Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dobrze to przepraszam, jestem tutaj nowy.

Opublikowano
6 godzin temu, jcpoland napisał:

A masz tego treka fizycznie na oku w sklepie? Bo kolekcji 2020 juz praktycznie nie ma z tego co wiem - poddaje to pod wątpliwość sens porównywania modelu 2020. W lipcu ma być podobno kolekcja 2021 ale pewnie słabo będzie z rabatami. Musisz w sklepie pytać

Opublikowano

są jeszcze oba te modele w sklepach .

dlatego pytam który byście wybrali 

Opublikowano
W dniu 10.06.2020 o 16:20, matik3789 napisał:

I niestety albo stety RR xc 500 w rozmiarze XL według konsultantów najwcześniej dostępny będzie w październiku 2020,. Więc wybór padł na xc 100. Mam nadzieję że będę zadowolony. Doradźcie mi jaka manetke do manitou Markhor kupić. Oraz jakie hamulce w przedziale do 700zl aczkolwiek wolałbym wydać mniej i być również zadowolonym :P

Jako ciekawostkę dodam, że przyszedł mi RR xc 100 z założonymi sram levelami zamiast btwin by tektro, combolockiem v2 oraz tarczami Avidowymi zamiast Tektro jakie były na wystawie. Aż podszedłem porównałem modele z wystawowym bo nie wierzyłem :D. Co nie zmienia faktu ze levele wyglądają jak klocki i do tego przynajmniej narazie w ogóle nie hamują zobaczymy jak to będzie wyglądać po dotarciu. Miły gest w "upgradzie" ze strony decathlonu. Może szykują takiego na 2020

Opublikowano
W dniu 22.06.2020 o 16:54, matik3789 napisał:

Jako ciekawostkę dodam, że przyszedł mi RR xc 100 z założonymi sram levelami zamiast btwin by tektro, combolockiem v2 oraz tarczami Avidowymi zamiast Tektro jakie były na wystawie. Aż podszedłem porównałem modele z wystawowym bo nie wierzyłem :D. Co nie zmienia faktu ze levele wyglądają jak klocki i do tego przynajmniej narazie w ogóle nie hamują zobaczymy jak to będzie wyglądać po dotarciu. Miły gest w "upgradzie" ze strony decathlonu. Może szykują takiego na 2020

Tak,  świeże klocki muszą sie dotrzeć. 

Opublikowano

Siemka

W sobote chce kupić rower do XC. Mam dostępne modele: 

Merida big nine 500 limited 2020

Kellys gate 70 2020 (droższy od meridy o 250 zł)

Prosze o opinie 

Opublikowano
12 godzin temu, piotrkonik napisał:

W sobote chce kupić rower do XC

Mimo wszystko wziąłbym Kellys'a .Ma lepszy osprzęt.Napęd 2x11.Jedna z lepszych przerzutek z tyłu(M8000).

Co do Meridy,żeby nie było.Też bardzo dobry rower,ale w tym zestawieniu ,Ja dopłaciłbym te 250zł 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawel9494 napisał:

Wpadł mi w oko ten specialized.

Jak za 7,5k to szału nie ma,ale realia się trochę pozmieniały,więc godny uwagi.

Generalnie nie ma się do czego doczepić.

Napęd OK

Heble OK

Rama Ok

Opublikowano

Moja opinia może nie być obiektywna bo jestem fanem tej serii Speca. Żona ma ten model w rozmiarze M tylko w innym malowaniu i wg mnie nie w nim słabych stron. Wszystko jest przemyślane i mocno minimalistyczne tak jak lubię. Naped chodzi bajecznie, rower jest lekki, wygodny, zwrotny i co najważniejsze przewidywalny. Jedyna wada jest wyjściowa cena która w moim mniemaniu jest trochę zawyżona w stosunku do konkurencji. Ja osobiście zapłaciłem sporo mniej.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim :) noszę się z zamiarem kupna roweru, który będzie że mną przez długie lata. Kwota jaką planuję przeznaczyć to max 7000zł. Odpadają rowery karbonowe ponieważ chciałbym zamontować fotelik dla dziecka na sporadyczne rodzinne wypady na łono natury. Od czasu do czasu chciałbym wziąć udział w maratonie MTB albo po prostu poszalec po mniej dostępnym terenie i rekreacyjnie gdzieś po lasach itp. Który z poniższych będzie według Was najlepszy? Ewentualnie proszę Was o doradzenie mi czegoś ciekawego w tej kwocie. Zależy mi na booscie 148 ponieważ z racji tego, że to będzie rower na lata nie wykluczam modyfikacji a z tego co widzę jest to najpopularniejszy standard. Ja sam jestem dosyć ciężki, ważę ponad 100kg, mam 187cm wzrostu. Zastanawiam się pomiedzy:

1. Trek Procaliber 6 2020 (trochę obawiam się Isospeed, czy to się psuje, trzeszczy, itp..) 

2. NS Bike Eccentric Cromo 2020 (najładniejszy rower jaki w zyciu widziałem, na minus prowadzenie linek na zewnątrz, na plus stalowa rama co być może ma znaczenie przy mojej wadze) 

3. Kellys Gate 90 2020 (atrakcyjna cena) 

4. Spec Chisel 

Edytowane przez PaweWu
Błędy
Opublikowano
Dzień dobry wszystkim noszę się z zamiarem kupna roweru, który będzie że mną przez długie lata. Kwota jaką planuję przeznaczyć to max 7000zł. Odpadają rowery karbonowe ponieważ chciałbym zamontować fotelik dla dziecka na sporadyczne rodzinne wypady na łono natury. Od czasu do czasu chciałbym wziąć udział w maratonie MTB albo po prostu poszalec po mniej dostępnym terenie i rekreacyjnie gdzieś po lasach itp. Który z poniższych będzie według Was najlepszy? Ewentualnie proszę Was o doradzenie mi czegoś ciekawego w tej kwocie. Zależy mi na booscie 148 ponieważ z racji tego, że to będzie rower na lata nie wykluczam modyfikacji a z tego co widzę jest to najpopularniejszy standard. Ja sam jestem dosyć ciężki, ważę ponad 100kg, mam 187cm wzrostu. Zastanawiam się pomiedzy:
1. Trek Procaliber 6 2020 (trochę obawiam się Isospeed, czy to się psuje, trzeszczy, itp..) 
2. NS Bike Eccentric Cromo 2020 (najładniejszy rower jaki w zyciu widziałem, na minus prowadzenie linek na zewnątrz, na plus stalowa rama co być może ma znaczenie przy mojej wadze) 
4. Spec Chisel 
Ja wybrałem Meride Big.nine Limited 2020
Naped 1x12 SLX, do tego dorzucasz hamulce SLX i masz fajny zestaw na nieco ponad 6k
Tez zakładam fotelik i nie chcialem karbonu ;)

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, PaweWu napisał:

Dzień dobry wszystkim :) noszę się z zamiarem kupna roweru, który będzie że mną przez długie lata. Kwota jaką planuję przeznaczyć to max 7000zł. Odpadają rowery karbonowe ponieważ chciałbym zamontować fotelik dla dziecka na sporadyczne rodzinne wypady na łono natury. Od czasu do czasu chciałbym wziąć udział w maratonie MTB albo po prostu poszalec po mniej dostępnym terenie i rekreacyjnie gdzieś po lasach itp. Który z poniższych będzie według Was najlepszy? Ewentualnie proszę Was o doradzenie mi czegoś ciekawego w tej kwocie. Zależy mi na booscie 148 ponieważ z racji tego, że to będzie rower na lata nie wykluczam modyfikacji a z tego co widzę jest to najpopularniejszy standard. Ja sam jestem dosyć ciężki, ważę ponad 100kg, mam 187cm wzrostu. Zastanawiam się pomiedzy:

4. Spec Chisel 

Na isospeed jak i na ramę masz dożywotnią gwarancję, więc o to sie nie martw.

Rama procaliber'a wygląda kozacko. 

Mam ten rower od tygodnia i jestem mega zadowolony.

Opublikowano

Czołem wszystkim,

pomijając cenę, który wybrać, bo nie wiem. Serio. Nie wiem. Oba nowe z 2020. Merida oczywiście tańsza, ale powiedzmy, że ta różnica nie gra decydującej roli.

Merida Big Nine 500 Lite z hamulcami Deore czy Trek x-caliber 9 z RockShox Recon TK, korbami SLX i blatem 34.

Będzie jeżdżone rekreacyjnie z rodziną i fotelikiem dla dziecka i będzie jeżdzone treningi po górkach. Raczej bardzo mała szansa na zawody, nawet te najbardziej amatorskie.

Z góry dziękuję.

Opublikowano
W dniu 25.06.2020 o 15:32, Pawel9494 napisał:

Witam,

Szukam nowego roweru mtb do 7500zł. Wpadł mi w oko ten specialized. Jest wart tej ceny czy jest coś innego na co warto zwrócić uwage?

https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/171238?color=264100-171238

Dawno mnie tu nie było, zajrzałem z sentymentu i rzucił mi się w oczy Twój post.

Wg mnie (1) ten model na jesieni powinien kosztować z 5500 zł lub łatwiej będzie do takiej kwoty go utargować, (2) amor Judy i najtańszy osprzęt SX (przy tej cenie) to zwykła kpina. Toż to rama aluminiowa i hardtail. Ja za taką kwotę (5500 zł) wyrwałem kiedyś w Intersporcie fulla Gianta na Deore, MT500 i z Recon RL (coś w tym stylu - tu nowszy model: https://mcsport.pl/anthem-29-3.html).

Propozycje, gdzie wydawało mi się, że robi się konsumenta w konia (kiepski osprzęt przy wysokiej cenie, wadze, czy jakieś ewidentne oszczędności jak tandetne hamulce) od razu odrzucałem. Na niektóre modele można wyrwać sensowne rabaty. Wówczas propozycja wydaje się być bardziej atrakcyjna. Większość rzeczy była już jednak na forum, ale widzę że tendencja powielania pytań (w dodatku często zbyt ogólnych), bez lektury tego co już napisano i bez trudu przeanalizowania tego co jest aktualnie na rynku (zwykła tabelka porównawcza, nawet w zeszycie), trwa od kilku lat w najlepsze :)

Opublikowano

A co myślicie o tym rowerze- https://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-vision-29-2020-ua42925602#!geometrie-modelu ?

W sumie ma to czego mi potrzeba, w szczególności punkty do montażu bagażnika (na tatusiowe wypady do lasu z dziećmi).

Czy są jakieś ciekawe modele mtb xc/ trail z punktami do montażu bagażnika na aluminiowej ramie? poza tym wspomnianym Authorem znalazłem jeszcze https://pl.author.eu/cross-country/mtb-29/author-orion-29-2020-ua42925502

Jest jeszcze mega ładny Kross z nowoczesniejszą geometrią https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/trail/pure-trail-2018-khaki-matowy no ale ta stal mnie przeraża.

PiotrRockrider
Opublikowano

Cześć,

proszę o propozycje najlżejszych fuli do xc do kwoty 25tys. Do tego proszę o sugestię, który konkretnie sprzęt jest lepszy i dlaczego.

Znalazłem sam następujące sztuki:

1.NS Bikes Synonym 1

2.Scott Spark RC 900 world cup

3.KTM SCARP PRIME

Opublikowano
W dniu 5.07.2020 o 17:44, PiotrRockrider napisał:

1.NS Bikes Synonym 1

3.KTM SCARP PRIME

@Kruk pytanie dla Ciebie ;) 

Opublikowano

To zdanie dla Vesem....dla Kruka :D 

A poważnie, to każdy rower będzie super moim zdaniem, przy takiej kwocie mamy pewność że ramy są topowe.

1.Synonim ma nazwijmy to nowość jak idzie o ramy XC , ma ostry kąt główki, topowy amor, napęd X01 no dla mnie rama ma przyszłościowy kąt główki.

2.Scott...Model super, Marek Konwa przecież na nim jeździł/jeździ także ...Dla mnie najpiękniejsza i najlepsza rama do XC full. Zawieszenie jest proste ale bardzo skuteczne.

3. KTM to bardzo fajny model, rama ma duży prześwit na bidony co dla zawodowców ma znaczenie, pełny XTR 12, rama ma typowy 4 zawias który jest bardzo dobry jak idzie o ramy XC full.

Ja bym brał scott;a ale to moje zdanie.

Opublikowano
W dniu 27.06.2020 o 11:44, PaweWu napisał:

Mam od niedawna TREKA z IsoSpeed co prawda Pro Caliber 9.6 na carbonie ale powiem Ci, ze system robi robotę. Dziury i nierówności, przy których kiedyś podnosiłem dupsko z siodełka to teraz na spokojnie pokonuję siedząc. Zapewne jest to tez zasługa samej ramy ale czuć amortyzację pod siedzeniem. I nie dochodzą z tego miejsca żadne odgłosy. Także polecam ;)

PiotrRockrider
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Kruk napisał:

To zdanie dla Vesem....dla Kruka :D 

A poważnie, to każdy rower będzie super moim zdaniem, przy takiej kwocie mamy pewność że ramy są topowe.

1.Synonim ma nazwijmy to nowość jak idzie o ramy XC , ma ostry kąt główki, topowy amor, napęd X01 no dla mnie rama ma przyszłościowy kąt główki.

2.Scott...Model super, Marek Konwa przecież na nim jeździł/jeździ także ...Dla mnie najpiękniejsza i najlepsza rama do XC full. Zawieszenie jest proste ale bardzo skuteczne.

3. KTM to bardzo fajny model, rama ma duży prześwit na bidony co dla zawodowców ma znaczenie, pełny XTR 12, rama ma typowy 4 zawias który jest bardzo dobry jak idzie o ramy XC full.

Ja bym brał scott;a ale to moje zdanie.

Myślisz, że w przyszłości producenci pójdą z geometrią w ślad synonyma? 

Scott bardzo popularny i gdybym się nie zagłebił, to bym go skreślił. Błędnie wychodziłem z założenia, że tak znana marka będzie miała słaby stosunek jakości do ceny, a tymczasem wagi poszczególnych rowerów w danym budżecie są wzorowe/bardzo dobre, czego nie można powiedzieć o marce np FOCUS. Scott do tego najbardziej podoba mi się z wszystkich marek oraz łatwiej z odsprzedażą niż w wypadku ktm i synonym. 

Edytowane przez PiotrRockrider
Opublikowano
W dniu 5.07.2020 o 17:44, PiotrRockrider napisał:

Cześć,

proszę o propozycje najlżejszych fuli do xc do kwoty 25tys. Do tego proszę o sugestię, który konkretnie sprzęt jest lepszy i dlaczego.

1.NS Bikes Synonym 1

3.KTM SCARP PRIME

Nikt Ci tutaj nie powie musisz pytac jakiegoś ogarniętego zawodnika. Scota i NSa mozna spotkać na mistrzostwach świata xco. To nie nasza liga :)

PiotrRockrider
Opublikowano
1 minutę temu, komandosek napisał:

Nikt Ci tutaj nie powie musisz pytac jakiegoś ogarniętego zawodnika. Scota i NSa mozna spotkać na mistrzostwach świata xco. To nie nasza liga :)

tylko pytanie było o lekkie rowery, nie o samą jazdę, użytkowanie itd. 🙂

Opublikowano

Z To tez w tym pewnie jakis zawodnik by pomógł. Michał Topór - ma kanał na yt,  tak się składa ze startuje na synonymie w mistrzostwach świata xco a w swoim rowerze wymieniał choćby ciezkie stockowe koła 1500g na lżejsze 1200g

;)