Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Mondeus napisał:

Procalibra wlasnie chcialem

Rama,aż mi się oczy zaświeciły :D cudo. Ciekawe czy będzie można kupić Frame set

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Rama,aż mi się oczy zaświeciły :D cudo. Ciekawe czy będzie można kupić Frame set

Piekna, Trek to mistrzowie w dziedzinie karbonu. Ojciec nadal jezdzi na ramie Trek 980 z 1996 roku a ja na TopFuel 110 z 2006 :)  :D takze czekamy i odkladamy dolary :D

Edytowane przez Mondeus
Opublikowano

No i git. W sumie to dobrze pokazuje które marki pracują nad swoimi produktami a które nie za bardzo. Np Merida w swoim topowym karbonowym hardtailu ma nadal rachityczne kąty 70 stopni.... natoiast model za 10k z kołami Meridy ma super wąskie obręcze 23mm....

Opublikowano
2 minuty temu, komandosek napisał:

model za 10k z kołami Meridy

Zwróć uwagę, że ten Trek też nie ma jakiegoś super osprzętu ,jak na swoje 10k.

Heble przeciętne. Z napędu tylko przerzutka XT.

Ale rama...... Cudo :D

Opublikowano

Trek się ceni ale to nic nie szkodzi, recon działa dobrze, napęd też będzie spoko i hamulce również. To właśnie chodzi o to by za wiele nie hamować :P

Czy to będzie SX NX GX czy SLX z XT będzie spoko :) Bardziej ciekawe jakie są koła bo to ważna czesc roweru a info brak

Opublikowano
13 minut temu, komandosek napisał:

To właśnie chodzi o to by za wiele nie hamować :P

Dokładnie,nawet lepsze czasy wychodzą xD

Opublikowano

Witam,

Tak jak w temacie, poszukuję możliwie najlżejszego fulla do 20tyś zł. Chodzi mi po głowie Rose Thrill Hill 2 (https://www.rosebikes.com/rose-thrill-hill-trail-2-2683322?product_shape=Moss+Green&article_size=L), ze względu na wytrzymałą ramę jak i osprzęt XT.

Czy w tych pieniądzach znajdzie się coś równie lekkiego i wytrzymałego?

Do tej pory jeździłem na Rose Mr. Big 6 i przez 7 lat użytkowania przy mojej wadze +\- 110kg rower sprawował się znakomicie. Gdyby nie chęć przejścia na fulla, pewnie posłużyłby mi kolejne 7 lat:)

Opublikowano
6 godzin temu, patgor napisał:

Chodzi mi po głowie Rose Thrill Hill 2

Przy takim budżecie ciężko przyczepić się do czegokolwiek.

Rower ma wszystko dopracowane.

5lipca było podobne pytanie może któryś z tamtych rowerów bardziej Ci podejdzie.

W dniu 5.07.2020 o 17:44, PiotrRockrider napisał:

najlżejszych fuli do xc do kwoty 25ty

Tu masz rowery o których mowa

W dniu 5.07.2020 o 17:44, PiotrRockrider napisał:

1.NS Bikes Synonym 1

2.Scott Spark RC 900 world cup

3.KTM SCARP PRIME

Opublikowano

Dzieki, ale wszystkie te rowery sa w granicach 25k wiec troszke juz za duzo. Wychodzi na to, ze Rose daje naprawde dobre bebechy w przystepnych cenach wiec o ile wymienione przez ciebie rowery nie maja jakiejs znaczacej przewagi to chyba nie ma co przeplacac

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
3 minuty temu, patgor napisał:

granicach 25k

Owszem,ale przy takim budżecie możesz dużo wytargować. Mało tego, są to poprzednie roczniki,więc powinny być duże obniżki ;). Takiego bajka nie kupuje się na codzień,tylko na lata ,więc może warto dorzucić,jak zrobią dobrą cenę 

Opublikowano

Dokładnie sklepy internetowe nie dają możliwości negocjacji. Uderzał bym do dobrego sklepu moze dostaniesz sensowny rabat,  znizke na akcesoria czy bikefitting

Opublikowano
17 minut temu, komandosek napisał:

sklepy internetowe nie dają możliwości 

Raczej roweru za 20k+ nie kupił bym przez neta. Ze 4x bym zawału dostał xD 

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma bezpieczniejszych zakupow jak przez neta. Po pierwsze sprzet mozna odeslac jak sie nie spodoba i jestes chroniony prawem bankowym EU (przy platnosciach karta kredytowa) jesli towar sie zgubi lub nie bedzie zgodny z wybrana specyfikacja. Poza tym (przynajmniej ja) nie widze wiekszego sensu w jezdzeniu po calej Polsce i przymierzaniu sie do danego roweru ‘na sucho’, bo dopiero po dluzszej przejazdzce zorientuje sie czy detale (szerokosc kierownicy, dl mostka czy pozycja siodelka) mi odpowiadaja czy bede musial modzic.
Z proponowanych powyzej rowerow chyba tylko KTM by mnie interesowal, chyba ze moglbym zamowic Scotta na XT M8100 (SRAM mi w ogole nie lezy). NS Bikes wydaje sie miec jakas dziwna geometrie wiec (oprocz SRAMu) trudno mi bedzie dopasowac pod siebie rame. Szkoda, ze nie ma w Polsce wiecej uzytkownikow Rose, bo moim zdaniem to naprawde ciekawe rowery.

Opublikowano
20 minut temu, patgor napisał:

Poza tym (przynajmniej ja) nie widze wiekszego sensu w jezdzeniu po calej Polsce i przymierzaniu sie do danego roweru ‘na sucho’, bo dopiero po dluzszej przejazdzce zorientuje sie czy detale (szerokosc kierownicy, dl mostka czy pozycja siodelka) mi odpowiadaja czy bede musial modzic.
Szkoda, ze nie ma w Polsce wiecej uzytkownikow Rose, bo moim zdaniem to naprawde ciekawe rowery.

Dość odosobniony masz pogląd na sprawę ale mam podobny a co za tym idzie doskonale wiesz czego chcesz. Rose nie jest dla każdego choćby ze względu na możliwość konfiguracji. Ktoś mało ogarnięty pogubił by się już na samym starcie czyli właśnie konfiguracji. To co jest w linku to sprzęcik w sumie kompletny bez minusów w bardzo dobrych pieniądzach. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie wiem, na ile znalazlem dobre info ale Bianchi metanol za 24 tys wazy 9,6,,cz 9,7 kg i bylby w tej cenie najlzejszym fullem jakiego znalazlem. Wyglada kozacko.  Nie moge jednak tej wagi nigdzie potwierdzic.  Bianchi na maile mi nie odpisalo.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, patgor napisał:

Moim zdaniem nie ma bezpieczniejszych zakupow jak przez neta. Po pierwsze sprzet mozna odeslac jak sie nie spodoba i jestes chroniony prawem bankowym EU (przy platnosciach karta kredytowa) jesli towar sie zgubi lub nie bedzie zgodny z wybrana specyfikacja. Poza tym (przynajmniej ja) nie widze wiekszego sensu w jezdzeniu po calej Polsce i przymierzaniu sie do danego roweru ‘na sucho’, bo dopiero po dluzszej przejazdzce zorientuje sie czy detale (szerokosc kierownicy, dl mostka czy pozycja siodelka) mi odpowiadaja czy bede musial modzic.
Z proponowanych powyzej rowerow chyba tylko KTM by mnie interesowal, chyba ze moglbym zamowic Scotta na XT M8100 (SRAM mi w ogole nie lezy). NS Bikes wydaje sie miec jakas dziwna geometrie wiec (oprocz SRAMu) trudno mi bedzie dopasowac pod siebie rame. Szkoda, ze nie ma w Polsce wiecej uzytkownikow Rose, bo moim zdaniem to naprawde ciekawe rowery.

Zakup roweru przez neta to jak zakup ubrań przez neta. Wiesz ze będzie pasować tylko jak juz masz te same.. 

A sezon leci... 

Tak samo przez neta nie dowiesz sie ile rower rzeczywiście waży. Niektorzy producenci bardzo na luzie podchodzą do kwestii wagi roweru. Nie do pominiecia jest tez kwestia nowych rozwiązań ktorych nie przetestujesz online,  np rama treka supercaliber

Nie do pominiecia jest też kwestia i  gwarancji i czasu jej realizacji. Dajmy na to rama pęknie, po wymianie mailowej musisz wysłać rower i sezon z głowy bo tak długi czas realizacji. Albo prostsze sprawy, choćby wybije uszczelki kurzowe w Rebie, coś gdzieś zacznie cykać i hgw gdzie.... z bardziej prostymi sprawami jesteś pozostawiony samemu sobie. 

Edytowane przez komandosek
Opublikowano

Proste sprawy załatwiam w każdym renomowanym serwisie i wcale nie muszę nigdzie wysyłać mojej Róży. Rama mi jeszcze nie pękła, ale nawet jakby tak się stało to i tak musiałbym czekać na nową z fabryki. Rozumiem twoje argumenty, ale one dotyczą zawodowców, a nie zwykłych zjadaczy chleba, którzy przejadą 2k-3k km z kumplami w sezonie:)

Opublikowano
3 godziny temu, komandosek napisał:

Zakup roweru przez neta to jak zakup ubrań przez neta. Wiesz ze będzie pasować tylko jak juz masz te same.. 

Tak samo przez neta nie dowiesz sie ile rower rzeczywiście waży. Niektorzy producenci bardzo na luzie podchodzą do kwestii wagi roweru. Nie do pominiecia jest tez kwestia nowych rozwiązań ktorych nie przetestujesz online,  np rama treka supercaliber

Nie do pominiecia jest też kwestia i  gwarancji i czasu jej realizacji. Dajmy na to rama pęknie, po wymianie mailowej musisz wysłać rower i sezon z głowy bo tak długi czas realizacji. Albo prostsze sprawy, choćby wybije uszczelki kurzowe w Rebie, coś gdzieś zacznie cykać i hgw gdzie.... z bardziej prostymi sprawami jesteś pozostawiony samemu sobie. 

Wysyłkowo raczej już kupują za powiedzmy te okolice 20K i więcej ludzie świadomi dokładnie wiedzący czego chcą. Wszystko mają obcykane od A do Z. Chyba jedyna kwestia z istotnych to reklamacja ramy ale ile takich jest (bez winy użytkownika). Całą resztę robią w niezależnych serwisach. Ja nawet zaryzykuję tezę, że chyba by jeżdzić nie da się już inaczej bo ceny w autoryzownych punktach są wysokie a terminy też coraz dłuższe. Na ryzyko mają drugi rower. 

Opublikowano

No tylko pogratulować silnego serducha. Wpłacić komuś 20000 i czekać?

Już wydając tyle kasy na rower,to pojechał bym osobiście nawet 300-400Km.

Opublikowano
38 minut temu, Accent_Szaj napisał:

No tylko pogratulować silnego serducha. Wpłacić komuś 20000 i czekać?

Już wydając tyle kasy na rower,to pojechał bym osobiście nawet 300-400Km.

Przy płatności kartą kredytową czy Paypalem jesteś chroniony przez prawo bankowe przez 6 miesięcy od transakcji. Jeśli coś jest nie tak z przesyłką lub nawet do ciebie nie dotrze, administrator karty anuluje transakcję drogą międzybankową więc sklep nawet nie będzie pytany o zdanie.

Opublikowano

@patgor widzisz,ja mam specyficzne podejście do życia,zawsze patrzę na plusy i minusy. Jak płacę za coś 20k,to chcę to mieć jak najszybciej.Ile będzie kosztować mnie paliwo?1%wartości bajka?Dodatkowo ,w razie wtopy,nie muszę szarpać się ze sklepem,z bankami.

Opublikowano

Bez przesady to cena zakupu passata b6 i zakup drogiego roweru = wiem czego chce to nie jest zaden imperatyw. Ledwie 3 dni temu poznałem na Olbrzymach rowerzystę ktorego byl to zgrubsza 1szy wypad w gory bo wlasnie kupil nowego fulla od Treka, na codzień stsrtuje w triathlonie. To tlumaczylo

Świadomy zakup to wlasnie taki gdy wiem ze nie wiem i ktos musi mi doradzić. Skoro w pakiecie dostaniesz choćby dobór odpowiedniej długości ramienia korby, siodełka pod rozstaw tyłka czy możliwość wymiany opon to nie warto tego pomijac. 

*cos mi wiadomość ucieło. To tłumaczyło dlaczego miał nogę a nie miał jeszcze techniki 

Dodając jeszcze,  z całym szacunkiem dla pytającego ale przy Twojej wadze ciała waga roweru to drugorzedna sprawa bo to mniejszy % masy całości. Znacznie wieksze za to ma znaczenie odpowiednie dopasowanie roweru do rowwrzysty. 

Opublikowano (edytowane)

Na pewno już było ale widzę że coraz więcej producentów nie wysyła rowerów tylko sprzedaje w stacjonarnych. Po swojego speca musiałem jechać 300 km a najlepsze że po zakupie nie chcieli mi go złożyć do kartonu żebym mógł spokojnie wsadzić do bagażnika (sic!). Teraz szukam dla kolegi jakiegoś taniego karbona (np Scott 940 albo Giant XTC po rabacie) to i Scott i Giant nie wysyła :D Co za czasy :D

Edytowane przez squirrelkuss
Opublikowano

Bo sprzedaż w necie stała się dla sklepu utrapieniem. Zakupiony i odebrany stacjonarnie rower w sumie jest nie oddawalny. 

Opublikowano

to zabijanie kanałów dystrybucji. Sklep zawsze ma szanse przy okazji wcisnąć jakieś buty etc