Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.05.2020 o 22:42, trollu napisał:

to już Twoja decyzja. Ja w takim przypadku nie miałbym dylematu bo - nie chciałbym koła 27.5. Lubię 29 i tyle, wybór padłby na Treka. A co do sklepu - ja mam sklep Treka 30km od domu a Treki kupowałem 100km dalej bo dostałem lepszą ofertę. Z tymi podwyżkami domyślam się, że chodzi o lichy kurs złotówki (plus nadrabianie strat po pandemii) bo dziwne, żeby podnosili cenę na model który będzie drugi rok na rynku 

Fuel 8ex zakupiony ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
11 godzin temu, Bojjler napisał:

Dartmoor, marin, mongoose, Giant, rockrider wszystko w cenie ale nikomu nie udało się stworzyć niczego ciekawego dla początkujących? To co lepiej, hard taila? Wygląda na to, że lepiej porad szukać gdzie indziej.

No raczej się nie udało... Z tego co nadaje się do kupienia masz Dartmoora na średnim kole i jak się trafi coś z Deca. Trzeba sobie zdawać sprawy z tego ile minimum trzeba dać do jazdy po górach za fulla. Nie musi być kwota 2-cyfrowa ale za 5 tys to w prawie każdym przypadku jest to rower wymagający sporego doinwestowania. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

No raczej się nie udało... Z tego co nadaje się do kupienia masz Dartmoora na średnim kole i jak się trafi coś z Deca. Trzeba sobie zdawać sprawy z tego ile minimum trzeba dać do jazdy po górach za fulla. Nie musi być kwota 2-cyfrowa ale za 5 tys to w prawie każdym przypadku jest to rower wymagający sporego doinwestowania. 

hmmm ja jeżdżę po Bielsku i Babia Góra trails. Nie zapuszczam się na czarne trasy. Niebieska póki co mi wystarcza, dlatego nie oczekuje nie wiadomo jakiego high performance. Ten filmik troche mnie zachęca do Gianta. Hamulce w hard tailu miałem tektro i po wymianie klocków dawały radę, więc wierze, ze tutaj nie będzie gorzej. Powiem tak, nie znam się na amortyzatorach więc tutaj trudno mi cokolwiek powiedzieć. Sram sx można przyrównać do czego, do Alivio? Wolę lupic taniej i później doinwesto3wać tylko co jest nie tak z Giantem? Ps. Dartmoor ma korbe 1x10 ja tutaj widze problem, a nie w dostępności. 

Opublikowano
11 minut temu, Bojjler napisał:

hmmm ja jeżdżę po Bielsku i Babia Góra trails. Nie zapuszczam się na czarne trasy. Niebieska póki co mi wystarcza, dlatego nie oczekuje nie wiadomo jakiego high performance. Ten filmik troche mnie zachęca do Gianta. Hamulce w hard tailu miałem tektro i po wymianie klocków dawały radę, więc wierze, ze tutaj nie będzie gorzej. Powiem tak, nie znam się na amortyzatorach więc tutaj trudno mi cokolwiek powiedzieć. Sram sx można przyrównać do czego, do Alivio? Wolę lupic taniej i później doinwesto3wać tylko co jest nie tak z Giantem? Ps. Dartmoor ma korbe 1x10 ja tutaj widze problem, a nie w dostępności. 

Nie tak jest zawieszenie -  lepiej wydać od razu więcej na lepszej klasy rower niż potem wymieniać części, to potem strasznie drogo wychodzi. Kupujesz nowy rower którym wygodnie zjedziesz na dwóch trasach w Bielsku. 

zawieszenie, koła napęd hamulce, myk-myk... Ten Giant Stance 2 go nie ma wcale, to już 800zł do wydania

Opublikowano

Jeszcze można kupić myk-myka z "wajchą miłości" https://www.decathlon.pl/sztyca-podsiodowa-316-400-mm-id_8521875.html jednak jej używanie jest niewygodne a nazwa dość zasadna...

No kompromisy będą na każdym polu. Można by zamiast tego zrezygnowaćz tylnego zawieszenia i śmiało pomyśleć o trailowym hardrtailu.

Bedziesz miał rower który podjeżdża, ma sensowną geometrię, będzie dobry przedni amortyzator, hamulce i mykmyk. No i można efektywnie pompować, ja to lubie wiec dla mnie subiektywnie ogromna zaleta

Albo szukaj używanego fulla

Opublikowano
2 godziny temu, Bojjler napisał:

hmmm ja jeżdżę po Bielsku i Babia Góra trails. Nie zapuszczam się na czarne trasy. Niebieska póki co mi wystarcza, dlatego nie oczekuje nie wiadomo jakiego high performance. Ten filmik troche mnie zachęca do Gianta. Hamulce w hard tailu miałem tektro i po wymianie klocków dawały radę, więc wierze, ze tutaj nie będzie gorzej. Powiem tak, nie znam się na amortyzatorach więc tutaj trudno mi cokolwiek powiedzieć. Sram sx można przyrównać do czego, do Alivio? Wolę lupic taniej i później doinwesto3wać tylko co jest nie tak z Giantem?

To w jakim celu chcesz fulla? Sokolicę czy Diablaka na BgT bez kłopotu zjedziesz nowoczesnym sztywniakiem tylko pasuje mieć myk myka. Współczesny full bez myk myka to kaleczenie jazdy czy nawet jazda bardzo niebezpieczna. Giant Stance nie ma nawet ich autorskiego zawieszenia to czemu chcesz na to wydawać pieniądze? Moim zdaniem rozejrzyj się za Dartmoorem z tego roku gdzie masz tego SX'a ale jest to już niezła baza bo jest sztyca regulowana czy dobre koła a nie syf jak w tym Giancie. 

Opublikowano

Fulla chce bo plecy bolą. Poza tym na hard tailu czasem wydaje się, że ten tył sie zaraz rozpadnie:)

Ja pomyślałem tak, sprzedaje indiane za 2k (udało sie), dorzucam 3k i już coś lepszego dla moich pleców będzie. Z tych 3k zrobiło się 4k czyli w sumie budżet 6tys i trochę przerażony jestem, że mówicie żebym dał sobie spokój :)

Opublikowano
57 minut temu, Bojjler napisał:

Fulla chce bo plecy bolą. Poza tym na hard tailu czasem wydaje się, że ten tył sie zaraz rozpadnie:)

Ja pomyślałem tak, sprzedaje indiane za 2k (udało sie), dorzucam 3k i już coś lepszego dla moich pleców będzie. Z tych 3k zrobiło się 4k czyli w sumie budżet 6tys i trochę przerażony jestem, że mówicie żebym dał sobie spokój :)

Używany kup, najlepiej gdzieś z okolic lasu Kabackiego :) Znajdziesz cos sensownego jak poszukasz

Opublikowano (edytowane)

Dobra obejrzałem w sklepie giant i mi nie podszedł. Znalazłem dartmoor Bluebird 29 na kasecie sram sx12. Waży tonę, ale to chyba najlepsze rozwiązanie na moje 20km wypady górskie za 6200. Jeszcze tylko muszę obadać sklep. Focus jam 7500zl kusi ale jednak chyba trochę poza budżetem. 

Edytowane przez Bojjler
Opublikowano

Znajdzi się jeszcze NS Bike Nerd Lite. Nie jezdziłem więc nie wiem jak jezdzi - ale oglądałem w sklepie. Ma suport na Octalink ;);) oraz 2 lata gwarancji na ramę. Za 7500 szału nie robi - to lekko powiedziane. Jak sie przyjrzałm suportowi i potwierdziłem u sprzedawcy że mnie oczy nie okłamują to obrałem od razu kurs na drzwi.

W budżecie masz jeszcze nowe AM100s - ma byc dostepny w połowie czerwca - ale napisz/dzwoń do nich. Najwiekszy minus to amortyzator, który słabo sobie radzi z niewielkimi nierównościami. Z dużymi radzi sobie świetnie. Ma kosztować 6500

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html

Mysle że to lepsza propozycja niż Bluebird, po pierwsze z tego powodu że powinno Ci sie udać gp kupić. Ja chciałem go teraz brać ale odpuściłem własnie z tego powodu że mi amortyzator nie pasował - wypożyczyłem na dzień rower na testy z takim amortyzatorem bo informacji w internecie brak. Tak więc takie dropy super : drop zdjecie ale na trasie już nie tak super, mimo prób ustawienia ni udało mi sie ustawić tak by wybierał małe nierówności dobrze. Może nie potrafiłem trafić z ustawieniami - bardziej podejrzewałem że przerasta to możliwości amortyzatora

Opublikowano
W dniu 2.06.2020 o 00:09, komandosek napisał:

Znajdzi się jeszcze NS Bike Nerd Lite. Nie jezdziłem więc nie wiem jak jezdzi - ale oglądałem w sklepie. Ma suport na Octalink ;);) oraz 2 lata gwarancji na ramę. Za 7500 szału nie robi - to lekko powiedziane. Jak sie przyjrzałm suportowi i potwierdziłem u sprzedawcy że mnie oczy nie okłamują to obrałem od razu kurs na drzwi.

W budżecie masz jeszcze nowe AM100s - ma byc dostepny w połowie czerwca - ale napisz/dzwoń do nich. Najwiekszy minus to amortyzator, który słabo sobie radzi z niewielkimi nierównościami. Z dużymi radzi sobie świetnie. Ma kosztować 6500

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html

Mysle że to lepsza propozycja niż Bluebird, po pierwsze z tego powodu że powinno Ci sie udać gp kupić. Ja chciałem go teraz brać ale odpuściłem własnie z tego powodu że mi amortyzator nie pasował - wypożyczyłem na dzień rower na testy z takim amortyzatorem bo informacji w internecie brak. Tak więc takie dropy super : drop zdjecie ale na trasie już nie tak super, mimo prób ustawienia ni udało mi sie ustawić tak by wybierał małe nierówności dobrze. Może nie potrafiłem trafić z ustawieniami - bardziej podejrzewałem że przerasta to możliwości amortyzatora

W końcu decyzja podjęta i nawet doszło do zakupu. Chciałem Dartmmora Blubirda Evo ze względu m.in na 12 rzędową kasetę. Niestety nie chce mi sie na niego czekać co najmniej dwa tygodnie. Postanowiłem zwiększyć budżet mocno i kupiłem Focusa Jam 6.7 za równe 8k. Pierwsze wrażenia z jazdy? człowiek teraz zdaje sobie sprawę jak beznadziejny miał rower wcześniej. Jazda po korzeniach teraz to jak z samochodu z silnikiem litrowym na dwustukonną maszynę. Inna praca zawieszenia i tłumienie drgań. Oderwanie sie od ziemi jest teraz zupełnie/dużo prostsze. Człowiek czuje się pewniej na takim rowerze i pozwala soie na więcej. Dziękuje wszytskim za porady, chociaż początkowo niezbyt dobrze przyjąłem uwagę abym zwiększył budżet :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, Bojjler napisał:

W końcu decyzja podjęta i nawet doszło do zakupu. Chciałem Dartmmora Blubirda Evo ze względu m.in na 12 rzędową kasetę. Niestety nie chce mi sie na niego czekać co najmniej dwa tygodnie. Postanowiłem zwiększyć budżet mocno i kupiłem Focusa Jam 6.7 za równe 8k. Pierwsze wrażenia z jazdy? człowiek teraz zdaje sobie sprawę jak beznadziejny miał rower wcześniej. Jazda po korzeniach teraz to jak z samochodu z silnikiem litrowym na dwustukonną maszynę. Inna praca zawieszenia i tłumienie drgań. Oderwanie sie od ziemi jest teraz zupełnie/dużo prostsze. Człowiek czuje się pewniej na takim rowerze i pozwala soie na więcej. Dziękuje wszytskim za porady, chociaż początkowo niezbyt dobrze przyjąłem uwagę abym zwiększył budżet :) 

gratulacje i niech służy :)

Opublikowano

Dzień dobry, 

Jak nowy w tym gronie chciałbym prosić o opinie dotyczącą wyboru roweru HT.

Mam świadomość że poniższe propozycje są raczej na wyrost dla początkującego ale mój pesel (rocznik 66) i chyba coraz szybciej tykający zegar powodują że chciałbym pójść na skróty i mieć sprzęt gdzie ja będę najsłabszym elementem raczej na zawsze. 

Pierwotnie chciałem zacząć od Scott scale 950 model 2020 i na takim testowo jeździłem i był ok ale teraz mam inne pomysły i prośbę o pomoc w wyborze.

1. Canyon exceed CF SL 7.0 - https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-sl-7.0/2427.html?dwvar_2427_pv_rahmenfarbe=BK%2FWH&quantity=1#detailed-geometry-section-tab

2. Scott scale 910 - https://www.scott.pl/produkt/1043/6392/Rower-Scale-910/

3. Zaskar Carbon Expert - https://www.gtbicycles.pl/rowery/2020-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-carbon-expert

4. może coś jeszcze z tej półki ? 

Jakoś najbliżej do Canyon'a 

Wiem, że nie wykorzystam potencjału ale doświadczenia z innych aktywności podpowiadają mi że za dobry sprzęt nawet jak nie pomoże to i (zwykle) nie zaszkodzi. 

z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
3 minuty temu, PiotrK66 napisał:

Dzień dobry, 

Jak nowy w tym gronie chciałbym prosić o opinie dotyczącą wyboru roweru HT.

Mam świadomość że poniższe propozycje są raczej na wyrost dla początkującego ale mój pesel (rocznik 66) i chyba coraz szybciej tykający zegar powodują że chciałbym pójść na skróty i mieć sprzęt gdzie ja będę najsłabszym elementem raczej na zawsze. 

Pierwotnie chciałem zacząć od Scott scale 950 model 2020 i na takim testowo jeździłem i był ok ale teraz mam inne pomysły i prośbę o pomoc w wyborze.

1. Canyon exceed CF SL 7.0 - https://www.canyon.com/pl-pl/mountain-bikes/cross-country-bikes/exceed/exceed-cf-sl-7.0/2427.html?dwvar_2427_pv_rahmenfarbe=BK%2FWH&quantity=1#detailed-geometry-section-tab

2. Scott scale 910 - https://www.scott.pl/produkt/1043/6392/Rower-Scale-910/

3. Zaskar Carbon Expert - https://www.gtbicycles.pl/rowery/2020-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-carbon-expert

4. może coś jeszcze z tej półki ? 

Jakoś najbliżej do Canyon'a 

Wiem, że nie wykorzystam potencjału ale doświadczenia z innych aktywności podpowiadają mi że za dobry sprzęt nawet jak nie pomoże to i (zwykle) nie zaszkodzi. 

z góry dziękuję za pomoc

Będąc w twoim wieku zastanowiłbym się nad fullem. Będzie odpowiednio 8 tys droższy od wyżej wymienionych HT ale komfort jazdy, brak uderzeń przenoszących się na kręgosłup to coś co nie ma ceny jak się nie ma 20 lat ale znacznie więcej. Moim zdaniem bardzo szybko po kupnie dobrego HT ( a każdy powyżej jest dobry ) pomyślisz - dlaczego nie dołożyłem do fulla. 

Tym czy rower wykorzystasz czy nie - co to za bzdurne stwierdzenie - czy jak się kupuje szybki samochód i jeździ zgodnie z przepisami ( czyli nie wykorzystuje jego mocy i przyspieszenia ) to ma się podobne dylematy? Kupujemy to na co nas stać i to zupełnie nie ma znaczenia czy poruszamy się karbonowym rowerem na asfaltowej ścieżce rowerowej.

Kup to co Ci sprawi przyjemność. 

Opublikowano

johankalvatn,

Dziękuję za zwrócenie uwagi na nowe tory przemyśleń.

Właśnie o takie sugestie prosiłem.

Opublikowano (edytowane)

Witajcie, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą swojej wysłużonej meridki, która była ze mną 10 lat i zaczyna już odbiegać od "nowoczesnej" technologii, a także powoli zaczyna się sypać wszystko ze starości i ilości przejechanych km. Największe koszta szykują się z regeneracją amora raidona z 2010 bo zaczyna puszczać co sezon powietrze, koła crossridy mavicy nyple się tak pozapiekały, że boję się je ruszać bo na bank poukręcam,a zaczynają już srogo dzwonić, zacisk xtka gdzie przez tłoczek zaczyna się sączyć płyn. Do sedna zliczając kwotę jaką musiałbym wydać na regenerację tego osprzętu lub wymianę zacząłem rozglądać się za nową maszyną.

Mój max jaki mogę przeznaczyć to 5300zł. Więcej nie da rady bo mnie żonka zabije :D. Wybór jak narazie padł na Rockridery MTB XC 500 lub XC 100. Nie znalazłem nic sensownego w tych pieniądzach. Całe życie jeżdzę na Shimano i nie ukrywam, że nowe sramy robią na mnie wrażenie. Powiedzcie mi proszę Rock Shox Reba vs Manitou Markhor, Korba Truvativ Stylo vs Nx? Przy przerzutce GX vs NX różnica to tylko kilka gram i w sumie innych różnic nie ma. Czy jest sens dokładać 1300zł na Stylo, Rebę i 200g różnicy? Dodam, że nie potrzebuję "myk-myka" bo nie jeżdzę raczej po takim terenie abym przy zjazdach musiał przenieść tyłek nad tylne koło. Coś o mnie hmm kawał chłopa 199cm wzrostu i aktualnie 120kg masy(ostatnie 2 miesiące zrobiły swoje :P). Teraz pytanie związane również z doborem wielkości koła. Lubię szybko "zap..." między drzewami i obawiam się trochę kół 29. Zastanawiam się nad 27.5. Doradzilibyście? Byłbym mega wdzięczny bo mam straszny mętlik w głowie :P. W Decathlonie w moim mieści nie ma nawet ramy XL więc nie mam jak się przymierzyć, ani do ramy ani do odpowiedniej wielkości kół.

Edytowane przez matik3789
Opublikowano
5 minut temu, matik3789 napisał:

Witajcie, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zmianą swojej wysłużonej meridki, która była ze mną 10 lat i zaczyna już odbiegać od "nowoczesnej" technologii, a także powoli zaczyna się sypać wszystko ze starości i ilości przejechanych km. Największe koszta szykują się z regeneracją amora raidona z 2010 bo zaczyna puszczać co sezon powietrze, koła crossridy mavicy nyple się tak pozapiekały, że boję się je ruszać bo na bank poukręcam,a zaczynają już srogo dzwonić, zacisk xtka gdzie przez tłoczek zaczyna się sączyć płyn. Do sedna zliczając kwotę jaką musiałbym wydać na regenerację tego osprzętu lub wymianę zacząłem rozglądać się za nową maszyną.

Mój max jaki mogę przeznaczyć to 5300zł. Więcej nie da rady bo mnie żonka zabije :D. Wybór jak narazie padł na Rockridery MTB XC 500 lub XC 100. Nie znalazłem nic sensownego w tych pieniądzach. Całe życie jeżdzę na Shimano i nie ukrywam, że nowe sramy robią na mnie wrażenie. Powiedzcie mi proszę Rock Shox Reba vs Manitou Markhor, Korba Truvativ Stylo vs Nx? Przy przerzutce GX vs NX różnica to tylko kilka gram i w sumie innych różnic nie ma. Czy jest sens dokładać 1300zł na Stylo, Rebę i 200g różnicy? Dodam, że nie potrzebuję "myk-myka" bo nie jeżdzę raczej po takim terenie abym przy zjazdach musiał przenieść tyłek nad tylne koło. Coś o mnie hmm kawał chłopa 199cm wzrostu i aktualnie 120kg masy(ostatnie 2 miesiące zrobiły swoje :P). Teraz pytanie związane również z doborem wielkości koła. Lubię szybko "zap..." między drzewami i obawiam się trochę kół 29. Zastanawiam się nad 27.5. Doradzilibyście? Byłbym mega wdzięczny bo mam straszny mętlik w głowie :P. W Decathlonie w moim mieści nie ma nawet ramy XL więc nie mam jak się przymierzyć, ani do ramy ani do odpowiedniej wielkości kół.

Oczywiście ze doradzimy. Opłaca się dołożyć bo Reba jest zwyczajnie sztywniejsza bo ma grubsze lagi i to dość wysoki model roxk shoxa ktory bardzo dobrze wybiera niewielkie nierówności, hamulce znacznie lepsze a GX działa po prostu świetnie. Nie masz co sie obawiać dużego koła ten rower ma geometrię pod XC i jest bardzo zwrotny. Wiem co mowie, dzis tylko machnałem na nim 40 kilometrów na prawdę "sytych" górskich singli. 

od razu kup (tylko nie mów żonie ;) ) wentyle bezdetkowe, mleko i opony. możesz smiało na przód wrzucić bezdetkowego Hutchinsona Taipan (kosztuje coś 150zł w decathlonie i bardzo mnie pozytywnie zaskoczył, jest lepszy niż np nobby nic) a na tył coś z lżejszym bieżnikiem i też bezdetkowe.

Opublikowano (edytowane)

A jak to jest z tą korbą truvativ stylo? Wszędzie gdzie patrzę jest to model teoretycznie niższy od nxa to czemu jest w droższym rowerze? Chęć zaoszczędzenia paru groszy? Czy ja źle coś sprawdziłem. Czyli posiadasz ten wyższy model i go polecasz?

Edytowane przez matik3789
Opublikowano
6 minut temu, matik3789 napisał:

A jak to jest z tą korbą truvativ stylo? Wszędzie gdzie patrzę jest to model teoretycznie niższy od nxa to czemu jest w droższym rowerze? Chęć zaoszczędzenia paru groszy? Czy ja źle coś sprawdziłem.

nie ma znaczenia tylko inny napis na ramieniu. Sram zrobił sobie kolejną markę. Czy jest niższy wyższy od NX - ciezko powiedziec. Stylo wystepuje też w karbonie wiec bez sensu porownywać. Patrząc po ramieniu korby alumium to dokładnie to samo  NX z innym napisem. 

w starym modelu było to to samo co GX z innym napisem. Tak sie składa ze stary model XC500 tez miałem, różnicy w sztywności żadnej nie zauważam. może dlatego że standard DUB jest sztywniejszy a przedtem go nie było

Opublikowano

a co sądzicie o tym rowerze https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2020-gorskie/sport/trail/trail-2 . Proszę opisać jego mocne i słabe strony 

z góry dziękuję za odpowiedź . 

Opublikowano
14 minut temu, kaczy napisał:

nikt nie zna tego modelu

Nie jeździłem więc odpowiem na podstawie specyfikacji. Generalnie klasyczne, konserwatywne geo. Słabe punkty wyposażenia to brak sztywnej osi z tyłu z tego co widzę, do kaset sunrace jakoś nie mam zaufania, chciałbym mieć hamulce slx przynajmniej, felgi 23mm więc jak na obecne czasy trochę wąskie reszta w sumie ok. Co może się podobać to napęd 2x11, możesz mieć szeroki zakres przełożeń, chociaż ja bym wolał 1x12...

Suma sumarum, koncepcyjnie trochę przestarzała konstrukcja do jeżdżenia po nie za ciężkim terenie, bez wodotrysków moim zdaniem.

Zresztą nie napisałeś co chcesz z tym rowerem robić, ja patrzę pod swoim kątem co nie znaczy, że dla Ciebie musi być tak samo.

Pozdrawiam

Krzysiek

• Lubię to! 2
Opublikowano

I niestety albo stety RR xc 500 w rozmiarze XL według konsultantów najwcześniej dostępny będzie w październiku 2020,. Więc wybór padł na xc 100. Mam nadzieję że będę zadowolony. Doradźcie mi jaka manetke do manitou Markhor kupić. Oraz jakie hamulce w przedziale do 700zl aczkolwiek wolałbym wydać mniej i być również zadowolonym :P