bicicletagcc Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 (edytowane) 12 godzin temu, SzpiceR napisał: 😎zakładając, że używki Cie nie interesują możesz pogrzebać w poszukiwaniu vento 4.0 2019. Będziesz miał już tiagrę czyli poziom wyżej = wystarczy na dłużej (tak naprawdę do amatorskiej jazdy więcej nie trzeba) a w budżecie się zmieścisz: https://www.expertbike.pl/kross-vento-40-szarolimonkowy-polysk-2019-p-2063.html Cały weekend obdzwaniałem kumpli i koleżanki którzy jeżdżą albo siedzą w biznesie rowerowym i w 80% odpowiedź brzmi Kross Vento 4.0 z 2019. Na tą chwilę ja biorę pod uwagę już tylko tego Krossa i Gianta Contend 1 z 2020.Widget span Edytowane 19 Stycznia 2020 przez bicicletagcc
Krzysiek595 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 To teraz zadam głupie pytanie o Krossy, im wyższe oznaczenie tym wyższa grupa napędowa? Jest aż taka różnica w użytkowaniu roweru z 1 dodatkowym blatem z tyłu? Bo chyba zakres ząbków mają ten sam czyli niema ani lżejszych ani cięższych tylko mają więcej opcji pomiędzy. Dobrze myślę? Ostatnio oglądałem filmki Szaja i dużo rozprawiał nad tym że Claris nie taki zły.
SzpiceR Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Powiedzmy, że im wyższy numer tym lepsza grupa - chociaż gdzieś tam wyżej kiedy pojawiają się tarcze już jest trochę inaczej. Akurat kasety kosztują po kilkadziesiąt złotych więc stopniowanie jest najmniejszym problemem. Nie wszystkie modele są zbudowane na tej samej ramie. Wyższa grupa to nie tylko jedna koronka więcej ale też bardziej precyzyjna praca i niższa waga. W jeździe na szosie dość istotny jest temat kadencji - im więcej masz przełożeń tym dokładniej jesteś w stanie dobrać to optymalne. Oczywiście jeśli nie masz zamiaru walczyć o wyniki to claris wystarczy w zupełności. Przestrzegam jednak, że prędkość uzależnia i wysoce prawdopodobne, że po pierwszym sezonie na clarisie wrócisz na forum w poszukiwaniu czegoś lepszego. Z własnego doświadczenia - w temacie rowerów, akcesoriów, ciuchów lepiej raz a porządnie. Jak to mówiła mama mojego kolegi - biednego na gufno nie stać. "oszczędzanie" odbije się koniecznością kupowania kolejny raz tego samego - w tym przypadku roweru 😎
IOO Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Z mojego doświadczenia wynika że Sora r7000 jest już całkiem wystarczająca, byle by była kompletna. Niestety często oszczędzają na korbach i jest plastelina 😟
bicicletagcc Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 3 godziny temu, IOO napisał: Z mojego doświadczenia wynika że Sora r7000 jest już całkiem wystarczająca, byle by była kompletna. Niestety często oszczędzają na korbach i jest plastelina 😟 Chyba r3000?
IOO Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 38 minut temu, bicicletagcc napisał: Chyba r3000? Tak, r3000.
Krzysiek595 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Teoretycznie pisze że korba w rc500 też Sora, tylko kaseta microshift. Trochę mi wizualnie się ten rower nie podoba, ale pasuje cana i osprzęt też ok.
mareq Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Tak, kroba jest Sora a kaseta microshift. 1
LukZal Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, Poszukuję roweru dla mojej dziewczyny o wzroście 165. Cóż, rower w głównej mierze na codzienne przejażdżki 20-60 km. Czasami na jakieś wypady pod namiot ~100 km. Przede wszystkim powinien być wygodny. Sztywne osie raczej nie potrzebne. Rzeczą, która jest konieczna to pomieszczenie opon 35 mm, gdyż często śmigamy po jakiś żwirówkach(dość równych i twardych ale dalej to nie jest asfalt).Fajnie jak byłyby hamulce tarczowe ale nie jest to konieczność. Kwota maksymalna to jakieś 2800 zł. W grę raczej wchodzi tylko zakup stacjonarny, gdyż kobita nie kupi jeżeli nie będzie mogła się śmignąć kilka minut chociaż. Jakieś sugestie ? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez LukZal
SzpiceR Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Żaden liczący się producent nie robi rowerów na tarczach dla kobiet w takiej kasie. A Ty jeszcze o sztywnych osiach myślałeś;P Idźcie do decathlona i coś wybierzecie. Moja przy 160 miała trochę za mały przekrok do xs ale przy 165 powinno być już ok. Biorąc pod uwagę geo tribanów to rc500 powinien się nadać pod kobiece proporcje.
IOO Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 11 godzin temu, LukZal napisał: Cześć, Poszukuję roweru dla mojej dziewczyny o wzroście 165. Cóż, rower w głównej mierze na codzienne przejażdżki 20-60 km. Czasami na jakieś wypady pod namiot ~100 km. Przede wszystkim powinien być wygodny. Sztywne osie raczej nie potrzebne. Rzeczą, która jest konieczna to pomieszczenie opon 35 mm, gdyż często śmigamy po jakiś żwirówkach(dość równych i twardych ale dalej to nie jest asfalt).Fajnie jak byłyby hamulce tarczowe ale nie jest to konieczność. Kwota maksymalna to jakieś 2800 zł. W grę raczej wchodzi tylko zakup stacjonarny, gdyż kobita nie kupi jeżeli nie będzie mogła się śmignąć kilka minut chociaż. Jakieś sugestie ? Ja takie cos żonie kupiłem:https://archiwum.allegro.pl/oferta/jamis-ventura-comp-femme-2-wyprzedaz-rocznika-2017-i7407939600.html tylko rozmiar 48 i jest zadowolona. Jedyne co to regulacja chamulców wymaga trochę zabawy, jak będe zmieniał linki to dodam śróby baryłkowe. Co do opon to jest sporo miejsca, na dniach będę zamawiał opony 35 mm. Ja kupiłem wysyłkowo ale w jakims warszawskim sklepie stacjonarnym, a jak jesteś z Krk to możemy się umówić na przymiarkę.
ichezzer Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Cześć wszystkim :) Za około tydzień planuję zakup roweru szosowego w przedziale cenowym 2000-3000zł. Mam już dwie propozycje i chciałbym się was poradzić, czy warto dopłacać do droższej wersji tego samego modelu. Nie jestem zawodowcem, nie zamierzam się ścigać, będzie to rower do treningów kilka razy w tygodniu, jakiś dłuższych wypraw czasem. Będzie to moja druga szosa, wcześniej jeździłem na Tribanie 500 z osprzętem microshift. 1. Cannondale Synapse 105 disc (2999zł) Link do ogłoszenia - rocznik 2019 - Hydroformowane aluminium, widelec carbonowy - System tłumienia drgań Save Plus - Wewnętrznym prowadzeniem linek - Legenda endurance z tarczami - Osprzęt Shimano 105 2x10 - Komponenty Cannondale C3 Opis: Wysokiej klasy hydroformowana rama w wygodnej formie. SYNAPSE ENDURANCE GEOMETRY to geometria ze sportową, ale lekko wyprostowaną pozycją, wspomagającą zarówno dynamiczną jazdę, jak i pewne prowadzenie. Idealne na długie wyprawy w siodle na każdym rodzaju nawierzchni. Trwała grupa Shimano 105 2x10 napędza koła Maddux Road 3.0 Disc. Sztywna korba FSA Gossamer w typowym dla Cannondale standardzie BB30. Opony Vittoria Randoneur i Schwalbe Marathon Plus z mocną wkładką antyprzebiciową. Długodystansową jazdę uprzyjemni siodło Specialized Targa Body Geometry. 2. Cannondale Synapse Sora (2200zł) Link do ogłoszenia - rocznik 2017 - Hydroformowane aluminium, widelec carbonowy - System tłumiący drgania Save Plus - Osprzęt Shimano Sora R3000, korba FSA Tempo - Komponenty Cannondale C4 - Wewnętrzne prowadzenie linek Opis: Okolice 2000 nie są zakresem, gdzie moglibyśmy przebierać w nowoczesnych i komfortowych rowerach. Wyjątkiem wśród nich jest ten model, Cannondale Synapse. Jego przewagą jest dopracowany frameset z rozwiązaniami takimi jak w najlepszych alumniniowych wersjach. Strefy mikroamortyzacji Save Plus znacząco pochłaniają drgania. Osprzęt Shimano Sora najnowszej generacji R3000 ma identycznie zaprojektowane manetki jak wyższe grupy - wewnętrzne prowadzenie linek.
SzpiceR Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 24 minuty temu, ichezzer napisał: 1. Cannondale Synapse 105 disc (2999zł) To nie jest żaden rocznik 2019 tylko coś koło 13/14. Jesli mam byc szczery to żadnego bym nie kupił. Pierwszego że względu na cenę, uważam że nie jest tyle wart, max 2500. Ale ogólnie technicznie jest spoko. A jeśli chodzi o drugi - dołożysz 300 złotych i możesz mieć np. nowiutkiego krossa Vento, z gwarancją, na lepszych gratach (pełnej grupie Sora)
Krzysiek595 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Jest to aż taka różnica między RC 500, a tym za 2200?
Roni90 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Witam, planuje zakup pierwszej szosy. Mam do wyboru dwa rowery kross vento 3.0 za 2620 zł, lub kross vento 4.0 za 3100 zł. Oba rowery w rozmiarze M (mam 175 cm wzrostu). Czy polecacie te rowery, który bardziej opłaca się wybrać. Jeśli macie inne propozycje do podanej kwoty, proszę o info. Lubie dalsze wycieczki rowerowe do 100 km, jak narazie jezdzę rowerem lazaro integral 3.0. Pozdrawiam.
SzpiceR Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Sora to grupa, która "na początek" będzie ok ale za rok będziesz szukał czegoś innego. Osobiście postawiłbym na 4.0 i tiagrę. 10 rzędów spokojnie wystarczy do amatorskich wycieczek a i do pierwszych startów.
pinok Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 @Roni90 Miałem Kross Vento 3.0 i za te pieniądze moim zdaniem dużo lepszy wybór to Triban 500.
Roni90 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Dzieki za odpowiedz, Pinok czy możesz uzasadnić ten wybór? Troche mnie tam martwia slabe kola i kaseta.
pinok Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Jak się przesiądziesz w szerokich opon i jeszcze amortyzowanego widelca na oponki 23mm (takie są w Vento) to okazuje się że to jest katorga a nie przyjemność z jazdy. Druga sprawa to hamulce, a raczej ich brak. To co jest w Vento to są spowalniacze, ja się bałem tym jeździć. Serio. Wyleczyłem się z szosówki po 200km, powiesiłem w garażu i sprzedałem w końcu. Za jakiś czas zrobiłem drugie podejście ale już wiedząc czego mi brakowało poprzednio, szersze opony (Triban ma 28mm i można spokojnie założyć szersze) i druga sprawa hamulce tarczowe. Napęd Sora 11-32 / 50-34 w zupełności wystarczy nawet na spore górki, do precyzji działania nie mam zastrzeżeń. 1
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 @pinok pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Przesiadłem się z roweru MTB na kołach 2,25, amorku powietrznym i amortyzowanej sztycy, z heblami Deore na szosówkę na oponach 25c i "spowalniaczach" Sory. NIGDY nie brakło mi siły hamowania. Zdecydowanie wcześniej kończyła się przyczepność opon. Bezpieczniej nawet czuję się wiedząc ze koła nie zablokują się na początku hamowania. Wymiana klocków na Clarksa bardzo poprawiła modulację. Ważę ponad 80 kg, rowerem przejechałem prawie 10tys km, w deszczu, po górach, gdzie na zjazdach często przekraczałem 70km/h. Hamulce są naprawdę wystarczające,jeśli masz głowę na karku. Co do komfortu - szosa to szosa. Na dołach telepie i taki jej urok. Za to dzięki tej sztywności nie tracisz energii. Rower jest prosty, zwarty i jedzie fantastycznie. Ja osobiście nie chciałbym szosy na tarczach. Obecny Triban RC500 sporo traci w moich oczach. Szkoda ze wycofali 520 sprzed roku...
SzpiceR Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Czyli w skrócie - wadą szosy jest to, że jest szosą? W sumie przesiadłem się z szosy na szczękach na szosę z hydraulicznymi tarczami i tak naprawdę nie miałbym problemu z powrotem do klasycznych hamulców.
pinok Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Chodzi o to że oba rowery można kupić w tych samych pieniądzach ale wrażenia z jazdy są skrajnie różne. Takie są moje doświadczenia, oczywiście każdy może mieć inne.
xanatos1818 Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Hej, jakaś sensowna szosa w cenie 1500-2500? Piszę tutaj, bo ewentualnie mógłbym coś dołożyć, a nauczyłem się już, żeby nie oszczędzać za bardzo na rowerze Jeździłem dość sporo w zeszłym sezonie, parę tysięcy km nabiłem na takim ścierwie że głowa mała, dlatego szukam fajnego apgrejdu. Może być używka, jeżeli coś wam wpadnie w oko Dzięki!
pinok Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 (edytowane) kupszose.pl olx.pl - na pewno coś się znajdzie http://www.bikes.shop.pl/moja-oferta/szosa/ Edytowane 5 Lutego 2020 przez pinok
Rekomendowane odpowiedzi