egzo23 Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Klamaka gumowa. Czyli go zagotowało i zapowietrzyło. Wymień płyn. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 2 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2017 (edytowane) Po ostatnim wypadzie w Gorlicach dopiero teraz miałem chwilkę żeby wymienić płyn. Klocki o dziwo całe, ale płyn sami zobaczcie. Moje hamulce to tektro. To jest zebrany syf z obydwu zacisków. Na żywo wygląda jeszcze gorzej. Zacząłem standardowo od rozebrania wszystkiego, klamki do poziomu, zdemontowane zaciski, wyciągnięte klocki i zablokowane cylinderki klinami do montażu paneli podłogowych Następnie przygotowałem dwie strzykawki. Jadną dużą, taka do lewatywy pisałem już o niej wcześniej. Druga mniejsza z zamontowanym gumowym przewodem. Końcówka z dużej strzykawki daje się wkręcić w gwint śrubki do odpowietrzania. Małą strzykawkę napełniłem płynem tak żeby nie było pęcherzyków powietrza w ani w strzykawce ani w przewodzie. Następnie wężyk założyłem na odpowietrznik w zacisku, delikatnie go poluzowałem i zacząłem delikatnie wtłaczać zawartość strzykawki do układu. Tutaj dobrze widać jaki żur miałem w układzie, dla pewności przepuściłem większą ilość płynu niż mam w układzie. Teraz hamulce działają o wiele lepiej. Po przepchnięciu płynu w ten sposób nie ma potrzeby odpowietrzania zacisków, trzeba tylko zwracać uwagę żeby przy zakładaniu wężyka na odpowietrznik nie złapać pęcherzyka powietrza. No i przy zdejmowaniu górnej strzykawki też należy uważać bo też może się nabałaganić. Edytowane 2 Grudnia 2017 przez Wojtek 1
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2017 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Super sposób. Jak zdejmujesz górną żeby nie ulać klamki olejem?
Wojtek Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2017 45 minut temu, zibi_j1 napisał: Super sposób. Jak zdejmujesz górną żeby nie ulać klamki olejem? Szybko pod spód podstawiam słoiczek żeby się na podłogę nie wylało. Klakami nie ma się co martwić, są metalowe to wystarczy je dobrze wytrzeć, większy problem z gripami, ja mam piankowe. Ale jak zrobisz o szybko i sprawnie to wiele nie trzeba wycierać.
Wojtek Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Ostatnie elementy mojej układanki hamulcowej. Jutro w drodze do pracy przetestuję. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Wojtek
jedras Opublikowano 4 Grudnia 2017 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Do Kony takie wstawiłem w stare SLX-y. Dają radę.
Wojtek Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2017 Mój rower zyskał nowe niezbędne wyposażenie 1
Wojtek Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2017 Podjąłem decyzję, jednak napęd SRAM, całościowo. Pojeździłem ostatnio na rowerze z takim napędem i mi się spodobało. Będzie 2x10.
SI2WY Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 U siebie mam Srama 2x10 i jestem meega zadowolony. Nawet w bardzo ciezkich warunkach nie zawodzi.
Puncu Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 5 godzin temu, Wojtek napisał: Pojeździłem ostatnio na rowerze z takim napędem i mi się spodobało. Będzie 2x10. Dla utwierdzenia się w tym przekonaniu przejedź się na moim. W fullu mam 2x9
Zalas Opublikowano 10 Grudnia 2017 Opublikowano 10 Grudnia 2017 @Wojtek Jak widzę ten twój prześwit w przednim kole to aż mi się słabo robi Nawet mucha tam nie przeleci xDD
Wojtek Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Poradźcie mi proszę, lepiej inwestować w ten rower czy lepiej dołożyć kaskę i kupić nowy. Tutaj muszę wymienić napęd i hamulce, całość inwestycji to 1850 zł, za same części, przełożę sobie sam. Drugą opcją jest zakup innego roweru, coś w ten deseń: https://www.rowertour.com/p/81981/merida-big.nine-500-lite-rower-mtb-hardtail-29-shimano-deore-2x10-2018 Osprzęt jest taki jak chcę, no może poza hamulcami, ale to jest łatwo zamienić. Różnica jakieś 2000 zł ale w nowym rowerze zyskuję taperowaną główkę ramy i koło 29 cali.
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Kup nowy, a ten traktuj jako woła roboczego.
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dnia 13.04.2018 o 16:44, Sziva napisał: Kup nowy, a ten traktuj jako woła roboczego. @Wojtek coś czuję choruje na trailowego hardtaila, a Meridą to nam zamydla oczy
Wojtek Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Na razie nie mam miejsca na dwa rowery, to byłby już 4 w małym mieszkaniu z jeszcze mniejszym balkonem. Ale wiem co zrobię. Zainwestuję jeszcze w ten rower. Kupię wszystkie komponenty, które chcę mieć, a na końcu kupię ramę i dobiorę do niej amortyzator. W ten sposób poskładam wszystko tak jak będę chciał a moja domowa księgowa nie będzie zbytnio psioczyć, że kupuję drugi rower.
Wojtek Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Opublikowano 2 Maja 2018 W kwestii wytrzymałości karbonowej sztycy i kierownicy, jeszcze nic nie pękło
Wojtek Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 Po założeniu opon Panaracer 27,5 x 2,0 zrobiło się całkiem sporo miejsca.
Gość Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 W dniu 5.05.2018 o 10:34, Wojtek napisał: A umyję. Umyłeś? :D
Gość Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 3 minuty temu, Wojtek napisał: Prawie ale lagi mam czyściutkie. To nie myj, błoto jest... Sprawdzę sobie dzisiaj jak duże :P
Wojtek Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Opublikowano 16 Maja 2018 No czekam aż jeszcze trochę nałapie błota, kilkucentymetrowa warstwa sama odpada
Rekomendowane odpowiedzi