Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie miałem wrzucać :D

Ładnie sie zapowiada

Edit: zauważyłem, że shimano po cichu wprowadziło też nowe wersje Alivio, Acery i reszty już nie patrzyłem :P

Edytowane przez PiotrekGT
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam serdecznie. Jestem nowym forumowiczem i z góry przepraszam jeśli podobne pytanie już tu padło - szukałem, ale nie znalazłem.

Od dłuższego czasu chodził za mną pomysł aby zrobić rower po swojemu, na starej ramie. Jako, ze pod reka mam ramę tego roweru (https://www.unibike.pl/unibike2015/flite29.php), to powstaje pytanie. Czy istnieje pojecie niekompatybilnosci ramy z napedem? Tj. czy do tej ramy moge z powodzeniem probowac wstawiac naped 1x12 SRAM NX/GX Eagle ?

Dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Opublikowano
15 godzin temu, defacedbeef napisał:

Czy istnieje pojecie niekompatybilnosci ramy z napedem? Tj. czy do tej ramy moge z powodzeniem probowac wstawiac naped 1x12 SRAM NX/GX Eagle ?

Elmapeto już odpowiedział krótko i na temat, ja tylko trochę rozwinę.

Jak idzie o Twoją ramę, masz typowy szybkozamykacz 135x9QR. Możesz wsadzić tam każda kasetę z tym że trzeba odpowiedniej piasty.

Jak idzie o 12 Srama to SX i NX kaseta idzie na zwykły bębenek shimano/sram/ Jak w grę wchodzi GX, X01 czy XX1 to już bębenek XD, ale są piasty 135x9QR na bębenek XD, np Novatec D772sb czy D792SB.

Jak idzie o Shimano to wszystkie napędy mtb do 11 założysz na normalny bębenek Shimano/ Sram. Jak idzieo 12 shimano to potrzebny jest bębenek Micro spline. Na tą chwilę już są piasty 135x9QR na ten bębenek. 

Opublikowano

chcieli mieć wincyj zembuf od shimano i tyle w temacie

Opublikowano

Witam sprawa wygląda tak, jestem początkujący kupiłem rower ale chciałbym wymienić osprzęt. Pytanie tylko czy wszystko będzie pasować i jeśli moglibyście doradzić i stwierdzić czy tak czy nie, byłbym bardzo wdzięczny. https://www.centrumrowerowe.pl/grupa-mtb-sram-nx-eagle-dub-boost-pd20913/

To osprzęt który chciałbym kupić

https://rower.com.pl/bulls-sharptail-street-3-disc-27-5-29-meski-2088634

A to jest rower który posiadam (27,5) wszystko w oryginale. 

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

W swoim rowerze nie masz nic z boost, a ten zestaw jest pod boost.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Składam pierwszy rower na ramie ACCENT PEAK 2020 boost, piasta dt350 micro spline, centerlock, suport shimano xt bb-mt800 bsa (68 mm - czyli użyłem 3 podkładek). Przyszła pora na wybór napędu i chciałem Was zapytać, czy poniższe będzie w 100 % działać:

1. korba FC-M8100-1

2. kaseta cs-m8100-12

3. Przerzutka RD-M8100-SGS?

Jaka jest różnica między łańcuchem deore, deore xt, slx.? Czy warto dopłacać?

Opublikowano
59 minut temu, mirfak napisał:

korba FC-M8100-1

2. kaseta cs-m8100-12

3. Przerzutka RD-M8100-SGS?

Wszystko z jednej grupy, to dlaczego ma nie działać? Będzie git :)

Na łańcuchu nie warto oszczędzać

Opublikowano
9 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Wszystko z jednej grupy, to dlaczego ma nie działać? Będzie git

Zawsze coś może być nie tak - tyle tego wszystkiego.

10 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Na łańcuchu nie warto oszczędzać

A konkretnie, tak czysto akademicko?

Opublikowano
2 minuty temu, mirfak napisał:

konkretnie

Kup najlepszy,bo różnica to parę złotych, XT będzie działał najlepiej

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Kup najlepszy,bo różnica to parę złotych, XT będzie działał najlepiej

ok. Tak zrobię.

Opublikowano

Mam 14 letni rower marketowy Cadex (robiony przez Zasada-Rowery). Chciałbym go przerobić na 1x12.

Stan obecny: korba FC-MT340 (42,32,22), Tylna piasta FH-RM40-8, Zintegrowane manetki Shimano V-Brake.

Planuję zamienić na: Manetka SL-M8100 (169pln), Przerzutka RD-M7100 (209pln), Łańcuch CN-M7100 (94pln),  Kaseta SunRace CSMZ903 (380pln), Korba SunRace FCMX800 (80pln), Zębatka przednia 34T NWR34TBLACK96BCD (41pln), Hamulce V-brake Sunrace BCM32 (54pln za 2 szt.), Dźwignie hamulców SunRace BML500 (44pln za 2 szt.), Linki i Pancerze (około 70pln).

Moje pytania:

1. Czy dobrany sprzęt można zainstalować w moim rowerze? (zwłasza korba i kaseta)

2. Czy wyspecyfikowany sprzęt jest ze sobą kompatybilny? (np. prowadzenie łańcucha)

3. Czy macie jakieś sugestie optymalizujące (ceny lub jakość)?

4. Czy muszę zmieniać korbę? Czy można przerobić moją FC-MT340 na napęd 1x12?

5. Obawiam się trochę wytrzymałości kasety CSMZ903. Największe trzy zębatki ma aluminiowe. Czy macie jakieś doświadczenie z aluminiowymi zębatkami?

6. Zupełnie nie wiem jakie linki i pancerze do tego zestawu kupić. Proszę o podpowiedzi.

Mam do przerobienia trzy podobne rowery, dlatego optymlizacja jest bardzo ważna. 

IMG_6448.JPG
Opublikowano

Hej.

posiadam rower level 10.0 Kross femi line.

niestety przerzutki są fatalne... gdy wsiadłam na rower ze sramem 1x12 z Decathlonu poczułam różnice..

potrzebuje pomocy, chce zmienić cała grupę osprzętu z shimano na sram.

co dokładnie muszę kupic ? Chce zrobić kosztorys..

Opublikowano

No jak to co? Kaseta, manetka, łańcuch i zmieniarka. Korbe pewnie da się zaadaprować pod jednoblat a na tradycyjny bębenek można założyć kasete 11-50t.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć.

Co decyduje o tym czy mogę wymienić napęd z obecnego 3x10 na 1x12 ?

Piasta sun ringle radium z kaseta 11-36 deore XT.

70ba56497620106254926e7cccd12496.jpg84e7bfa9b12a7f6555fb1879fc308988.jpg2f05cdf7fb4975a1d9d0e76f7fc0420b.jpg

P.S.

Początkowo chciałem zmienić na 1x11 ale jak jest możliwość to wolę na 1x12.

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś, będzie się orientował jaki blacik (zwykły, tudzież owal, na którego mam ochotę)  wejdzie do  ramy maszynki  Specialized Epic Hardtail Comp 2020?
Siedzi tam NX i biorąc pod uwagę przeznaczenie roweru, potrzebuję nieco podnieść mu możliwości przelotowe... 

Edit: Wchodzi ponoć 36T, czyli owalna 34T też się zmieści.

Edytowane przez Zigfir
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam szajbajki. Posiadam Krossa Level R4 z 2017 roku I w niedalekiej przyszłości mam zamiar wymienić w nim napęd. Moją uwagę przykuły oczywiście napędy 1x12 dokładnie mówiąc w moim budżecie grupa Shimano Deore Oraz Sram NX. Moje pytanie brzmi czy jest w ogóle możliwość zmienienia napędu w tym rowerze na wyżej wymienione. Obecnie mam napęd 3x9

Edytowane przez whydiler
Zapomnienie
Opublikowano

W moim Kross Level R5 z 2018r zmieniłem na 1x12, działa dobrze.

Manetka XT M8100, przerzutka SLX M7100, Korba SLX M7100, Kaseta Sunrace MZ903.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam napęd złożony z przerzutki i manetki Sram SX, kasety Sram NX Eagle i korby suntour Aion. Przerzutka SX pracuje lekko to ujmując po prostu słabo. Rozregulowuje się co 1-3 wyjazdy i nie da się jej do końca dobrze wyregulować. Zawsze na 8-9 biegu hałasuje. Mam dość tego dziadostwa. Przejrzałem forum i mam w głowie takie opcje:

-Zmiana samej przerzutki na Shimano XT M8100 lub razem z manetką również  XT.

-Zmiana przerzutki i manetki na GX-a. 

Na forum jest napisane, że przerzutka XT M8100 bardzo dobrze działa z kasetą NX. Chętnie bym wymienił kompletny napęd na coś lepszego ale nie chce pchać się w większe koszty, ponieważ za jakiś czas planuje kupić nowy rower.

Opublikowano

@Koperas nie łapie. To chcesz czy nie chcesz kupić XT?

Bo nie zadałeś żadnego pytania. XT działa świetnie,ale SLX M7100 ci wystarczy

Opublikowano
Godzinę temu, Koperas napisał:

ponieważ za jakiś czas planuje kupić nowy rower.

Kup nowy rower już teraz!

;)

Opublikowano

@Accent_Szaj Chce kupić xt, pisząc, że nie chce pchać się w większe koszty miałem na myśli, że nie chce wymieniać całego napędu i wydawać np. 2000 zł. Jeżeli ktoś by mnie zapewnił, że po zmianie samej przerzutki i manetki na xt i pozostawieniu kasety nx z łańcuchem nx wszystko będzie chodzić dużo lepiej to bym to zakupił i wymienił. Nie mam tylko 100% pewności, że to będzie dobrze chodzić. Przerzutka XT m8100 ma w opisie, że obsługuje 10-51T i zastanawiam się czy fakt, że moja kaseta to 11-50T nie stanowi problemu.

@zenobek Poszukiwania trwają i powiększam budżet. Potrzebuje coś co uwolni mnie od bolączek SX-a na jeszcze 3-4 miesiące w nie za dużej cenie.