komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 5 minut temu, kaido2 napisał: No tak, but wpinany to but wpinany, a to czy SPD-SL, czy SPD, co to za różnica? No tak tu i tu Sora.Nie mam więcej pytań. A co do roweru to mogę mieć jaki chcę i nawet mnie nie będzie to za specjalnie kosztować, tylko po co? Zresztą co to ma do rzeczy, skoro i z takim sprzętem też mam do czynienia, mogę wziąć np od któregoś zawodników i sobie pojeździć i co moje zdanie będzie wiarygodniejsze? Czy robi jakąś różnicę? Nie, no ręce opadają . Nie pytaj się mnie, sprawdź sam a potem napisz czy jest różnica pomiędzy starym tribanem a np Emondą
nctrns Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Kształt jak i powierzchnia przekroju mają wpływ na sztywność konstrukcji. Inaczej będzie się zachowywał przekrój np. eliptyczny, gdy przyłożymy obciążenie wzdłuż małej półosi, inaczej wzdłuż wielkiej. Więc jak najbardziej nowe konstrukcje powinny być bardziej sztywne, gdy można hydroformować aluminium do uzyskania przekrojów, które w danym miejscu będą sztywne w kierunkach, w których działają siły napędowe. Tego samego nie da się uzyskać na zwykłych okrągłych rurkach bez przewymiarowania przekrojów i spawów/muf.
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Dobrze napisałeś" powinny być". Częstym bólem ram jest główka ramy i nie zawsze przemyślany do końca widelec. 31 minut temu, komandosek napisał: Nie pytaj się mnie, sprawdź sam a potem napisz czy jest różnica pomiędzy starym tribanem a np Emondą Proszę Cię... Wstydu Pań oszczędź.
komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Sam jeżdżę Tribanem i serio chciałbym by posiadał tak magiczne właściwości jakie opisujesz. Niestety nie mają, są to tanie szosy do jazdy na co dzień. 1
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, komandosek napisał: Sam jeżdżę Tribanem Same jeżdżę Tribanem to za mało, kluczowy jest rocznik. 6 godzin temu, komandosek napisał: Triban 5 triban 500 co za różnica. Różnica jest spora. Po krótce napisze, 500-ke to oni zje..li, zapewne poszło o koszta, a wyreklamowanie przez 5-ki i 3-ki jakie to są spoko rowery, zrobiło swoje. Zmieniono geometrie, zmieniono stop i co jeszcze zrobili? Rama 5-ki jest hybrydą, tylny trójkąt jest węglowy, zupełnie inny też jest widelec. Jedyny ból w tym rowerze to były ichnie koła, przez co rower wydawał się lekko gumiany - efekt od razu do wyłapania, dla kogoś kto ma już doświadczenie. Wymiana kół - inny rower, gdzie jak sobie porównałem np z Izalco, Cayo, Domane na dobrych kolach, różnicy nie było. Po prostu sprzedawali świetną ramę z ch..mi kolami. 5-ka i poprzednicy na Campie na tej ramie to były najlepsze ich wypusty jeżeli chodzi o rowery w tej cenie, później było już tylko gorzej, bo cenę chcieli utrzymać, zatem trzeba było z czegoś zejść, zeszli na ramach, od razu założyli najtańsze pedały ( gdzie w 5-tce miałem sensowne szosowe w systemie Look które zajeżdżałem przez 20-tysi)później doszły owijki i inne takie pierdoły. Dzisiejszy Triban serii 5 , a tamtejszy Triban 5 to 2 różne światy, taka jest różnica. Edytowane 23 Listopada 2019 przez kaido2
komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) Tak Triban 5 jest opisany w katalogu btwina na 2013r : "Ideal for road cycling for pleasure or training, the Triban 5 mixes aluminium and carbon making it comfortable and efficient. Decidedly sporty, it can easily take on a ride in the Mountains". to pewnie było najlepsze, co dało się dostać za 499.95 funtów. Ale że jest tak dobry tak jak piszesz niż Trek Domane, ciężko mi uwierzyć. Sam decathlon oferował 7 droższych modeli szos niż triban 5. Nie znam się na rowerach z decathlonu jakoś specjalnie i nie chce się w tym doktoryzować, ale z tego co wiem tribany nigdy nie były rowerami do jakiegokolwiek ścigania się, zawodów etc. Edytowane 23 Listopada 2019 przez komandosek
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Miałem tą przyjemność testować ich rowery w tamtych czasach i wtedy nic lepszego ponad te 5- ki nie mieli, dopiero w 2014 pojawiły się Alury na Cosmicach, z tą samą geo co wcześniejsze 5- ki jedynie zmienionym kształtem górnej rury no i bez tego trójkąta. Stop z czego wykonywali ramę pozostał, jak i fabryka która to realizowała. Nie miałeś zapewne styczności z 5- ką, ale ta rama jest bardzo lekka ( oczywiście nie jak tytanówka, a na takich też miałem przyjemność) Dodam, że na tych" 5- kach" z innymi kołami oczywiście jeżdziła AG2R ( w tym ściganie ). Czy to się nadaje do ścigania to Ci mogę napisać że jak najbardziej. Nie musisz mi wierzyć, ja tylko piszę z czym miałem styczność i co przerobiłem w ramach testów, a mam dostęp do sprzętu jakiego dusza zapragnie.
Mikolaj1479635 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam wszystkich szukam szosy do 2200 zł. Mam 175cm wzrostu i 90kg. myślałem nad https://www.goride.pl/rowery/kross-vento-2-0-2019?gclid=EAIaIQobChMIj7-mn9fE5gIViOd3Ch2wcwKkEAQYAyABEgKAFPD_BwE rozmiar to chyba 54cm. Liczę na polecenie jakiś ciekawych modeli lub opisanie tego. To moja pierwsza szosa.
SzpiceR Opublikowano 22 Grudnia 2019 Opublikowano 22 Grudnia 2019 W dniu 20.12.2019 o 20:10, Mikolaj1479635 napisał: Witam wszystkich szukam szosy do 2200 zł. Mam 175cm wzrostu i 90kg. myślałem nad https://www.goride.pl/rowery/kross-vento-2-0-2019?gclid=EAIaIQobChMIj7-mn9fE5gIViOd3Ch2wcwKkEAQYAyABEgKAFPD_BwE rozmiar to chyba 54cm. Liczę na polecenie jakiś ciekawych modeli lub opisanie tego. To moja pierwsza szosa. Ogólnie to w przypadku nowych rowerów za taką kasę nie możesz liczyć na nic więcej. Osobiście szukałbym wyłącznie używki ale dochodzi kwestia tego, czy jesteś w stanie ocenić jej stan techniczny. Zmierz jaki masz przekrok ale w przypadku vento najlepiej dopasujesz się prawdopodobnie do rozmiaru s.
michalma86 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 W dniu 20.12.2019 o 20:10, Mikolaj1479635 napisał: Witam wszystkich szukam szosy do 2200 zł. Mam 175cm wzrostu i 90kg. myślałem nad https://www.goride.pl/rowery/kross-vento-2-0-2019?gclid=EAIaIQobChMIj7-mn9fE5gIViOd3Ch2wcwKkEAQYAyABEgKAFPD_BwE rozmiar to chyba 54cm. Liczę na polecenie jakiś ciekawych modeli lub opisanie tego. To moja pierwsza szosa. Mam dokładnie ten rower jako zimówkę. Bardzo stabilnie się prowadzi. Jego przewaga to prawie pełny Claris (hamulce nie). Będzie bardzo tani w eksploatacji. Zewnętrzny suport!! - super sprawa. Wada to, że opony 28C ledwo ledwo wchodzą...
bicicletagcc Opublikowano 6 Stycznia 2020 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam serdecznie Mam dylemat, który na dniach muszę rozwiązać, mianowicie kupuję rower fitness (wiem że to dział szosa, ale jest tu sporo zorientowanych rozmówców) i po długim przeglądzie rynku zostały mi dwa na pokładzie: Merida Speeder 200 z 2019 roku Trek FX 3 disc z 2020 roku Oba w tej samej cenie. Czy ktoś może spojrzeć po specyfikacji i wskazać lepszego? Z góry dziękuję za pomoc
SzpiceR Opublikowano 6 Stycznia 2020 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) O cenach fitnessow niewiele wiem ale naprawdę nic lepszego nie da się znaleźć za taką kasę? Z mojego punktu widzenia za trekiem przemawia tylko korba więc wziąłbym meridę. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez SzpiceR
michalma86 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 5 godzin temu, bicicletagcc napisał: Witam serdecznie Mam dylemat, który na dniach muszę rozwiązać, mianowicie kupuję rower fitness (wiem że to dział szosa, ale jest tu sporo zorientowanych rozmówców) i po długim przeglądzie rynku zostały mi dwa na pokładzie: Merida Speeder 200 z 2019 roku Trek FX 3 disc z 2020 roku Oba w tej samej cenie. Czy ktoś może spojrzeć po specyfikacji i wskazać lepszego? Z góry dziękuję za pomoc Jeśli juz naprawdę te dwa to brałbym treka. Ma lepszą "papierową" specyfikację i podejście firmy do gwarancji na ramę jest dużo lepsze. Tyle tylko że za taką kase to można szukać czegoś z barankiem. I będzie dużo lepiej wyposażony. Np Kross Vento 4.0
bicicletagcc Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 A do 2800 jakaś sensowna szosa z możliwością montażu bagażnika?
mareq Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 5 minut temu, bicicletagcc napisał: A do 2800 jakaś sensowna szosa z możliwością montażu bagażnika? Z nówek to na przykład Triban RC500. Są fabryczne otwory pod bagażniki i błotniki.
michalma86 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 14 minut temu, bicicletagcc napisał: A do 2800 jakaś sensowna szosa z możliwością montażu bagażnika? https://www.dadelo.pl/rower-gravel-kross-esker-2-0-pd19326/ Bardziej gravel. Ale cena niezła.
bicicletagcc Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witam. Kilka tygodni temu myślałem że odpowiedni dla mnie będzie rower typu fitness, dziś po weryfikacji stwierdzam, że będę mieć MTB i szosę i w wyborze tej drugiej proszę o pomoc. Budżet: okolice 3000 (max 3200), wymagania: osprzęt min Claris (najlepiej komplet na jednej klasy osprzęcie), rama raczej rekreacyjna niż ultra wyścigowa, możliwość montażu opon min 28C. Z moją wiedzą laika wyszukałem takie pozycje (wiem że są tu niektóre sprzęty za 3700, ale ja je będę mieć za 3000): Giant Contend 1, Kross Vento 3.0, Triban RC 500, Romet Huragan 3, Trek Romanse AL 3 (wszystkie z 2020). Czy jest wśród nich jakiś wybitnie wyróżniający się, czy znacie może jeszcze jakąś inną propozycję spełniającą wymienione wyżej warunki? Z góry dziękuję za pomoc.
SzpiceR Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 34 minuty temu, bicicletagcc napisał: Giant Contend 1, Kross Vento 3.0, Triban RC 500, Romet Huragan 3, Trek Romanse AL 3 (wszystkie z 2020). Romanse😎 Rowery na bardzo podobnym poziomie. Najbardziej wyróżnia się z tego triban ze względu na tarcze i cenę. Reszta porównywalna jeśli chodzi o osprzęt, mały minus dla treka za niepełną grupę i małe plusy dla rometa i krossa na koła złożone z podzespołów znanych marek. Jeśli miałbyś wybierać spośród tych to zwróć uwagę na geometrię. Triban to bardzo wygodny endurance, później masz domane/contend/vento aż do huragana, który w tym zestawieniu będzie najbardziej "sportowy". Szczerze mówiąc bierz co chcesz - technicznie przepaści nie ma a rower musi się podobać. Z drugiej strony zerknąłbym na coś innego. Zakładając, że używki Cie nie interesują możesz pogrzebać w poszukiwaniu vento 4.0 2019. Będziesz miał już tiagrę czyli poziom wyżej = wystarczy na dłużej (tak naprawdę do amatorskiej jazdy więcej nie trzeba) a w budżecie się zmieścisz: https://www.expertbike.pl/kross-vento-40-szarolimonkowy-polysk-2019-p-2063.html
michalma86 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Godzinę temu, bicicletagcc napisał: Witam. Kilka tygodni temu myślałem że odpowiedni dla mnie będzie rower typu fitness, dziś po weryfikacji stwierdzam, że będę mieć MTB i szosę i w wyborze tej drugiej proszę o pomoc. Budżet: okolice 3000 (max 3200), wymagania: osprzęt min Claris (najlepiej komplet na jednej klasy osprzęcie), rama raczej rekreacyjna niż ultra wyścigowa, możliwość montażu opon min 28C. Z moją wiedzą laika wyszukałem takie pozycje (wiem że są tu niektóre sprzęty za 3700, ale ja je będę mieć za 3000): Giant Contend 1, Kross Vento 3.0, Triban RC 500, Romet Huragan 3, Trek Romanse AL 3 (wszystkie z 2020). Czy jest wśród nich jakiś wybitnie wyróżniający się, czy znacie może jeszcze jakąś inną propozycję spełniającą wymienione wyżej warunki? Z góry dziękuję za pomoc. Romanse?? Domane chyba? Jeśli Domane to będzie najlepszy z tych co podałeś. Vento super sprzęt, ale tak jak napisał poprzednik lepiej szukać 4.0 z poprzedniego rocznika. Opony 28C to maks. Romet - będzie problem z oponami powyżej 25C, kolega ma 28C i prześwit to może 1mm na stronę... Triban fajny sprzęcik, bardzo uniwersalny. Opony to tam wejdą naprawdę duże. Gwarancja działa super w decathlon. Mi tylko ta geometria nie odpowiada do tego rower jest jak z plasteliny przy jeździe (takie jest moje odczucie) Giant też spoko, tyle że ja mam awersje do firmy Podsumowując brałbym Treka lub szukał Vento z poprzedniego rocznika. I taka mała reklama mam na sprzedaż Vento 2.0 z 2019 roku rozm M, przebieg około 300km za 1200zł.
SzpiceR Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 19 minut temu, michalma86 napisał: Jeśli Domane to będzie najlepszy z tych co podałeś. Ciekawy jestem, możesz uzasadnić?
michalma86 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Teraz, SzpiceR napisał: Ciekawy jestem, możesz uzasadnić? Gwarancja, geometria, miejsce na opony, treki naprawdę są lepiej wykonane od reszty z podanych, blendr, isospeed (robi różnicę), mocowania na błotniki i bagażnik (fakt, np triban też to ma), koła tubeless ready (działa bo mam takie zalane), przełożenia na początek moim zdaniem świetne, hamulce dual pivot.
SzpiceR Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 6 minut temu, michalma86 napisał: Gwarancja, Każdy fabrycznie nowy sprzęt ustawowo takową posiada. Jak jest respektowana to inny temat, btw i tak decathlon>trek 7 minut temu, michalma86 napisał: geometria Jakim cudem "geometria" jest przewagą roweru a nad rowerem b? Jednemu odpowiada endurance, innemu race, temat indywidualnych preferencji a nie przewagi technicznej 8 minut temu, michalma86 napisał: miejsce na opony kolejna "przewaga" z dvpy, co kto lubi, mi np zupełnie niepotrzebne a i gorzej wygląda w uj wolnego miejsca w widelcu 9 minut temu, michalma86 napisał: treki naprawdę są lepiej wykonane od reszty z podanych Też ciekawe. Jesteś inżynierem w firmie robiącej rowery, że jesteś w stanie to stwierdzić? Mógłbyś napisać, że np. spawy są lepiej wygładzone ale to kwestia wyłącznie wizualna. 12 minut temu, michalma86 napisał: blendr, 😁😁😁😁😁😁😁😁 14 minut temu, michalma86 napisał: isospeed (robi różnicę), dla jednych robi dla innych nie 13 minut temu, michalma86 napisał: mocowania na błotniki i bagażnik (fakt, np triban też to ma) Mocowania na bagażnik mają być wartością dodaną "szosy"? Dobrze, że nie ma uchwytu na dynamo 14 minut temu, michalma86 napisał: koła tubeless ready (działa bo mam takie zalane) Co z tego, że tubeless skoro ciężkie i są pierwszymi do wymiany jak praktycznie w każdym rowerze. Dodatkowo piasty formula szału nie robią 18 minut temu, michalma86 napisał: przełożenia na początek moim zdaniem świetne, Znów kwestia indywidualna. Swoją drogą triban i chyba vento mają identyczne kasety (zresztą wymiana żaden koszt) a korby wszystkie mają identyczne 23 minuty temu, michalma86 napisał: hamulce dual pivot. Czyli jak w każdym oprócz tribana?
Krzysiek595 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Hej mam pytanie zakupowe. Zawsze jeżdżę rowerem cross na tarczowkach i trochę obawiam się normalnych hamulców, a chce zacząć przygodę z szosą. Jak poprzegladalem katalogi to poniżej 4k ciężko coś znaleźć. Zainteresowałem się tribanem RC 500, ale nie jestem pewien. Czy możecie poradzić coś konkretnego w rozsądnym budżecie? Dziękuję bardzo
mareq Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 W tanich szosówkach hamulce tarczowe są mechaniczne i nie są to jakieś żylety. Rowerem szosowym musisz i tak trochę szybciej przewidywać co się stanie na drodze między innymi z powodu rozwijania większych prędkości. Zablokowanie przedniego koła na zakręcie na ruchliwej ulicy może się nieciekawie skończyć.
SzpiceR Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Jeśli nie mieszkasz w Alpach to tak naprawdę tarcz nie potrzebujesz. Jazda szosą jest o wiele bardziej płynna niż innym typem roweru i hamulców tak naprawdę używa się stosunkowo rzadko. Osobiście mam szosę na hydraulicznych tarczach a przesiadłem się na nią z modelu na hamulcach obręczowych sprzed kilkunastu lat. Szczerze mówiąc, wybierając kolejny rower w ogóle nie będę się kierował typem hamulców, różnica nie jest duża a już na pewno nie taka, żeby dopłacać kvpę kasy do tarcz. Proste, czyste koła, dobre klocki i odpowiednie ustawienie zacisków, nic więcej nie potrzebujesz w szosie. Dodatkowo, czego się nie spodziewałem - wiadomo, że "uczę się" serwisu tarcz ale przez te moje kilkaset km na tym rowerze hamulce stały się elementem, który wymagają serwisu/ustawień częściej niż tylna przerzutka, zaczyna mnie to wnerwiać 1
Rekomendowane odpowiedzi