M.Ch Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 19 godzin temu, Red napisał: Bardziej interesującym rozważaniem jest czy wziąć Vento 2.0 2019 czy poczekać na ukazanie się modelu 2020, który jest wyposażony w pełną grupę R2000 (w 2019 hamulce są od Tektro). Ale to już dla osprzętowych fetyszystów. Ja tam nie patrze aż tak bardzo na hamulce a u mnie w sklepie jest fajna przecena na ventro 2.0 i na ventro 3.0
lary84 Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 3 godziny temu, M.Ch napisał: Ja tam nie patrze aż tak bardzo na hamulce a u mnie w sklepie jest fajna przecena na ventro 2.0 i na ventro 3.0 Możesz powiedzieć za ile można je kupić u Ciebie? Zbiera mnie na szose i właśnie w moim budżecie jest Bento 2.0 lub 3.0
M.Ch Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 25 minut temu, lary84 napisał: Możesz powiedzieć za ile można je kupić u Ciebie? Zbiera mnie na szose i właśnie w moim budżecie jest Bento 2.0 lub 3.0 Jeżeli chodzi ci o vento 2.0 to ok. 2150 zł a vento 3.0 - ok 2660zł
Red Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Jak masz Vento 3.0 w niemalże katalogowej cenie modelu 2.0 to jeśli rozmiar dobry, bierz nie pytaj.
MichalB Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Cześć! Umówiłem się na testowanie poniższego roweru: https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/orbea-team-euskaltel-rr-344559390/ Orbea Team Euskaltel RR Karbonowa sztyca i widelec, Rama aluminiowa. Części napędu dużo nowsze niż rama: Osprzęt głównie Schimano Dura-Ace, z Kaseta od 105 2x10 Koła: Mavic Ksyrium Elite Waga: 8,4kg To byłoby dla mnie pierwsze kupno używki. W związku z tym ciężko mi ocenić klasę i zużycie osprzętu. W waszej ocenie jest to oferta godna zainteresowania? Na co zwrócić uwagę przy testowaniu? Na co dzień używam prostego Tribana 100 na codzienne dojazdy do pracy i z powrotem i szukam czegoś na dłuższe przejażdżki.
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Nie kupuj tego, chyba, że znegocjujesz cenę o połowę
MichalB Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 37 minut temu, SzpiceR napisał: Nie kupuj tego, chyba, że znegocjujesz cenę o połowę Z jakiego powodu? Nawet jeśli zastosuję się do twojej wskazówki, to warto jakoś uzasadnić taką rekomendacje, aby osoby przeglądające temat zrozumiały kryteria twojej oceny.
KonradTrek800 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Prehistoryczny osprzęt. Stara, klasyczna geometria. Brzydkie malowanie W tych pieniądzach szukaj 2x11 z symetrycznymi hamulcami np. nowa 105.
KonradTrek800 Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Pewnie koło 2m patrząc na rozmiar tej ramy.
MichalB Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 22 minuty temu, pawel-siwy napisał: ile masz wzrostu? 197cm, Rama powinna być w porządku
pawel-siwy Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) osobiście wolałbym coś bardziej świeżego np https://www.olx.pl/oferta/kross-vento-2018-tiagra-xl-karbon-188cm-wzrostu-CID767-IDCytc1.html#c8b80ea23c na stronie krossa vento 4.0 xl wzrost ok 186-198 cm (jeżeli dobrze pamiętam) Edytowane 21 Listopada 2019 przez pawel-siwy brak
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 2 godziny temu, MichalB napisał: Z jakiego powodu? Nawet jeśli zastosuję się do twojej wskazówki, to warto jakoś uzasadnić taką rekomendacje, aby osoby przeglądające temat zrozumiały kryteria twojej oceny. Jadąc samochodem ciężko mi było dopisywać dlaczego xd Chciałem Cię odwieźć od idiotycznego pomysłu zakupu owego cuda. Ogólnie to coś tam już zostało napisane ale w skrócie 1. Ta rama ma ze 20 lat. Aluminium się starzeje. Nie mówiąc już o rozwoju technologii produkcji. Czyt. - rama jest stara, alu się utlenia, miękkie to zapewne jak plasetlina. 2. Szukasz roweru na dłuższe trasy a orbea ma klasyczną, wyścigową geometrię. W końcu jest rowerem "teamowym". Będzie na tym o wiele mniej wygodnie niż na endurance tribanie, pozycja o wiele bardziej pochylona. 4. Archaiczna korba, w dodatku na kwadrat. 5. Klamki dura ace, wiadomo, model wysoki ale jednak dziesięcioletni. Reszta gratów jeśli nawet DA to jeszcze starsza. 6. Jakimś tam plusem w tym rowerze są koła - również model nie najwyższy ani nie najmłodszy ale po prostu "uczciwe" 7. Podlinkowany wyżej kross jest lepszy pod każdym względem
MichalB Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) 21 minut temu, SzpiceR napisał: Jadąc samochodem ciężko mi było dopisywać dlaczego xd Chciałem Cię odwieźć od idiotycznego pomysłu zakupu owego cuda. Ogólnie to coś tam już zostało napisane ale w skrócie 1. Ta rama ma ze 20 lat. Aluminium się starzeje. Nie mówiąc już o rozwoju technologii produkcji. Czyt. - rama jest stara, alu się utlenia, miękkie to zapewne jak plasetlina. 2. Szukasz roweru na dłuższe trasy a orbea ma klasyczną, wyścigową geometrię. W końcu jest rowerem "teamowym". Będzie na tym o wiele mniej wygodnie niż na endurance tribanie, pozycja o wiele bardziej pochylona. 4. Archaiczna korba, w dodatku na kwadrat. 5. Klamki dura ace, wiadomo, model wysoki ale jednak dziesięcioletni. Reszta gratów jeśli nawet DA to jeszcze starsza. 6. Jakimś tam plusem w tym rowerze są koła - również model nie najwyższy ani nie najmłodszy ale po prostu "uczciwe" 7. Podlinkowany wyżej kross jest lepszy pod każdym wzglę Dziekuje za rzeczowa argumentacje! Edytowane 21 Listopada 2019 przez MichalB
kaido2 Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) 15 godzin temu, SzpiceR napisał: 1. Ta rama ma ze 20 lat. Aluminium się starzeje. Nie mówiąc już o rozwoju technologii produkcji. Czyt. - rama jest stara, alu się utlenia, miękkie to zapewne jak plasetlina. To może dotyczyć jak najbardziej 20-to letnich i starszych ram karbonowych gdzie rurki były klejone na mufach, a sama ich produkcja to technologia dziś już nawet nie używana, natomiast w alu nic się nie zmieniło. Dziś jak i 20 lat temu mamy te same stopy alu wykorzystywane do produkcji ram ( 6061, seria 7000), tak samo jak i 20 lat temu te ramy się spawa, wygrzewa itd. Co najwyżej linie produkcyjne mogły zostać unowoczesnine pod kątem ekonomii/ zwiększenia produkcji. Aluminium jak i wiele stopów, które mają w sobie dużą zawartość cynku, poprzez wyginanie się utwardza co w rezultacie kończy się pęknięciem, korozję łatwo jest rozpoznać, ale jazda na takiej ramie jest bardziej ryzykowna jak na stalowej, bo rama w tym miejscu po prostu pęknie i się rozjedzie. Z plastelinium ( duża zawartość glinu) ram się nie wykonuje, ale i z takiego można spotkać różne podzespoły ( np haki). Co do sztywności - nowe jak i te 20-to letnie (spawane) są tak samo sztywne. Przy aluminiakach powyżej tego wieku może istnieć pewne ryzyko, bo te jak karbonowe łączone są na mufach i spoiwo może nadawać się do wymiany ( przepracowane). Edytowane 22 Listopada 2019 przez kaido2
komandosek Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 @kaido2 zapomniałeś że nowsze ramy są cieniowane. No i na pewno bardziej sztywne 1
kaido2 Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Nie są bardziej sztywne, bo mam zawodniczego wyścigowego Alana na cieniowanym alu i na mufach z 1986r ( wazy może z 8kg), mam inny rower zbudowany na 15-to letniej spawanej ramie alu 6061, a i mam jeszcze dwie inne nowe szosy na alu 6061t2. Edytowane 22 Listopada 2019 przez kaido2
komandosek Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Nie jestem do końca przekonany o tym że przez 20 a tym bardziej 33 lata (1986)nic się nie zmieniło, ale ok
komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 swoją drogą cieniowane aluminium w 1986? Chyba pomieszałeś daty nie-stalowe ramy pojawiły się na Tour De France dopiero pod koniec lat 90' https://gizmodo.com/100-years-of-tour-de-france-bikes-map-the-evolution-of-709973821
SzpiceR Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 W dniu 22.11.2019 o 12:34, kaido2 napisał: Nie są bardziej sztywne Jeśli 20 lat temu rama była zbudowana (mocno upraszczając) z rurek o "średnicy" 3 cm a teraz jest budowana z "rurek" o średnicy 5 cm to różnica w sztywności jest kolosalna. Weź choćby pod uwagę powierzchnię przylegania sąsiadujących rur BTW przesiadłem się z cirka 15 letniej ramy (choć "nowocześniejszej" niż nawet ta orbea z linku) na współczesną (przypadkiem wyszło, że tej samej marki) i różnica jest kosmicznie duża.
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 8 godzin temu, komandosek napisał: swoją drogą cieniowane aluminium w 1986? Chyba pomieszałeś daty nie-stalowe ramy pojawiły się na Tour De France dopiero pod koniec lat 90' https://gizmodo.com/100-years-of-tour-de-france-bikes-map-the-evolution-of-709973821 https://www.steel-vintage.com/alan-classic-aluminium-road-bike-from-the-late-1970s-detail Mój jest z 1986r. Rometowskie Jaguary Specjale ( te dla kadry narodowej) - ramy również były alu, podobnie korby. Wersje treningowe były na cieniowanych Reynoldsach, rozmawiamy teraz o latach 70-tych. Cieniowane rury to nie jest żadna nowość, lekturę proponuję zacząć od stalowych rurek Columbus`a ( gdzie ramy na ich rurach wykonywano już w latach 60-tych) jak i Reynolds`a 44 minuty temu, SzpiceR napisał: BTW przesiadłem się z cirka 15 letniej ramy (choć "nowocześniejszej" niż nawet ta orbea z linku) na współczesną (przypadkiem wyszło, że tej samej marki) i różnica jest kosmicznie duża. Są różne stopy aluminium, jak i różne geometrie. Na sztywność rurki sklada się jej przekrótj jak i materiał, a nie kształt, na szywność ramy dodatkowo dochodzi geometria. Alan, jak i moja stalowa Gazelle Champion Mondial na stalowych rurach R531 są sztywne jak cholera. Sztywnością nie ustępują choćby mojemu Tribanowi 5 ( hybryda alu -karbon) który jest od nich ponad 20- cia lat młodszy.
komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) @kaido2 no to musisz zmienić punkt odniesienia na inny niż triban 500. Triban 500 nie jest cudem sztywności, szczególnie stary model, tam rama znacznie bardziej miękka w porównania z nowszym modelem. Zresztą, sam sobie odpowiedziałeś. Skoro hi-end sprzed kilku dekad jest porównywalny z szosą na dojazdy do pracy kupioną w markecie to dokonał się ogromny postęp. Edytowane 23 Listopada 2019 przez komandosek
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Triban 5 to nie jest Triban 500 Ludzię bardzo często mylą te rowery, a ramy jak i materiał jest inny i inna też jest geometria Na nic nie odpowiedziałem , daję tylko do zrozumienia, że te dzisiejsze achy i ochy to są już stare wynalazki, a to że marketing i efekt placebo na zasadzie bo się przesiadłem ze starej ramy ( o innej geo) na nową robi swoje to już inna para kaloszy. Nie ma sztywniejszego aluminium, bo nie ma takiej potrzeby, by z nim eksperymentowac jak kiedyś ze stalą. Chcesz level wyżej- karbon, po to on jest i tam można rozmawiać o sztywności nad sztywność od sfery budżetowej ( technologi z przed 10-ciu lat) po PRO, gdzie w sumie róznice są niewielkie, co najwyżej odczuwalna w wadze. Nie wiem jakie kto ma doświadczenia, jednakże mój zasób sprzętu jest w przedziale od lat 70-tych po obecne, wiele współczesnego sprzętu ( no bo przecież w klubie jest dostęp i do sprzętu zawodniczego, to alu to są najzwylejsze w świecie treningówki ze stopów z jakich wytwarza się " Tribany/ Van Rysele") mogę sobie testować, choć przez te lata trochę się już tego sprzętu przerobiło pod noga jak i na serwisie :)
komandosek Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 Triban 5 triban 500 co za różnica. Oba na Sorze. Myślę też że z czasem zmienisz zdanie jak zmieni się to ile możesz wydać na rower
kaido2 Opublikowano 23 Listopada 2019 Opublikowano 23 Listopada 2019 (edytowane) No tak, but wpinany to but wpinany, a to czy SPD-SL, czy SPD, co to za różnica? No tak tu i tu Sora.Nie mam więcej pytań. A co do roweru to mogę mieć jaki chcę i nawet mnie nie będzie to za specjalnie kosztować, tylko po co? Zresztą co to ma do rzeczy, skoro i z takim sprzętem też mam do czynienia, mogę wziąć np od któregoś zawodników i sobie pojeździć i co moje zdanie będzie wiarygodniejsze? Zmieni się coś? Zdanie mam już dawno wyrobione, pozwala mi na to wieloletnie doświadczenie z pełnym wachlarzem sprzętu. Nie, no ręce opadają . Sorry chłopie zabłysnąłeś. Edytowane 23 Listopada 2019 przez kaido2
Rekomendowane odpowiedzi