Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Od tego bym zaczał ale nie jestem pewny czy nie bedzie problemow. 

Problem by był gdyby kaseta miała rozpiętość większą od 51T ale skoro jest mniejsza więc wszystko będzie okej.

Opublikowano

@RedW moim przypadku nie bylo okej. Z NX trzeba ją bardzo przyblizyc, batdziej niz to normalnie mozliwe, mi serwisant przelozyl podkladke plastikowa ktora jest pod srubka b na druga strone i dopiero było ekstra

• Lubię to! 1
Opublikowano
18 godzin temu, polmaj napisał:

Kasetę  w xc 500 masz nx a nie gx

Tak i nie wymieniam do czasu aż nie będzie dostepnego bębenka micro spline do mojej piasty. Koło mam właściwie nowe, wymienili mi je na gwarancji miesiąc temu i szkoda mi przeplatać 

Opublikowano

Ja bym tej kasety nie kupił.

Poczekałbym na 2020 na Novateca i wymienił bębenek na micro spline i wziął SLX czy XT.

• Lubię to! 2
Opublikowano
11 minut temu, Kruk napisał:

i wymienił bębenek na micro spline i wziął SLX czy XT.

A jak myślicie będą bębenki do piast Shimano? Piasta Deore FH-M6010 BOOST ?

Opublikowano

Na pewno nie.

Shimano nie robi bębenków do swoich piast w nowszych wersjach. Wymień piastę, tak by Shimano powiedziało.

Moooże jakiś inny producent się podejmie ale też wątpię bo to kulkowe piasty. 

Do DT, Industry Nine są już bębenki MS, Novatec w 2020 ma ponoć wprowadzić. 

Opublikowano
49 minut temu, Kruk napisał:

Ja bym tej kasety nie kupił.

Poczekałbym na 2020 na Novateca i wymienił bębenek na micro spline i wziął SLX czy XT.

Kruk, a testowales?

Opublikowano

Nie ale ma ją znajomy i mój serwisant z 15 letnim stażem też jej nie poleca. Nie powiedział dosłownie że to bubel ale jasno dał do zrozumienia że lepiej tego nie kupować

W dobie Shimano i Sram to sun race jeszcze od nich odstaje.

Bujak połamał 2 ich przerzutki prawie od razu. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, komandosek napisał:

Popatrzcie co znalazłem!!

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-tylne-przerzutki-tylne-kaseta-sunrace-mz903-12-speed-11-51t-srebrna-o_191_12951.html

Warto? Jakie macie doświadczenia z Sunrace?

Może bym zapakował jednak tą kasetę i zmienił blat na 34.

Coraz więcej ludzi choćby w enduro montuje kasety tej firmy i specjalnie nie narzeka. Ja też się broniłem bo cały czas na Shimano ale ostatnio żałuję, że nie zamontowałem Sunrace. Zęby padają zarówno w Sramie jak i Shimano więc w czym ta kaseta miała by być gorsza. Krążą bajki, że niby nieco inaczej wchodzi na zębatki łańcuch ale jak pytam kumpla to nie za bardzo wie o co chodzi. 

Przerzutki a kaseta to jednak zupełnie inna kwestia 

Opublikowano

Mój serwisant opowiadał tylko, że w ciągu miesiąca 3 gości, największe blaty tej kasety zajechały, połamali zęby. Prawda, nawet XX1 czy XTR się zajedzie, ważna jest umiejętność zmiany biegów oraz to jak kto katuje swój sprzęt, nie mniej jasno dawał do zrozumienia że te kasety były praktycznie nowe i tak zdechły a z Shimano i Sram nie miał tych problemów. 

Opublikowano

Ja mam dokładnie tak samo tylko nie wiem jakich ludzi to dotyczy. Od kilku lat jest boom na tego typu napędy gdzie nie mam pewności, że ktoś poprawnie obsługuje napęd. Gdybym choć raz w życiu wyłamał zęba w kasecie to pewnie nieco inaczej podchodził bym do sprawy. 

Opublikowano

Zrobiłem rozeznanie w internetach i wygląda na to że kasety sunrace 4 największe zebatki mają zrobione z aluminium. Więc chyba nie dla mnie

Opublikowano

Na pewno nie. Cześć ma tylko największą koronkę z alu a część następną czyli jest przykładowo tak jak w SLX 11-46. 

Opublikowano

U mnie Sunrace MX8 za cholerę nie szło ustawić 3 koronki.Redukcja z 4 na 3,czyli z mniejszej na większą zębatkę.Co jakiś czas,chrobotanie i za cholerę nie chciało wejść.

Powrót do XT CS-M8000 11-40 i chodzi tak:

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pojawiła się w temacie opinia że kaseta 12 rzedow nie zmieści się na piaste 135mm. W przypadku Dt Swiss piasta 135mm to de facto 142x12mm z innymi end-capami. Bębenek ten sam... więc czegoś nie kumam. Czyli np kaseta nx 11-50 nie wejdzie na 135mm ale jak zmienie end capy na 143 to będzie ok ?

Opublikowano

NX ma normalny bębenek Shimanowski.

12 Shimano ma Micro Spline i problem w tym że nie ma póki co piast 135 mm z micro spline.

Można chyba by dać DT Swissa 240 pod oś 135 mm i wymienić tylko bębenek ale dokładnie tego nie wiem.

Jak idzie o Eagla to są piasty 135 mm z bębenkiem XD czy XDR.

Opublikowano
4 minuty temu, Kruk napisał:

Można chyba by dać DT Swissa 240 pod oś 135 mm i wymienić tylko bębenek ale dokładnie tego nie wiem.

Jak idzie o Eagla to są piasty 135 mm z bębenkiem XD czy XDR.

Tak jak pisałem piasty Dt Swiss 142 i 135 to jeden pies, więc jeśli jest bębenek  dt pod sztywna oś 142x12 to pasuje do 135x5. U mnie pojawia się natomiast inny problem, bo mam ramę z hakiem direct mount i jakoś nie widzę nigdzie zwykłego haka do tej ramy (Author Vision). 

Opublikowano

Oczywiście że wejdzie :D 

Tu kolega @OGLocDogg przetestował i wsadził do swojego bajka na 135mm

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Kruk napisał:

Mam ten hak 710125. Nie jestem w 100% pewny że ten 710111 podejdzie do mojej ramy. Musiałbym podjechać do serwisu i porównać na żywca. Zresztą chwilowo nie ma co robić zamieszania, bo co prawda mój napęd 2x10 pomalutku umiera (ponad 9 tyś km przebiegu) ale w szafce leży już nowa kaseta xt 11-36, korba slx 34-24, łańcuch kmc x10el i kółka od przerzutki m8000. Jakoś przednia przerzutka mnie nie parzy 🙂

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Oczywiście że wejdzie :D 

Tu kolega @OGLocDogg przetestował i wsadził do swojego bajka na 135mm

Czyli cały problem to wsadzenie innego end capa od strony bębenka i po problemie. Jeśli tak wygląda sprawa że hak jest do ogarnięcia i bębenek też to pewnie kolejny napęd będzie 1x12.

Edytowane przez alsew
Opublikowano

Tak wejdzie ten hak na 99,99% :)

Noo to jak zrobisz piastę 135 na micro spline to się pochwal dla potomnych :D