Skocz do zawartości

MTB okolice 5000 i powyżej

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, komandosek napisał:

Nie bral bym.  Za 6000zl teraz Kross wypuścił limitowaną edycję modelu Tokio, z okazji igrzysk. Masz tam przyzwoity osprzęt i karbonową ramę. Oraz gwarancję. Oferta bezpośrednio na stronie Krossa

Shimano MT200 🤣,Recon i sprzęt klase niżej jedyny plus to ten karbon choć ciekawe ile waży w porównaniu do ramy speca

Opublikowano

No i po co koledze lepszego na tych rowninach. A recona mam,  mam tez rebę i recon wypada na prawdę bardzo przyzwoicie. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, komandosek napisał:

No i po co koledze lepszego na tych rowninach. A recona mam,  mam tez rebę i recon wypada na prawdę bardzo przyzwoicie. 

Prawie to samo lecz pól kilo mniej

Każdy z tych rowerów ma plusy jak i minusy myślę że niema co już tutaj porównywać tych sprzętów bo wszystkie karty zostały rzucone. Czekamy na decyzje właściciela i niech napisze co wybrał.
Na każdym i tak będzie sie dobrze jeździć :)

Edytowane przez Mar24
Opublikowano

Kochani dziękuję za porady i za to, że piszecie tutaj, dla mnie to bardzo cenne rady, faktycznie jest nowy Spec za 6K ale rama w rozmiarze L a ja potrzebuję M-ki.

Za 5 tyś właściciel mi nie sprzeda tego Speca, jestem pewien aczkolwiek nie pytałem.

Ciągnie mnie jednak do Treka ale mam ponad 400km do zrobienia ale jak już wydawać ponad 5K to na nowy rower.

Opublikowano

Dzień dobry, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze roweru. Chciałbym przeznaczyć około 5000 zł na rower do jazdy na Singletrackach ale też po lasach w mojej (nie za bardzo górzystej) okolicy.

Wybrałem 5 rowerów i teraz nie mam pojęcia na który się zdecydować. A może macie jakiś którego nie wymieniłem a warto.

Grand Canyon AL SL 7.0  4900 zł

GT Avalanche Expert 4700 zł

Kellys GATE 70 4800 zł

Merida BIG.NINE 500 LITE 4500 zł

Trek X-Caliber 9 5200 zł

Proszę o pomoc w wyborze 

Opublikowano
3 minuty temu, Staszeq napisał:

Dzień dobry, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze roweru. Chciałbym przeznaczyć około 5000 zł na rower do jazdy na Singletrackach ale też po lasach w mojej (nie za bardzo górzystej) okolicy.

Wybrałem 5 rowerów i teraz nie mam pojęcia na który się zdecydować. A może macie jakiś którego nie wymieniłem a warto.

Grand Canyon AL SL 7.0  4900 zł

GT Avalanche Expert 4700 zł

Kellys GATE 70 4800 zł

Merida BIG.NINE 500 LITE 4500 zł

Trek X-Caliber 9 5200 zł

Proszę o pomoc w wyborze 

Chyba jednak Canyon bo ma najlepszy osprzęt lub X caliber, sam się nad nim zastanawiałem.

Opublikowano
2 minuty temu, Bajerniak napisał:

Za 5 tyś właściciel mi nie sprzeda tego Speca,

Dlaczego? Zaproponuj,pokaż ofertę za 6k i powiedz, że zastanawiasz się również nad Trekiem,ale jak zrobi Ci 5k to bierzesz dziś. Wiesz, zawsze jak chłopak zobaczy konkret,to może się zdecyduje.

Opublikowano
3 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Dlaczego? Zaproponuj,pokaż ofertę za 6k i powiedz, że zastanawiasz się również nad Trekiem,ale jak zrobi Ci 5k to bierzesz dziś. Wiesz, zawsze jak chłopak zobaczy konkret,to może się zdecyduje.

Tak też właśnie zrobiłem, zobaczymy co odpisze.

Niestety, odpisał żeby kupić Treka

Opublikowano
29 minut temu, Bajerniak napisał:

Chyba jednak Canyon bo ma najlepszy osprzęt lub X caliber, sam się nad nim zastanawiałem.

Dzięki za odpowiedź. Może ktoś jeszcze się wypowie?

Opublikowano
17 minut temu, Bajerniak napisał:

odpisał żeby kupić Treka

Hehe,to odpisz:

"Dziękuję za radę.Zastosuje się"

Poważnie,weź Treka. ;)

Pewna gwarancja i z tego co widzę, bardziej Ci się podoba/lepiej Ci leży 

Tak jak pisałem. Jak cena by była okazyjna wziął bym spece,ale 5,5k to nic specjalnego 

Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Hehe,to odpisz:

"Dziękuję za radę.Zastosuje się"

Poważnie,weź Treka. ;)

Pewna gwarancja i z tego co widzę, bardziej Ci się podoba/lepiej Ci leży 

Tak jak pisałem. Jak cena by była okazyjna wziął bym spece,ale 5,5k to nic specjalnego 

Chyba tak zrobię, choć Spec ma lepszy amor, koła i lżejszą ramę, ale tutaj mam iso speed i gwarancję dożywotnią na mnie.

Jest całkiem nowy a amor zawsze mogę kiedyś zmienić jak Judy gold okaże się niewystarczalny.

Pokazywał mi zdjęcia ale ja jakoś nie wierzę że ma zrobione tylko 40 km.

Opublikowano

Ja bym się nie przejmował. Naprawdę, teraz jest tyle okazji z powodu korony ,że to on pożałuje ;).

25 minut temu, Bajerniak napisał:

amor zawsze mogę kiedyś zmienić

To kolejny fakt. Nawet tu na forum są czasem takie okazje.

Opublikowano

@Staszeq Canyon zawsze będzie osprzętowo killerem ze względu na system wysyłkowy. 

Canyon i GT spoglądają oczkiem w strone trailu więc będą bardziej stabilne na zjazdach. Ale Gt ma piastę 141x9 co dla mnie go przekreśla. I niczym nie zachwyca, dodatkowo (podobno) jego malowanie projektował pedał i jestem w stanie w to uwierzyć.

Xcaliber też ma tą nieszczęsną piaste 141x9. Jego plus to to że jest trekiem więc będzie rabacik i fajna gwarancja. No i to jest XC. Entry level ale jednak XC.

Kellys i Merida rowery poprawne i oklepane, nastawione w strone XC i ponoć w tym całkiem niezłe.

Zależy czego klient potrzebuje. Dla mnie canyon tutaj jest bezkonkurencyjny we wszystkim ale rozumiem że ścigantom XC się nie spodoba bo widelec 120mm i kąt głowki zbyt płaski.

Czytam, że szukasz coś na single, moja odpowiedź to canyon.

• Lubię to! 1
Opublikowano
39 minut temu, PiotrekGT napisał:

@Staszeq Canyon zawsze będzie osprzętowo killerem ze względu na system wysyłkowy. 

Canyon i GT spoglądają oczkiem w strone trailu więc będą bardziej stabilne na zjazdach. Ale Gt ma piastę 141x9 co dla mnie go przekreśla. I niczym nie zachwyca, dodatkowo (podobno) jego malowanie projektował pedał i jestem w stanie w to uwierzyć.

Xcaliber też ma tą nieszczęsną piaste 141x9. Jego plus to to że jest trekiem więc będzie rabacik i fajna gwarancja. No i to jest XC. Entry level ale jednak XC.

Kellys i Merida rowery poprawne i oklepane, nastawione w strone XC i ponoć w tym całkiem niezłe.

Zależy czego klient potrzebuje. Dla mnie canyon tutaj jest bezkonkurencyjny we wszystkim ale rozumiem że ścigantom XC się nie spodoba bo widelec 120mm i kąt głowki zbyt płaski.

Czytam, że szukasz coś na single, moja odpowiedź to canyon.

Spec czy Trek, co powiesz o geometrii ramy i osprzęcie?

Opublikowano

Patrząc na te 5 rowerów,to po kolei wybrałbym:

2 godziny temu, Staszeq napisał:
  1. Kellys -Na plus:Napęd 2x  Shimano XT/SLX .Dobra cena 
  2. Merida - Na plus:Napęd 2x  Shimano Deore. Dobra cena.Piękny wygląd ramy.Na minus ,słabe hamulce
  3. Canyon - Na plus:Amor 120,Ładny surowy wygląd.Na minus napęd 1x Sram NX,generalnie za słaby osprzęt do ceny.
  4. Trek -Na plus napęd shimano,Firma Trek.Na minus:Kolorystyka(tu dopiero poszli po bandzie,oba kolory xD),piasta 141x10,cena :(  i napęd 1x
  5. GT-Z zalet skok amora ,reszta wady 
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@PiotrekGT

@Accent_Szaj

Dzięki za odpowiedzi. 

@Accent_Szaj Widzę że Twoje uzasadnienie skupia się na napęd. Widzę też że dwa pierwsze miejsca to rowery z dwoma tarczami z przodu. W moich dotychczasowych rowerach łapałem się na tym że przodu praktycznie nie zmieniałem i tym razem chciałem iść ku jednej tarczy z przodu. Chodzi o większą elastyczność w doborze odpowiedniego przełożenia? Mógłbyś mi to spróbować wyjaśnić? + piszesz że Canyon ma Sram NX a na stronie widzę że tylna przerzutka to Sram GX Eagle. 

Opublikowano
10 minut temu, Staszeq napisał:

Canyon ma Sram NX

Klasycznie,dają przerzutkę z wyższej grupy,a wszystkie inne(najdroższe elementy) z tańszej.Tu jeszcze korby nawet nie dali ze sram'a :(.

Nawet zdjęcia zrobili tak,żeby tego nie zauważyć.

Co do 1x i 2x,to nie wypowiadam się ;) .To ma być twój rower i powinieneś sam zadecydować.

W shimano blat,przerzutkę i Manetkę możesz odkręcić i sprzedać,więc jak by nie patrzeć dalej jest na + :D 

Opublikowano

@BajerniakToczy się rozmowa jednocześnie na temat 2 wyborów rowerów, raczej zakładam że ogarniacie to ale wole nadmienić. Nie jeżdże XC i dużo się o geo nie wypowiem. Jestem zapatrzony w geometrie progresywną i widze w tym przyszłość więc dla siebie wziąłbym bardziej progresywny (gdyby mnie ktoś zmusił do kupna XC bo normalnie nie kipilbym XC do moich potrzeb). Trek ma dość krótkie podsiodłowki i niskie przekroki więc można wybrać rower wedle swoich upodobań co do wyciągnięcia pozycji jazdy. Nie przejmując się podsiodłówką. Ja bym sobie przykładowo na 19,5 mógł śmiało jeździc a katalogowo powinienem na 17,5. Dlatego więc - wziąłbym treka bo bym go bardziej dopasował pod siebie.

@StaszeqSkoro masz w poważaniu przednią przerzutke to śmiało kupuj 1x12, nie będzie żalu bo rozpiętość jest niemalże taka sama. Canyon ma przerzutkę GX ale kasetę NX. Kombinacja po to by wsadzic to na bębenek shimano. Rozpiętość kasety 11-50 zamiast 10-50 jak w GX. 10-50 jest korzystniejsza bo przy blacie 32 mamy większego kopa niż przy blacie 34 z zębatką 11 z tyłu. Ale nie jest to spora wada, jak nie jeździsz 45km/h to włożysz sobie na przód 34 i będziesz zadowolony. 34/50 podjedziesz każdą górę ( @Accent_Szaj to lżejsze przełożenie niż twoje 28/40).

Opublikowano
7 minut temu, PiotrekGT napisał:

to lżejsze przełożenie niż twoje 28/40).

Prawda,ale wystarczy że dam z tyłu 42 i już jest na + pod 2x  ;) i z jednej i z drugiej strony.

Piter,ale mi chodzi o inne wady 1x,których jest od groma,ale tak jak pisałem wcześniej:

16 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Co do 1x i 2x,to nie wypowiadam się ;) .To ma być twój rower i powinieneś sam zadecydować.

Więc nie podpuszczaj :P 

Generalnie ten Canyon,naprawdę poza 120 i wyglądem,nie widzę wielu plusów. :/ 

Opublikowano

@Accent_Szaj Mógłbyś podać Twoim zdaniem główne wady 1x? Może nie jestem świadom.

@PiotrekGT Czyli twoim zdaniem musiałbym w Canyonie zmienić blat? Bo z tego co widzę fabrycznie jest 30, a ty mówisz o 32 i 34.

Opublikowano

30T to za mało ponieważ mamy do dyspozycji patelnie 50T z tylu. Ogólnie 32T to złoty środek w napędaxh 1x ale jak ktoś chce szybciej jezdzic to wstawia wiecej. 

Co do osprzętu, rower daje dużo zwazając na jego ramę. Rzucilem okiem na calą game grand canyonow. Za 800 stow więcej jest 8.0 na xt 1x12, foxie i ze sztyca opuszczana. Taki wypas jest wart tych 8 stow wiecej.

Opublikowano
1 minutę temu, PiotrekGT napisał:

Taki wypas jest wart tych 8 stow wiecej.

Tym bardziej ,że na dzień dobry w tamtym canyon radzisz wymiane połowy napedu(Kasetę, blat) xD

21 minut temu, Staszeq napisał:

Mógłbyś podać Twoim zdaniem główne wady 1x? Może nie jestem świadom.

Przekosy, większa różnica zębów między kolejnymi przelorzeniami,a co za tym idzie gorsza kultura pracy napędu. Mniejsza prędkość Max itd...

Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Tym bardziej ,że na dzień dobry w tamtym canyon radzisz wymiane połowy napedu(Kasetę, blat) xD

Nic nie mowilem o wymianie kasety, wskazywalem roznice miedzy NX a GX. Blat to wydatek 80zł za oryginal albo 40 za chinola wiec cena bez wiekszego znaczenia przy zakupie roweru za 5k.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Rozpiętość kasety 11-50 zamiast 10-50 jak w GX. 10-50 jest korzystniejsza bo przy blacie 32 ma

To musiałem źle zrozumieć ,zacytowany  tekst ,ale teraz już czaję ;)

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Przekosy, większa różnica zębów między kolejnymi przelorzeniami,a co za tym idzie gorsza kultura pracy napędu. Mniejsza prędkość Max itd...

Nie ma różnic pomiędzy przelozeniami, wszystko jest tak samo az do od najmniejszej do 11 zębatki. Przekosy mniejsze wręcz bo 1tarcza jest na środku 

Jak dasz mniejszy blat przód, najmniejszy tył to łańcuch będzie w większym przekosie