Wojtek Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Opublikowano 11 Listopada 2017 Zrobiłem kilka fotek ile mam miejsca pomiędzy oponą a ramą oraz amortyzatorem. Myślę że wejdzie mi 27,5.
Wojtek Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor Opublikowano 13 Listopada 2017 Mam całą rodzinę pompek firmy BETO, nie wiem czy jest to wysokiej klasy producent ale powiem, że wszystkie są rewelacyjne. Może ta śtednia pompka nie należy dk najlżejszych ale jest metalowa, teleskopowa i ma manometr.
Wojtek Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Opublikowano 14 Listopada 2017 Mój najnowszy nabytek. Jak trochę z nią pojeżdżę dam znać jak się sprawuje. Kosztowała 12 zeta więc tyle co dobre baterie. Ma wbudowany akumulator ładowana jest z USB. Na razie świeciła przez godzinę. Zobaczymy ile wytrzyma od ładowania do ładowania. Świeci dość jasno.
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Dotarły do mnie wczoraj wyczekiwane przesyłki mianowicie koła i opony Opony używane a w lepszym stanie niż moja opona, którą założyłem bodajże miesiąc temu. Pełen zapału zabrałem się do pracy, zacząłem od przedniego koła, bo w nim była piasta, której płynność pracy pozostawia sporo do życzenia. Nie wiem czy do dobry czy słaby wynik, ważone bez zacisków. Zaskoczyła mnie jakość wykonania otworów dla szprych w obręczy, są po prostu wciskane a nie wiercone, często tak jest?? Zabezpieczenie pod dętkę firmy KENDA Nauczony doświadczeniem kolegi @zibi_j1 najpierw dokładnie przeglądnąłem opony wewnątrz, po stwierdzeni, że nic w środku nie ma zasypałem odrobiną pudru. Po dość długiej walce z ułożeniem opony na obręczy udało mi się trochę podpompować kółko, przyłożyłem do widelce i pełna radość, stwierdziłem że na styk ale się mieści, zdjąłem z powrotem aby dokładniej wyrównać i dopompować do 3 bar. I wtedy jak zdejmowałem pompkę stało się to Jest to moja wina bo do opony w rozmiarze 2,25 wsadziłem dętkę, która była dedykowana do opon maksymalnie 2,1 Nauczka na przyszłość. Ale na szczęście mieszkam w Krakowie i wieczorem jeszcze można do Decathlona skoczyć Więc pędzę co sił. Wpadłem na dział rowerowy szukam a tu pech, widzę zostały same dętki 26' myślę sobie pięknie, ale na szczęści były jeszcze dwie zagrzebane pod resztą. Więc biorę i pędzę do domu. Po kolejnych kilkudziesięciu minutach walki z ułożeniem opony już myślę no to teraz z górki. I wyobraźcie sobie jaki był mój wnerw jak się okazało, że opona dopompowana do 3,5 barów nie mieści się jednak. Brakuje jej dosłownie 1mm Wchodzi, i nawet da się obracać ale obciera o amortyzator. Myślałem, że zapłonę. Patrzę godzina 20:30 myślę zdążę jeszcze do sklepu po opony więc pędzę drugi już raz. Oczywiście na wyjeździe spod bloku wpakował się przede mnie autobus, który przez osiedle jedzie 5 na godzinę bo jest ciasno, potem po drodze wszystkie możliwe światła były czerwone. Ale na szczęście zdążyłem, jak tylko przekroczyłem drzwi Decathlona usłyszałem info że zamykają sklep. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Taka mi się promocja trafiła Dwie oponki w cenie jednej, i w ten sposób w rowerze wylądowały opony Michellin zwijane przygotowane pod tubelles pewnie po weekendzie przerobię, teraz założyłem jeszcze dętki. Waga kół nie rzuca na kolana, le jak się pozbędę dętek powinno być ciut lepiej. Luźnego miejsca za wiele nie ma z tyłu jest ciutek lepiej Całość prezentuje się tak Po przejechaniu pierwszych 12 kilometrów stwierdzam, że rower jest dużo bardziej stabilny, ale koła są mniej sztywne niż moje poprzednie, zdarza się na zakrętach że tarcza zadzwoni . Edytowane 16 Listopada 2017 przez Wojtek
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Czasami prosta sprawa zamienia się w jakąś drogę przez mękę. Dobrze że ogarnąłeś. Z doświadczenia wiem że Te Michały ciężko się toczą na asfalcie.. Dlaczego postanowiłeś przejść na średnie koło?
jedras Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Też mnie to interesuje, chociaż te kółka wyglądaja bardzo ładnie i piasty na maszynach, to jednak 27.5 zwłaszcza używane są sporo droższe od fajnych kół 26 właśnie ze względu na to że sporo osób zakłada je do rowerów pod koła 26. Dużo Cię kosztowały ?
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 Za komplet kół zapłaciłem 359 zł więc wydaje mi się że to tanio. Poniżej opis z aukcji. CECHY PRODUKTU: - OBRĘCZE MODEL FW DISC WYKONANE Z ALUMINIUM 6063 - ZBUDOWANE Z TRZYKOMOROWYCH OBRĘCZY MTB PORTUGALSKIEJ FIRMY RODI - OTWÓR W OBRĘCZY PRZYSTOSOWANY POD DĘTKI O KLASYCZNYM WENTYLU, ZAWORZE SAMOCHODOWYM AV LUB ROWEROWYM DV. - WYMIAR WEWNĘTRZNY OBRĘCZY WYNOSI 19 MM - WYMIAR ZEWNĘTRZNY OBRĘCZY WYNOSI 24 MM - ROZMIAR 27,5"(584 X 19C)POD OPONY 27,5" - WYSOKOŚĆ OBRĘCZY WYNOSI 20 MM - WYPOSAŻONE W WYSOKIE MODELE ALUMINIOWYCH PIAST FIRMY NOVATEC NA 36 SZPRYCH - PIASTA PRZÓD MODEL NT-DO41SB WYPOSAŻONA W DWA ŁOŻYSKA MASZYNOWE - PIASTA TYLNA MODEL NT-DO42SB WYPOSAŻONA W CZTERY ŁOŻYSKA MASZYNOWE. - PIASTY SĄ USZCZELNIONE, W SPOSÓB KTÓRY NIE JEST MOŻLIWE PRZEDOSTANIE SIĘ JAKICHKOLWIEK ZANIECZYSZCZEŃ DO ŚRODKA KORPUSU PIASTY. WYPOSAŻONE ZOSTAŁY W SZEROKIE KORPUSY CO POZWOLIŁO NA ZASTOSOWANIE NIECO KRÓTSZYCH SZPRYCH I UCZYNIŁO KOŁO NIEWIARYGODNIE SZTYWNYM - PIASTA TYŁ (MODEL NT-DO42SB) JEST WYPOSAŻONA W BĘBENEK TYPU SHIMANO, NA KTÓRY MOŻNA ZAŁOŻYĆ KASETY 7/8/9/10 RZĘDOWE TYPU SHIMANO, SRAM, SUN RACE. - CZARNE SZPRYCHY SLE WYKONANE Z MOCNEJ UTWARDZONEJ STALI, O ŚREDNICY 2 MM Wielkość koła zmieniłem bo eksperymentuję
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 za taką cenę to żal nie wziąć. Moje nonameowe B,Twiny na fakturze z wymiany gwarancyjnej kosztowały 220 za sztukę.
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 Aukcja cały czas nadal i wciąż jest dostępna http://allegro.pl/kola-27-5-kpl-maszynowe-disc-novatec-rodi-2-kol-i6764105274.html
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 kółka są daleko na mojej liście zakupów (za hamulcami i amorkiem) ale oferta ciekawa...
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) Pozostaje jeszcze zrobić coś z kierownicą. Następny w kolejności będzie napęd. Prawdopodobnie hybryda w postaci kasety SRAM lub SunRace (podoba mi się ich ażurowość, SunRace ma lepszą rozpiętość) i przerzutek Shimano. Napęd będzie 2x10. I chciałybm żeby to było XT. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Wojtek
jedras Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 To ja nie będę pisał lepiej za ile kupiłem stare CrossMax XL 26, w świetnym stanie. Przy 27.5 niestety ciasno pod boosterem i z tyłu, po wielu eksperymentach w tej chwili dla mnie naj bardziej optymalne opony to 2.2 lub 2.25, więc raczej nie będę próbował bawić się w nieco większe koło, chociaż faktycznie cena tych jest na prawdę dobra, ale z używek 26 też można wykopać coś ciekawego: Lekkie, ale troszke za drogo: http://allegro.pl/mola-mtb-26-novatec-bor-xmd-tubeless-1390g-i7034800964.html#thumb/4 Cena jeszcze do przełknięcia, choć to nie żadna okazja: http://allegro.pl/kola-dt-swiss-x1900-centerlock-cl-2057g-i7017735500.html#thumb/8 To można by policytować: http://allegro.pl/kola-26-ztr-alpine-novatec-sapim-lekkie-xc-i7042795744.html Te bym najpierw obejrzał, cena spoko, ale zakup dość ryzykowny: http://allegro.pl/kola-wtb-laserdisc-trail-i7042665246.html#thumb/7 1 minutę temu, zibi_j1 napisał: kółka są daleko na mojej liście zakupów (za hamulcami i amorkiem) ale oferta ciekawa... Jak dla mnie to zła ta lista jest, nawet zanim zaczniesz sie bawić w zmienę osprzętu, przerabianie na tubeless, jakies tam odchudzania, czy cokolwiek innego warto w pierwszej kolejności zainwestowac w dobre i lekkie koła, bo to daje się najmocniej odczuć. Sama waga to jedno, drugie to sztywność i praca piast na maszynach - to z własnego doświadczenia, bo też tak wyglądała moja lista i wiem że była zła :). W Jekyllu teraz siedzą: http://www.bikeatelier.pl/kola-i-komponenty/zestawy-kol/kola-dt-swiss-xr1450 Kupiłem oddzielnie te koła od różnych sprzedających, do przedniego miałem oryginalną ośkę DT, są w idealnym stanie, wyglądają jak z tego samego kompletu, piasty 240 w super stanie, waga podawana przez producenta to: 660/780, stosunkowo lekkie opony i tubeless, w porównaniu do znacznie cięższego zestawu wcześniej ten rower zaczął po prostu latać. Koszt gołych kół z ośkami sztywnymi 9 i 10 wyszedł < 600 zł, zdecydowanie było warto.
Gość Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 @jedras pomyślę o tym w przyszłym sezonie. Na razie nie mam ani wiedzy na ten temat ani kasy a na pewno musze zmienić heble.
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 @jedras ja jestem na początku drogi związanej z poznawaniem tego czym i jak chcę jeździć. Generalnie wszystko w rowerze chcę zrobić sam, wiele rzeczy chcę sam przetestować, z przodu faktycznie jest bardzo ciasno, ale z tyłu 2,25 wejdzie, tylko że wtedy będzie tam ciasno. Przedni widelec w przyszłości chcę wymienić, najprawdopodobniej na coś sztywnego, więc wtedy problem ciasności z przodu zniknie. Zmieniając tylną kasetę zyskam bardzo dużo na wadze niestety nie na obwodzie koła bo przy samej piaście ale zawsze jest to oszczędność wagi. Poprzednie koła miałem zrobione ghetto tubeless nic nie stoi na przeszkodzie żeby te też tak zrobić, tym bardziej że wszystkie potrzebne materiały mam, co więcej nawet będę miał ułatwione zadanie bo opony są przystosowane do montażu bez dętek, obręcze też mają wypusty ułatwiające/umożliwiające montaż systemu bezdętkowego. Jeszcze wiele nauki i eksperymentowania przede mną, dłubanie przy rowerze sprawia mi ogromną radość i mam nadzieję że to nie ulegnie zmianie.
jedras Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 26 minut temu, Wojtek napisał: Jeszcze wiele nauki i eksperymentowania przede mną, dłubanie przy rowerze sprawia mi ogromną radość i mam nadzieję że to nie ulegnie zmianie. Jasna sprawa, ja już tej dłubaniny sporo odwaliłem, ale traktuje to jako hobby i daje mi to sporo frajdy, to przy obecnych warunkach w sumie jedyna opcja na majsterkowanie, ze względu na brak miejsca ala jakiś garaż ;( Co do napędu mogę się akurat wypowiedzieć co do kaset: - Shimano - używałem XT, niestety do 11-36 okazało się że zdobycie koronki 13T jest bardzo trudne, na jakiś czas 2 ze zużytymi najmniejszymi koronkami odstawiłem i zamontowałem SRAM. W trekkingu miałem HG62 11-34, w Konie mam 11-36 GH50 i nie widze sensu dopłacania do XT, tak czy inaczej w rowerze do codziennego użytku nie pchał bym się w nic więcej niż HG50/HG500, nie warto. Argumentem za dla kasety na aluminiowym pająku w tym wypadku jest tylko kwestia bębenka w kole, jak aluminiowy to jednak bym szedł w SLX/XT. - SRAM - niestety nie da się kupić koronek do tych kaset 10s, wchodzi w grę tylko opcja wymiany jak padną na koronki Shimano. Miałem kupioną z kołem kasetę 1080, szybko się zużyła, do tego nie podoba mi sie jak są zrobione wypustki pod bębenek, pod największym pająkiem jest tylko mała na końcu, to w kwesti męczenia aluminiowego bębenka. W Meridzie mam teraz 1070 a w zimówce 1030, faktycznie wyglądają super takie ażurowe, ale nie są niestety trwałe ;( Nie widze sensu w inwestowanie w coś powyżej 1050. - SunRace - tak jak wyżej nie da się kupic koronek niestety, szukałem zanim się na nią zdecydowałem, do tej pory podchodziłem sceptycznie do tej firmy, ale po niezbyt długim użytkowaniu MX8 11-42 chyba przerzucę się całkowicie jak zajadę już do końca jakąś kasetę na tyle że nie uratuje się jej wymianą koronek na produkty tej firmy. Waga ok, stopniowanie super, bardzo trwałe. Co do przerzutki to na własnych błędach stwierdzam, że tym bardziej jeżeli lubi się eksperymentować w tej chwili najsensowniejsza opcja to nawet przy planowaniu napędu 2x10 zakup przerzutki M7000/M8000 11s GS, bo może zostać w razie zmiany na 1x10 czy 1x11 i kasecie o większej rozpiętości. No chyba że się trafi w dobrej cenie i super stanie używane M786 1
egzo23 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Korona widelca nie dobija do opony? Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 9 minut temu, egzo23 napisał: Korona widelca nie dobija do opony? Przy oponie 2,1 nie dobija do boostera, przy oponie 2,25 delikatnie obcierało, jak opona byłaby ciut bardziej zużyta pewnie też by się zmieściła, ale wtedy w przypadku oblepienia błotem mogłoby być już słabo. 1 godzinę temu, jedras napisał: Jasna sprawa, ja już tej dłubaniny sporo odwaliłem, ale traktuje to jako hobby i daje mi to sporo frajdy, to przy obecnych warunkach w sumie jedyna opcja na majsterkowanie, ze względu na brak miejsca ala jakiś garaż ;( ... Podobnie jak ja, też traktuję to jako hobby, garażu też mi brakuje i wszystko dłubię teraz w przedpokoju a jak jest ciepło to na balkonie.
egzo23 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Ja miałem chwilę w foxie 27,5 koło 29 ze smart samem i dobijałoTeraz już fox ma odpowiednie koło. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 Dziś dotarła do mnie przesyłka na którą czekałem 2,5 miesiąca I tradycyjnie porównanie stare kontra nowe Finalnie rower wygląda tak Wiem, to Chiński karbon, może nie wybiję sobie zębów a jeśli nawet to co mi tam
Puncu Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 3 minuty temu, Wojtek napisał: a jeśli nawet to co mi tam Wtedy się dowiesz jak drogi rower mogłeś mieć Jakiej szerokości jest ta kierownica?
Wojtek Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 2 minuty temu, Puncu napisał: Wtedy się dowiesz jak drogi rower mogłeś mieć Jakiej szerokości jest ta kierownica? 700 48 minut temu, Puncu napisał: Wtedy się dowiesz jak drogi rower mogłeś mieć Jakiej szerokości jest ta kierownica? Żona właśnie z obawy o moje uzębienie kazała mi kupić zabezpieczenie na zęby takie jakiego używają bokserzy
egzo23 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Mam nadzieję, że dynamometryka użyłeś Pokaż jakiego. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wojtek Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 No właśnie jeszcze nie użyłem i całość nie jest jeszcze skręcona ale prezentuje się zacnie. Wiem, że dynamometryk musi być. W weekend będzie skręcone
jedras Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Szkoda że gdzieś bliżej Warszawy nie mieszkasz, pożyczył bym Ci ochraniacze na nogi, ręce, żółwia i kask szczękowy (tylko jeszcze nie przywiozłem go do siebie) no i można testować na całego Swoją drogą pasuje do roweru bardzo ładnie, sam prawie się skusiłem na taki zakup, finalnie trafiłem kierownice i sztycę 3T do Meridy i na tym poprzestałem. Teraz kusi mnie właśnie sztyca do mojego trekkinga.
Puncu Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja mu moge pożyczyć Mieszka całkiem niedaleko
Rekomendowane odpowiedzi