Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja stalem sie wlascicielem ACCENT PEAK BOOST XT 2020 29r. Cena 6.999zł ale mozna cos wynegocjowac plus bon na zakupy w Velo. Ogolnie rower ze swietnymi komponentami (pelna grupa xt, amor Reba, dobre kola i swietne opony). Z geometrii jestem zadowolony, na rame gwarancja 5lat. Waga bardzo przyzwoita, moja L bez pedalow ok 11,2kg. Polecam

Edytowane przez zellt
Opublikowano
34 minuty temu, zellt napisał:

Ja stalem sie wlascicielem ACCENT PEAK BOOST XT 2020 29r. Cena 6.999zł ale mozna cos wynegocjowac plus bon na zakupy w Velo. Ogolnie rower ze swietnymi komponentami (pelna grupa xt, amor Reba, dobre kola i swietne opony). Z geometrii jestem zadowolony, na rame gwarancja 5lat. Waga bardzo przyzwoita, moja L bez pedalow ok 11,2kg. Polecam

Mam i ja - także polecam - choć pierwsze co to wywaliłem ten mostek 😀 plus sztyca BikeYoke Revive i chwyty Ergon. Przejechałem na razie ~300 km i naprawdę jestem zadowolony, choć to sprzęt z przeznaczeniem przede wszystkim na nizinne pagórki i szutry.

IMG_9888.JPG
1 minutę temu, pabloxx napisał:

Mam i ja - także polecam

Jest jednak jeden minus - prowadzenie pancerzy w ramie spoko ale nie wiem dlaczego wejście w górnej części ramy tylko lewostronne, brakuje analogicznego wejścia po stronie prawej. Cokowiek mamy przy lewym gripie, będzie miało głupi kąt ugięcia. Gdyby ktoś rozważał jazdę gdzieś dalej np. z workiem na kierownicy, stanowi to pewien kłopot, wtedy warto pancerze i linki zostawić dłuższe.

Opublikowano
17 godzin temu, PiotrekGT napisał:

YT Izzo

No tak o tym zapomniałem! Bardzo ciekawie się prezentuje, nowoczesna geo i pewnie na jesień wypuszczą wersję alu za około 2200eur.

Co do Norco - kolega ma Optic i nie narzeka, nic mu się nie sypie, ale nie jeździłem osobiście więc się nie wypowiem. Chcesz koniecznie 27,5? Wtedy w M reach 440 to w sumie trochę krótko.

Wrzucę jeszcze Devinci Django - wprawdzie 29, ale mają wersję alu i nowoczesne geo. Albo Banshee Phantom, ale to już trochę egzotyka i będzie drogo. Generalnie w kategorii trail bikeów większość robi teraz 29.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KrzysiekMTB napisał:

No tak o tym zapomniałem! Bardzo ciekawie się prezentuje, nowoczesna geo i pewnie na jesień wypuszczą wersję alu za około 2200eur.

Myslisz, że wypuszczą? W sumie w ofercie brakuje "Izzo Base", w każdym innym modelu jest ten wariant

Co do reachu: celuje w 445-455mm przy wzroście 171cm

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
3 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Myslisz, że wypuszczą?

Czemu nie, jak zaktualizowali Jeffsy to też na początku (styczeń 2019) tylko karbon a po roku (styczeń 2020) wypuścili alu. Więc można mieć nadzieję :-).

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
10 godzin temu, pabloxx napisał:

choć to sprzęt z przeznaczeniem przede wszystkim na nizinne pagórki i szutry.

Czemu ?

Opublikowano
17 godzin temu, zellt napisał:

Czemu ?

Nie napisałem tego w sensie, że Peak 29 nie nadaje się w góry 😀 bardziej chodzi mi o to, że jednak na Rychleby, Olbrzymy czy nawet Single w Świeradowie jednak preferuję full-a.

Opublikowano (edytowane)

Na single w swieradowie to nadaje sie gravel nawet tam nie ma żadnych trudności i to na zadnej z tras. Na rychlebach na czesci tras też. Natomiast olbrzymy miejscami sa tak trudne że trzeba grube enduro z duzym skokiem zawieszenia by to przejechać płynnie. Witamy w świecie hardtaili które wypuszczają wpierdziel użytkownikom ;)

Edytowane przez komandosek
Opublikowano (edytowane)

Cześć wam, moze ktos z was mi doradzi, pomoze w wyborze konkretnego roweru. Budżet jaki posiadam to do 6000zl ale wolalbym mniej. Znalazlem sobie rower kross level 9.0 2020 z reba i grupa SLx 1/12. Mozna juz go kupic za okolo 5300zl. W czym jest rzecz? zalezy mi na amorku bo wersja z 19 i 18 roku ma kiepski amor recon silver ale za to naped 2x10. Noge mam kiepską, wątpie bym dal rade z 1 blatem. Co poradzicie? moze znalezc jakis z napedem 2x10 znacznie tanszy i tam wymienic od razu amor (moze w salonach tez tak robią ,ze wyminieliby na rebe)? Mieszkam na mazowszu, lubie trasy plaskie, 60% asfalt , 40% las i wyglupy(dlatego nie gravel jednak).

Edytowane przez fuudie1992
Opublikowano

Co do napędu to mogę tylko powiedzieć, że jako użytkownik 3x10, później 2x10 bałem się przejścia na 1x12. Nie mam mocnej nogi, waga też nie sportowa, a chęci do jazdy spore. Wybrałem rower Accent Boost XT 2020 właśnie z napędem 1x12 i po zrobionych 350km (co prawda jeszcze nie po górach ale pagórki zaliczone) nie żałuje ani w ułamku procenta. 

Opublikowano
10 minut temu, zellt napisał:

Co do napędu to mogę tylko powiedzieć, że jako użytkownik 3x10, później 2x10 bałem się przejścia na 1x12. Nie mam mocnej nogi, waga też nie sportowa, a chęci do jazdy spore. Wybrałem rower Accent Boost XT 2020 właśnie z napędem 1x12 i po zrobionych 350km (co prawda jeszcze nie po górach ale pagórki zaliczone) nie żałuje ani w ułamku procenta. 

Dużo jazdy po asfalcie? chodzi o dluzsze proste odcinki, 1x12 bedzie ok?

Opublikowano

Witam

Vitus Mythique 27 VRX vs marin hawk hill 2

Zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami, doradźcie, który jest lepszy.. 

Dzięki

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, fuudie1992 napisał:

Dużo jazdy po asfalcie? chodzi o dluzsze proste odcinki, 1x12 bedzie ok?

Jeżdze po asfalcie, szutrze, piachu, kamieniu. Nie brakowało mi jeszcze nigdzie ani z dołu ani z góry (1x12 XT). Bałem się ale MOIM ZDANIEM niepotrzebnie. Polecam napęd 1x12, polecam Accent Peak Boost XT 29r 2020 .

Edytowane przez zellt
Opublikowano
17 godzin temu, lucky7luke napisał:

Witam

Vitus Mythique 27 VRX vs marin hawk hill 2

Zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami, doradźcie, który jest lepszy.. 

Dzięki

Na pewno chodzi Ci o VRX a nie o VR?

Jeździlem na Marinie, fajny zabawowy rower, pod góre idzie prawie jak HT. Zjeżdza też fajnie, Vitus ma 4zawias ale jeśli masz na myśli VRX to bije na glowe hawk hilla 2. Ale cena też wyższa.

Opublikowano
2 godziny temu, Siekr napisał:

znajdę coś lepszego

Może nie lepszy, ale ciekawa alternatywa - GT wypuścił w tym tygodni Zaskar LT, wersja elite na SX będzie kosztować podobnie - 1200eur.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Bardzo ciekawa alternatywa!, dziękuję. Orientuje się ktoś jak wypada porównanie 

Rock Shox 35 Gold RL fork z RockShox Sektor RL Remote Lockout i Magura MT Thirty z Shimano M445 Hydro Disc? 

2 godziny temu, KrzysiekMTB napisał:

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

to mój pierwszy post a zarazem pierwsze kroki w temacie, proszę więc o wyrozumiałość i ulgowe potraktowanie.

Poszukuję roweru hardtail w budżecie do 6000 PLN, o kącie główki ramy poniżej 68 st. a więc roweru o zacięciu trail/enduro.
Użytkowanie to 75% górskie ścieżki, pozostałość płaskie drogi szutrowe/asfalt. Moje potrzeby to typowa skrajność nowicjusza,
chcę się trochę pobawić, ale również powozić syna w foteliku.
Po wstępnym przeszukaniu forum nasunęły mi się dwa typy NS Bikes Eccentric Alu, oraz Marin Nail Trail 6.
Proszę o rekomendacje na temat doświadczeń z ww. rowerami jakości podzespołów, oraz o ewentualną alternatywę.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

Kumar

Edytowane przez Kumar
Opublikowano
2 godziny temu, Kumar napisał:

Dzień dobry wszystkim,

to mój pierwszy post a zarazem pierwsze kroki w temacie, proszę więc o wyrozumiałość i ulgowe potraktowanie.

Poszukuję roweru hardtail w budżecie do 6000 PLN, o kącie główki ramy poniżej 68 st. a więc roweru o zacięciu trail/enduro.
Użytkowanie to 75% górskie ścieżki, pozostałość płaskie drogi szutrowe/asfalt. Moje potrzeby to typowa skrajność nowicjusza,
chcę się trochę pobawić, ale również powozić syna w foteliku.
Po wstępnym przeszukaniu forum nasunęły mi się dwa typy NS Bikes Eccentric Alu, oraz Marin Nail Trail 6.
Proszę o rekomendacje na temat doświadczeń z ww. rowerami jakości podzespołów, oraz o ewentualną alternatywę.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

Kumar

O proszę :)

https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/cragger/cragger-70-2020/

Opublikowano

Dzięki za informację myślałem o tym, ale jednak wolałbym uniknąć marek wysyłkowych...

Opublikowano

Poczytaj trochę ten wątek to znajdziesz kilka propozycji. Generalnie dobry budżet, żeby kupić coś fajnego. Ja generalnie uważam, że trail hardtaile to jedne z najfajniejszych rowerków. W wątku przed Twoim podałem nowy model GT Zaskar LT - dobrze wyposażony i fajna geo, tylko nie wiem jak działa i czy w ogóle jest jakiś przedstawiciel na PL. Klasyka to Eccentric, mam rower zbudowany na tej ramie i mogę polecić, uwielbiam na nim jeździć. No i oczywiście Primal, kilka osób na forum ma i chyba są zadowoleni, bardzo fajnie się prezentuje. Kupuj koniecznie z myk mykiem, i najgrubszy amorek jaki będzie dostępny.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
5 minut temu, KrzysiekMTB napisał:

Poczytaj trochę ten wątek to znajdziesz kilka propozycji. Generalnie dobry budżet, żeby kupić coś fajnego. Ja generalnie uważam, że trail hardtaile to jedne z najfajniejszych rowerków. W wątku przed Twoim podałem nowy model GT Zaskar LT - dobrze wyposażony i fajna geo, tylko nie wiem jak działa i czy w ogóle jest jakiś przedstawiciel na PL. Klasyka to Eccentric, mam rower zbudowany na tej ramie i mogę polecić, uwielbiam na nim jeździć. No i oczywiście Primal, kilka osób na forum ma i chyba są zadowoleni, bardzo fajnie się prezentuje. Kupuj koniecznie z myk mykiem, i najgrubszy amorek jaki będzie dostępny.

Pozdrawiam

Krzysiek

Są przedstawiciele

https://www.gtbicycles.pl/sprzedawcy/polska#end

Opublikowano (edytowane)

Dzięki,

słyszałem, że jest problem z malowaniem Dartmoora, tzn. słaby lakier, i przypadki krzywego tylnego trójkąta pewnie sporadycznie, ale może znacie temat.
Generalnie bardzo podoba mi się Primal Pro, ale pytanie, czy nie zajadę się na nim jadąc np po asfalcie z dzieckiem  w foteliku :).
Abstrahując od myk myka w NS-sie, który - NS czy nail ma lepszy osprzęt, widelec?

P.S GT Zaskar ma skok tylko 100 mm nie za mało?

Pomyliłem rowery, LT ma 130mm. Ale z racji geometrii odpada, niestety nie zamocuję fotelika

Edytowane przez Kumar
Opublikowano

W tej cenie Marin Nail to bardzo dobry wybór. Kupuj, będziesz zadowolony i jeszcze trochę kasy ci zostanie.

• Pomógł 1
Opublikowano

no właśnie, tylko chcę mieć czyste sumienie, bo prędko roweru nie zmienię.