Siekr Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 11 godzin temu, Iru napisał: W tej cenie Marin Nail to bardzo dobry wybór. Kupuj, będziesz zadowolony i jeszcze trochę kasy ci zostanie. Nail Trail 7.0 wydaje się spoko
Kumar Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Też tak myślę:) tylko dziwi mnie to, że nie jest obecny na oficjalnej stronie producenta, czyżby zaniechali produkcji/dystrybucji. Co myślicie o widelcu i napędach NS-a, nail 6 i nail 7? Hamulce pewnie z czasem w miarę potrzeby wymienię, ale póki co nie zamierzam ich katować i powinny wystarczyć niezależnie wybranego od modelu.
Iru Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Niail 7 to chyba zeszłoroczny i na kołach 27.5. Jak nie musi być 29 to zobacz sobie Cube REACTION TM.
Siekr Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Dobra a może to...https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html. Osprzęt naprawdę spoko, REBA w tej cenie to naprawdę rzadkość. Sam się nad nim zastanawiam...
TOMALA72 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) 13 godzin temu, Siekr napisał: Dobra a może to...https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html. Osprzęt naprawdę spoko, REBA w tej cenie to naprawdę rzadkość. Sam się nad nim zastanawiam... Ja szukając roweru dla syna kupiłem przypadkowo sobie taki i jestem zadowolony. Bardziej trailowa geometria i więcej skoku niż XC 500, który jak sama nazwa wskazuje nastawiony jest na Cross country. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100-ht-id_8543080.html Więcej informacji w moim wątku: Edytowane 8 Maja 2020 przez TOMALA72
rower1111 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Cześć! obecnie jeżdżę na wysłużonym hardtailu 26" i zastanawiam się nad kupnem fulla xc/trail 29". Nie jeżdżę zawodów XC. Na co dzień płaskie lub lekko górzyste trasy leśne, od święta maraton MTB i wypad w góry (nic ekstremalnego). Będę chciał móc odwiedzić jakiś flow track. Jestem zdecydowany na fulla i na pewno nie rozważam HT. Rozważam rowery nowe lub używane w bardzo dobrym stanie, rozmiar L. Chciałbym, żeby rower miał: - aluminiową ramę (nie ufam karbonowi w cięższym terenie niż płaski asfalt) - blokadę dampera (do przyspieszania na płaskich ubitych traktach) - geometrię XC/trail - napęd jednoblat, z tyłu 12, najchętniej SRAM GX Eagle (od zawsze miałem Shimano, a że Sram zrobił dobry napęd, jestem ciekaw) - waga max 14 kg, najchętniej mniej, 15 kg to za dużo (wiem że tu ciężko) - po obecnym rowerze 13 kg nie chcę przesiadać się na cięższy/dużo cięższy - budżet kilka tysięcy do max 10 tys zł - sztyca myk-myk (nie mam, ale rozważam nieco więcej pagórków na trasach, kiedy sprzęt pozwoli, więc może się przydać, ale nie must have od razu) Sam znalazłem Orbea OIZ, ale jestem ciekaw, czy są jakieś alternatywy. Niestety nie jest to bardzo popularny i dostępny model plus nie jest tez podobno najlżejszy, więc ciągle szukam. Jeśli moje uprzedzenie do karbonu jest błędne, to ewentualnie rozważę też karbon. Będę wdzięczny za wszelką pomoc, z góry dzięki!
Grz_Bo Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Cześć! obecnie jeżdżę na wysłużonym hardtailu 26" i zastanawiam się nad kupnem fulla xc/trail 29". Nie jeżdżę zawodów XC. Na co dzień płaskie lub lekko górzyste trasy leśne, od święta maraton MTB i wypad w góry (nic ekstremalnego). Będę chciał móc odwiedzić jakiś flow track. Jestem zdecydowany na fulla i na pewno nie rozważam HT. Rozważam rowery nowe lub używane w bardzo dobrym stanie, rozmiar L. Chciałbym, żeby rower miał: - aluminiową ramę (nie ufam karbonowi w cięższym terenie niż płaski asfalt) - blokadę dampera (do przyspieszania na płaskich ubitych traktach) - geometrię XC/trail - napęd jednoblat, z tyłu 12, najchętniej SRAM GX Eagle (od zawsze miałem Shimano, a że Sram zrobił dobry napęd, jestem ciekaw) - waga max 14 kg, najchętniej mniej, 15 kg to za dużo (wiem że tu ciężko) - po obecnym rowerze 13 kg nie chcę przesiadać się na cięższy/dużo cięższy - budżet kilka tysięcy do max 10 tys zł - sztyca myk-myk (nie mam, ale rozważam nieco więcej pagórków na trasach, kiedy sprzęt pozwoli, więc może się przydać, ale nie must have od razu) Sam znalazłem Orbea OIZ, ale jestem ciekaw, czy są jakieś alternatywy. Niestety nie jest to bardzo popularny i dostępny model plus nie jest tez podobno najlżejszy, więc ciągle szukam. Jeśli moje uprzedzenie do karbonu jest błędne, to ewentualnie rozważę też karbon. Będę wdzięczny za wszelką pomoc, z góry dzięki! Wcześniej koledzy polecili mi Giant Trance. Po przejechaniu około 600km muszę przyznać, że rower spełnia moje oczekiwania. Jeżdżę nim głównie weekend w górach. Świetny na leśne dukty i singletraki. Podjeżdża fajnie - ma blokadę amorów. Ja mam akurat na shimano, ale są też wersje na sram. Jednak nie wiem czy ten model, o którym piszesz.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
rower1111 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 1 godzinę temu, Grz_Bo napisał: Wcześniej koledzy polecili mi Giant Trance. Po przejechaniu około 600km muszę przyznać, że rower spełnia moje oczekiwania. Jeżdżę nim głównie weekend w górach. Świetny na leśne dukty i singletraki. Podjeżdża fajnie - ma blokadę amorów. Ja mam akurat na shimano, ale są też wersje na sram. Jednak nie wiem czy ten model, o którym piszesz. Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Hej, dzieki za głos! Zastanawiam się co z Gianta by najlepiej spełniało moje potrzeby, chyba bardziej Anthem 29? Znajdę coś alternatywnego z innych marek, np Meridy, Cannondale'a, Canyona?
Grz_Bo Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Hej, dzieki za głos! Zastanawiam się co z Gianta by najlepiej spełniało moje potrzeby, chyba bardziej Anthem 29? Znajdę coś alternatywnego z innych marek, np Meridy, Cannondale'a, Canyona?Z tego co widzę Trance jest klasyfikowany jako ścieżkowiec, Anthem jako XC. Detale pewnie leżą w geometrii w.w rowerów.Jednak, moja wiedza nie jest jeszcze na tyle rozwinięta, aby udzielić bardziej szczegółowych wskazówek. Pewnie zaraz koledzy odpowiedzą.Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
KrzysiekMTB Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 3 godziny temu, rower1111 napisał: geometrię XC/trail To zasadnicza różnica, wiec musisz się zdecydować. Z tego co widzę to szukasz raczej w kierunku XC. Ja mam Orbea Oiz, wprawdzie wersję TR ale to nie wiele zmienia, jest to rower z, jak na nasze czasy, dosyć konserwatywną geo. Fajnie się jeździ, rower jest szybki, bardzo dobrze podjeżdża w prostym terenie. Więc jak na ściganie się to bardzo fajny rower. Na zjazdach jest jednak sporo słabiej niż na rowerach z bardziej progresywną geo – w dół, na ścieżce jestem szybszy na moim hardtailu o trailowej geo niż na tej Orbei. Karbonu bym się nie bał, ale nie ma też co przesadzać z jego zaletami. Jak się porządnie wygrzmocisz, tak że uszkodzisz ramę to w gruncie rzeczy nie ma znaczenia czy masz alu czy karbon. Karbon da się jednak teoretycznie naprawiać. Zaleta karbonu to jak dla mnie waga i tyle. Wadą – cena. Pomyśl czy chcesz XC czy trail, bo jak trail to właśnie Trance jest fajną sprawdzoną opcja. Ale rower musi pasować do Twojego stylu jazdy. Pozdrawiam Krzysiek 1
komandosek Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) W dniu 12.05.2020 o 12:50, KrzysiekMTB napisał: To zasadnicza różnica, wiec musisz się zdecydować. Z tego co widzę to szukasz raczej w kierunku XC. Ja mam Orbea Oiz, wprawdzie wersję TR ale to nie wiele zmienia, jest to rower z, jak na nasze czasy, dosyć konserwatywną geo. Fajnie się jeździ, rower jest szybki, bardzo dobrze podjeżdża w prostym terenie. Więc jak na ściganie się to bardzo fajny rower. Na zjazdach jest jednak sporo słabiej niż na rowerach z bardziej progresywną geo – w dół, na ścieżce jestem szybszy na moim hardtailu o trailowej geo niż na tej Orbei. Karbonu bym się nie bał, ale nie ma też co przesadzać z jego zaletami. Jak się porządnie wygrzmocisz, tak że uszkodzisz ramę to w gruncie rzeczy nie ma znaczenia czy masz alu czy karbon. Karbon da się jednak teoretycznie naprawiać. Zaleta karbonu to jak dla mnie waga i tyle. Wadą – cena. Pomyśl czy chcesz XC czy trail, bo jak trail to właśnie Trance jest fajną sprawdzoną opcja. Ale rower musi pasować do Twojego stylu jazdy. Pozdrawiam Krzysiek A masz moze Gianta Trance? Dziś akurat oglądałem bo chce kupić i to sie wydaje tak strasznie wielkie, trailowe tylko z nazwy. Całe życie jezdziłem na XC. Giant Trance wygląda jakbym miał latać dywanem z góry Stąd moje obawy że będzie.... nudno? Że wielki skok, opony 2.5 zrobią robote za Ciebie a ty postaraj się nie przeszkadzać Edytowane 13 Maja 2020 przez komandosek
KrzysiekMTB Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 12 minut temu, komandosek napisał: A masz moze Gianta Trance Mój kolega ma Trance 29, chwilkę na nim siedziałem. Sam mam Gianta Reign, który tez ma zawieszenie maestro – które moim zdaniem bardzo dobrze działa. Mam jeszcze kilka innych rowerów z progresywną geo. Jak jeździsz XC to będziesz potrzebował trochę czasu żeby się przestawić, bo tutaj jednak trochę inaczej jeździsz niż na takich krótkich, stromych klasycznych rowerach XC. Mam innego kolegę, który cale życie ścigał się w XC i właśnie teraz kupił rower z lekko bardziej progresywną geo i myk mykiem. Musze mu przypominać, ze ma obniżać siodło na zjazdach 🙂 i cały czas czuje się nie pewnie bo jeszcze nie dostosował techniki jazdy. A czy nudno? Moim zdaniem nie, jak już się potrafi wykorzystać taką geo to jest po prostu pewniej i bezpieczniej na zjazdach co przełoży się na prędkość i możliwości zjazdu po trasach po których wcześniej sprowadzałeś rower z buta. Ale to oczywiście proces to się nie dzieje z dnia na dzień po zakupie nowego roweru. Pozdrawiam Krzysiek 1
komandosek Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 37 minut temu, KrzysiekMTB napisał: Mój kolega ma Trance 29, chwilkę na nim siedziałem. Sam mam Gianta Reign, który tez ma zawieszenie maestro – które moim zdaniem bardzo dobrze działa. Mam jeszcze kilka innych rowerów z progresywną geo. Jak jeździsz XC to będziesz potrzebował trochę czasu żeby się przestawić, bo tutaj jednak trochę inaczej jeździsz niż na takich krótkich, stromych klasycznych rowerach XC. Mam innego kolegę, który cale życie ścigał się w XC i właśnie teraz kupił rower z lekko bardziej progresywną geo i myk mykiem. Musze mu przypominać, ze ma obniżać siodło na zjazdach 🙂 i cały czas czuje się nie pewnie bo jeszcze nie dostosował techniki jazdy. A czy nudno? Moim zdaniem nie, jak już się potrafi wykorzystać taką geo to jest po prostu pewniej i bezpieczniej na zjazdach co przełoży się na prędkość i możliwości zjazdu po trasach po których wcześniej sprowadzałeś rower z buta. Ale to oczywiście proces to się nie dzieje z dnia na dzień po zakupie nowego roweru. Pozdrawiam Krzysiek A jak daleko jest ta granica gdzie walczysz o "życie"? Na jak dużo możesz sobie pozwolić na takim rowerze? Bo na XC dobrze wiem, np są takie dropy z których mogę swobodnie zjechać i takie gdzie zrollowanie będzie na granicy przelecenia przez koło mimo tyłka daleko za siodełkiem. Brakuje mi punktu odniesienia
KrzysiekMTB Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Obejrzyj ten filmik, ktoś tutaj już go kiedyś wklejał, gostek bardzo fajnie tłumaczy zasadnicze różnice właśnie w dropie i w zakrętach: 1
komandosek Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 2 minuty temu, KrzysiekMTB napisał: Obejrzyj ten filmik, ktoś tutaj już go kiedyś wklejał, gostek bardzo fajnie tłumaczy zasadnicze różnice właśnie w dropie i w zakrętach: Dziękuję i oglądam. Przy okazji - co sądzisz o tym rowerze? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html Moje obawy budzi przedni amortyzator o który jest nowy modelowo i brakuje o nim informacji. To Rock Shox 35 Gold RL. Spodziewać się można ceny w okolicach 7tys
komandosek Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Teraz, Kkaaeell napisał: Ta 35 to stary revelation Dzięki - to dobrze czy źle? Nie orientuje się w amortyzatorach o większym skoku
Ares Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) 3 godziny temu, komandosek napisał: A jak daleko jest ta granica gdzie walczysz o "życie"? Na jak dużo możesz sobie pozwolić na takim rowerze? Bo na XC dobrze wiem, np są takie dropy z których mogę swobodnie zjechać i takie gdzie zrollowanie będzie na granicy przelecenia przez koło mimo tyłka daleko za siodełkiem. Brakuje mi punktu odniesienia Zaczynasz uczyć się jazdy od nowa więc nie zajmuj się tego typu kwestiami. Czymś takim jak Trance można spokojnie objechać wszystko z zapasem w naszym kraju. Braknie tam gdzie lata się już spore dropy. Wszystko siedzi w głowie tak naprawdę a nie rozmiarze koła czy skoku zawieszenia. Najtańszego Trance 29er jednak bym unikał. Edytowane 13 Maja 2020 przez Ares 1
komandosek Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, Ares napisał: Zaczynasz uczyć się jazdy od nowa więc nie zajmuj się tego typu kwestiami. Czymś takim jak Trance można spokojnie objechać wszystko z zapasem w naszym kraju. Braknie tam gdzie lata się już spore dropy. Wszystko siedzi w głowie tak naprawdę a nie rozmiarze koła czy skoku zawieszenia. Najtańszego Trance 29er jednak bym unikał. Dzięki, a to coś z linka tak na oko się do czegokolwiek nadaje? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html Jest jeszcze droższa propozycja https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-500s-29-id_8574830.html ale troche już za dużo dla mnie Na weekend pożyczam od szwagra rower trailowy by rozeznać się trochę bardziej Edytowane 13 Maja 2020 przez komandosek
Ares Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 @komandosek fulle z Deca to dobry produkt. Sam fakt, że dają RS Gold 35 już bardzo pozytywnie o tym świadczy. A czy kupić to wszystko zależy od ceny.
Patryk2k Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Witam wszystkich, Na wstępie przeproszę za pytanie które przewija się tutaj cały czas ale ceny i dostępność się ciągle zmieniają dlatego zadaje je ponownie. Szukam roweru do +/- 6000 zł, przeznaczenie roweru to jazda w koło komina - asfalt, las, ścieżki na jurze, szlaki w Beskidzie Żywieckim - zakładam tu rower XC. Do tej pory miałem Focusa Black Forest 26", z foxem 32 oraz na XT. Rower już sprzedany i szukam jego następcy. Dane użytkownika to 180 cm wzrostu i 96 kg wagi. Nie będę tutaj wymieniał wszystkich modeli które są dostępne w tych cenach, nie szukam piękna, nie jestem estetą, rower może być czarny a może być zielony. Może mieć ładne spawy a może być nasmarkane. Zależy mi na jego bezawaryjności a pewnie składową tego będzie osprzęt. Może ktoś z was przechodził przez to samo ostatnio, kto aktualnie w tej cenie oferuje najlepszy stosunek jakość/cena? Chce żeby amortyzator wybierał podobnie do mojego starego foxa, hamulce potrafiły zatrzymać moje cielsko podczas zjazdu z jakiejś większej górki a rama wytrzymała małe uskoki które spotkam na beskidzkich szlakach. Napęd spokojnie może być 1 blatowy z przodu, nogi dadzą radę. Sam rower może być w sprzedaży wysyłkowej, nie muszę go wcześniej dotykać i oswajać się z nim. Mam dobre rabaty na Krossa i Gianta ale Terrago i Fathom w porównaniu z Rose czy Canyonem wypada słabiej sprzętowo a lepszych nie ma. Nie ukrywam, że mam niezły mętlik w głowie...
KrzysiekMTB Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 W dniu 13.05.2020 o 18:43, komandosek napisał: Na weekend pożyczam od szwagra rower trailowy by rozeznać się trochę bardziej No to jestem ciekaw jakie będą wrażenia 🙂
Gość Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Witam wszystkich.👋 Przypnę się do tematu😀 Planuje zakup roweru do 13000 złotych. Wytypowałem 3 i nie wiem na który się zdecydować Do gry wchodzą : - Giant Trance 29 1-GE, w sklepie dostałem fajną zniżkę wiec mogę kupić go za 10200 - Trek Fuel EX 8 XT, w sklepie do wyrwania za 11200 - Kross Soil 3.0 Bardzo proszę o pomoc w wyborze :)
Bujak Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Dziękuję i oglądam. Przy okazji - co sądzisz o tym rowerze?https://www.decathlon.pl/rower-mtb-am-100s-29-id_8586941.html Moje obawy budzi przedni amortyzator o który jest nowy modelowo i brakuje o nim informacji. To Rock Shox 35 Gold RL. Spodziewać się można ceny w okolicach 7tysTrzeba powiedzieć, że co rok zmieniają ten rower na lepsze.Najpierw napęd z 1x11 na 1x12i geometria z 68° na 66°Teraz przedni amortyzator z Manitou Machette 140 mm na Rockshox 35 150 mm.Hamulce Tektro na Sram Level T.oraz opony z drutowych na tubeless.Tylko czemu zrezygnowali z blokady combo lock? Teraz manetka obsługuje tylko tył, a szkoda. Modyfikacja tego to wydatek ok 300-400 zł.Aż żałuję, że mam model sprzed 2 lat choć jestem z niego bardzo zadowolony
Rekomendowane odpowiedzi