SzpiceR Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 @Kris87 jedno vento ok, drugie vento ok, zresztą tylko malowaniem się różnią. Merida ma niższą grupę i to jeszcze nie pełną a kosztuje więcej, do wyrzucenia. Cube również do wyrzucenia - model sprzed kilku lat, jeszcze na poprzedniej grupie sora "z wąsami", poza tym mają tylko rozmiar 60 jw, zerknij też na huragana 3 1
Kris87 Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Dziękuje @SzpiceR Ten rower ROMET HURAGAN 3 2019 jest naprawdę bardzo fajny. Koła mi się podobają i cena jest zbliżona. W dodatku mało waży. Teraz się zastanawiam nad tym czy kross ten 2020 czy ten huran 3. Te używane rowery wyżej ze Szwajcarii były też bardzo fajne : https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-centurion-ultegra-11s-dt-swiss-50-CID767-IDAmjaC.html Czy może dobrym pomysłem było by kupić ten triathlonowy, co kolega wyżej wrzucił. Mógłbym do kupić resztę sprzętu pewnie za to. A z drugiej strony mógłbym mieć nowy. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-karbon-56-dura-ace-ultegra-bardzo-dobry-triathlon-CID767-IDDoxb3.html Chciałem w przyszłości spróbować się w triathlonie. Więc do tego dochodzi pewnie jeszcze trenażer na rower. Może mógłbyś polecić jakiś. Może być używany. Żona to mnie zabije jak wydam 4000 tysiące od tak.
SzpiceR Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 5 minut temu, Kris87 napisał: Czy może dobrym pomysłem było by kupić ten triathlonowy, co kolega wyżej wrzucił. Mógłbym do kupić resztę sprzętu pewnie za to. A z drugiej strony mógłbym mieć nowy. https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-karbon-56-dura-ace-ultegra-bardzo-dobry-triathlon-CID767-IDDoxb3.html Ale to nie jest żaden rower triathlonowy. To po prostu 15 letni strupek, do którego ktoś założył lemondkę za stówę. W ogóle nie jest to sprzęt warty uwagi. 6 minut temu, Kris87 napisał: Teraz się zastanawiam nad tym czy kross ten 2020 czy ten huran 3. Te używane rowery wyżej ze Szwajcarii były też bardzo fajne : https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-centurion-ultegra-11s-dt-swiss-50-CID767-IDAmjaC.html Osobiście jestem fanem używanego sprzętu, nieważne czy to rower, samochód czy laptop. Rynek używanych rzeczy to w mojej opinii eldorado, możesz kupić świetny sprzęt za dobre pieniądze. Biorąc na przykład tego centuriona - na dzień dzisiejszy jeśli chciałbyś kupić nowy, aluminiowy rower na ultegrze musisz szykować co najmniej 7k. Tutaj możesz mieć coś porównywalnego za niecałe 3 a do tego z bonusem w postaci naprawdę porządnych kół. Sam chciałem kupić takiego centuriona w jesieni i zacząłem już gadkę z gościem ale w międzyczasie trafiłem coś co bardziej mi odpowiada. Bierz też pod uwagę, że taki huragan3/vento3 to nie są sprzęty, które służą do ścigania i bicia rekordów. Jeśli wkręcisz się w szosę to za rok/dwa będziesz szukał kolejnego roweru. Używany centurion oferuje na dzień dzisiejszy praktycznie wszystko czego amatorzy mogą potrzebować w swoim rowerze. 12 minut temu, Kris87 napisał: Chciałem w przyszłości spróbować się w triathlonie. Więc do tego dochodzi pewnie jeszcze trenażer na rower. Może mógłbyś polecić jakiś. Może być używany. Wiosna jest, trenażery kupuje się na zimę. 13 minut temu, Kris87 napisał: Żona to mnie zabije jak wydam 4000 tysiące od tak. Hmm...lepiej zacznij ją powoli przyzwyczajać. Ja wydałem od początku stycznia sporo ponad 2000 plnów na tematy rowerowe z czego "części" jest w tym może na 200 złotych, reszta to głupoty - kolejny kask, kolejne buty, licznik itd
Kris87 Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 Dzięki, @SzpiceR Wezmę tego Centuriona chyba. Napisałem do jednego gościa. Trochę się boję wziąć wydać 3000 bez gwarancji.
SzpiceR Opublikowano 21 Marca 2020 Opublikowano 21 Marca 2020 3 minuty temu, Kris87 napisał: Dzięki, @SzpiceR Wezmę tego Centuriona chyba. Napisałem do jednego gościa. Trochę się boję wziąć wydać 3000 bez gwarancji. Chyba tylko jeden je ma wystawione na dzień dzisiejszy (i bikegaraż ale oni wymienili koła). W jesieni wystawiał paragon/fv więc w razie wałka masz rękojmię. Ale ogólnie jak sam możesz poczytać na forach i grupach fb ludzie są bardzo zadowoleni że stanu tych rowerów
Kris87 Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 Witaj @Szpicer Napisałeś na grupie w sprawie tego Centuriona. Znalazłem za 2850 na olx z tej https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-merida-centurion-ultegra-11s-dt-swiss-50-CID767-IDAmjaC.html#ffa7f68f85;promoted , a na allegro za 3299 , ale piszesz że bikestacja potrafi być średnio przyjemna . Czy miałeś jakieś nie przyjemności z tą firmą. https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-merida-centurion-cube-ultegra-dt-8363477914 Napisano 29 Sierpień 2019 1. Masz podwieszone tematy. 2. Te rowery są całkiem spoko. 3. Na olx znajdziesz to samo za 2750 4. Interesy z bikestacją potrafią być średnio przyjemne Pozdrawiam Kris
SzpiceR Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 (edytowane) @kris97 gość, który wystawia te rowery na olx jest, jakby to powiedzieć, "ich bezpośrednim importerem", on je sprowadził, on je sprzedaje, od niego odkupiło go kilka innych firm. Jedną z nich jest bikestacja, która dorzuca po prostu swoją marżę (i przy okazji 9 czy 10% prowizji allegro). BTW negocjuj cenę bo miał kiedyś "promocję" na 2450 (chyba) A o bikestacji można się długo rozpisywać. W dużym skrócie - sprzedają towar którego fizycznie nie posiadają. Z tymi rowerami jest zapewne inaczej ale ja nie mam zamiaru już nic od nich zamawiać. Plus, że chociaż kasę szybko oddają, po dwóch tygodniach od złożenia zamówienia bez żadnej informacji kiedy mogłoby zostać zrealizowane. Edytowane 22 Marca 2020 przez SzpiceR 1
Kris87 Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 @SzpiceR dzięki. Ten link z allegro i olx to jeden nr tel. Właśnie bikestacja wyskakuje na allegro. Napisałem do gościa na olx 2850. Mówi, że to minimum. A to BTW, to nie wiem co to jest. Jeśli ta strona. http://sklep.btw-bikes.pl/ , to nie ma tam tego modelu. Czy masz jakiś inny model godny polecenia w tym zakresie cen. A propo sprzętu zakupiłem dziś już kupiłem spodenki, koszulki, narzędzia, pompki 2, a roweru jeszcze nie trochę śmieszne i poszło 450 od razu. a to dopiero początek. Pozdrawiam Kris
Ginger Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 BTW skrót z angielskiego "by the way" czyli przy okazji, niestety coraz więcej tego jest w naszym i nie tylko naszym języku i o to chodziło SzpiceR A co do tego gościa na olx to też pisałem do niego i nawet proponował 150 zł mniej bo mam do niego prawie 180km a też tak średnio ufam ludziom którzy wystawiają rzeczy w różnych częściach Polski czyli facet daje ogłoszenia na Poznań, Gliwice oraz Wrocław a sam jest tez z Bolesławca ( według jego słów) Dość spory rozrzut, choć też rozumiem że chodzi mu o zasięg tym bardziej że wysyłka u niego też jest możliwa
Kris87 Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 @Ginger dzięki. Tak to jest ciekawe czemu w czterech miejscach.l A widzisz czyli udało Ci się na 2700. Moja żona ma złe przeczucie, odnośnie tego ogłoszenia. A ja jej ufam. Zdrowy odruch jak to dentysta mówi. A rower fajny, z drugiej strony. Zostaje mi kupić tego vento 3.0 lub Huragana
SzpiceR Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 7 minut temu, Kris87 napisał: Tak to jest ciekawe czemu w czterech miejscach. Jeśli ktoś z gdańska szura roweru to w wyszukiwarce nie wpisuje bolesławiec (gdzie te rowery są fizycznie). Wystawienie kilku ogłoszeń to większa możliwość dotarcia do kupujących. Co w tym dziwnego lub ciekawego? Masa ludzi robi tak samo Wysyła chyba za pobraniem z tego co pamiętam więc nie widzę żadnego problemu a tym bardziej sensu rezygnowania "bo mam złe przeczucia" i kupowania kilka klas gorszego roweru.
Kris87 Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 @SzpiceRRozumiem. Z tymi miejscami. To jest firma bikestacja, bo sprawdziełem z olx i allergo.Ten sam numer Mówiłeś, że się zraziłeś do tej firmy. Pozdrawiam
Ginger Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Dlatego pisałem ze może to byc dla zasięgu dwa na korzyść kupującego przez neta jest to że może zwrócić towar do 14 dni bez podania przyczyny nawet bo tak mówi polskie prawo więc tylko trzeba pomyśleć czy ryzykować i bawic sie ewentualnie w sądy czy kupić i cieszyc się z okazji bo nie mówię że to jest jakiś sciemniacz itp ale tez nie należy ufac bezgranicznie wszystkim
SzpiceR Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 1 godzinę temu, Kris87 napisał: @SzpiceRRozumiem. Z tymi miejscami. To jest firma bikestacja, bo sprawdziełem z olx i allergo.Ten sam numer Mówiłeś, że się zraziłeś do tej firmy. Pozdrawiam Wszelkie "ale" jakie ludzie mają do bikestacji wynika wyłącznie z braku fizycznej dostępności towaru, który teoretycznie wg strony jest. Rowery są, można je obejrzeć (a przynajmniej można było kiedy się nimi interesowałem) i odebrać osobiście. Sprzedający w temacie wysyłki sam proponował pobranie więc miejsca na nadużycia brak 1
Kris87 Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 @Szpicer . Dziękuje. A co sądzicie o tym rowerze. Nie ukrywam. Chcę zakupić pierwszy rower szosowy. https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2019/3327-kross-vento-30-2019-meski-5904993388051.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=kross-vento-30-2019-meski&ceneo
pinok Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 @Kris87 Za mniejsze pieniądze, lepszy rower: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc500-id_8518726.html Miałem Vento 3.0, zamieniłem na Tribana więc mam porównanie.
SzpiceR Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 3 minuty temu, pinok napisał: @Kris87 Za mniejsze pieniądze, lepszy rower: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc500-id_8518726.html Miałem Vento 3.0, zamieniłem na Tribana więc mam porównanie. W czym lepszy? Ciekawe to jest
pinok Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Na przykład w tym że ma hamulce tarczowe, bo te w Vento to tylko spowalniacze, strach na tym jechać. Na przykład w tym że można założyć opony dużo szersze jak ktoś stwierdzi że trochę za twardo, bo przecież to pierwsza szosa i po przesiadce z MTB to jest totalny szok.
SzpiceR Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 30 minut temu, pinok napisał: Na przykład w tym że ma hamulce tarczowe, bo te w Vento to tylko spowalniacze, strach na tym jechać. Wymiana okładzin hamulcowych na np. ultegry za 25 złotych w zupełności załatwia sprawę. Temat dotyczy każdego roweru z niższej półki, tak samo dotyczył "wcześniejszych" tribanów jak i każdego roweru na szczękach poniżej 105. Inna sprawa, że hamulców na takim np. mazowszu praktycznie się nie używa. 33 minuty temu, pinok napisał: Na przykład w tym że można założyć opony dużo szersze jak ktoś stwierdzi że trochę za twardo, bo przecież to pierwsza szosa i po przesiadce z MTB to jest totalny szok To akurat żaden plus, jeden chce zakładać szerokie opony inny nie. Warto zauważyć, że szukamy "szosy" a nie gravelopodobnego czegoś żeby zakładać balony. BTW vento fabrycznie ma założone 28c, więcej w szosie nie trzeba.
pinok Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 Kolego @SzpiceR czy masz oba rowery? Ja miałem Vento 3.0 i bezpośrednio się przesiadłem na Tribana 500. Dla mnie Triban jest lepszy i taką opinię wyraziłem.
SzpiceR Opublikowano 24 Marca 2020 Opublikowano 24 Marca 2020 27 minut temu, pinok napisał: Dla mnie Triban jest lepszy i taką opinię wyraziłem. Napisałeś, że triban jest 5 godzin temu, pinok napisał: Za mniejsze pieniądze, lepszy rower A nie "moim zdaniem". Obiektywnie nie jest. A jeśli do Twoich potrzeb sprawdzi się lepiej np. przez założenie wielkich balonów na koła to inny temat.
carrygun Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Witajcie, na wstępie się przywitam i napiszę, że mam wielki szacunek do użytkowników tego forum po przeczytaniu kilkuset stron. Jestem na etapie wyboru pierwszej szosy i jak to zwykle bywa, ogranicza mnie budżet. Ważę 85 kg, mam 188 cm i długość nogi 89 cm. Gdybym mógł wydać koło 4000 zł to z miejsca brałbym Sensę Trentino na 105 albo Canyona Endurance AL2. Oba nie dość, że piękne, to jeszcze posiadające dobre wyposażenie. Niestety mogę wydać do 3000 zł i wybór ograniczam do kilku modeli. Na czele listy jest Triban RC500, jednak nie ukrywam, że jestem z tych którym rower ma się również podobać, a u Tribana z tym trudno. Przez małą liczbę środków wybór ograniczam do Sory lub nawet nowego Clarisa i niższej ceny. Za około 2500 zł mogę mieć Treka Domane AL2: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-2/p/23522/ W tym przypadku wiele dobrego słyszałem o ich ramie, że jest wygodna. Rower nie kupowałbym do ścigania się, a po prostu długich tras i z tego co słyszałem, to do RC500 wejdą nawet opony 36mm, a w Treku też nie jest z tym najgorzej, gdybym chciał zrobić "quasi" gravela. Krossy raczej odpadają. Nie mam zaufania do ram ich tańszych modeli, więc gdyby Esker 2.0 z tego roku nawet staniał, co jest mało prawdopodobne, bo prędzej wyprzedają większość rozmiarów, to i tak raczej nie brałbym go pod uwagę. Z tego co widziałem, to w zeszłym roku na forum polecano do 3000 zł Sensę na Tiagrze, jednak teraz nigdzie nie mogę jej znaleźć. Jest szansa, że rower o podobnej konfiguracji powróci?
SzpiceR Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Domane po prostu "jest" w tej kategorii cenowej. Jeśli chcesz go kupić i Ci się podoba to kup, ciesz się jazdą. Po prostu nie szukaj żadnego racjonalnego, technicznego poparcia tej decyzji bo nic takiego nie istnieje. 11 minut temu, carrygun napisał: W tym przypadku wiele dobrego słyszałem o ich ramie, że jest wygodna. To ma czym jest komu wygodnie zależy od indywidualnych predyspozycji - proporcji ciała, poziomu wytrenowania itd.
carrygun Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 (edytowane) No i to jest ten problem. Zgadzam się z Tobą, że kupowanie Treka AL2 to jak płacenie za napis w dużym stopniu. Problem jest taki, że nie chciałbym wychodzić poza 3000 zł. RC500 zniechęca mnie swoimi kołami, które sprawiają masę problemów, bo raczej wziąłbym jego za 2800 zł i cieszył się jazdą na w miarę ludzkiej grupie. Najprzyjemniej w moim wypadku byłoby wziąć Canyona Endurance al 6.0 na Tiagrze, min. dlatego, że po prostu ten rower mi się niesamowicie podoba, ale jednak przekracza budżet. Tak czy inaczej chyba nie ma wyboru, trzeba czekać aż Decathlon znowu będzie miał na stanie RC500 w moim rozmiarze i kupić to mniejsze zło, od razu wymieniając dętki i opony. Edytowane 25 Marca 2020 przez carrygun
mareq Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Mam rc500 i koła są ciężkie ale nie sprawiają żadnych problemów. Ja bez problemu byłem w stanie zdjąć i założyć fabryczne opony. Dętki są ok. Ważą około 100g. Opony też dają radę ale do lekkich nie należą, bo mają po 400g. W tej cenie to jest dobry rower. Ja będę teraz zmieniał siodełko, bo o ile na drodze daję rady nawet te 4 godziny, to na trenażeże po 40 minutach jest bardzo słabo. Brak drgań, które chyba jakoś tam masują tyłek. 1
Rekomendowane odpowiedzi