Mar24 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Posiadam Specialized Chisel Expert 2X i jestem bardzo zadowolony . Geometria bardzo mi pasuje. Jezdziłem trekiem w tym samym rozmiarze i wybralem speca
Bajerniak Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 19 minut temu, Mar24 napisał: Posiadam Specialized Chisel Expert 2X i jestem bardzo zadowolony . Geometria bardzo mi pasuje. Jezdziłem trekiem w tym samym rozmiarze i wybralem speca ale jakim Trekiem jeździłeś dla porównania?
Mar24 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Trek 6 Procaliber 2018 bo typowo szukałem 2x Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Mar24
Bajerniak Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 i co na Specu lepiej się jeździło? w jakim sensie?
Mar24 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Bardziej agresywna geo i takiego czegos szukałem Wcześniej miałem kross b8 to tam totalnie mi nie pasowało. No ale każdy woli coś innego . Zależy też czego szukasz i do czego będziesz używał ten rower Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Mar24
Bajerniak Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 No wiadomo do jazdy, w Treku jest iso speed a więc odczuwalnie lepszy komfort po nierównościach, choć zdaję sobie sprawę że to nie full. Trek ma też napęd 1x12 jeden blat z przodu, co teoretycznie więcej daje przy wjazdach i zjazdach.
Accent_Szaj Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 11 minut temu, Bajerniak napisał: więcej daje przy wjazdach i zjazdach. Przy wjazdach jeszcze bym się może zgodził. Ale zjazdach? Gdzie masz 1x z przodu. Przeważnie mały.Możesz mi napisać dlaczego tak uważasz? Odnośnie tematu. To moim zdaniem początkowo byłeś zdecydowany na Trek'a. Ja bym się zgodził z kolegą i wybrałbym speca. Napisz do czego chcesz używać tego roweru
Bajerniak Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Masz tylko jedną wajchę i koncentrujesz się tylko na tylnej przerzutce, to może trochę słabe ale jakiś tam mały plusik jest. No dobra wybrałbyś Speca ale napisz dlaczego? Chcę jeździć, wszędzie gdzie się da, byle omijać asfalt. Od prostych szutrów po single tracki.
Mar24 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Geometria Lżejszy+Najlżejsza aluminiowa rama z dożywotnia gwarancją 2x Reba+Shimano To są plusy przez które wziąłem speca + W treku masz mt400 w specu mt500 myśle że więcej nie trzeba dodawać Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Mar24 1
Accent_Szaj Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Oj co do 1x, czy 2x to temat rzeka Jak nauczysz się na 2x to nie będziesz chciał zmieniać. Teraz do tematu. 2x jest to najbardziej uniwersalny napęd. 8 godzin temu, Bajerniak napisał: Chcę jeździć, wszędzie gdzie się da, Mówisz że napęd jest cięższy , ale cały rower juz nie. 14 godzin temu, Bajerniak napisał: Trek jest cięższy ok. 1,2 kg Kolejne rzeczy to to co wymienił @Mar24 czyli Reba + shimano No i najważniejsze , co w sumienie powinno być na początku to heble MT500 , czyli hamulce z servo odpowiedniki M6000, które posłużą Ci długo. Chyba tyle .
komandosek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ale 1x jesty lepszy na zjazdach, bo szybciej i łatwiej dopasujesz pożądany bieg do obciążenia. gorszy jest poza zjazdami i podjazdami
Accent_Szaj Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 @komandosek mówiłem,że to temat rzeka ,więc dajmy sobie spokój z udowadnianiem w tym temacie. Napisałem dlaczego wybrałbym ten nie inny model.Dla mnie 2x jest jedną z większych zalet. Napisz lepiej który byś wybrał i dlaczego
komandosek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Bez chwili wahania nowego Treka. W treku gwarancja zazwyczaj dobrze działa. W uzywanym rowerze co ceny doliczasz amortyzację którą musisz wziąć na siebie = osprzęt na 2 lata oraz ramę na cały cykl życia roweru. *dożywotnia gwarancja na rame zazwyczaj nei przechodzi na kolejnego wlasciciela
trollu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 co do dożywotniej gwarancji na ramę - nie ważne jest to, kto zostawił kasę w salonie treka tylko to, kto go zarejestrował na www treka - jeśli rower miał np juz 2 właścicieli ale żaden go nie zarejestrował to jeśli chodzi o gwarancję - rower jest "czysty" - kupuje go 3 właściciel, rejestruje i to on dla treka jest tym, komu przysługuje dożywotnia gwarancja Co do geo - nie wiem w którym miejscu spec ma bardziej agresywne geo - porównując rozmiary L - przy identycznym reach spec ma większy stack - czyli wymusza bardziej wyprostowaną pozycję - nieco przekłamuje ten fakt dłuższy mostek w specu - dlatego pod względem geo - 1:0 dla treka wg mnie (jeśli ktoś lubi agresywniej)
Mar24 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 28 minut temu, komandosek napisał: Bez chwili wahania nowego Treka. W treku gwarancja zazwyczaj dobrze działa. W uzywanym rowerze co ceny doliczasz amortyzację którą musisz wziąć na siebie = osprzęt na 2 lata oraz ramę na cały cykl życia roweru. *dożywotnia gwarancja na rame zazwyczaj nei przechodzi na kolejnego wlasciciela Zależy czy rama byla rejestrowana na stronie speca
Accent_Szaj Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 39 minut temu, komandosek napisał: W treku gwarancja zazwyczaj dobrze działa. Masz jakieś złe doświadczenia ze spec'em? No ale fakt,nie zauważyłem, że spec używka To w tym wypadku naprawdę ostro bym się zastanawiał. Raczej wybrałbym nowy. Nie ze względu na gwarancje,ale zastanawiałoby mnie to dlaczego ktoś sprzedaje (prawie)"nowy" rower? Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Accent_Szaj
trollu Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 11 minut temu, Accent_Szaj napisał: Nie ze względu na gwarancje,ale zastanawiałoby mnie to dlaczego ktoś sprzedaje (prawie)"nowy" rower? bo się komuś znudził? Wielu kupuje oczami, 2 razy się przejedzie i tyle. Wiele przypadków towarów 2 potrzeby (sprzęt sportowy, zegarki etc) tak kończy
Accent_Szaj Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 7 minut temu, trollu napisał: Wielu kupuje oczami, Właśnie wiem , dlatego napisałem 21 minut temu, Accent_Szaj napisał: w tym wypadku naprawdę ostro bym się zastanawiał. I cena byłaby jednym z ważniejszych czynników
Mar24 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja tak kupiłem swojego speca Poprzedni właściciel posiadał go około miesiąca Nawet pierwszego serwisu nie zdążył zrobić
Bajerniak Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Chłopak który sprzedaje Speca, pracuje w sklepie rowerowym od kilku lat, sprowadził dla siebie tego Speca z Holandii na specjalne życzenie zimą 2019/20, jest jak nowy, ma może przejechane 100km, tak mi mówił, ale chyba by nie kłamał bo chce się spotkać indywidualnie i sprzedać na miejscu. Sprzedaje bo potrzebne mu są pieniądze na dzieci. Fakt, że nie jest to nówka i fakt że zapewnia mi 2 lata gwarancji na ramę, dostanę pieczątkę sklepu w którym pracuje-rozmawiał z szefem sklepu. Jeśli rower ma przejechane do 100km to faktycznie jest jak nowy. Mam lekki dylemat bo po Treka muszę jechać ponad 400km w obie strony ale tam mam nowiutki, prosto ze sklepu. Za trekiem przemawia rama z iso speed, geo ramy G2 też jest bardziej odpowiednie dla mnie, system 1x12, i ogólnie Trek mi się bardziej podoba no ale fakt Spec ma lepszy osprzęt i jest dużo lżejszy.
Accent_Szaj Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 A cena jest twoim zdaniem dobra za tego speca?
Bajerniak Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Accent_Szaj napisał: A cena jest twoim zdaniem dobra za tego speca? Nie wiem właśnie, chce 5500zł za rower technologicznie z 2018r , jak myślicie to dobry deal?
komandosek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Taki: https://www.greenbike.pl/rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-2018-p-2753.html ?
Mar24 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 32 minuty temu, Bajerniak napisał: Nie wiem właśnie, chce 5500zł za rower technologicznie z 2018r , jak myślicie to dobry deal? max 5k jeżeli faktycznie nówka 2 minuty temu, komandosek napisał: Taki: https://www.greenbike.pl/rower-gorski-specialized-chisel-expert-2x-2018-p-2753.html ? Tak Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Mar24
komandosek Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Nie bral bym. Za 6000zl teraz Kross wypuścił limitowaną edycję modelu Tokio, z okazji igrzysk. Masz tam przyzwoity osprzęt i karbonową ramę. Oraz gwarancję. Oferta bezpośrednio na stronie Krossa https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-tokyo-niebieski-polysk
Rekomendowane odpowiedzi