Skocz do zawartości

2. Szosa / rower szosowy za około 2000 - 2999 zł.

Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, FervenT napisał:

Używka wcale nie oznacza miny. Fakt, jest spor różnych sprzedawców, ale używany =/= 100% wtopa. 

W sumie, w cenie ~2k to z nowych wszystko będzie jeździło tak samo... Różnica tylko czy na sora czy claris. Ja bym szukał w sklepach co mają używki sprawdzone i dają gwarancję (przynajmniej rozruchową). W tym temacie masz kilka dobrych sklepów z używkami, co ogarniają je dobrze. 

Tylko że w tych sklepach wszystko od 3k w górę, jaka różnica między solaris czy claris?

Opublikowano
42 minuty temu, Jakub123 napisał:

Tylko że w tych sklepach wszystko od 3k w górę, jaka różnica między solaris czy claris?

Sora działa całkiem całkiem, zwłaszcza ostatnia wersja, a Claris czesem nawet działa.

Opublikowano
6 minut temu, IOO napisał:

Sora działa całkiem całkiem, zwłaszcza ostatnia wersja, a Claris czesem nawet działa.

A co do hamulców, klocki wystarczą dla amatora? Czy warto pójść w tarcze

Opublikowano
18 minut temu, Jakub123 napisał:

A co do hamulców, klocki wystarczą dla amatora? Czy warto pójść w tarcze

Dobre obreczówki będą lepsze niż słabe tarczówki. Jak nie mieszkasz w górach i nie planujesz jeździć po deszczu to na początek wystarczą.

Opublikowano
6 minut temu, IOO napisał:

Dobre obreczówki będą lepsze niż słabe tarczówki. Jak nie mieszkasz w górach i nie planujesz jeździć po deszczu to na początek wystarczą.

Oki, w takim razie twoim zdaniem który?

https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2019-romet/3594-romet-huragan-1-2019-rower-szosowy.html

https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2020-romet/5314-romet-huragan-2020-rower-szosowy-5907782761417.html

Opublikowano
12 godzin temu, IOO napisał:

a Claris czesem nawet działa.

Działa tak samo.

nie wiem skąd to przeświadczenie, że niższa grupa to od razu jakiś syf który nie będzie działać, albo będzie stwarzać jakieś problemy..

Wszelkie problemy z działaniem to tak na prawdę wina montowni która dany rower wypuściła. Często w tych budżetówkach są liche pancerze i stąd się biorą różnej maści cyrki i dotyczy to Clarisa, Sory a i wyższych grup.

11 godzin temu, Jakub123 napisał:

Oki, w takim razie twoim zdaniem który?

Pieniądze te same jednak pierwsza opcja wypada lepiej z uwagi na kasetę którą można dobierać ( większy wachlarz), no i jeden bieg więcej , które może ale nie musi się przydać.

Opublikowano

Witam,

szukam pierwszej szosy, totalnie nie znam się na temacie i czytając wszystkie posty mam duży mętlik, proszę o radę.

Budżet do 2200zł, tylko nowy sprzęt wchodzi w grę.

Zastanawiałem się nad huraganem 1, obawiam się jednak opony 23C. W okolicy jest sporo odcinków z nie najlepszą nawierzchnią (dziury w asfalcie). Obawiam się, że ta opona nie wytrzyma takiego starcia. Proszę o opinie. Z tego co się dowiedziałem nie da się tam umieścić nic szerszego. Nie wiem za bardzo czego się mogę spodziewać. 

Mój wzrost to 182cm, przekrok 86cm. Czy rama 56cm jest odpowiednia? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Neterimu napisał:

Witam,

szukam pierwszej szosy, totalnie nie znam się na temacie i czytając wszystkie posty mam duży mętlik, proszę o radę.

Zastanawiałem się nad huraganem 1, obawiam się jednak opony 23C. W okolicy jest sporo odcinków z nie najlepszą nawierzchnią (dziury w asfalcie). Obawiam się, że ta opona nie wytrzyma takiego starcia. Proszę o opinie. Z tego co się dowiedziałem nie da się tam umieścić nic szerszego. Nie wiem za bardzo czego się mogę spodziewać. 

To zostaje Ci Decathlon.

Opublikowano
W dniu 19.05.2020 o 14:32, Neterimu napisał:

Witam,

Od tygodnia jeżdżę na Huraganie 1 2020 rok, zrobiłem około 150 km więc POWOLI mogę się wypowiedzieć na temat tego roweru.
Mam 188 cm wzrostu, 110 kg wagi i długie nogi. Rozmiar ramy mam 56 cm. 
Co do dopasowania do Twojego wzrostu, sądzę że poza sugestią tabelki nie pomożemy na forum, musiałbyś się zmierzyć do danego roweru.
Zwróć uwagę na mostek w Huraganie, jest dość długi, powinienem mieć ramę minimum 58 cm, a w Huraganie 56 cm jest idealne.
Opony zmieniłem od razu na 25, koszt około 80-100 zł w zależności od sklepu. 28 też się zmieszczą, sprawdzone w serwisie. 

Co do samego roweru, jest to moja pierwsza szosa, niemalże idealna pod każdym względem na początek. 
Udało mi się ją kupić za 1900 na centrum rowerowe, sprawdzaj tam okazje z obniżkami.

W dniu 19.05.2020 o 16:03, IOO napisał:

To zostaje Ci Decathlon.

Na szczęście nie tylko :) 

Opublikowano

Cześć,

a co sądzicie o tym rowerze? Wart swojej ceny? rzeczywiście rama carbonowa?

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-raleigh-revenio-2-c3-carbon-CID767-IDzhT0P.html

Opublikowano
2 godziny temu, maslak napisał:

Mam pytanie jak oceniacie jako pierwszą szosówkę Meridę Race 80 z 2018 można ją znaleźć za 2100

https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-merida-race-80-2018.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral#czarny-zielony-bialy?ceneo_SPO

Osobiście wolałbym coś np. takiego https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/road/vento-2-0-czarny-limonkowy-bialy-matowy.

Sam oglądałem już Meridę na 105 i nie podobało mi się to samo co w tej, z systemu Shimano jest tylko przerzutka, reszta NoName albo Merida. Dlatego wolałbym kupić Krossa, gdzie wszystko jest z Shimano.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich planuje zakup nowego roweru szosowego. Znalazłem coś takiego i wydaje się dobry https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2019-romet/3590-romet-huragan-3-2019-rower-szosowy-5907782727154.html?gclid=EAIaIQobChMI98O0yo766QIVDevtCh11VAzdEAQYASABEgIq3_D_BwE

Jest to mój maksymalny budżet i nie planuje upgrade'u 

Prosiłbym o ocenienie tego roweru ewentualnie polecenie jakiegoś innego w tej cenie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.06.2020 o 22:25, pinok napisał:

Własnie zastanawiam się nad ta szosą. Bo to pierwsza szosa najniższa cenowo w Decathlonie która posiada wymienny hak przerzutki. Czy na ten szczegół należy zwracać uwagę przy zakupie tego typu rowerów?? Oczywiście chodzi tez o osprzęt żeby był w miarę jak na pierwszy tego typu rower.  I dość fajnie wygladającą rame  ( ta mi się podoba)

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano (edytowane)

Urwanie/wygięcie haka to raczej w MTB się zdaża. Ja notorycznie patyki ze szprych wyciągam, ale pewnie w szosie wymienny hak to też zaleta.

Jeśli chodzi o Sorę to moim zdaniem nie działa gorzej niż Deore w MTB, ja jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez pinok
Opublikowano

Panowie, mam do dyspozycji powiedzmy 2500zł. Koncentruje się tylko na używkach. Zależy mi na geometrii bardziej endurance niż race. Triban jest ostatecznością. Co do grupy to może być nawet Sora w konfigu 2x. Docelowo i tak bym zmieniał na Srama. Macie jakieś propozycje?

Opublikowano (edytowane)

Opłaca się jeszcze iść w zakup nowego Defy 2 2016 Disc za 2999zł? Brak sztywnych osi i hample post mount, ale nie wiem czy to jakaś ogromna wada. Niby są nowsze contendy, ale w strasznie brzydkich malowaniach i ceny dość wysokie. Niby mam większy budżet, ale nie wiem czy coś więcej mi potrzeba, a szukam czegoś typowo do klepania długich tras, z czym miałem problem na Huraganie. Zmieniłbym od razu kółka na coś lżejszego i oponki 28mm, zostałoby sporo kasy na nowe ciuchy, jakieś sakwy na dalsze wypady.

Edytowane przez piterrrxd
Opublikowano

Cześć. Czy kupował ktoś rower u tego sprzedającego? Cena wydaje się być spoko a wyposażenie też, myślę że na pierwszą szosę była by to ciekawa opcja. Tylko daleko mam i fajnie by było się coś dowiedzieć a może już ktoś kiedyś kupował u tego pana rower i podzieli się opinią :) co sądzicie o tym rowerze? 

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-centurion-ultegra-11s-dt-swiss-50-CID767-IDAmjaC.html

Opublikowano

Temat rowerów po wypożyczalni wraca co roku. Rowery są bardzo OK, pod warunkiem, ze trafisz na dobry egzemplarz, a z tym jest różnie. Niektórzy koledzy byli mocno zawiedzeni stanem przysłanego roweru. Albo jedziesz coś wybrać, albo odpuść.

Opublikowano

Jasne, dzięki za opinie. Niestety ale mam daleko żeby tam podjechać więc pewnie sobie odpuszczę. 

A co powiecie o Cannondale CAAD 10? Akurat moje okolice i mogę podjechać zobaczyć ale na pierwszą szosę będzie to dobry wybór? Daje tym wątku ponieważ gość na pewno zejdzie z ceny troszkę a poza tym to górna granica mojego budżetu :)

https://allegrolokalnie.pl/oferta/cannondale-caad-10-r56-shimano-105-idealna-szosa