Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

chciałbym zakupić jakiegoś uniwersalnego hardtaila, już prawie byłem zdecydowany na scotta scale 910 z widelcem fox 32 sc perfomance - ale po obejrzeniu na YT filmu szajbajka nabrałem poważnych wątpliwości..... film : Sztywność amortyzatora, a trakcja. Porównanie Fox 32, RockShox Reba, RS-1, Lefty XLR.

Scott

https://www.scott.pl/produkt/1043/6392/Rower-Scale-910/

Może coś innego moglibyście polecić?

Ważę 75kg, wzrost 183cm.

Opublikowano

Zobacz sobie nowe Epici na 2020r. Nawet najtańszy w cenniku ma ramę jak najdroższe modele (nie licząc S-works)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Witam, planuję zakup roweru do ścigania się w xc i nie mogę się zdecydować jaki wybrać.

Myślałem o CUBE ELITE C:68X albo SCOOT Scale RC 900 World Cup AXS lub inne rowery

Jaki rower będzie najlepszy, który wybrać?

Opublikowano
20 godzin temu, Łukasz mat napisał:

Witam, planuję zakup roweru do ścigania się w xc i nie mogę się zdecydować jaki wybrać.

Myślałem o CUBE ELITE C:68X albo SCOOT Scale RC 900 World Cup AXS lub inne rowery

Jaki rower będzie najlepszy, który wybrać?

Poczytaj temat

Opublikowano

Sprzęt zawodniczy tej klasy to raczej nie jest domena jakiegokolwiek forum rowerowego. Co nie zmienia faktu, że na Cube'a bym nawet nie spojrzał. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, chcę kupić trailówke do 8-9tys i nie mogę się zdecydować między 3 modelami :
1. Giant Trance 2 2019 - dostanę używkę za 8 tys
2. Canyon 
Neuron AL 7.0 - nowka  
3. Marin Rift Zone 3 - nowka

Rower ma mi służyć do objeżdżania beskidzkich szlaków jak i przejażdżek z dziewczyną po lesie. 
Czy Giant Trance, rzeczywiście jest dużo lepszy od pozostałych dwóch opcji i warto kupić używkę, zamiast nowego Canyona czy Marina ?

Opublikowano

Takie pytanie:

Powiedzmy, że budżet mogę zorganizować do okolicy 20.000.

Pytanie czy warto tyle wydawać na rower? Co dostanę jeśli zainwestuje więcej?

Karabon? Alu?

Przeznaczenie: las, błoto, singieltracki, zjazdy po ścieżkach i górskich kamiemistych szlakach, podjazdy - tu ważne, aby geometria wspomagała.

Nie jest moją intencją ściganie się w maratonach. Głównie weekendowe wypady w górki.

Jak wydam mniej to będzie lepiej.

Na jakie zawieszenie zawracać uwagę? Czego unikać?

Sram? Shimano?

Jestem zielony. Dziękuję za wskazanie kierunku i sugestie.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
4 minuty temu, Grz_Bo napisał:

Takie pytanie:

Powiedzmy, że budżet mogę zorganizować do okolicy 20.000.

Pytanie czy warto tyle wydawać na rower? Co dostanę jeśli zainwestuje więcej?

Karabon? Alu?

Przeznaczenie: las, błoto, singieltracki, zjazdy po ścieżkach i górskich kamiemistych szlakach, podjazdy - tu ważne, aby geometria wspomagała.

Nie jest moją intencją ściganie się w maratonach. Głównie weekendowe wypady w górki.

Jak wydam mniej to będzie lepiej.

Na jakie zawieszenie zawracać uwagę? Czego unikać?

Sram? Shimano?

Jestem zielony. Dziękuję za wskazanie kierunku i sugestie.

Pozdrawiam,
GB

A w czym problem wydać do 20 tys jak kogoś na to stać. Masz przykład poniżej:

https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-specialized-epic-expert-2019?utm_product_id=36327&gclid=EAIaIQobChMIw-iAtJmV6AIVHs-yCh38AQPNEAYYASABEgJRXvD_BwE

I wiele jemu podobnych znajdziesz w necie . Na to czy jest Shimano czy Sram nawet nie zwracaj uwagi. W przyszłości zrobisz upgrade o grupę wyżej lub zmienisz Shimano na Sram czy tam odwrotnie. Rama karbon i koła, które zresztą również możesz upgradowac ( piasty ).

Opublikowano
23 minuty temu, Grz_Bo napisał:

Najpierw musisz zdefiniować jaki konkretnie rodzaj roweru Cię interesuje. Z tego co piszesz to pewnie jakiś trail (120-140mm). To czy warto wydać tyle kasy to każdy musi dla siebie indywidulanie ocenić. Jak masz tą kasę i możesz przeznaczyć na swoje hobby to ja uważam, że warto. To czy poczujesz jakąś efektywną różnicę między np. korbą xtr a slx to już inna kwestia. Ale są pewne komponenty gdzie warto dopłacić, doprecyzuj jaki rower Cię interesuje i wtedy będzie można pofilozofować.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Najpierw musisz zdefiniować jaki konkretnie rodzaj roweru Cię interesuje. Z tego co piszesz to pewnie jakiś trail (120-140mm). To czy warto wydać tyle kasy to każdy musi dla siebie indywidulanie ocenić. Jak masz tą kasę i możesz przeznaczyć na swoje hobby to ja uważam, że warto. To czy poczujesz jakąś efektywną różnicę między np. korbą xtr a slx to już inna kwestia. Ale są pewne komponenty gdzie warto dopłacić, doprecyzuj jaki rower Cię interesuje i wtedy będzie można pofilozofować.
Pozdrawiam
Krzysiek
Zapytam tak, a jakie są rodzaje rowerów MTB? Pytam serio.

Coś oglądałem o XC, ale z tego co piszą to jest to rower przeznaczony do ścigania - nie jest zbyt wygodny, tak więc odpada.

Chcę, aby nadawał się do:

- singieltrack'ów
- dropy, hopy i wertepy,
- zjazdy po stromych odcinkach
- dawał radę w podjazdach (czyli nie enduro, bo ten nie nadaje się do tego)
- dawał radę w błocie.

Do tej pory oglądałem i jechałem cannondylem i Treckiem. Trasy wokół sklepu. Ciężko wskazać, który lepszy. Canon na karbonie, Treck na alu.

Tyle mogę powiedzieć.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano (edytowane)

@Grz_Bo dzisiejsze enduro idzie pod górę praktycznie tak samo jak zwykłe HT a wielu przypadkach lepiej. Nie powielaj starych już stereotypów. Chcesz skakać a nie chcesz enduro, które też w wielu przypadkach na dłuższą metę nie specjalnie się do tego nadaje. Nie znasz się wcale na MTB a chcesz karbon. Po co żeby zaraz zmieniać ramę bo ją poniszczysz. Kup sobie coś do 15K na alu a resztę przeznacz na wypady w teren i utrzymanie roweru. Nigdy bym nie dał blisko 20K za cokolwiek z wymienionych firm. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano
[mention=12748]Grz_Bo[/mention] dzisiejsze enduro idzie pod górę praktycznie tak samo jak zwykłe HT a wielu przypadkach lepiej. Nie powielaj starych już stereotypów. Chcesz skakać a nie chcesz enduro, które też w wielu przypadkach na dłuższą metę nie specjalnie się do tego nadaje. Nie znasz się wcale na MTB a chcesz karbon. Po co żeby zaraz zmieniać ramę bo ją poniszczysz. Kup sobie coś do 15K na alu a resztę przeznacz na wypady w teren i utrzymanie roweru. Nigdy bym nie dał blisko 20K za cokolwiek z wymienionych firm. 

Czy w takim razie karbon jest mniej wytrzymały od Alu?

Szybciej się niszczy?

Mniej lub wcale doświadczeni nie mogą na nim jeździć?

Dlaczego?

A na co byś przeznaczył - budżet, o którym wspomniałeś?

Pozdrawiam,

GB

Opublikowano
2 godziny temu, Grz_Bo napisał:

Zapytam tak, a jakie są rodzaje rowerów MTB

Tutaj masz to mniej lub bardziej wytłumaczone: https://roweroweporady.pl/rodzaje-rowerow-gorskich/

Co do karbonu - trochę lżejszy od alu, sporo droższy. Jak kogoś stać to czemu nie. Powyżej pewnego przedziału cenowego już po prostu nawet się nie dostanie ramy aluminiowej.

Problem u Ciebie jest taki, że nie mając doświadczenia nie bardzo wiesz jaki rower pasuje do Twojego stylu jazdy - długi, stabilny, krótki, zwrotny, płaskie czy mniej płaskie kąty itd. Więc też uważam, że powinieneś kupić solidnego fulla trail z niezbyt progresywną geo za mniej kasy, pojeździł dwa, trzy lata i wtedy już kupił docelowy rower. Tu masz listę rowerów na 2020 https://www.1enduro.pl/rowery-enduro-trail-hardtail-ebike-lista-2020/ Na Twoim miejscu wybrałbym markę gdzie masz stacjonarny serwis pod ręką, no chyba, że chcesz się nauczyć dłubać przy rowerach.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

@Grz_Bo karbon jest dla ludzi już doświadczonych co dość mało glebią, albo mają estetykę w nosie względnie mają rower max 1 sezon i idzie do Żyda. Karbon jest bardzo wytrzymały ale jest materiałem łamliwym i podatnym na punktowe uszkodzenia o co nie trudno jak się zaczyna a zaczynać chyba masz zamiar. Widziałem rowery z aluminium po roku tak zmasakrowane, że karbonowa ta sama rama na bank była by uszkodzona. Spokój sumienia to też zaleta aluminium. Kupił bym coś powyżej połowy budżetu, pośmigał z 2 lata i potem po doświadczeniu wybrał inną opcję. 

Opublikowano
[mention=12748]Grz_Bo[/mention] karbon jest dla ludzi już doświadczonych co dość mało glebią, albo mają estetykę w nosie względnie mają rower max 1 sezon i idzie do Żyda. Karbon jest bardzo wytrzymały ale jest materiałem łamliwym i podatnym na punktowe uszkodzenia o co nie trudno jak się zaczyna a zaczynać chyba masz zamiar. Widziałem rowery z aluminium po roku tak zmasakrowane, że karbonowa ta sama rama na bank była by uszkodzona. Spokój sumienia to też zaleta aluminium. Kupił bym coś powyżej połowy budżetu, pośmigał z 2 lata i potem po doświadczeniu wybrał inną opcję. 
Podasz kilka przykładów, którymi warto się zainteresować?

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano

@Grz_Bo  nie podałeś jakie koło czy stacjonarnie czy wysyłka ale tak czy inaczej rozejrzał bym się za czymś takim jak Giant Trance 29 na alu ramie. Zbiera super opinie. Jedyny minus to sztyca ale to się daje przy twoim budżecie bardzo szybko załatwić. Przy zbliżeniu się do zakładanej kwoty wybrał bym Ibisa Ripmo. Głównie ze względu na zawieszenie pracujące na marce DVO, nietuzinkowość marki. Jest dokładnie tak poskładany jak sam bym go konfigurował dla siebie. 

Opublikowano
[mention=12748]Grz_Bo[/mention]  nie podałeś jakie koło czy stacjonarnie czy wysyłka ale tak czy inaczej rozejrzał bym się za czymś takim jak Giant Trance 29 na alu ramie. Zbiera super opinie. Jedyny minus to sztyca ale to się daje przy twoim budżecie bardzo szybko załatwić. Przy zbliżeniu się do zakładanej kwoty wybrał bym Ibisa Ripmo. Głównie ze względu na zawieszenie pracujące na marce DVO, nietuzinkowość marki. Jest dokładnie tak poskładany jak sam bym go konfigurował dla siebie. 

Dziękuję bardzo za w.w propozycje.

Ktoś, coś jeszcze uważa za sensowne?

Pozdrawiam,

GB

Opublikowano
[mention=12748]Grz_Bo[/mention]  nie podałeś jakie koło czy stacjonarnie czy wysyłka ale tak czy inaczej rozejrzał bym się za czymś takim jak Giant Trance 29 na alu ramie. Zbiera super opinie. Jedyny minus to sztyca ale to się daje przy twoim budżecie bardzo szybko załatwić. Przy zbliżeniu się do zakładanej kwoty wybrał bym Ibisa Ripmo. Głównie ze względu na zawieszenie pracujące na marce DVO, nietuzinkowość marki. Jest dokładnie tak poskładany jak sam bym go konfigurował dla siebie. 
A co możesz powiedzieć o DVO.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano

@Grz_Bo DVO jest produktem manufakturowym kierowanym do specyficznej grupy użytkowników. U nas rzadko spotykany bo króluje masówka Fox'a czy RS'a. Odwdzięcza się za to mniejszą awaryjnością bo jest sporo lepiej zrobiony od tego co klepią te wymienione dwie marki. Dużo lepsze systemy uszczelniające a nie ten syf dawany do masówki. Między innymi Giant miał z nimi przygodę i to był spory atut zarówno w ofercie Reigna jak i topowych wersji Trance. 

Opublikowano

[mention=12748]Grz_Bo[/mention] DVO jest produktem manufakturowym kierowanym do specyficznej grupy użytkowników. U nas rzadko spotykany bo króluje masówka Fox'a czy RS'a. Odwdzięcza się za to mniejszą awaryjnością bo jest sporo lepiej zrobiony od tego co klepią te wymienione dwie marki. Dużo lepsze systemy uszczelniające a nie ten syf dawany do masówki. Między innymi Giant miał z nimi przygodę i to był spory atut zarówno w ofercie Reigna jak i topowych wersji Trance. 

A jak z serwisem tego? Skoro niszowy produkt to części pewnie drogie.

Pozdrawiam,

GB

Opublikowano

@Grz_Bo chcesz wydać prawie 20 kilo kapusty na fulla a masz problem z ceną drobnicy serwisowej? To bardzo dobry produkt w którym mało co może nawalić. Jest u nas dystrybutor tej marki to zawsze możesz się dowiedzieć jak to w ogóle wygląda. Na dziś kłopoty są też z masówką więc przynajmniej dla mnie nie ma tematu. Sam mam problemy z tą masówką ale wszystko załatwia się uszczelnieniami w tym nie fabrycznymi bo to szmelc. 

Opublikowano

Ares,  takiego polecania nie mozna traktować poważnie. To ze ktos chce wydac na rower równowartość passata b6 nie znaczy ze nie powinien sie serwisem przejmować bo choćby wymiana lagi moze byc bardzo droga

Opublikowano

@komandosek  zaprzeczasz podstawie podstaw i naczelnej zasadzie "wydaj na rower tyle byś mógł go potem utrzymać". Jak uszkodzisz lagę powiedzmy w Fox'e 36 to też będziesz miał spory koszt. Obecnie nie patrzy się na ceny bo to jest mało istotna kwestia tylko dostępność części bo jak ich nie ma to rower stoi miesiąc lub dłużej. A przestój jest dla większości o wiele bardziej kosztowny. Jak się dobrze przyjrzy na stronie dystrybutora to własnie Fox jest nadal absurdalnie drogi w porównaniu z tym co w zamian oferuje.  

Opublikowano

No to raczej części do "masówek" będą bardziej dostepne niz do rzadkich modeli malo popularnych marek

Opublikowano

..nie co dzień jest pogoda na szosę 😉 więc potrzebny jest MTB
Mocno zastanawiam się nad https://www.scott.pl/produkt/1043/6396/Rower-Scale-940-Cobalt-Yellow/. Podoba mi się malowanie i duży + że jest karbon, natomiast słaby napęd i ciężki amortyzator trochę odstrasza. Chyba że dołożyć 900zł i wybrać ten https://www.scott.pl/produkt/1043/6396/Rower-Scale-940-Cobalt-Yellow/  z lepszym amorem, a napęd jak się zużyje wymienię na lepszy.
Nie zamierzam brać udziału w żadnych zawodach, ale zależy mi żeby mocniej pojeździć po lesie.