leebailong Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Godzinę temu, marcinekduzes napisał: Nie wiem ile jeździsz i po jakim dokładnie terenie ale 1kg w wadze roweru to tak naprawdę bidon z wodą. Jeżdżę przeważnie po leśnych ścieżkach, profile tras takie jak w pierwszym poście Teraz jeżdżę na crossowym lazaro na alivio z założonymi szerszymi oponami, więc co bym nie kupił to będzie to przepaść. Naczytałem się o tym, że na podjeździe czuć każde 100g dlatego tej wagi się uczepiłem. Jeżdżę for fun, ale chce mieć fun i ze zjazdów i z podjazdów Godzinę temu, marcinekduzes napisał: Zwróć uwagę na koszty użytkowania i serwisowania chyba ze kasa w tym temacie nie jest dla Ciebie problemem O jakich kosztach serwisu mówisz? Przeglądy zawieszenia? Na coś tu powinienem uważać? Przegląd napędu ogarnę sam Canyon ma punkt w Szczecinie, więc to jest na plus. Rose thrill hill trail albo Orbea Oiz tr niestety poza zasięgiem.
marcinekduzes Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Chodzi mi o serwis at all: zawieszenie łącznie z łożyskami raz w rok, amortyzatory przód i tył warto raz w roku, napęd (tu warto wiedzieć to ze serwis sram jest droższy od shimano) do tego dochodzą wszelkie opony płyty (tubeless) jeżeli takie są. Jeżeli jeździsz głównie dla funu to kup coś co sprawi ze będziesz więcej czasu spędzał na ścierkach a nie w serwisie lub zbierając kasę na serwis W Szczecinie masz przedstawiciela Canyon ale to nie jest ani serwis ani sklep z częściami itp. Brałbym Neurona nawet 6.0 i w miarę możliwości dokupowali do niego komponenty. Btw koło Gianta nie można przejść obojętnie to rower który jest w czołówce tej klasy kółek. Sent from my iPhone using Tapatalk 1
marcusling Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 2 godziny temu, leebailong napisał: Bardziej interesuje mnie rower trail, niż XC. Chce żeby było trochę wygodniej i bezpieczniej na zjazdach. Gdyby waga była nie istotna to bym wziął Marina Rift Zone 3, ale on w L waży 14,5 kg. Kilogram różnicy to sporo. Gdybym miał iść w karbon to podoba mi się ten Radon https://www.radon-bikes.de/mountainbike/fullsuspension/skeen-trail-cf/skeen-trail-cf-90-2020/ Niestety obawiam się ram karbonowych. Boje się, że bardziej bym się o nią martwił niż czerpał radość z jazdy ;/ Sam jeżdżę w Szczecinie i w okolicach i tutaj nic więcej niż 100 mm przód/tył nie jest potrzebne. Bo po co więcej? Leśne ścieżki, drogi polne i drogi rowerowe itp. Rowerów z czymś więcej niż te sto ja tutaj prawie w ogóle nie widuje. Po co Ci to jest potrzebne? W Synkrosie w Szczecinie czasami mają jakieś modele Epica powystawowego, którego można kupić za 4-5 tys niżej aniżeli cena katalogowa i tutaj byś się zmieścił poniżej 10 tys bez problemu. Masz ramę aluminium i w przyszłości sobie zmienisz na niej co tam tylko chcesz. A waga będzie poniżej 13 kg z pedałami.
leebailong Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Spoko, nie martw się. Na serwis będę miał Widzę, że Radon jest pomijany, więc na razie go odpuszczam. Canyon dużo bardziej podoba mi się wizualnie, więc też do niego bardziej się skłaniałem. No to skoro ustaliliśmy, że 1 kg wagi nie ma aż takiego znaczenia to mam takie typy: -Canyon Neuron AL 7.0 -Marin Rift Zone 3 -Giant Trance 2
marcinekduzes Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 To dla mnie dwie opcje: Jeżeli wolisz bawić się sam przy rowerze to Neuron Jeżeli nie masz czasu na serwis i wolisz oddać rower do serwisu to GiantPowodzenia daj znać co wybrałeś Pozdr Sent from my iPhone using TapatalkTo dla mnie dwie opcje: Jeżeli wolisz bawić się sam przy rowerze to Neuron Jeżeli nie masz czasu na serwis i wolisz oddać rower do serwisu to GiantPowodzenia daj znać co wybrałeś Pozdr Sent from my iPhone using Tapatalk 1
leebailong Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Dzięki Wam za pomoc. Poczytałem pomyślałem i zdecydowałem się na Gianta. Najprawdopodobniej ten sezon jeszcze poćwiczę na Lazaro, a na rower się przyczaję na jesień - zimę. Jeżeli udało by się wyrwać rabat rzędu 20% to i Trance 1 jest w zasięgu
pg88 Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 3 godziny temu, leebailong napisał: Trance 1 jest w zasięgu A nie myslałeś o canyon lux 6.0 na nim pozycja nie powinna byc zbytnio pochylona, a na Twoje gorki powinien wystarczyc, no i jest lżejszy niz neuron
leebailong Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 2 godziny temu, pg88 napisał: A nie myslałeś o canyon lux 6.0 na nim pozycja nie powinna byc zbytnio pochylona, a na Twoje gorki powinien wystarczyc, no i jest lżejszy niz neuron Najlepiej by było mieć dwa rowery, niestety nie stać mnie na to Muszę kupić jeden uniwersalny, który będzie dawał mi fun i u mnie i w górach. Coś z bardziej modną geometrią
marcinekduzes Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Nie ma uniwersalnych rowerów zawsze w którymś czegoś będzie Ci brakować Sent from my iPhone using Tapatalk
Raf Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Cześć Wszystkim Poszukuje drugiego roweru na którym będę mógł pokonywać większe odległości powyżej 100 km trasy las asfalt , obecnie mam rower Specialized SJ 27,5” który jest świetny w górach , zjazdach itp. ale brakuje prędkości na prostych asfaltowych drogach. Dlatego szukam drugiego roweru na dłuższe trasy bardziej płaskie i nie mogę się zdecydować co wybrać ramę karbonową ( nigdy nie jeździłem ) czy aluminiową , napęd to raczej 2x11/12 koła 29” Proszę o pomoc sugestie w wyborze mam 180 cm wzrostu i 82 kg wagi . Poniżej linki z rowerami które rozważam jestem otwarty na inne propozycje https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/551/bignine-700 https://www.specialized.com/pl/pl/mski-epic-hardtail-comp-2x/p/133924 cena 7700 na wyprzedaży https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/mountainbike/hardtail/reaction/cube-reaction-c62-race-greynorange-2x12-2020/
leebailong Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Gdyby znalazł się lekki full do XC z progresywną geometrią, myk-mykiem i porządnymi kołami to było by to kuszące. Może pojawi się jeszcze coś takiego w tym roku 1
Mjecio Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Myk-myka i koła możesz dołozyć, geometrii już nie zmienisz 1
leebailong Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Trek Top Fuel 8 coś próbuje w tym temacie, ale waży i kosztuje tyle co Trance 1, więc nie wiem czy jest co sobie głowę zawracać.
leebailong Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 W dniu 2.02.2020 o 09:49, marcinekduzes napisał: To dla mnie dwie opcje: Jeżeli wolisz bawić się sam przy rowerze to Neuron Rozmawiałem z przedstawicielem Canyona i dostałem informację, że w Szczecinie znajduje się biuro obsługi klienta i serwis. Z reguły wszystkie naprawy są wykonywane na miejscu.
zellt Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) Ktos jest w stanie powiedziec czy to dobra propozycja za 6.999zl (cennikowo) ? http://accent-bikes.com/produkty/rowery/gorskie/gorskie-sztywne/maraton/xc-29/peak-boost-xt Ps waga ok 11,5kg Edytowane 5 Lutego 2020 przez zellt
Grzegorz_Macko Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Chyba nikt tak nie doradzi, bo trzeba by chociaż wiedzieć dla jakiego kolarza i z jakim przeznaczeniem.
zellt Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Bardziej chodzilo mi o stosunek osprzetu do ceny. Czy jest na rynku cos konkurencyjnego. Dla kolarza MTB bioracego czasem udzial w maratonach.
Fimala Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Panowie ile trzeba hajsu szykować aby w miarę sensownego, nowego fulla wyrwać? Chodzi mi tu o cos na pograniczu XC/Trail. Obstawiam że jakieś za jakies 8tys. można wyrwać juz cos sensownwgo. Za jakimi producentami/modelami się rozglądać? Nie ukrywam że o MTB mam małe pojęcie. Nigdy nie mialem okazji jezdzic nawet na podstawowym amorze na O2. Alternatywnie interesowalby mnie tez MTB w plusie. Najchetniej w stali. Dzieki! Edytowane 8 Lutego 2020 przez Fimala
Ares Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Bliżej "dychy" i więcej gdybyś chciał sensowniej pojeżdzić a Twoja cena to bardziej bida wersje do naprawdę bardzo rekreacyjnej jazdy. W kwestii stali to nasz NS Bikes nadal robi Eccentrica.
KrzysiekMTB Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Full w stali to raczej nisza. Jeśli chodzi o pogranicze xc/trail to jak pisałem modne są teraz rowery "down country" - klasyczne jak Rose Thrill Hill TR, przez Orbea Oiz tr po bardzo progresywny NS Bikes Synonym. Ale faktycznie tanio nie jest... Pozdrawiam Krzysiek
Fimala Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 3 godziny temu, KrzysiekMTB napisał: Full w stali to raczej nisza. Jeśli chodzi o pogranicze xc/trail to jak pisałem modne są teraz rowery "down country" - klasyczne jak Rose Thrill Hill TR, przez Orbea Oiz tr po bardzo progresywny NS Bikes Synonym. Ale faktycznie tanio nie jest... Pozdrawiam Krzysiek Z tą stalą chodziło mi oczywiście o plusowego hardtaila
KrzysiekMTB Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 11 godzin temu, Fimala napisał: Z tą stalą chodziło mi oczywiście o plusowego hardtaila Wiesz, nie ma rzeczy niemożliwych 🙂 Obejrzyj markę Cotic - oni robią w stali, ht i fulle 🙂 Pozdrawiam Krzysiek
EasyFrank Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Witam, Przymierzam się do kupna swojego pierwszego fulla, zastanawiam się nad używaną Meridą One Forty 7.700 https://www.rowerymerida.pl/produkt992/one-forty-7-700-rower-merida.html. Jednakże z tego co zauważyłem ten model ma zawieszenie z wirtualnym punktem obrotu VPP, natomiast od 2018 roku Merida zrezygnowała z tego systemu i przeszła na Float Link Suspension, czyli tzw. pływający damper. Czy to oznacza, że VPP było gorsze, tzn. bardziej bujało przy pedałowaniu, traciło się więcej energii przy jeździe po płaskim czy podjazdach, itp? Czy ktoś ma doświadczenia z jazdy taką Meridą z zawieszeniem VPP? Zastanawiam się też nad Giant Trance, wszyscy chwalą zawieszenie Maestro, ma ktoś doświadczenia z porównania działania zawieszenia Maestro z zawieszeniem VPP Meridy? Generalnie zależy mi, aby rower dobrze się spisywał na górskich w miarę łatwych ścieżkach (2 do 3 wypadów w ciągu roku na Enduro Trails - ale głównie trasy łatwiejsze niebieskie jak Twister, Rocknrolla), a reszta roku to single tracki po lasach na Mazowszu, ale także całodniowe wycieczki lasami, szutrami i asfaltami (dystanse 100km+). Czyli generalnie jeden rower do wszystkiego : ) Czy taki rower jak Merida One Forty lub Giant Trance będzie się nadawał do takich zastosowań? I jeszcze jedna ważna rzecz - z powodu problemów z kolanem i bolącymi plecami i dłońmi (na moim hardtailu Kross Level A6 z 2006, rozmiarze ramy L i wzroście 178 cm mam bardzo pochyloną pozycję), szukam fulla z jak najbardziej wyprostowaną pozycją (duży stack, mały reach) i rozmiarze M. Jeśli chodzi o rozmiar kół to bardziej nastawiam się na 27,5", ale w grę wchodzą również koła 29" (przy większych kołach chyba zwiększa się stack, więc to dla mnie na plus, tylko z drugiej strony nie wiem czy nie będzie za mało zwrotny). Dzięki! Edytowane 9 Lutego 2020 przez EasyFrank
Ares Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 @EasyFrank VPP to tylko system zawieszenia gdzie ma go choćby Santa Crus. Problem tylko taki, że wszystko rozchodzi się o jakość i sam projekt tego zawieszenia. Z Meridą jest taki kłopot, że ciągle gmera w tych swoich zawieszeniach co nie wzbudza zaufania. Jeszcze nie tak dawno mieli zawieszenie wielozawiasowe bez Ogniwa Horsta a raczej 1 zawias z punktami pośredniczącymi... Giant ma jedno zawieszenie oparte na wirtualnym punkcie obrotu i nic w nim nie gmera poza udoskonalaniem. Wnioski sam wyciągnij.
TomekLodz1973 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 W dniu 8.02.2020 o 19:06, Fimala napisał: Panowie ile trzeba hajsu szykować aby w miarę sensownego, nowego fulla wyrwać? Chodzi mi tu o cos na pograniczu XC/Trail. Obstawiam że jakieś za jakies 8tys. można wyrwać juz cos sensownwgo. Za jakimi producentami/modelami się rozglądać? Nie ukrywam że o MTB mam małe pojęcie. Nigdy nie mialem okazji jezdzic nawet na podstawowym amorze na O2. Alternatywnie interesowalby mnie tez MTB w plusie. Najchetniej w stali. Dzieki! W Decathlon kupisz rower o który pytasz za 5999 PLN. Polecam, sprawdź 😁
Rekomendowane odpowiedzi