sebooll123 Opublikowano 7 Września 2019 Opublikowano 7 Września 2019 dziękuję za odp. patrzyłem na zestaw xtr m9100 cena chyba przewyższa wartość mojego roweru. tym bardziej że nie wchodzi tylko w grę wymiana kasety na 12 ogniw tylko chyba moja przeżutka nie jest dostosowana do 12 zmian przełożeń. chodziło mi bardziej o coś budżetowego. chciałbym wykorzystać mój przedni napęd sram s2210 tym bardziej że widziałem go w okolicach 1000zł na allegro tylko wymienić na jedną tarczę. jest to w ogóle możliwe ??
komandosek Opublikowano 7 Września 2019 Opublikowano 7 Września 2019 8 minut temu, sebooll123 napisał: dziękuję za odp. patrzyłem na zestaw xtr m9100 cena chyba przewyższa wartość mojego roweru. tym bardziej że nie wchodzi tylko w grę wymiana kasety na 12 ogniw tylko chyba moja przeżutka nie jest dostosowana do 12 zmian przełożeń. chodziło mi bardziej o coś budżetowego. chciałbym wykorzystać mój przedni napęd sram s2210 tym bardziej że widziałem go w okolicach 1000zł na allegro tylko wymienić na jedną tarczę. jest to w ogóle możliwe ?? Nie to bez sensu. Musiał byś zmieniać bębenek w piaście, bez tego założysz tylko ciężką kasetę pod standardowy bębenek, musiał byś szukać jakiegoś zamiennika tarczy przedniego blatu na aliexpress pod 12s. Ciężka kaseta NX/Sunrace słabo pasuje do karbonowej korby. Myślę że albo wymiana całości na nową grupę, albo pozostanie przy X0. Finansowo na pewno taniej bedzie kupic nowe blaty, kasete 11s i łancuch niż całą nową grupę 12s
sebooll123 Opublikowano 7 Września 2019 Opublikowano 7 Września 2019 wczoraj wymieniłem na budżetową kasetę i nowy łańcuch, jak na razie nic nie przeskakuje ale nie zmienia to faktu że chciał bym z roweru wykrzesać znacznie więcej. znalazłem przedni blat tylko pozostaje mi znaleść czegoś racjonalnego na tył. może jakiś używany komplet, jeśli tak to w co celować pod moją piastę ?? https://pl.aliexpress.com/item/32959858218.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2cf319222MRvcq&algo_pvid=69520320-fc30-4aa2-a43c-acc3501d97d3&algo_expid=69520320-fc30-4aa2-a43c-acc3501d97d3-0&btsid=e6453402-765d-4039-8e5f-0127228d9548&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_53 1
Accent_Szaj Opublikowano 8 Września 2019 Opublikowano 8 Września 2019 Napisz lepiej jakim budżetem dysponujesz i dokładnie co chcesz wymienić.Wtedy postaramy ci się pomóc
sebooll123 Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 trochę poszperałem po internecie i chyba kupię jakiś używany zestaw, SRAM GX EAGLE 1x12 widziałem że można w miarę fajnej cenie ten zestaw wyrwać, przód zostaje stary tylko wymienię w nim tarczę 1
ahaja Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 A liczyłeś/symulowałeś sobie ten 1xXX w Twoim rowerze z kołami 26''? Szybko na tym nie pojedziesz ... Z korbką 32T i zapiętą 11tką z tyłu osiągniesz przy kadencji 90 około 33km/h . Żeby wyciągnąć max możliwości potrzebujesz 2xXX z sensownie dobranym stopniowaniem na przodzie i niekoniecznie gigantyczną kasetą. To tak od strony praktycznej, pomijając wydanie kasy na gadżety.
Ares Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Pomysł tak absurdalny, że aż mnie osobiście śmieszy. Do tego używana 12-ka... Matko co ta sieczka marketingowa robi ludziom w głowach.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 6 godzin temu, Ares napisał: Pomysł tak absurdalny, że aż mnie osobiście śmieszy. Do tego używana 12-ka... Matko co ta sieczka marketingowa robi ludziom w głowach. Hehe dokładnie Zostaw tak jak jest,a jest dobrze.Upgrade musi mieć sens,więc powstrzymaj się do czasu uzbierania odpowiedniego budżetu
komandosek Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Przecież kolega ma 33 z przodu teraz. Kupi seryjne 34 i po krzyku
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 @komandosek ale czy ta wpakowana kasa ma sens? Tak poprawi koledze jazdę? Takie kombinacje nie mają sensu. Ma dobry rower i moim zdaniem nie ma sensu taka zamiana
sebooll123 Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 problem tkwi w tym że mam już zużyty napęd, kupiłem tylko nową 10 z tyłu bu już przeskakiwały mi przerzutki. dwie przednie tarcze w moim sramie to wydatek około 400zł plus łańcuch, pomijając lepszej 10 z tyłu. czy wydam na naprawę czy 1000zł za SRAM GX EAGLE 1x12 z nowego roweru myślę że jednak mam sens. przeczytałem sporo artykułów i ludziom ten zestaw się sprawdza. przednie blaty robi polska firma więc coś fajnego się dobierze
Ares Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Piszesz, że "ten" zestaw się sprawdza. Kto ma w rowerze 26er 12-kę? Generalnie taki zestaw w normalnym użytkowaniu na takim kole się nie sprawdzi bo jest zbyt wąski. Nie da się zamontować 1x11 z kasetą powiedzmy 11-40 lub 42?
ahaja Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Seboll123 Nawet 3x9 w tym rowerze zabije śmiechem ten 1x11/12. To pod kątem maksymalnego wykorzystania napędu w tym modelu z takimi kołami. Rozumiem, że chcesz wymienić tarcze w korbie. Jaka jest dostępność tarcz zamiennych do tego modelu? Lepiej/taniej/z większymi możliwościami rozbudowy byś zrobił kupując korbę Shimano 3rz. Możesz ją wtedy zostawić w 3rz, możesz zrobić 2rz, jeśli stwierdzisz, że 3 biegów nie potrzebujesz. 2rz z przodu dając ciasną kasetę nie będzie wymagać przerzutki tylnej z takim długim wózkiem. Duża kaseta rodem z 1xXX wymaga przerzutki sgs, a to 'prawie' szoruje po ziemi przy 26'' ... ile razy ją urwiesz/połamiesz? Nie 'napadamy' na Ciebie, tylko próbujemy doradzić, naprowadzić na coś z sensem. Może ktoś, kiedyś przeczyta taki wątek będąc w podobnej sytuacji i wyciągnie dobre wnioski.
sebooll123 Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Ok. Jednak zostawię tak jak jest, chciałem po prostu odświeżyć swój rower wywalając przednią przerzutkę. Myślę że temat można zamknąć.
komandosek Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 21 minut temu, ahaja napisał: Seboll123 Nawet 3x9 w tym rowerze zabije śmiechem ten 1x11/12. To pod kątem maksymalnego wykorzystania napędu w tym modelu z takimi kołami. Rozumiem, że chcesz wymienić tarcze w korbie. Jaka jest dostępność tarcz zamiennych do tego modelu? Lepiej/taniej/z większymi możliwościami rozbudowy byś zrobił kupując korbę Shimano 3rz. Możesz ją wtedy zostawić w 3rz, możesz zrobić 2rz, jeśli stwierdzisz, że 3 biegów nie potrzebujesz. 2rz z przodu dając ciasną kasetę nie będzie wymagać przerzutki tylnej z takim długim wózkiem. Duża kaseta rodem z 1xXX wymaga przerzutki sgs, a to 'prawie' szoruje po ziemi przy 26'' ... ile razy ją urwiesz/połamiesz? Nie 'napadamy' na Ciebie, tylko próbujemy doradzić, naprowadzić na coś z sensem. Może ktoś, kiedyś przeczyta taki wątek będąc w podobnej sytuacji i wyciągnie dobre wnioski. kolego a liczyłeś? 2 zęby z przodu (32/34) to cała różnica pomiędzy kołami 26 a 29 cali http://gears.mtbcrosscountry.com/#26I14I13092 http://gears.mtbcrosscountry.com/#29I1567I13092 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: @komandosek ale czy ta wpakowana kasa ma sens? Tak poprawi koledze jazdę? Takie kombinacje nie mają sensu. Ma dobry rower i moim zdaniem nie ma sensu taka zamiana Ja myślę że ma, skoro wymiana całego "starego" napędu wysokiej grupy to też duży wydatek
Accent_Szaj Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 2 godziny temu, sebooll123 napisał: Jednak zostawię tak jak jest, Dobra decyzja Ogólnie pakowanie kasy w dobry rower, na najwyższej "starej" grupie shimano, tylko po to , żeby coś wymienić nie ma sensu. Tym bardziej, że kolega pisze o braku funduszy na nową serię XTR.
sebooll123 Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 kolega chyba myli fakty. rower to nie jest moje oczko w głowie, lecz nie przeczę że wydać 600zł na tył i 400 zł na przód nie jest dla mnie jak kupieniem coca coli w żabce. zaczynając ten temat, myślałem że ktoś mi doradzi, jeśli mam wydać 1000+ to co warto by było zmienić w rowerze, teraz wszystkie rowery klasy premium wychodzą z jednym blatem, więc zacząłem czytać i dowiadywać się czy to ma sens. fanatycy dwóch kółek robili takie projekty i nie czytałem negatywnych opinii na ten temat. nie startuję w zawodach ale lubię czasami objechać całe wigry na mazurach 50km. 8 minut temu, sebooll123 napisał: naprawdę nie wiem o co ta cała spina mówiłem że jestem amatorem, laikiem w rowerach posiadam cannondale na leśne drogi i had-a treka 8000 na shimano xt na dystanse szczerze mówiąc pozycja na treku bardziej mi się podoba !!
Ares Opublikowano 9 Września 2019 Opublikowano 9 Września 2019 Napisałeś, że chcesz wykrzesać z roweru coś więcej. No na pewno nie zrobisz tego bardzo wąskim w swoim zakresie napędem 1x. Ja również znam przypadek 1x w 26er ale gość zrobił to nieco inaczej. Choćby wagowo i wizualnie bo taka patelnia ze swoją wagą na kole 26 wygląda trochę komicznie. Nie wszystko wychodzi z 1 blatem a jak nawet to są normalni producenci tego typu rowerów gdzie są inserty pod montaż przerzutki przedniej. Napędy 1x mają też sporo wad i są to kwestie zarówno eksploatacyjne i tu szybkość zużycia jak i samej pracy, regulacji. Ja osobiście nie miałem bardziej precyzyjnych i cichych napędów niż 9 i 10sp. Nie podążaj ślepo za trendami, które są do zastosowania w ściśle określonym stylu jazdy. Potem widzisz kolesia co zrobił sobie 1x i śmiga szosą piłując tylko najmniejsze koronki kasety a zębatki z przodu ledwie wytrzymują drugi łańcuch, który z kolei i tak jest szybko zmieniany. Nie znam się specjalnie na Sramie ale napiszę Ci jak już tak bardzo chcesz jak ja bym zrobił. Do tej Korby wstawić zębatkę NW 36T i tu czy na ten rozstaw śrub coś takiego jest. Do tego kupił kasetę SunRace 11-42 10 rzędową. Zostawione masz manetki i tego XTR'a z tyłu.
klaton Opublikowano 6 Października 2019 Opublikowano 6 Października 2019 W dniu 3.07.2019 o 10:58, elooo94 napisał: Bardzo mnie ciekawi to że manetka i przerzutka M9100 jest pod 12 i 11 rzedów. Pytanie czy tylna przerzutka M8100 też ogarnia 11 rzędów? Ciekawa opcja kiedy chcesz podmienić szybko kasetę na piaście DT. Ja jeżdżę z przerzutką m8100 i kasetą 11 rzędową sunrace 11-50 i wszystko śmiga idealnie. Czyli się da. Manetkę mam 11 rzędową m8000
PeKa Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Czy ktoś już testował opcję M8100 + kaseta 12rz. GX np, ale co ważne, na piaście 135mm? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Red Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 M8100 nie wejdzie na piastę 135mm.
eathan Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Teraz, Red napisał: M8100 nie wejdzie na piastę 135mm. Jak rozumiałem kolegę chce połączyć: - kasetę srama - przerzutkę m8100
PeKa Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Otóż to. Wiem, że Micro Spline nie wejdzie na 135mm, ale iksde (robi durną emotę, stąd może nie zrozumiały poprzedni post) dla DT350 wejdzie na 135mm. Stąd też pytanie, czy ktoś już taki zestaw przerobił, bo na papierze wiele rzeczy działa, a w praktyce bywa różnie. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka 1
eathan Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 @PeKa chcesz powiedzieć, że dla piasty DT350 na 135 mm da się wsadzić kasetę M8100?
Rekomendowane odpowiedzi