Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie przejedzie się, prowadzą tylko sprzedaż wysyłkową teraz ;)

Opublikowano

Wiem,dlatego dopisałem ;) 

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Oczywiście,zakupy po kwarantannie ;) #zostanWdomu

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Witajcie raz jeszcze,

Poszedłem do sklepu za Waszą sugestią, ale dostałem jeszcze 4 propozycje w stosunku do tego Cuba:

https://bikepark24.pl/rower-gorski-mtb-cube-reaction-c62-race-carbonngrey-2018.html - na tego mam dobrą cenę, ok 7000zł

Dla przypomnienia do jazdy rekreacyjnej - ścieżki, szutr, las, raczej dłuższe dystanse,  bez startów w zawodach

Otóż:

https://www.cannondalebikes.pl/o-marce/archiwum/2018-rowery-2018/gorskie/xc-race/f_si-carbon/f_si-carbon-5  - cena ok 8000 zł

https://www.gtbicycles.pl/rowery/2020-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-carbon-comp - cena ok 8000 zł

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2019-wyprzedaz-rowerow/amortyzowane-gorskie/scalpel_si-6  - cena ok 8100 zł

https://www.gtbicycles.pl/rowery/2019-gorskie-sztywne/xc-race/zaskar-carbon-comp - cena ok 6500 zł

Cóż wszędzie promocje, promocje. Trudno się zdecydować, a chciałbym dobry rower w optymalnej cenie, a nie coś co akurat zostało sprzedawcy, jako niesprzedawalne....

Pomóżcie ;)

Edytowane przez Aleo
Opublikowano

Witam

a co Waszym zdaniem powoduje fakt ze w cenie do 9-10k do Xc w hardtailu rozmawiamy wogole o innych rowerach niż Rockrider xc 900 z kolekcji 2020 ?

na papierze on bije konkurencje na łeb patrząc na relację cena do zamontowanego osprzętu ? Gdzie on ma minusy ??

Opublikowano

Ale poważnie pytam Czy macie złe doświadczenia z tymi ramami/rowerami ? Czy faktycznie jest to kwestia zaszufladkowania ze to Decatlon więc lipa a Scott czy Spec to musi być lał pod katem jakości montażu, geometrii, jakości karbonu. Bo koła i osprzęt wszyscy biorą z tych samych firm praktycznie i mozna łatwo sprawdzić co to warte jest 

Opublikowano
37 minut temu, Hakelbery napisał:

A co Waszym zdaniem powoduje fakt ze w cenie do 9-10k do Xc w hardtailu rozmawiamy wogole o innych rowerach niż Rockrider xc 900 z kolekcji 2020 ?

A co powodowało, że bardzo dobry produkt również fulli w kwestii naszego Rometa nie wypalił? Dostępność. Francuzi choć by chcieli to mają ograniczone moce przerobowe. 

O jakości tej marki już sporo było napisane. To jest taki sam produkt jak każdy inny w swoim lub bliskim przedziale cenowym. 

Opublikowano

Witam, przymierzam się do kupna roweru, ale przeglądając oferty trochę się pogubiłem, dlatego proszę o pomoc ;) Chcę kupić hardtail'a, główne przeznaczenie to XC, rozmiar kół 29 cali, codzienne użytkowanie + 2-3 razy w miesiącu jestem w górach, ale bardziej interesuje mnie pokonywanie szlaków i podjazdy niż zjazdy ścieżkami w dół. Do tej pory miałem Krossa Level 5.0 jednak chcę zmienić na coś z lepszym osprzętem. Mój budżet to 5500 zł, w porywach do 6000 zł, jednak niechętnie chcę przekroczyć granicę 5500 zł. Mam kilka typów: Unibike Expert,  Kross Level 9.0,  Kellys Gate 90,  Cube Reaction Race,  Cannondale Trail 2,  Trek X Caliber 9,  Giant Terrago 1,  Merida Big Nine Limited,  Accent Point SLX (fajnie wypadaAccent Peak Boost GX Eagle, ale niestety kosztuje już 5999 zł). Jestem ciekawy Waszej opinii dotyczących tych modeli pod względem użytkowania, awaryjności i działania szczególnie amortyzatorów. Nie wiem  czy to ważne ale mam 188 cm wzrostu i 88 kg.  Z góry dziękuję za pomoc :) 

Opublikowano

Elo,

Kasa nazbierana i jest do wydania 10k max 11k (ile by nie było zawsze są dylematy). Zastanawiam się jaki rower kupić. Pewne jest to że tereny i styl mojej jazdy to XC po Mazowszu + kilka razy w roku wypad w góry. W tym roku planuję zacząć amatorskie udziały w jakiś imprezach masowych zwanych "wyścigami" 

Jestem amatorem jeżdżącym od wielu lat, ostatnie lata głownie szosa + trenażer i 20% tego było MTB, teraz chcę te proporcje trochę odwrócić (roczne przebiegi to +/- 5k km).

Moje pytanie do forumowiczów brzmi: co byście polecili HT czy Full i chętnie rozważę konkretne pomysły i propozycje rowerów. Rower musi być nowy i na fakturę.

Docenię każdy głos rozsądku i podpowiedź, zapraszam do dyskusji

Pozdrawiam

Opublikowano

@xwing Mogę Ci powiedzieć co ja bym w takiej sytuacji zrobił: ja bym kupił fajnego hardtaila z geometria progresywną, dobrym amortyzatorem i myk mykiem. To nie będzie idealny rower, żeby na maratonach walczyć o podium ale będzie to super uniwersalny rower, którym pojedziesz wszystko, też techniczne traile w górach. Z takim budżetem to można znaleźć bardzo ciekawe rowerki. Jak będziesz zainteresowany takim typem rowerka to daj znać to podrzucę kilka propozycji.

Ale każdy ma inne preferencje i jestem pewien, że sporo osób będzie polecać fulle 🙂

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
58 minut temu, xwing napisał:

Elo,

Kasa nazbierana i jest do wydania 10k max 11k (ile by nie było zawsze są dylematy). Zastanawiam się jaki rower kupić. Pewne jest to że tereny i styl mojej jazdy to XC po Mazowszu + kilka razy w roku wypad w góry. W tym roku planuję zacząć amatorskie udziały w jakiś imprezach masowych zwanych "wyścigami" 

Jestem amatorem jeżdżącym od wielu lat, ostatnie lata głownie szosa + trenażer i 20% tego było MTB, teraz chcę te proporcje trochę odwrócić (roczne przebiegi to +/- 5k km).

Moje pytanie do forumowiczów brzmi: co byście polecili HT czy Full i chętnie rozważę konkretne pomysły i propozycje rowerów. Rower musi być nowy i na fakturę.

Docenię każdy głos rozsądku i podpowiedź, zapraszam do dyskusji

Pozdrawiam

Ja bym wybrał full jeżeli nie planujesz ścigać sie w top 10 a większe możliwości w XC hopki itp .
Sam kupiłem HT w grudniu i na przyszły rok będę sprzedawać i dołożę i wezmę Full .

Opublikowano

Cześć Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Mi również jakoś serce bardziej bije do HT na ten moment mam dwóch faworytów Canyon Exceed SL CF 7.0 i Trek procaliber 9.7

Co myślicie? A może coś całkowicie innego?

Jeśli chodzi udział w zawodach to raczej będę się ścigał ze swoimi słabościami nie są to absolutnie aspiracje na pudło :)

Opublikowano
5 minut temu, xwing napisał:

Canyon Exceed SL CF 7.0 i Trek procaliber 9.7

No to są rowerki typowo XC, do ścigania. Jeśli nie masz ambicji, żeby się ścigać to po co się na takim męczyć. Ja miałem na myśli rowerki pokroju Whyte 909, Nukeproof Scout, Orbea Laufey,  jest cala masa innych w tym typie.

Ale generalnie to Ty musisz być przekonany i bierz ten rower na który się napaliłeś :-).

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Przecież w góry, które zaliczy parę razy w ciągu roku, plus do tego miejsce skąd pochodzi - Mazowsze według mnie dyskfalifikuja rowery typu Whyte 909.

Na co mu tego typu rower, skoro będzie jeździł głównie po płaskim jak stół Mazowszu?

Rower typu XC będzie w jego przypadku bardziej uniwersalny.

Nie będzie męczył po płaskim jak te trailowki, a jazde po górach spokojnie ogarnie. Wiadomo, zjazdy nie będą wyglądały, jak na rowerze enduro, ale w takich Beskidach zjedzie wszystko.

Na pewno full do XC będzie lepiej spisywał się w górskim terenie, ale za pełne zawieszenie trzeba dopłacić.

Sam mam Treka Remedy, plus HT Cube Acid, mieszkam w Rajczy, czyli w typowo górskiej miejscowości.

Na segmentach DH różnica w czasach na korzyść Remedy to o koło 1:30-2 min.

A na uphillowych Cube wyprzedza Treka średnio o 5-6 minut.

Ja na twoim miejscu poszedłbym w stronę roweru XC.

W twoim przypadku, zważywszy na to skąd pochodzisz będzie lepszym wyborem.

Opublikowano
Godzinę temu, xwing napisał:

Mi również jakoś serce bardziej bije do HT na ten moment mam dwóch faworytów Canyon Exceed SL CF 7.0 i Trek procaliber 9.7

Co myślicie? A może coś całkowicie innego?

Canyon jest w porządku. Trek to szajs za takie pieniądze. Zerknij sobie na Scotta Scale 910. Oczywiście w fulla bym się nie pakował. 

Opublikowano
52 minuty temu, Ares napisał:

Canyon jest w porządku. Trek to szajs za takie pieniądze. Zerknij sobie na Scotta Scale 910. Oczywiście w fulla bym się nie pakował. 

Zamówiony - zakupiony, czarno - biały

Canyon Exceed CF SL 7.0

Dzięki wszystkim za dobre rady. :)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Za namową kolegów kupiłem Giant'a Trance. Jestem rozczarowany. Ten rower nie chce podjeżdżać. Kręcę i kręcę a on stoi w miejscu.

Nie to co w moim elektryku. Tam lekko nacisnąć i już jestem na górze.

PS1.
To wyżej oczywiście sarkazm. Rower fajny. Przetestowany. To był strzał w.10kę. Dzięki za porady.

PS2.
Zdjęcia wykonane przed zakazem wstępu do lasu.98b60ea66c24c962d2adf278d72f7ac5.jpg723f5e446419411d48af7c5283b7e5cf.jpge6e05fac127e36247735efedf6b92103.jpg

Pozdrawiam,
GB

• Lubię to! 2
Opublikowano

Witam wszystkich szajbajków, jestem tutaj nowy, wybaczcie jeśli coś pomylę, podepnę się pod temat 29' - cannondale Trail 1 2019, Trek Procaliber 6 2019, Trek X-Caliber 9 2020 czy karbon cannondale F-Si carbon 5 ?

Poza F-si reszta do 7000zł, nigdy nie jeździłem na carbonie a rama w tym f-si bardzo lekka. Rower ma mi służyć do typowo amatorskich wyjazdów. Teren: lasy, szuter, nawet ciekawe górki, ścigać się nie będę. Interesuje mnie tylko napęd 1x12, lekka rama oraz dobry amor. Najważniejsze aby rower był lekki, mam 178cm i ważę ok.74kg.

Z góry, dzięki.

Opublikowano
Witam wszystkich szajbajków, jestem tutaj nowy, wybaczcie jeśli coś pomylę, podepnę się pod temat 29' - cannondale Trail 1 2019, Trek Procaliber 6 2019, Trek X-Caliber 9 2020 czy karbon cannondale F-Si carbon 5 ?
Poza F-si reszta do 7000zł, nigdy nie jeździłem na carbonie a rama w tym f-si bardzo lekka. Rower ma mi służyć do typowo amatorskich wyjazdów. Teren: lasy, szuter, nawet ciekawe górki, ścigać się nie będę. Interesuje mnie tylko napęd 1x12, lekka rama oraz dobry amor. Najważniejsze aby rower był lekki, mam 178cm i ważę ok.74kg.
Z góry, dzięki.
U góry masz zdjęcia takiego, który spełni Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
51 minut temu, Grz_Bo napisał:

U góry masz zdjęcia takiego, który spełni Twoje oczekiwania.

Pozdrawiam,
GB

Aż takich górek to nie mam żeby kupić enduro, ale dzięki za odp.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bajerniak napisał:

Z góry, dzięki.

Merida big nine limited 2020, Scott scale 950 2020, Kross level 9 2020, Superior XP 939 2020

Edytowane przez Michal2008
Opublikowano
Godzinę temu, Michal2008 napisał:

Merida big nine limited 2020, Scott scale 950 2020, Kross level 9 2020, Superior XP 939 2020

Tzn że, te bajki co wybrałem są gorsze od tych które teraz wymieniłeś? Czy jak mam to rozumieć?

Opublikowano
11 minut temu, Bajerniak napisał:

Tzn że, te bajki co wybrałem są gorsze od tych które teraz wymieniłeś? Czy jak mam to rozumieć?

Nie,

dałem po prostu kolejne propozycje do rozważenia.

Opublikowano
2 minuty temu, Michal2008 napisał:

Nie,

dałem po prostu kolejne propozycje do rozważenia.

A co wg Ciebie jest godne polecenia z tych wymienionych przez Ciebie i mnie? Jaka trójkę byś wybrał?