Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, eathan napisał:

@PeKa chcesz powiedzieć, że dla piasty DT350  na 135 mm da się wsadzić kasetę M8100? 

Nie. On mówi że się nie da ale można spróbować z kasetą Srama bo istnie wersja bębenka XD pod os 135mm.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Sam jestem Ciekawy czy takie połączenie kasety GX czy X01 z przerzutką M8100 czy M9100 podejdzie :)  Ale tak wiecie, na pewno a nie że trochę działa trochę nie :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

No linia lancucha bedzie kiepska i tyle, coma innego nie pójść?

Tylko odleglossc koleczka prowadzacego trzeba ustawic odpowiednio przy miksie shimsjo z kasetami srama (tzn tak blisko jak sie da, a jak sie nie da to przerzucic ogranicznikna przod haka)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przekonałem się na własnej skórze, że mogą dziać się cuda.

Rama Scott Scale 910 2013r.
Koła zmienione, piasty DT350 135mm. Kaseta SunRace 11-46t ze zmieniarką M8000 + GoatLink i nie daje się tego ustawić w 100%. Ofc wszystko sprawdzone, linki, pancerze, zmiana prowadzenia itp.
Co ciekawe, na starych kołach Syncrosa było perfect!

Także jak widać, byle pierdoła ma wpływ na działanie, wolę się więc upewnić, czy ktoś to już przerobił, zanim zamówię szpeje za 1.5k zł :)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 16.10.2019 o 12:01, PeKa napisał:

Kaseta SunRace 11-46t ze zmieniarką M8000 + GoatLink i nie daje się tego ustawić w 100%

A który GoatLink zastosowałeś że nie da się tego ustawić? Kaseta od Sunrace 11-46 nie wymaga zakładania na przerzutkę M8000 GoatLinka.

Opublikowano

Po to, że nie dało się tego ustawić, a GoatLink miał to poprawić. Do MTB 11s jest jedna wersja.

Opublikowano

Kasety Sunrace wcale nie są takie dobre jak się wielu wydaje...

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że da się to ustawić, jeżdżę na kasecie SunRace ale na wersji 11-50 i działa to perfekcyjnie, do tego mam założony GoatLink pewnie ten sam co kolega "PeKa". Z moich obserwacji wynika że kaseta SunRace jest minimalnie płytsza od kasety Shimano jakieś kilka dziesiątych milimetra i stąd może być problem z ustawieniem przerzutki. Wystarczy dołożyć podkładkę grubości 0,2mm u mnie to jest między czwartą i piątą, u kolegi może to być w innym miejscu, dodatkowo nakrętka kasety ma tendencję do luzowania się.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
Kasety Sunrace wcale nie są takie dobre jak się wielu wydaje...
A o tym to się przekonałem w tym sezonie, gdy pogiąłem dwie :)

Opublikowano

Panowie, szukam albo bebenka w sensownej cenie do piasty sun ringle albo sensownej piasty pod nowy system Shimano. Możecie coś polecić?

Kaseta jest bajkowo tania, ale nie znalazłem taniej piasty niż 350zl co czyni konwersję nieopłacalną

Opublikowano

No piasty są horendalnie drogie... albo kupujesz shimanowską, co mało kogo zadowala albo dt 350 i bębenek osobno do niej, co wychodzi jakieś 900zł. Aaaaalbo kupjjesz kasete sunrace/Nx eagle i śmigasz.

Opublikowano

Kusi mnie by spróbować nowego Shimano a gxa przełożyć do innego roweru. Ale chyba rzeczywiscie bez zmiany kasety na Shimano

Opublikowano

Panie Panowie czy już ktoś kupił nowy napęd xt8100 i ma porównane do gx Eagle?

Zastanawiam się nad wymianą gx na 8100 ale chcę poznać opinie użytkowników.

Dzięki

Opublikowano

Dzieki. Obejrzałem ten filmik tam i zwycięzcy nie wyloniono. Bez zmiany kasety różnica w zł jest żadną pomiędzy XT a gx, może z 50zl

Opublikowano

Ja mam SLX jakby co. Działala lepiej od NX, ale cos sie pokrzywilo i dziala w sumie dalej dobrze :D

• Pomógł 1
Opublikowano
5 minut temu, PiotrekGT napisał:

Ja mam SLX jakby co. Działala lepiej od NX, ale cos sie pokrzywilo i dziala w sumie dalej dobrze :D

A nie musiałeś haka zmieniać? 

Opublikowano (edytowane)

Nieee, te przerzutki sa mocowane na zwykle haki. Takie jak starsze shimano z tym wihajstrem, łącznikiem i sramy. To nie byl ten hak dluzszy, no chyba, że o czyms nie wiem i powinien byc dluzszy?

Edit: zdjecia z neta, na wszystkich jest zwyczajny hak

Screenshot_20191021-211331_Chrome.jpg Screenshot_20191021-211316_Chrome.jpg Screenshot_20191021-211306_Chrome.jpg Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
18 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Nieee, te przerzutki sa mocowane na zwykle haki. Takie jak starsze shimano z tym wihajstrem, łącznikiem i sramy. To nie byl ten hak dluzszy, no chyba, że o czyms nie wiem i powinien byc dluzszy?

Edit: zdjecia z neta, na wszystkich jest zwyczajny hak

Screenshot_20191021-211331_Chrome.jpg Screenshot_20191021-211316_Chrome.jpg Screenshot_20191021-211306_Chrome.jpg

Gdzieś się naczytałem że przerzutki Shimano mają montowanie "direct mount". Chyba nie ma w takim razie już tego. 

Ja nie miałem od 6 czy 7 lat przerzutek Shimano w MTB i się w ogóle nie orientuję. A jak oceniasz system Rapid fire do zmiany biegów?

Dzięki za info :)

Opublikowano (edytowane)

Direct Mount znikło wraz z pojawieniem się napędu 12s

Edytowane przez Red
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Zeżre go z kopytami
O tak, myślę, że żre go nawet SLX 7100 ;)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zamówiłem napęd(z wyłączeniem korby i kasety) m8100. Dam znać jak wypadnie moje porównanie do gx

Tymczasem zastanawiam się jak ustawię przerzutkę do blatu 50z. Na przerzutce jest podziałka dla 51z. Jak sobie poradziliście? Używając przymiaru dedykowanego do Eagle?

Na kasetę przyjdzie czas jak obecna powie dość, a Sun Ringle zrobi bebenki micro spline - podali mi termin kwiecień 2020.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Od tego bym zaczał ale nie jestem pewny czy nie bedzie problemow. 

• Pomógł 1