Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 17 minut temu, Puncu napisał: Ja mu moge pożyczyć Mieszka całkiem niedaleko Kurde gorzej niż moja żona. Jak jeździłem z endomondo na telefonie to żona mnie na bieżąco śledziła. Teraz korzystam z licznika i dopiero po powrocie wrzucam na neta.
Puncu Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Nie ma tego złego. Po narzędzia masz blisko
Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 O klucz dynamometryczny masz do pożyczenia? Bo jak na razie to swój rower mogę tylko pooglądać jak ładnie wygląda. Dziś już spędziłem 1,5 godziny w autobusie a czeka mnie jeszcze drugie tyle. Więc jeśli można pożyczyć to będę wdzięczny, jeśli nie to pozostaje objazd po sklepach z narzędziami i kupno jakiegoś małego klucza na bity.
Puncu Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Niestety obecnie nie. Ale jeżeli masz wage podwieszaną to jesteś w domu
Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 A no mam. I że jak to zbadać?
Puncu Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Matematyka. Przywiązujesz koniec wagi do klucza w odpowiedniej odległości by zrobić ramię i ciągniesz za wagę aż pokaże pożądany moment. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Puncu 1
Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 Tak teżyślałem, że o to chodzi, ale to raczej mało precyzyjne.
Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 4 godziny temu, Puncu napisał: Matematyka. Przywiązujesz koniec wagi do klucza w odpowiedniej odległości by zrobić ramię i ciągniesz za wagę aż pokaże pożądany moment. Panie takie wzory to nazbyt skomplikowane na mnie W kwestii pedałów, zagościły u mnie na stałe do wiosny pedały "zimowe"
Wojtek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Opublikowano 18 Listopada 2017 Dnia 17.11.2017 o 11:29, egzo23 napisał: Mam nadzieję, że dynamometryka użyłeś Pokaż jakiego. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka A takiego: Posiada certyfikat więc jest raczej dokładny. Zakres ma od 5-25Nm Przy okazji wizyty w garażu powstał mój airbooster Jest go na prawdę łatwo wykonać. A tak prezentuje się mój rower w azylu dla facetów w domu u Teściów 1
egzo23 Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zakres troszkę duży. Czasem trzeba mniej niż 5 Nm Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Opublikowano 18 Listopada 2017 Na tych elementach, które ja posiadam najmniejszy zakres to 5, nawet ta siła mnie troszkę zaskoczyła bo myślałem że to będzie ciut lżej Nie trzeba ciągnąć na siłę, ale zaskoczyło mnie.
Gość Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Na tych elementach, które ja posiadam najmniejszy zakres to 5, nawet ta siła mnie troszkę zaskoczyła bo myślałem że to będzie ciut lżej Nie trzeba ciągnąć na siłę, ale zaskoczyło mnie.Jak znajdziesz chwilkę zrób jakieś DIY jak wykonać to coś do pompowania
Wojtek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Opublikowano 18 Listopada 2017 Na poprzedniej stronie jest link do filmiku. Jest to banalnie proste.
jedras Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Można zrobić uproszczoną wersję jak nie ma się akurat gaśnicy z butelki 2-2,5 l po coli. 2 dziury w korku, 2 wentyle ze starych dętek, w jednej wykręcamy wentyl i zakładamy wężyk Trochę silikonu do uszczelnienia. Jako blokadę wystarczy złozyć go na 2 razy, albo kupić takie fajne plastikowe szczypce za 10-15 zł do zaciskania gumowych przewodów, ja takich używam. No ale wersja z gasnicy wymiata Jak by jeszcze węzyk od pompki w niej zamontowac z końcówką było by bosko. Edytowane 18 Listopada 2017 przez jedras
Wojtek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Godzinę temu, jedras napisał: ... Jak by jeszcze węzyk od pompki w niej zamontowac z końcówką było by bosko. Myślałem, żeby sobie z butelek zrobić ale stwierdziłem że zrobię coś bardziej solidnego. Jeszcze zostanie pomalowany, no i oczywiście wężyk już czeka Najpierw należy gaśnicę opróżnić, a później rozebrać na czynniki pierwsze. Na zaworze jest jeszcze taka plastikowa tuleja, w której jest zawór CO2, to wszystko usuwamy, musimy zostawić tylko element utrzymujący sprężynę od zaworka gaśnicy. Następnie wybieramy miejsce na wentyl samochodowy, musi być takie żeby się dało zakręcić zawór gaśnicy i też takie żeby było w miarę proste. Jeżeli otwór zostanie wykonany na bocznej ściance może być problem ze szczelnością. Najpierw wywierciłem otwór wiertłem nr 5 potem wiertłem nr 13, następnie mały pilniczek i wyrównałem krawędzie. Następnie należy przeciągnąć sznurek przez otwory, ma on ułatwić trafienie wentylem od środka w mały otwór. Aby umożliwić przewlecenie przez środek wentyla sznurka należy wykręcić zaworek. Aby łatwiej było przeciągnąć gumowy kołnierz należy posmarować go smarem. Z łatwością przeciągniecie go palcami. Następnie cieszymy się własnym airboosterem Ja swój dla testów nabiłem do 8 barów (na tyle pozwala garażowy kompresor) i nawet najmniejszego przecieku nie było, w domu napompuję ile się da. Będzie można przetestować pompkę stacjonarną. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Wojtek
jedras Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Ciekaw bylem jak się ten wentyl uszczelnia. Kupiłeś go gdzieś ? Czy że tak powiem refurbished? Jaką pojemność ma gaśnica ? Ciekaw jestem testu pompki, swoją zamówię pewnie jutro, zrobiłem zamówienie w bikestacja z wężykiem i pompką, zamiast mi to w piątek wysłać napisali ze nie mają chyba z 5 pozycji z zamówionych, które są dostępne na stronie, ale jednak nie są dostępne, wiec zrezygnowałem... Butelkę nabijałem kompresorem do 7 barów, moją nożną pompką nabicie nieco ponad 5 to jest już straszny masochizm, za to w serwisie po 2 stronie ulicy taką stacjonarną 7 było bezproblemowe.
Wojtek Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Gaśnica ma około litra, jak będzie za mało to zrobię z większej gaśnicy, ale myślę że dla celów dmuchnięcia w oponę wystarczy. Wentyl kupiłem w zakładzie wulkanizacyjnym, koszt 4zł. Zatem taki też jest koszt mojego airtanka koszt robocizny i prądu jest pomijalny. Przy naciśnięciu zaworu dmucha naprawdę szybko i mocno. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Wojtek
jedras Opublikowano 18 Listopada 2017 Opublikowano 18 Listopada 2017 Kurcze, nie wiem jakim cudem na to nie wpadłem że to taki wentylek... tym bardziej że ze 2 tygonie temu w aucie zmieniałem, heh mogłem zabrać stare
SI2WY Opublikowano 19 Listopada 2017 Opublikowano 19 Listopada 2017 Piekny widok, az chcialoby sie tam pojezdzic
Wojtek Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Opublikowano 19 Listopada 2017 Testy terenowe przeprowadzone. Niestety z zaplanowanych 80 km zrobiłem tylko 30 km, a do skrócenia trasy przekonało mnie to Ale dla takich widoków warto A po udanym dniu myjka ciśnieniowa i rower jest gotów do powrotu do Krakowa. 1
Gość Opublikowano 19 Listopada 2017 Opublikowano 19 Listopada 2017 Świetna sprawa ja niestety weekend bez roweru... Ale chociaż w piątek pokręciłem
Wojtek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Opublikowano 20 Listopada 2017 Panowie, tak mi się przypomniało że w drodze powrotnej jak zjeżdżałem z dość sporej góry, gdzie było błoto liście i śnieg musiałem dość sporo hamować i wydaje mi się że zgotowałem sobie przedni hamulec. Mianowicie z zacisku zaczął się wydobywać syk no i hamulec zrobił się, że tak powiem "miętki jak głewno" Wystarczy odpowietrzenie czy muszę wymienić płyn, nie patrzyłem na klocki ale obstawiam, że też będą do wymiany.
egzo23 Opublikowano 20 Listopada 2017 Opublikowano 20 Listopada 2017 Jak nie rozwaliło uszczelek, a mogło, to płyn do wymiany. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Opublikowano 20 Listopada 2017 8 minut temu, egzo23 napisał: Jak nie rozwaliło uszczelek, a mogło, to płyn do wymiany. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Raczej nie rozwaliło bo hamulec jest i klamka nie ucieka, tylko hamulec jest miękki.
Rekomendowane odpowiedzi