Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Koperas napisał:

że to będzie dobrze chodzić

Będzie działać i napewno lepiej niż SX.

43 minuty temu, Koperas napisał:

11-50T nie stanowi problemu.

Nie będzie problemu 

Opublikowano (edytowane)

Racjonalnie najtaniej będzie kupić przerzutkę gx eagle  

Edytowane przez polmaj
Opublikowano

@PrzeLuka Nie no nie ma co, przez 100km działał dobrze 😂.

@polmaj  Właśnie wybór między XT M8100, a GX jest teraz moim największym dylematem. 

Opublikowano
12 godzin temu, Koperas napisał:

Jeżeli ktoś by mnie zapewnił, że po zmianie samej przerzutki i manetki na xt i pozostawieniu kasety nx z łańcuchem nx wszystko będzie chodzić dużo lepiej to bym to zakupił i wymienił. Nie mam tylko 100% pewności, że to będzie dobrze chodzić. Przerzutka XT m8100 ma w opisie, że obsługuje 10-51T i zastanawiam się czy fakt, że moja kaseta to 11-50T nie stanowi problemu.

Ja mam tak zrobione 12s, z tą różnicą, że łańcuch mam XT, ale w Twoim wypadku powinno wszystko zagrać, ilość zębów to podane maksymalne i minimalne rozpiętości a nie ograniczenia. Ja osobiście wybrałbym manetkę i przerzutkę XT, GX jest tańsza ale nie ma multi release, co bywa przydatne nawet w jeździe amatorskiej ;) 

Jeżeli chcesz bardziej zaoszczędzić to faktycznie SLX jest dobrą alternatywą, ale nadal bym przystawał na manetkę XT.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, poproszę o pomoc bo parę rzeczy nie jest dla mnie oczywistych a z racji wieku też sie trochę w tych nowych technologiach pogubiłem.

Mam Remedy na GX 1x11 pełn agrupa 2017 rok-model , chcę aby mi było lżej kręcić pod gorę przejść na GX 1x52 Eagle , dostępne są sety do upgradu bez korby ( manetka, przerzutka, kaseta, łańcuch ) i zastanawia mnie czy zostawiając korbę ( bo nie ma jej w upgrade secie ) mogę zostawić swoją zębatkę NW 32 X-Sync ?? Jak bardzo będzie ona kompatybilna bądź nie z łańcuchem GX Eagle 1x12 i nowym X-Sync 2 ?? Z wyglądu nie bardzo jest to samo, czy mam słuszne obawy że zębatkę też muszę wymienić ?? Dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano
5 minut temu, Mangofruit napisał:

słuszne obawy że zębatkę też muszę wymienić ??

Nie musisz. Sprawdź jak to zadziała. Powinno być OK. A nawet jak coś to blat zawsze zdążysz wymienić 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czołem Szajbajki mam do Was pytanie związane ze zmianą napędu- obecnie mam 2x11 shimano, chciał bym zmienić na 1x12 też shimano - piasty mam DT swiss 350 - czy muszę zmieniać całą piastę czy wystarczy dokupić bębenek na 12 rzędową kasetę od DT Swiss ?

Opublikowano (edytowane)

Technicznie rzecz biorąc, tak, wystarczy sam bębenek. W przypadku osi 135mm należy zastosować oryginalnego endcap'a pod szybkozamykacz. 

Edytowane przez Red
Opublikowano
12 godzin temu, Pawci_o napisał:

czy muszę zmieniać całą piastę czy wystarczy dokupić bębenek na 12 rzędową kasetę od DT Swiss ?

Tylko bębenek.

Opublikowano
W dniu 9.11.2020 o 09:33, Accent_Szaj napisał:

Tylko bębenek.

Właśnie się dowiedziałem że musze dokupić tak jak piszecie bębenek z endcapem koszt około 300 zł lub mogę użyć tego co mam z tym że muszę szukać kasety 12s z rozstawem 11-51t. - nie wiem co lepsze.
obecnie mam napęd 2x11 ale chcę zmienić na 1x12 - Shimano XTR - czy w takiej sytuacji wymieniać ten bębenek czy szukać kasety 12s ?

Opublikowano

Witajcie, jestem na etapie szukania odpowiednich części do zmiany napędu w moim rowerze,

temat bębenka już poruszyłem w innym wątku ( Link ) ale może tutaj opiszę wszystko:

obecnie mam:

Wkład suportu (hollowtech 2) : FSA MegaExo 
korba: FSA Comet MegaExo, 36/26, 11-speed

Przerzutka przednia: Shimano SLX 

Przerzutka tylna: Shimano XT, 11-speed, Shadow Plus

Piasty: DT 350 Straigth Pull 28h Boost - przystosowany do standardu 141 mm qr. 

Kaseta: Sunrace, 11-42, 11-speed.

Łańcuch: KMC X11, 11-speed

Manetki: Shimano SLX , 2x11

Hamulce: Shimano Deore MT500 hydro disc, 180/160mm (29")

Przed nowym sezonem chcę zmienić:

- napęd na 1x12 shimano xt lub xtr 

- support - proszę o polecenie dobrego.
- przedni blat chcę owalny 34 zęby - macie jakieś sprawdzone ?

- tylna kaseta 10-51

- manetki odpowiednie do grupy.

- hamulce: Magura mt5 z klamkami na 1 palec i tarczami Storm HC: 203 przód i 180 tył.

Bardzo proszę o Wasze opinie na temat zmian i proszę o doradzenie na co się zdecydować.

Opublikowano
29 minut temu, Pawci_o napisał:

chcę zmienić na 1x12 - Shimano XTR

Jeżeli Shimano to potrzebujesz Miceospline.

Też się ostatnio zastanawiałem czy XTR,czy XT,ale zdecydowanie biorę XT. XTR ma 3 koronki Alu i tylko 5 jest tytanowych.Dodatkowo pająk też jest Alu,a nie tak jak w M9000 carbon.O cenie już nie wspomnę 1k zł vs 400zł.

Opublikowano
16 minut temu, Pawci_o napisał:

napęd na 1x12 shimano xt lub xtr 

Bierz XT. To już nie ten sam XTR co był w M9000. Cena została,a wcale nie jest 2x lepszy.Teraz ordynarnie zeszli z wagą stosując tanie Alu,a nie tytan i karbon jak wczesniej.

18 minut temu, Pawci_o napisał:

support - proszę o polecenie dobrego.

Najlepszy to Token TK878 TBT,ale jak nie chcesz wydawać tyle kasy to weź na zwykłych łożyskach. 

21 minut temu, Pawci_o napisał:

Magura mt5 z klamkami na 1 palec i tarczami Storm HC: 203 przód i 180 tył.

Weź sobie klamki M8100/9100,a zaciski MT5. To świetne połączenie. Klamki Magury nie są tak dobre jak Shimano Srwo Wave.Dodatkowo wszystko dasz na jednej obejmie EV

Tarcze polecam MT900

Opublikowano
22 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Bierz XT. To już nie ten sam XTR co był w M9000. Cena została,a wcale nie jest 2x lepszy.Teraz ordynarnie zeszli z wagą stosując tanie Alu,a nie tytan i karbon jak wczesniej.

Najlepszy to Token TK878 TBT,ale jak nie chcesz wydawać tyle kasy to weź na zwykłych łożyskach. 

Weź sobie klamki M8100/9100,a zaciski MT5. To świetne połączenie. Klamki Magury nie są tak dobre jak Shimano Srwo Wave.Dodatkowo wszystko dasz na jednej obejmie EV

Tarcze polecam MT900

Dzięki za odpowiedz. 

Jeśli chodzi o XTR to słyszałem podobne opinie do Twojej a więc pewnie XT - tak jak piszesz :)
suport - całkiem całkiem - rozumiem że tylko do sram-a trzeba adaptery dokupić ?

jeśli chodzi o hamulce to poczytam o klamkach, kilku znajomych ma komplety od Magury i sobie chwali.

Czy tarcze MT900 mają mocowanie na 6 śrub ? - patrzę na allegro i nie widzę takich...

Opublikowano
Godzinę temu, Pawci_o napisał:

MT900 mają mocowanie na 6 śrub

Niestety tylko CL

komplety od Magury

Bo mało komu chce się kombinować. Musisz kupić 2 komplety,albo wyjdzie drogo.

rozumiem że tylko do sram-a trzeba adaptery dokupić ?

Tak. Ale jak już zmieniać,to może do kompletu również korbe? :D

Dzięki za odpowiedz.

Na forum dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu  ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kaseta XT, masz wymienną 18T która w XTR jest już na pająku.

Zmieniarka XTR - ale nie mam dobrych argumentów dlaczego nie XT :)

Manetka XTR - jest sporo narzekania i jest to chyba błąd konstrukcyjny - u mnie jeszcze działa ale spokoju to nie daje

https://forums.mtbr.com/drivetrain-shifters-derailleurs-cranks/shimano-xtr-m9100-shifters-keep-breaking-no-downshift-intermittently-1150763.html?fbclid=IwAR3ATMA45D127S5h629umMLne7X3bLJqTAbpuQKX_uQyMeFlaKXZOOFXDbc

Klamki XTR do wyboru 9120 lub 9100, w zależności od preferencji. Ja wolę modulację 9100 bez servo-wave.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Gdzieś było ale moze ktoś chce jeszcze raz temat o napędzie 12 rzędowym w ramie 135 mm

Producenci robią takie rowery np. Giant terrago z 2020 lub talon 0 z rocznika 2021. Shimano ma taką piastę FH-MT401. Niestety nie widziałem jej nigdzie do kupienia. 

Edytowane przez Marcin K
Opublikowano

Witam. Mam kross level 3.0, chce zacząć przygodę z zawodami i zastanawiam się nad wymiana całego napędu na grupę SLX 1x12 i pytanie moje czy to jest dobry pomysł czy warto jednak zacząć od czegoś innego. Pozdrawiam. 

Opublikowano

W przypadku przejścia na 1x12 musiałbyś wymienić tylną piastę, bo ta którą posiadasz nie ma możliwości zainstalowania bębenka Microspline. Z tego co kojarzę to FH-MT500 jest do w takiej konfiguracji. Czy jest sens musisz sobie sam odpowiedzieć ale w przypadku napędu 1x jedynie 12s ma jakikolwiek sens.

Opublikowano
10 godzin temu, Red napisał:

w przypadku napędu 1x jedynie 12s ma jakikolwiek sens.

Twoim zdaniem.

Mam 1x11 (12-13-..-46) i nie widzę sensu przejścia na 1x12.

Opublikowano
53 minuty temu, Motke napisał:

Mam 1x11 (12-13-..-46)i nie widzę sensu przejścia na 1x12

To chyba też zależy od większej ilości czynników vide: noga, ukształtowanie terenu, kompromis pomiędzy blatem a kasetą, Bo tam gdzie Ty zakręcisz na, przykładowo, 36t-46t ktoś inny będzie wypychał bo będzie za twardo. Ja przeszedłem przez napęd, już pomijam 3x, 2x10 w Botwince 560, następnie XT 2x11, 1x12 z kasetą 11-50 i ostatecznie przez wymianę kół doszedłem do SLX x12 10-51, generalnie większej różnicy w podjazdach na 50 vs 51 nie widzę, ale wygodniej mi się śmiga na 10t (na prostych dojazdowych jest bardziej twardo), blat mam oval 32t. Wymiana na x12 powinna być świadoma i trzeba sobie ją przemyśleć, Ja przy swojej amatorskiej jeździe nie chciałbym już wracać do napędu 2x.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Motke napisał:

Twoim zdaniem.

Mam 1x11 (12-13-..-46) i nie widzę sensu przejścia na 1x12.

IMHO tu trzeba się zastanowić czy np tak naprawdę wykorzystywało się najmiększe/najtwardsze biegi albo czy spadki kadencji/prędkości były tak dyrastyczne. Napęd 1x12 daję mi podobny zakres przełożeń co 2x10 (36-26/11-36) ale zdaję sobie sprawę że nie każdy będzie taki potrzebował. Nie jestem też  fanem komponowana kasety 10-51 z koronką 30T czy choćby 32T bo ile wykorzystuje najtwardsze przełożenia o tyle te największe są absurdalne miękkie. Oczywiście dla mnie, bo akurat nigdy takich nie potrzebowałem. Jeśli więc ktoś chce mieć wyścigowy napęd i ma nogę to 1x12 z w miarę dużą tarczą korby będzie bardziej wszechstronny.

Edytowane przez Red
Opublikowano

Jak dla mnie wystarczy by Shimano wypuściło zębatki do tuningu kaset 12s: zębatkę 11t jako zamiennik 10t lub zestaw 12t i 13t jako zamiennik 10t i 12t.

Ja "traktorem" po asfalcie i tak nie pojadę więcej niż 40km/h więc wolę bardziej szosowe stopniowanie na najmniejszych zębatkach. Dla mnie przeskok z 13 na 11 czy 12 na 10 jest zbyt duży.

Opublikowano

Ja gdzieś czytałem na forum, że ktoś sobie "uszosowił" napędy MTB przez taką podmiankę koronek, ale nie pamiętam w jakim układzie wyjściowym.

25 minut temu, Red napisał:

tyle te największe są absurdalne miękkie.

Dla mnie się sprawdzają, przy podjazdach 13% do 18% jest nawet całkiem szczęśliwy z posiadania 32/51t.
Z tym, że ja jestem amatorem jeżdżącym z żoną po górach dla przyjemności i zdrowia. Jestem sobie wstanie wyobrazić, że dla zawodowca, chyba, lepszym wyjściem byłoby 10-45t na blacie 34t. albo wyżej. Jednak moja wiedza tak daleko nie sięga.