Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, Motke napisał:

Dla mnie przeskok z 13 na 11 czy 12 na 10 jest zbyt duży.

To mnie zawsze bawi w argumentach obrońców 2x z kasetą 11-13-15-18-21.... z tyłu

Opublikowano

Czyli piasta jest kluczowa do przejscia na SLX M7100 i tylko ten element będzie niezbędny do wymiany napędu?

Opublikowano

Na obecną piastę możesz założyć kasetę SRAM NX albo Sunrace 11-50. Ja wlasnie w levelu zmieniłem na XT/SLX z kasetą Sunrace u nie wrócę do 2x.

• Pomógł 1
Opublikowano

Czyli kaseta NX reszta SLX i wszystko będzie kompatybilne? 

Opublikowano

U mnie tak działa z powodzeniem, natomiast polecam manetkę wybrać XT.

• Pomógł 1
Opublikowano

Kupowałem Level R5 ale z oryginału została już tylko rama i hamulce :P

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.11.2020 o 10:50, Semtex napisał:

Dla mnie się sprawdzają, przy podjazdach 13% do 18% jest nawet całkiem szczęśliwy z posiadania 32/51t.

Dla każdego coś miłego. Ja przy korbie 34T (czasami zmieniam na 36T) najlżejsze przełożenie (ratio 0,66/0,71) mam i tak miększe  niż to z jakiego korzystałem w napędzie 2x10 (ratio 0,72). Podjeżdżam tym z zasadzie wszystko bez większego wysiłku i dla mnie to super zestawiony napęd, który mógł być zastąpiony 2x11 z korbą 28-38 ale te najtwardsze przełożenia były by nie używane więc padło na 1x12.

Edytowane przez Red
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.11.2020 o 13:34, Accent_Szaj napisał:

Niestety tylko CL

Bo mało komu chce się kombinować. Musisz kupić 2 komplety,albo wyjdzie drogo.

powiedzcie mi jak to jest z tymi klamkami od magury i shimano SLX? z tego co udało mi się ustalić to jest inna średnica przewodów - są jakieś adaptery czy może jest jakieś inne rozwiązanie ?

Opublikowano
18 minut temu, Pawci_o napisał:

z tego co udało mi się ustalić to jest inna średnica przewodów

Nie ma innej. @PiotrekGTożenił ten zestaw i na przewodach Magury i na przewodach Shimano i nie potrzebował adapterów.

Z tym że kolega łączył z sensem, czyli klamki Shimano i zaciski Magury. Czemu chcesz taki mariaż?

Opublikowano

Jest inna średnica końcówki banjo, natomiast jesli uzywasz przewodów magury z klamkami shimano to nie ma żadnego problemu, srednica moze i jest inna ale takie odchyłki nie robią żadnego znaczenia. 

Bardzo dobry zestaw dla ludzi ceniących sobię modulacje i jednoczesnie ceniacych ergonomie klamek shimano.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam, może ktoś mi coś doradzi na temat przejścia z napędu 1x11 (11-46T) na 12s (50T, 51T) Mam rowerek typu ścieżkowy full, napęd z jedną zębatką z przodu uważam za rewelacyjny :), łatwo wyczyścić przednią zębatkę (a lubię jazdę w błotku), nie trzeba zmieniać przodem przerzutki, generalnie do mojej rekreacyjnej jazdy w centrum PL jest super. Niestety z racji że z kondycją bywa ostatnio słabo to na górskie wypady największa zebatka 46T nie wystarcza i stąd chęć przejścia na 50T, 51T.
Co posiadam: Manetka SLX SL-7000, przerzutka SLX M7000 GS, kaseta SLX M7000 11-46T, łańcuch KMC
X11 Extra Light

korba: FSA V-Drive, Modular 1x, 30T Direct Mount Chainring, MegaTooth Technology, Boost Spacing

Początkowo myslałem o zmianie samej kasety na 11-50T (11s), mimo że przerzutka nie obsługuje tak dużej zębatki to podobno działa choć nie jestem pewien czy ze średnim wózkiem (GS), no i stopniowanie kasety też nie jestem pewien czy mi podpasuje dlatego chyba lepiej będzie przejść na 12s.

I teraz główne pytanie to czy ta korba którą posiadam dogada się z łańcuchem 12s? bo tu nie mam pojęcia a z racji kosztów wolałbym zostawić korbę.

Reszta gratów by wyglądała mniej więcej tak:

przerzutka: SLX M7100 1x12rz SGS jako że cena w miarę rozsądna. , XT-obecnie chyba niedostępne, NX, GX wychodzą sporo droższej od SLX więc skłaniam się ku SLX.

manetka: SLX lub XT nie duża różnica w cenie więc można by dopłacić do XT

Kaseta: z racji zwykłego bębenka shimano odpada, zostaje SRAM NX lub SunRace nie wiem która lepsza, czarne sramy mi sie nie podobają ;) zakres 11-50T lub 11-51T,

Łańcuch: nie mam pojęcia ale coś dobrego i mocnego

Co o takiej konfiguracji myślicie? Ta korba mnie zastanawia bo nie widze nic na jej temat w sieci.