bądź nowe deore M5100, różnica w cenie prawie żadna a będziesz pan lepiej zadowolony

Opublikowano
11 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Blat z przodu nie ma znaczenia. Budowa wózka ma znaczenie a SGS nie nadaje się do kaset 42T. Goatlink jest tylko półsrodkiem i lepiej wymienić przerzutke na GS. Polecam od razu na SLX 11rz GS, bądź nowe deore M5100, różnica w cenie prawie żadna a będziesz pan lepiej zadowolony

Ale ta deorka RD-M5120-SGS już tak mimo że sgs ? do 46 przy 1x10 jest info na stronie Shimano...

To tylko ta m6000 z 2018 r. jest wyjątkiem?