Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiemy że Sram robi najtańszy napęd 1x12 pasujący pod bębenek Shimano, ale czy napewno? SunRace też robi takie napędy w bardzo konkurencyjnej cenie do Sram-a. Okazuje się że dzięki firmie SunRace można mieć taki napęd za jedyne około 600 pln-ów.

Posiadając już w swoim rowerze napęd shimano 1x11 można bardzo tanio i w prosty sposób zrobić 1x12. SunRace twierdzi że manetka mz3x 12speed jest kompatybilna z tylną przerzutką Shimano 11-biegową, w połaczeniu z kasetą SunRace mz90 11-50, łańcuchem SunRace cn12s w prosty i niedrogi sposób można sobie zrobić napęd dwunastorzędowy. Aby nasza przerzutka obsłużyła tarczę 50z będziemy potrzebowali zamontować extender między przerzutkę i hak.

Z moich wyliczeń wychodzi że potrzeba około 600 złotych na zakup zestawu kaseta, manetka, łańcuch, extender.

Skoro na starym bębenku od Shimano można zrobić napęd 1x12 to wcale bym się nie zdziwił gdyby firma Shimano wypuściła najnowszą odsłonę grupy XT lub SLX w takiej konfiguracji jak to zrobiła firma SunRace.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Temat ciekawy, może tak być że Shimano skusi się na stary bębenek i przynajmniej SLX zrobi w 2 opcjach raz pod stary bębenek, a drugi pod ten nowy.

Nie mniej mi napęd 12 rzędowy nie jest potrzebny, spokojnie na 2/11 mam to czego oczekuje. Jeśli komuś przeszkadza przednia manetka to pewnie przejdzie na 12 Shimano jak wypuści bo pewnie będzie tańszy od Srama a równie dobry.

Trzeba mieć na uwadze to że napęd 1/12 aby działał płynnie i dobrze wymaga dobrych materiałów i dobrej obróbki która jest kosztowna. Zmierzam do tego że może być tak że Shimano jak już zejdzie z 12 do XT i SLX'a to będzie droższy z racji tego faktu, lub gorzej działać jeśli nie wprowadzą lepszej obróbki i materiału. 12 mają już bardzo mało miejsca na błędy, tam jest ciasno, a wpychając kasetę 12 na starego typu bębenek można się liczyć właśnie że muszą być ultra dokładne. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Myslicie że bedzie to godny rywal dla Srama GX?

Opublikowano

Wyższe technologie przechodzą do niższej grupy. Normalne zjawisko.

Opublikowano
20 minut temu, Kkaaeell napisał:

Myslicie że bedzie to godny rywal dla Srama GX?

XT już cenowo wypada lepiej więc IMHO jak najbardziej. 

Opublikowano (edytowane)

Tym bardziej, że Sram wprowadza Eagle SX czyli jesze większe dziadostwo niż NX gdzie cenowo to podobnie jak obecne XT. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Już przebieram nóżkami i zacieram rączki na M8100 :D 

Myślę, że z korbą M8000 będzie banglało :D

Opublikowano (edytowane)

Na pewno będzie, moim zdaniem nic specjalnego z wyglądu te nowe korby oferują. Zaaa to SLX dostał 4 tłoczkowy zacisk tak jak XT i XTR :D Ciekawi mnie jak wyglądają "bebechy" nowych piast, jak dobrze pamiętam XTR m9100 ma już łożyska maszynowe. 

Noo i nowe tarcze prezentują się ciekawie :DChoć pewnie będą działać tak jak XTR sm rt99.

Dla mnie najgorsze w nowych grupach jest to że Shimano zawsze miało wymienne poszczególne zębatki tak jak w XT czy XTR'owej kasecie atak tutaj jest tak samo jak w Sramie, czyli wyrobisz jakieś 3 lub 4 koronki kasety ulubione...kup nową kasetę.

I kolejne grupy które trzeba wymacać i przetestować choć trochę :D znów portfel będzie płakał :P 

Ciekawi mnie czy wprowadzą 13 bieg za kilka lat, a jak już to obstawiam że może 1 ząbek więcej dadzą a bardziej się skupią na odpowiednim doborze przełożeń niż coraz miększym przełożeniu.

Chyyyba że wprowadzą znów nowy standard kół np. 30 calowe czy coś w ten deseń :D rok 2080  i mamy 30 przełożeń na kasecie :D 

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Nie można powiększać kaset w nieskończoność, bo rower będzie szerszy niż dłuższy i boost 200mm Ja obstawiam kierunek w stronę PIAST ...budowa pancernej piasty MTB Alfine

Opublikowano

Odchodząc odrobinke od tematu, wg mnie kierunek rozwoju napędów pójdzie najpierw w zwiększenie ilości biegów do max ile wejdzie. Dalej bezprzewodowość, następnie automatyka - przerzutka sama zmienia przełożenia, aż do rezygnacji z samej przerzutki na rzecz paisty (jak wspomniał @wozo13), która też będzie automatem.
Wracając do tematu, grupa łądna. Wizualnie taki prawie XTR. Szkoda, że te tarcze nie są na 6 śrub.

Opublikowano

No to następnym newsem będzie pewnie 11 rzędowe deore, bo na przyszły rok Shimano nie ma w ofercie grupy 11 rzędowej ;p
Deore 11 rzędowe?
Alivio 10 rzędowe?
Acera 9 rzędowa?
Altus 8 rzędowy?

Opublikowano

Ceny w sieci już są znane i moim zdaniem wygląda to nieźle. Oj coś czuje, że będzie wymiana napędu zanim obecne m8000 zajade

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, -Marcin- napisał:

No to następnym newsem będzie pewnie 11 rzędowe deore, bo na przyszły rok Shimano nie ma w ofercie grupy 11 rzędowej 😜
Deore 11 rzędowe?
Alivio 10 rzędowe?
Acera 9 rzędowa?
Altus 8 rzędowy?

Altus i Acera już są 9rz 🙂

Opublikowano

No ale jak Deore będzie 11 rzędowe, to coś musi być 10 rzędowe chyba?

Opublikowano
Teraz, -Marcin- napisał:

Alivio zapewne.

• Lubię to! 1
Opublikowano

SLX 11-12s ,a Deore 10-11s

ponczi_wątpię trochę w te automaty no chyba, że rekreacyjnie...zawodowiec będzie chciał mieć pełną kontrolę nad przełożeniami jeden ma słabe pęcinki i pod górę podjeżdża 22x42 a drugi ma mocne kopyto i zasuwa na twardych...ja sobie nie wyobrażam żeby rower zmieniał za mnie biegi co innego elektryka jak Di2 to na pewno będzie się rozwijać

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, -Marcin- napisał:

Kasetę 10x na poziome Alivio już możesz dostać.

Mi nowe napędy się podobają i to bardzo. Być może sprawie sobie takiego SLX'a ale wszystko zależy od potrzeb.

50 minut temu, wozo13 napisał:

wątpię trochę w te automaty no chyba, że rekreacyjnie...zawodowiec będzie chciał mieć pełną kontrolę nad przełożeniami emoji16.png

Automaty chyba już są w piastach wiolobiegowych ale to faktycznie rekreacja. Elektronicznego XTR'a też można zaprogramować pod trasę aby sam zmieniał przełożenia (ale musisz najpierw wiedzieć gdzie i jakie przełożenia chcesz mieć). 

Edytowane przez Red
Opublikowano

Ja kupuje SLX jak tylko wyjdzie :) 

Mam tylko nadzieje, że Sunrace zrobi kasetę 11-50 pod zwykły bębenek, lub że SLX będzie działać z kasetą NX bo nie uśmiecha mi się wymieniać bębenka.

Opublikowano

Dobrze rozumiem, że kaseta wymaga dedykowanego bębenka i nie wejdzie do ramy z szerokością mniejszą niż 142 mm? 

PS

Mam ramę 135 mm, bębenek DT Swiss. Wszystkie, które znalazłem to 142 mm. 

Opublikowano

Tak niestety miałem to właśnie pisać, skończyła się era starych piast 135 mm w starym systemie, jeśli chcesz mieć nowy napęd 12 rzędowy od Shimano zmień ramę :) Ja też mam 135 w starym systemie i tylko 11 wejdzie, chyba że ktoś ma novateca D772 to niech kupi sobie bębenek XD i założy kasetę Eagla i resztę osprzętu Shimano 12 rzędowy. Niestety to tak jak z kołami 26, dzisiaj to już wymarły standard, tak jak teraz 135 mm w osi, po prostu jest wypierane. Ciekawe kiedy znów Sram i Shimano zejdą się w jeden bębenek bo aktualnie drogi im się rozeszły na Micro spline i XD .

Opublikowano
2 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Mam tylko nadzieje, że Sunrace zrobi kasetę 11-50 pod zwykły bębenek, lub że SLX będzie działać z kasetą NX bo nie uśmiecha mi się wymieniać bębenka.

Już dawno taka kaseta jest pod 12 sp. 

Już teraz sporo ram nie przyjmie większego blatu korby niż 34T. Jesteśmy nizinnym krajem a nawet gdyby nie to, to dokładanie jeszcze większej tarczy z tyłu to już jest przepraszam debilizm. Pod jakie wzniesienia tym jechać i gdzie? To już nawet nie jest ekonomiczne i lepiej oraz szybciej pociągnąć z buta. No ale jak mam być to jest to takie domknięcie oferty Srama skierowanej tylko i wyłącznie na rowery AM/enduro. Kto jeżdzi xco temu aż nadto obecne 11sp lub wersja z koronką 45T. Cieszę się też z tego, że ten napęd będzie nie kompatybilny z niczym wstecznie i to koniec kombinatorstwa tylko dla mody. 

Opublikowano

Mnie ciekawi czy nowy Saint będzie miał 6 tłoczków, bo coś tak czuje :D 

Opublikowano
45 minut temu, Kruk napisał:

chyba że ktoś ma novateca D772 to niech kupi sobie bębenek XD i założy kasetę Eagla i resztę osprzętu Shimano 12 rzędowy. 

Brzmi ciekawie. W DT Swiss też mam taką możliwość. Jeżeli to będzie działać tam samo dobrze jak brzmi to jest to fajna opcja.