alsew Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) 51 minut temu, Kruk napisał: Tak wejdzie ten hak na 99,99% Dobrze wiedzieć 🙂 W temacie przeróbki na 1x12 to może to trochę potrwać. Przednia zmieniarka mnie nie parzy, nowy napęd czeka na montaż, więc pewnie do tego czasu historia o takim druciarstwa będzie już powszechnie znana. Druga sprawa jest taka, że jak czytam te wszystkie opinie o konieczności częstej regulacji 1x12, wrażliwości na skrzywienie haka, ograniczonej żywotności takiego napędu i stronie finansowej to się zastanawiam czy to ma sens. Do moich potrzeb spokojnie by wystarczyl napęd 1x11 z kaseta 10-46 jaką wypuścił ostatnio Sunrace. Może Shimano przy okazji wprowadzenia nowego Deore wypuści coś podobnego... Albo pojawi sie jakas ciekawa kaseta 12rz 11-50. Czesto ta kaseta nx jest montowana w rowerach za 10 tyś co jest jawną kpina! Aż się prosi o jakąś ciekawą alternatywę! Edytowane 21 Grudnia 2019 przez alsew 1
leejoonidas Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) 23 godziny temu, Kruk napisał: 12 Shimano ma Micro Spline i problem w tym że nie ma póki co piast 135 mm z micro spline Czyżby jednak była? I jeszcze jedna do niższych grup osprzętu altus, acera. Edytowane 21 Grudnia 2019 przez leejoonidas
Kruk Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Oo kurde pozagrupowe są już na micro spline O_O Ooo nieee ;D Ojjj czuje że w przyszłym roku wysyp kaset 8,9, 10 i 11 rzędowych na micro spline.
leejoonidas Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jeszcze coś dla tych co mają osławiony standard 141mm. 1
alsew Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Czyli kaseta Deore też będzie pod ten nowy bębenek 😞 Edytowane 21 Grudnia 2019 przez alsew
Accent_Szaj Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 @Kruk przecież napisałem, że już wsadzili i działa. Ty tylko musisz czekać na bębenek pasujący do twojej piasty 5 godzin temu, alsew napisał: Czyli cały problem to wsadzenie innego end capa od strony bębenka i po problemie. End cup i bębenek
Kruk Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Godzinę temu, alsew napisał: Czyli kaseta Deore też będzie pod ten nowy bębenek 😞 Dokładnie A jak Shimano wprowadza micro spline do tak niskich grup to znaczy że wszystkie nowe grupy będą tylko na niego i będą np. kasety 10-34 od acery
alsew Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 No to trzeba zacząć robić zapasy kaset 🙂 u mnie w piwnicy stoją 4 maszyny ze starym bębenkiem bez możliwości konwersji...
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Nooo jak tak patrzeć to z drugiej strony piasty będą tanieć na stary bębenek. Ja z utęsknieniem czekam aż Novatec da bębenki Micro spline, bo jak na razie mają plecy 1
leejoonidas Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Kruk napisał: Ja z utęsknieniem czekam aż Novatec da bębenki Micro spline, bo jak na razie mają plecy No to znów zaskoczę kolegę Kruka tym że Novatec już ma w swojej ofercie micro spline. A żeby jeszcze podnieść emocje i ciśnienie to zamieszczam poniżej najnowszy katalog piast firmy Novatec do pobrania w formacie pdf, po analizie poszczególnych piast będzie można się dowiedzieć czy są kompatybilne z systemem micro spline lub innymi systemami mocowania kaset. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eshop.novatecwheels.eu/Data/2766/UserFiles/Dokumenty/2021%20Novatec%20Hub%20catalog.pdf&ved=2ahUKEwiN_aGB-cjmAhWDl4sKHdE-AYsQFjAXegQIBhAB&usg=AOvVaw1xCuUkKY6Dk0HFV4K29Ro3 Edytowane 22 Grudnia 2019 przez leejoonidas
PiotrekGT Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Wg mnie to dobrze, że powstał nowy standard. Wreszcie jakiś postęp Nowe deore pewnie będzie 11rz z kasetami 10-42/46T albo 10-45. Wtedy otworzą sie drzwi dla ludzi którzy mają obecne 11rz i zaczną kombinować z użyciem nowych kaset.
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Godzinę temu, leejoonidas napisał: No to znów zaskoczę kolegę Kruka tym że Novatec już ma w swojej ofercie micro spline. A żeby jeszcze podnieść emocje i ciśnienie to zamieszczam poniżej najnowszy katalog piast firmy Novatec do pobrania w formacie pdf, po analizie poszczególnych piast będzie można się dowiedzieć czy są kompatybilne z systemem micro spline lub innymi systemami mocowania kaset. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eshop.novatecwheels.eu/Data/2766/UserFiles/Dokumenty/2021%20Novatec%20Hub%20catalog.pdf&ved=2ahUKEwiN_aGB-cjmAhWDl4sKHdE-AYsQFjAXegQIBhAB&usg=AOvVaw1xCuUkKY6Dk0HFV4K29Ro3 Nie wiem skąd to masz ale dzięki Szkoda że to na rok 2021
alsew Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 3 godziny temu, PiotrekGT napisał: Wg mnie to dobrze, że powstał nowy standard. Wreszcie jakiś postęp Nowe deore pewnie będzie 11rz z kasetami 10-42/46T albo 10-45. Wtedy otworzą sie drzwi dla ludzi którzy mają obecne 11rz i zaczną kombinować z użyciem nowych kaset. A na czym polega ten postęp? Mając np piaste dt swiss wymienisz bębenek na taki co ma kształt odpowiadający nowemu standardowi shimano a w środku to samo... A kto dziś chce mieć w rowerze piasty Shimano i bawić się z konusami i kuleczkami? Takze caly postep sprowadza sie do mozliwosci uzycia kasety z zebatką 10t (ktora ma swoje wady) i wydrenowania kieszeni rowerzystów. I rowery nawet te budzetowe wyposazone w taki bębenek zapewne tez będą drozsze. A te nowe kasety deore o których piszesz będą pewnie ważyć tyle co Sram nx 11-50.
Accent_Szaj Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 46 minut temu, alsew napisał: I rowery nawet te budzetowe wyposazone w taki bębenek zapewne tez będą drozsze No właśnie Shimano tak nie robi.Jak płacisz,to wiesz za co,ba nowa grupa nawet jest tańsza w niektórych podzespołach,lub cena jest bardzo zbliżona. 48 minut temu, alsew napisał: A na czym polega ten postęp? Teoretycznie sam sobie odpowiedziałeś Chodzi o 10T.Jak mniejsza zębatka bębenek musi mieć inne wycięcia(większe siły działające na kasetę).Przerzutka poszła do przodu i zwiększyła pojemność
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Tego mimo wszystko sięnie spodziewałem że tak szybko micro spline zejdzie do deorki czy nawet acery. To znak że nowa kaseta jest w drodze Dla mnie kaseta 10-42 czy 10-45 jest idealna i więcej nie potrzeba
Accent_Szaj Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 59 minut temu, Kruk napisał: Tego mimo wszystko sięnie spodziewałem że tak szybko micro spline zejdzie do deorki czy nawet acery. To znak że nowa kaseta jest w drodze Co prawda,to prawda.Novatec nie może zostać z tyłu.Napisz do sklepu w którym kupowałeś piastę,może już na ciebie czeka
PiotrekGT Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 2 godziny temu, alsew napisał: A na czym polega ten postęp? Mając np piaste dt swiss wymienisz bębenek na taki co ma kształt odpowiadający nowemu standardowi shimano a w środku to samo... A kto dziś chce mieć w rowerze piasty Shimano i bawić się z konusami i kuleczkami? Takze caly postep sprowadza sie do mozliwosci uzycia kasety z zebatką 10t (ktora ma swoje wady) i wydrenowania kieszeni rowerzystów. I rowery nawet te budzetowe wyposazone w taki bębenek zapewne tez będą drozsze. A te nowe kasety deore o których piszesz będą pewnie ważyć tyle co Sram nx 11-50. Dokładnie na tym polega postęp, że zebatka 10 to duży wzrost zakresu w szybkich przełożeniach. Będzie wiecej kaset z różnymi zakresami zaczynających sie od 10T. A dla ludzi lubujących napędy 1x to jest postęp względem 11T. Wady 10T są, lecz dla mnie są bez znaczenia. Większy opór przekładni i szybsze zużycie łańcucha mnie nie zasmucają bo nie licze watow i kilometrow na jednym lancuchu.
alsew Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) 34 minuty temu, PiotrekGT napisał: Większy opór przekładni i szybsze zużycie łańcucha mnie nie zasmucają bo nie licze watow i kilometrow na jednym lancuchu. Jak by nie patrzec to wydawanie kupy kasy po to zeby naped byl malo efektywny i waty szly w powietrze troche jednal mnie smuci 😞 A z tego co piszecie o nowych piastach wynika że nawet kasety z niskich grup będą pod ten bębenek. W napędzie klasy Altus/Acera zebatka 10t na kasecie potrzebna jest jak drugą dziura w d... No ale jak tak ma być to już czekam na nowego Tourneya 1x9 z kaseta 10-40 🙂 Edytowane 22 Grudnia 2019 przez alsew 1
Kruk Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 1 godzinę temu, alsew napisał: No ale jak tak ma być to już czekam na nowego Tourneya 1x9 z kaseta 10-40 Na szczęście się to nie pojawi bo piasty turneya są na wolnobieg ;D
alsew Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Kwestia czasu... Jak kupowałem w 2015 roku swój rower to szczytem marzeń była sztywna oś 142x12, za którą trzeba było sporo dopłacić. Minęło 5 lat i w zasadzie taka rama to już jakiś mega archaizm to którego nawet nie opłaca się złożyć fajnych kół. Moim zdaniem przemysł rowerowy już dawno doszedł do ściany w którą teraz marketigowcy walą swoimi tępymi łbami i wciskają nam kit z którego za chwilę się wycofują.
Piotr78 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Piasty turneja to za 50 pln na kasetę można kupić. Wolnobieg to jeszcze niżej. https://allegro.pl/oferta/piasta-tyl-shimano-fh-tx800-36-otw-srebrna-8480031698 a nawet za 40 pln : https://allegro.pl/oferta/piasta-tylna-shimano-fh-tx500-8-9-rz-32h-zg-7204178779 ( co nie przeszkadza na tych piastach sprzedawać rowerów po 3-4, a nawet 6 k pln ) Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Piotr78
Memura Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Witam prosze Was o pomoc. Chciałbym sam wymienić napęd w swoim rowerze na shimano slx lub xt 1x12. Potrzebuje wiedzieć czy mój rower a bardziej Piasta i support obsłuży ten napęd. Mój rower to giant Reign https://www.giant-bicycles.com/pl/reign-27dot5-2-ltd-2016 Piasty wg specyfikacji: GIANT Tracker, przód 15mm, tył SRAM Maxle TA 142x12 lecz nie widze na piescie tylnej nigdzie napisu sram lecz samo giant support: SHIMANO Press Fit z tego co wiem musze wymienić bębenek na micro spline ale chodzi o to czy nie musze wymieniać piasty bo nie chciałbym. Czy wystarczy wyjąc stary i wsadzić nowy. oraz o support czy tez wymaga lub nie wymiany jeśli tak to na jaki. w co musze sie uzbroić z części prosze o pomoc z góry dziękuje !
Ares Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Musisz sobie w tym Reignie wymienić całą piastę. Wszystko zresztą musisz wymienić włącznie z nową korbą. Edytowane 8 Lutego 2020 przez Ares
tomupolska Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 1 godzinę temu, Ares napisał: Musisz sobie w tym Reignie wymienić całą piastę. Wszystko zresztą musisz wymienić włącznie z nową korbą. Kolega ma racje wszytko do wymiany.
Memura Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 ok, kupujac zestaw 1x12 xt/slx bedzie korba w zestawie. Czy ta korba bedzie pasowala do mojego supportu (demontuje stara korbe slx ktora mam i wkladam nowa z zestawu 1x12) ? oraz doradzcie mi jaka piaste mam kupic do tego zestawu nie za miliony...
Rekomendowane odpowiedzi