Skocz do zawartości

Napęd MTB 1 x 12. Zmiana 1x11 na 1x12.

Mathew222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie czy 12 eagla będzie kompatybilna z 12 shimano. Jak tak to tak wiele osób będzie robić przy piastach 135 mm. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie mnie ciekawi czy rozstaw koronek jest taki sam jak eaglu, wtedy obejdzie mi się bez wymiany kasety.

Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

Pytanie czy 12 eagla będzie kompatybilna z 12 shimano. Jak tak to tak wiele osób będzie robić przy piastach 135 mm. 

To będzie tak, że będzie się dało połączyć przykładowo korbę Srama i kasetę z cynglami i przerzutką Shimano. Ale kłopoty i tak będą spore i kasy też trzeba będzie więcej wydać. Są specjalne łańcuchy wzajemnie nie kompatybilne. To idzie w tym kierunku by maksymalnie utrudnić kombinowanie i by grupa była w takim samym stopniu homogeniczna. Będzie kombinowanie to napęd będzie pracował głośno lub bardzo szybko się zużywał. 

Opublikowano

Tak może być nie twierdze że nie. Szkoda że te nowe piasty są tylko na 135 mm, na szczęście czy pech mnie to nie dotyczy. Mnie ciekawi jak działają nowe heble 4 tłoczkowe i przerzutka,

Opublikowano

Jak widać XTR działa z kasetami eagla a co za tym idzie SLX i XT też będą współpracowały, na yt znalazłem nawet filmiki jak ktoś łączył XTR z manetkami GX.

Opublikowano

Zwracam honor nowym napędom, kaseta jest do pewnego stopnia rozbieralna i koronki te mniejsze są wymienne, nie tak jak w starych kasetach ale też da się wymienić chyba 4 lub 5 najmniejszych koronek :)

Opublikowano

Można i te od 5 do 7 co są na pająku ale nie jest to szczególnie opłacalne. 

Opublikowano

Fakt, ale jest taka możliwość, jak ktoś kupił M9100 to lepiej dokupić kilka koronek niż całą kasetę :) tutaj zwracam honor shimano :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Bardzo mnie ciekawi to że manetka i przerzutka M9100 jest pod 12 i 11 rzedów. Pytanie czy tylna przerzutka M8100 też ogarnia 11 rzędów? Ciekawa opcja kiedy chcesz podmienić szybko kasetę na piaście DT.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 30.12.2018 o 00:52, piskorski napisał:

Kupiłem cały napęd GX. Ale korba jest cięższa od posiadanej przeze mnie XT 1x11, więc zostawiłem korbę od XT z zębatką 34. Wszystko od sierpnia działa ok, prócz wymiany gwarancyjnej przerzutki. Po miesiącu użytkowania zrobił się luz na sworzniu mocującym przerzutkę do ramy i nie dało rady jej wyregulować. Po wymianie przerzutki napęd składający się z GXa 1x12 z korbą XT 1x11 (34) działa super.

Czyli zostawiłeś z przodu blat 34 z napędu 1x11? Nie ma problemu z linią łańcucha? 

Opublikowano

Pytanie czy jest sens przechodzić na GX skoro w tym momencie jest tańsza alternatywa w postaci 12 SLX. Niestety trzeba wymienić piastę na nowy standard shimano , nie miałbym z tym problemów niestety piasta jest na kulkach  wolalłbym pozostać przy maszynówkach, (dużo kombinowania :/).

Co myślicie ?

Opublikowano

@MaaatiiiPisałem do sunrace w sprawie kaset pod 12rz shimano, mają się pojawić w przyszłym miesiącu, więc bebenka nie trzeba wymieniac(chyba ze masz mega ciśnienie na 10T). 

Opublikowano
27 minut temu, Maaatiii napisał:

Pytanie czy jest sens przechodzić na GX skoro w tym momencie jest tańsza alternatywa w postaci 12 SLX. Niestety trzeba wymienić piastę na nowy standard shimano , nie miałbym z tym problemów niestety piasta jest na kulkach  wolalłbym pozostać przy maszynówkach, (dużo kombinowania :/).

Co myślicie ?

Chcesz mieć maszynówki i bębenek shimanowski micro spline? Nic prostszego, kup sobie piastę DT swiss 240 plus bębenek micro spline, to jedyna firma która póki co ma bębenek mikro spline, a że drogo to już wiesz :D 

Opublikowano

O jeżu, ale propozycja z tą piastą od DT Swiss, przecież za te pieniądze można mieć kilka piast od Shimano, a demonizowanie piast Shimano jako dużo gorsze jest lekką przesadą, kupujesz takiego XT-eka który jest zrobiony na najwyższym poziomie i charatasz na nim jak kiedyś Tusk w gałę.

Opublikowano

Hehehe no tak ale wtedy będzie Kolega miał i maszynówki i micro spline :D 

Opublikowano

He, he, ale za jaką cenę kolego i ile innych rzeczy można kupić do roweru z pieniędzy które zostaną po kupnie piasty Shimano.

Opublikowano

hehehe przecież się śmieje :D noo niestety póki co maszynowej piasty z micro spline to tylko DT, także albo SHimano albo czekać na innych producentów. 

Opublikowano

No i racja, na ten moment mamy kiepski wybór.

Opublikowano

Dokładnie chodzi mi o tani upgrade na 1x12 jak będę się bawił w piasty dtswiss i inne rzeczy to wolę dołożyć do nowego roweru. 

Ta kaseta sunrace brzmi sensownie. 

Łza Włóczynutka
Opublikowano
W dniu 26.05.2018 o 11:25, Ares napisał:

Kaseta nie jest problemem a jak pisałem korba. Masz teraz starą już korbę SLX'a  2x10. Nie wystarczy tutaj pozbyć się jednego blatu i od tak dać drugi. Nie w tak precyzyjnym napędzie jak 12-ka. 

dziwny ten sram - topowe korby shimano są zarówno pod 1 jak i 2 zębatki. Sam mam teraz korbę xtr M9000 (i napęd 1x11), która ma puste mocowania na drugą zębatkę. To samo miała moja poprzednia korba carbo. Z korby 2x10 wystarczy odkręcić obie zębatki i wstawić jedną zębatkę Narrow-Wide. Ewentualne pożądany dystans zębatki od ramy można korygować pierścieniami dystansowymi suportu. (powinny być w komplecie razem z suportem, 3 sztuki, każda o innej grubości. Ewentualnie można je dokupić). Shimanowski napęd łyka to bez najmniejszego problemu.

W dniu 11.05.2018 o 08:35, Memura napisał:

Na stronie bike24.com napęd bez korby czyli kaseta przerzutka i manetka do wyrwania za 250euro

Patrzyłeś na shimano? Rok temu dałem za zestaw XT M8000 1x11 przerzutka/manetka/kaseta 783zł. Miesiąc temu Shimano wprowadziło napędy 1x12, ale nie wiem ile podrożało.

Opublikowano

Jeśli ktoś jest ciekawy jak wygląda piasta XT M8100 od środka to proszę:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam kolegów którzy nie lubią pedałować w miejscu, jestem laikiem, odnośnie rowerów lecz zawsze go biorę ze sobą na wakacje. Mam do wymiany napęd całą kasetę z tyłu łańcuch i i dwie tarcze z przodu 22,33. zastanawiam się czy wymieniać to tak jak producent przewidział czy przejść na nowsze przełożenie 1x12 ?? mój rower to cannondale rz one twenty xtr 2 z 2013. xtr z tyłu sram s2210 z przodu. co byście mi doradzali lub gdzie szukać informacji na ten temat.

Opublikowano

Co tu dużo myśleć.Szkoda się cofać,więc M9100 ;) .

W razie potrzeby masz ew.możliwość wsadzenia 2s z przodu

Opublikowano
6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Co tu dużo myśleć.Szkoda się cofać,więc M9100 ;) .

W razie potrzeby masz ew.możliwość wsadzenia 2s z przodu

Jesteś pewien?

Chyba by trzeba całą korbę zmieniać

Opublikowano (edytowane)

Jak kupisz 2s. to możesz zdjąć 1 blat ;) 

Tu bardziej porównywałem do XX1,bo to jedyna sensowna konkurencja,nie ma opcji 2s

Edytowane przez Accent_Szaj