SzpiceR Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, xanatos1818 napisał: Hej, jakaś sensowna szosa w cenie 1500-2500? Piszę tutaj, bo ewentualnie mógłbym coś dołożyć, a nauczyłem się już, żeby nie oszczędzać za bardzo na rowerze Jeździłem dość sporo w zeszłym sezonie, parę tysięcy km nabiłem na takim ścierwie że głowa mała, dlatego szukam fajnego apgrejdu. Może być używka, jeżeli coś wam wpadnie w oko Dzięki! Musi być używka. Nowa szosa za 2,5k to niestety w większości "ścierwo". Jako nowy to zostaje Vento 3.0 albo huragan na sorze - nie wiem jaki tam ma symbol. Z używek na olx znajdziesz centuriony z jakiejś szwajcarskiej wypożyczalni. 2x11 i całkiem przyzwoite koła, ogólnie dobry wybór za taką kasę.
kaido2 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zakres można nawet podnieść wyżej, bo zazwyczaj w rowerach do 4-5 k koła z marszu są do wyje..a. Na niskiej grupie osprzętu pojedziesz skutecznie, na ch..jowych kołach wiele stracisz.
Mike96 Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Witam, zbliża się wypłata i czas na nową maszynę. Mieszkam w Warszawie i szukam najlepiej czegoś co dostanę na miejscu. Rower służyć będzie do rekreacji, dojazdów do pracy i treningów bez nacisku na mierzenie kadencji itp. Myślałem długo o gravelu jakim jest Romet Aspre, aczkolwiek tylny trójkąt został zaprojektowany tak, że jeździć się nie da (mam rozmiar stopy 44). Planuje wydać nie więcej niż 3000 i ani złotówki więcej. Rower będzie na 2-3 lata później przyjdzie pora na coś w pełni spełniającego moje wymagania. Myślę mocno nad wygodną szosą od Treka czyli Domane Al2, idzie dostać sprzęt za 2600zł. Czy Claris na początek wystarczy? Warszawa to płaski teren i raczej wiele przełożeń nie wymaga, hamulce szczękowe przeboleje. Jak czytałem fora to najbardziej opłacalny jest Triban RC500... tylko wybuchające opony dyskwalifikują wybór (jak to z nimi jest?). Nie będę ukrywał, że opinie o Tribanie trochę mnie przerażają. Myślę o Treku, bo mieszkam blisko głównego sprzedawcy Treka. Miałem w planach Eskera 2.0 z 2019 roku, niestety te z ramą w rozmiarze L zniknęły szybko z rynku. Czy warto ryzykować z Tribanem, czy może lepiej postawić na sprawdzonego Treka?
dobek1985 Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Co do opon w Tribanie RC500, to na podstawie tego czego sam doświadczyłem, towg mnie dętki w nich wybuchają jak zostaną nieprawidłowo założone.. przyszczypnięte. Moja strzeliła na 15 cm, ale w jednym miejscu widać definitywnie, że była przyszczypnięta. Ja polecę Tribana, bo sam na nim jeżdżę, ale jak to mówią: "każdy swoje chwali"Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Argi Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Gdybym kupił Tribana, to pierwsze co bym zrobił to wymienił dętki i opony. Wiem, że często szukamy oszczędności, ale za stówę z groszem kupujemy święty spokój.
SzpiceR Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 3 godziny temu, Mike96 napisał: Czy warto ryzykować z Tribanem, czy może lepiej postawić na sprawdzonego Treka? A co jest takiego w treku, że jest "sprawdzony"? Rower jak rower, zresztą za 2600 korba na kwadracie i hamulce własnej marki szału nie robią. Już o wiele lepiej pod względem technicznym wypada Vento 2.0 czy huragan. Swoją drogą masz też gravela od krossa - esker 2.0 Osobiscie tribana bym nie kupił ale wyłącznie ze względu na design
Mike96 Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Korbę można zmienić z czasem za 200zł, jak uznam, że mi przeszkadza. Kross w rozmiarze L nie istnieje na miejscu, mowa o Esker 2.0. Niestety, ale nie mogę sobie pozwolić na dzień wolny i czekanie na kuriera. Na dobrerowery jest opcja dostawy w sobotę, w sumie jak się dowiedziałem to mieszkam obok filii DPD, więc może jest nadzieja. Jak tak badam sprawę to z Tribanem jest problem, bo właśnie są miejsca gdzie montują rowery ludzie, którzy je źle montują. W sumie planuje wykorzystać system bezdętkowy i jeździć na TR. Dodatkowo w vento i huraganach chyba pojawia się spory problem z założeniem bardziej szerokich opon. Edit: chyba trzeba ogarnąć test,bo z Krossów kusi mnie vento CX 2.0.
Lokomotywa Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dzień dobry. Proszę o poradę. Jaka marka/model szosy na tereny górzyste ( Krynica, Nowy Sącz). Dla amatora. Obowiązkowo trzy przełożenia na przedniej korbie 😀.
marcin.jka Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Każdy kolarz amator będzie Ci odradzał korbę z trzema blatami. Jeśli kupisz kolarkę z korba kompaktową 50/34 a z tyłu będzie kaseta 11-32 to miękkich przełożeń jest aż nadto. 1
mareq Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 41 minut temu, marcin.jka napisał: Każdy kolarz amator będzie Ci odradzał korbę z trzema blatami. Jeśli kupisz kolarkę z korba kompaktową 50/34 a z tyłu będzie kaseta 11-32 to miękkich przełożeń jest aż nadto. Gdzie mieszkasz? Jeśli mowa o kolarzu amatorze to pewnie ma nogę jak ja. Mam akurat zaproponowany przez ciebie zestaw. Już w mieście mam trochę podjazdów, przy których mogę powiedzieć, że brakuje miękkich przełożeń. Przy 8-13% trzeba się namęczyć ale da się wyjechać. Ja tam lżejszych przełożeń nie szukam, niech się noga wyrabia . Kolega w Nowym sączu też ma na pewno ładne podjazdy.
yacek _b Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 42 minuty temu, marcin.jka napisał: Każdy kolarz amator będzie Ci odradzał korbę z trzema blatami. Hej , a co jest takiego złego w korbie 3 blatowej dla początkującego amatora ( z nie wyćwiczona noga 0 i do tego w terenie górzystym ) ? . Nie że się czepiam tylko tak pytam.
mareq Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Żeby nie było, nie namawiam do przucenia pomysłu o dwublacie. Generalnie napęd będzie trochę lżejszy. Dużo zależy od nastawienia psychicznego. Ja się już wyleczyłem z przeklinania podjazdów. Teraz traktuję je jako przeciwnika, z którym trzeba się zmierzyć .
Ryszard Kabura Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam Koleżanki i Kolegów, zastanawiam się nad zakupem szosy jak w poniższych linkach Focus Cayo z 2017 z tego co mi się wydaje rama karbon, waszym zdaniem warto? https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-kolarzowke-focus-CID767-IDDooIT.html cena moim zdaniem fajna, planuje zobaczyć go jeszcze na żywo, a w razie w myślę jeszcze o rowerach w poniższych linkach (wybrałem takie bo mniej więcej do 200 km od rodzinnego Szczecina): 1. Author Aura 55 https://www.olx.pl/oferta/rower-author-aura-55-shimano-105-gwarancja-rozmiar-50-szosowy-szosa-CID767-IDAZ1gb.html 2. Boardman SLR https://www.olx.pl/oferta/boardman-slr-super-light-racing-full-carbon-szosa-2x10-tiagra-demo-bdb-CID767-IDxAtkp.html 3. Boardman Team https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-team-shimano-105-2x10-full-carbon-CID767-IDBvnYv.html 4. Rose Pro SL chyba z 2015 r. https://allegro.pl/oferta/rose-shimano-105-roz-20-5cali-8932361213 O sobie dodam, że jestem posiadaczem Caad 8 rozmiar 54 (2014) na starej 105 10 rz. - w mojej ocenie rama lekko za duża dla mnie. Planuje w tym roku jakieś zawody (min. 1). Wzrost 173 przekrok 79. Czekam na wasze opinie lub propozycje.
Lokomotywa Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi!!!!! Jednak proszę o konkrety czy znajdę w tych pieniądzach szosę z trzema przełożeniami z przodu nową ( która wystarczy amatorowi z siłą mięśniową zdechłej kury).Jeżeli znacie jakieś proszę o linka 😀P.S. Jazdy nie traktuje jako wyzwanie psychiczne lecz rekreację. Elo.
SzpiceR Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 27 minut temu, Lokomotywa napisał: Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi!!!!! Jednak proszę o konkrety czy znajdę w tych pieniądzach szosę z trzema przełożeniami z przodu nową ( która wystarczy amatorowi z siłą mięśniową zdechłej kury).Jeżeli znacie jakieś proszę o linka 😀P.S. Jazdy nie traktuje jako wyzwanie psychiczne lecz rekreację. Elo. Z nowym może być ciężko. Swoją drogą szosy z napędem 3x mają zwykle wąskie kasety więc bardzo prawdopodobne, że bez jej zmiany (+ew. przerzutki) wcale nie będziesz miał lżejszych przełożeń niż w 2x z kasetą np. 11-34 Z używek możesz poszukać takiego cube - było tego sporo na rynku 2 lata temu więc coś powinno się trafić https://www.olx.pl/oferta/cube-agree-r-58-ultegra-CID767-IDBK8e1.html
MichalB Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Cześć! Umówiłem się na testowanie poniższego roweru: https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/focus-rennrad-neuwertig-360052309/ Niestety poza widocznymi zdjeciami z osprzetem etc. nie udalo mi sie znalezc tego roweru na stronie producenta. Rozmiar bedzie pasowal, pozostaje pytanie czy sprzet jest wart swojej ceny? ktos rozpoznaje generacje osprzetu?
SzpiceR Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, MichalB napisał: Cześć! Umówiłem się na testowanie poniższego roweru: https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/focus-rennrad-neuwertig-360052309/ Niestety poza widocznymi zdjeciami z osprzetem etc. nie udalo mi sie znalezc tego roweru na stronie producenta. Rozmiar bedzie pasowal, pozostaje pytanie czy sprzet jest wart swojej ceny? ktos rozpoznaje generacje osprzetu? Ultegra 6600. Trudno żeby producent miał na www ponad dziesięcioletni model. 600 to gruba przesada kiedy za 1000 jesteś w stanie kupić lepszy sprzęt i to nowy IMO to on jest warty połowę tej kwoty o ile nic mu nie dolega, nooo może 350 ojro. Edytowane 13 Lutego 2020 przez SzpiceR
kaido2 Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 34 minuty temu, SzpiceR napisał: 600 to gruba przesada Traktuj to tak - przelicznik 1:1 czyli jakbyś kupował za 600 pln. I jeżeli pytający mieszka tam, zarabia tam i płaci w ojro to będzie ok. Natomiast w normalnym przypadku to tak, za ta kasę masz konkretny " nowy" sprzęt.
SzpiceR Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 3 minuty temu, kaido2 napisał: Traktuj to tak - przelicznik 1:1 czyli jakbyś kupował za 600 pln. I jeżeli pytający mieszka tam, zarabia tam i płaci w ojro to będzie ok. Natomiast w normalnym przypadku to tak, za ta kasę masz konkretny " nowy" sprzęt. Jesli mam to traktować 1:1 to tym bardziej kupno tego nie ma sensu. 4 minuty temu, xanatos1818 napisał: Co myślicie o ? Nic specjalnego. Dorzucasz jakieś 300 i kupisz nowiutki rower z gwarancją na nowszej wersji grupy sora
kaido2 Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 No ale tam tak to się przelicza i dla niego tam będzie to normalna rzecz ( te 600 pln), dla Ciebie tutaj będzie to gruba przesada. Coś co kosztuje tutaj 1500 pln tam kosztuje 1500 ojro, dlaczego Niemcy na zakupy, czy do fryzjera przyjeżdżają tutaj?
SzpiceR Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 @kaido2 do czego w ogóle zmierzasz i po co cokolwiek przeliczasz? 600 za starego gruza to kompletnie nieadekwatna cena w stosunku do ok. 1000 za nową szosę na 105, koniec tematu
MichalB Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 (edytowane) Rzeczywiscie to przeliczanie bym odpuscil, nie ma sensu. 600€ to dla mnie na dzien dzisiejszy 2553zl wedlug google Rzadko sie pojawiaja ciekawe ogloszenia w okolicy wiec przejade sie wyprobowac. Wiedze, ze jest to bardzo stary rower wykorzystam do negocjacji. Wiecej niz 500 € napewno nie zaproponuje. W razie czego z tego co widze taki rower mozna nie tak ciezko dalej sprzedac w okolicy. Jak ocenilibyscie stan osprzetu po zdjeciach? Sprzedawca twierdzi, ze byl bardzo malo uzywany.. Ewentualnie wpadly mi w oko rowniez drozsze ogloszenia do ktorych nie jestem przekonany, cena odstrasza. https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/cube-ultegra-rennrad-attain-gr-60-2019-2020-361261064/ https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/carbon-rennrad-58cm-eybl-rcr-shimano-105-361510193/ Edytowane 13 Lutego 2020 przez MichalB
SzpiceR Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Olej tego zloma, to nie jest warte tych 500e. Cube technicznie spoko ale również drogi jak na alu i aksiumy. Drugiego nie oceniam bo kupno używanego karbonu to loteria a poza tym marka niezbyt znana więc w sumie ciężko powiedzieć czym to jest https://www.canyon.com/de-de/road-bikes/endurance-bikes/endurace/endurace-al-7.0/2176.html Za 1000 masz nowiutki sprzęt
MichalB Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 @SzpiceR Bylem zobaczyc ten rower, spodobal mi sie. Przejechalem sie kilka km, ponizej zdjecia ktore zrobilem: https://photos.app.goo.gl/HSRcqgtCDUxSevSJ8 ja mam malo doswiadczenia by na nich podstawie cos stwierdzic Sprzedawca proponuje za rower z pedalami oswietlenie i licznikiem jak na zdjeciu za 550Euro czyli okolo 2300zl. Rower jest z serii Focus Culebro czyli raczej okolice 2014 roku i nie wyglada mi na zuzyty. Podobny jest w Salzburgu https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/focus-rennrad-353149897 i z tego co widac to nawet opony od nowosci nie byly wymieniane. Co o tym sadzicie?
Rekomendowane odpowiedzi