combi Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Na szybkichrowerach napisali mi, że tą sense romagna na tiagrze mogą sprzedać za 2800, niech jeszcze tylko ktoś się wypowie czy geometria tam jest podobna do tribana 520 czy bardziej sportowa?
Red Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Bardziej sportowa. Sensa jest świetna i jak możesz wziąć 2800pln na Tiagrze to bierz bo to super rower.
combi Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Zamówiłem sense na tiagrze, 2800 zł, w przyszłym tygodniu pewnie przyjdzie, mam nadzieję, że nie będę żałował zakupu jak dotrze i coś pojeżdżę to dam znać jak się sprawuje
AdiX Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Aktualnie posiadam Romagna i moim zdaniem geometrią jest porządku minimalnie sportowa posiadam wszystkie podkładki pod mostkiem i elegancko mi się jeździ na niej
combi Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Dzięki za informację Dziś powinna dotrzeć, zobaczymy jak się będzie jeździło
combi Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Pierwsza przejażdżka za mną, pierwsze wrażenia na plus, do wyregulowania przerzutki bo nie działają tak jak powinny, ale nie ma tragedii 😛 Na rowerze czułem się komfortowo, chyba jest lepiej dopasowany do mnie niż poprzedni Póki co po pierwszej jeździe ciężko coś więcej napisać, jeśli chodzi o sam sklep szybkierowery.pl to mogę polecić, kontakt ze sprzedawcą bardzo dobry, bardzo szybka realizacja, zamówione w piątek wieczorem, dziś rower jest już u mnie, wszystko dobrze zabezpieczone na czas transportu, w gratisie bidon i koszyk na bidon, akurat jeden odesłałem przypadkowo z poprzednim rowerem na gwarancję więc się przyda Jak widać w postach wyżej z cen podanych na stronach jeszcze da się coś urwać, u mnie udało się urwać 100 zł, przy droższych rowerach pewnie coś więcej by się dało. Jak coś więcej pojeżdżę to dam znać jak się sprawuje.
lethaljelly Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Witam, chciałbym przesiąść się na coś lepszego z poprzedniej szosówki. Szukam czegoś na Sorze (przebiegi ~2000 rocznie), ale tak żeby koła/opony/siodełko/hamulce i reszta też były nienagannej jakości. Czyli chyba wszystkie tribany odpadają Znalazłem na razie jednego kandydata: https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-3.0-2019-/3300 Na plus: ten rocznik jeździ na oponach 28C - przyda się na kijowe drogi w okolicy Niestety ta Sensa na tiagrze za 2800 z szybkierowery odpada bo nie ma rozmiaru S (170cm wzrost)
AdiX Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 5 godzin temu, lethaljelly napisał: Witam, chciałbym przesiąść się na coś lepszego z poprzedniej szosówki. Szukam czegoś na Sorze (przebiegi ~2000 rocznie), ale tak żeby koła/opony/siodełko/hamulce i reszta też były nienagannej jakości. Czyli chyba wszystkie tribany odpadają Znalazłem na razie jednego kandydata: https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-3.0-2019-/3300 Na plus: ten rocznik jeździ na oponach 28C - przyda się na kijowe drogi w okolicy Niestety ta Sensa na tiagrze za 2800 z szybkierowery odpada bo nie ma rozmiaru S (170cm wzrost) Siema ja znalazłem takiego krossa bodajże z 2018 roku https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-4-0-meski-28-s-8309203740 Rower nowy czy używane też mogą być?
lethaljelly Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) 29 minut temu, AdiX napisał: Siema ja znalazłem takiego krossa bodajże z 2018 roku https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-4-0-meski-28-s-8309203740 Rower nowy czy używane też mogą być? Wow super oferta, tylko szkoda że kaseta 25T, już 28T jest dla mnie trochę za mało bo wszędzie góry To jest jakaś wysyłka z Estonii? Chciałbym raczej nowy rower, mam budżet, tylko w sumie nie potrzebny mi jakiś perfekcyjny sprzęt na te przebiegi. Grunt to fajne siodełko, koła i najlepiej oponki 28C ale jak dobra promocja to mogą być 25C Edytowane 17 Lipca 2019 przez lethaljelly
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Godzinę temu, lethaljelly napisał: Wow super oferta, tylko szkoda że kaseta 25T, już 28T jest dla mnie trochę za mało bo wszędzie góry To jest jakaś wysyłka z Estonii? Chciałbym raczej nowy rower, mam budżet, tylko w sumie nie potrzebny mi jakiś perfekcyjny sprzęt na te przebiegi. Grunt to fajne siodełko, koła i najlepiej oponki 28C ale jak dobra promocja to mogą być 25C To o czym tu piszesz to akurat elementy , które trzeba pod siebie dostosować. Nigdzie nie będą patrzeć na Twój tyłek. Siodełko jest fabrycznie i już. Kaseta i opony również.
SzpiceR Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 10 godzin temu, lethaljelly napisał: ale tak żeby koła/opony/siodełko/hamulce i reszta też były nienagannej jakości. Czyli chyba wszystkie tribany odpadają Co niby znaczy ta "nienaganna jakość"?
elmapeto Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 2 minuty temu, SzpiceR napisał: Co niby znaczy ta "nienaganna jakość"? To znaczy ,że z innym logo na siodełku jest większy lans...
lethaljelly Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) 44 minuty temu, elmapeto napisał: To znaczy ,że z innym logo na siodełku jest większy lans... Bez przesady, nie o to mi chodzi -.- Jeżdżę właśnie tribanem 500 sprzed 4 lat, i te obręcze się gną, opony wystaje oplot po 3000km, siodełko i hamulce to dramat - nie wiem jakie doświadczenia macie z wyższymi modelami. O dziwo napęd microshift się u mnie sprawdził - nie rozregulowywał się i dobrze przerzucał Jakbym chciał teraz kupić triban 520 za 2400zł to na sam start mam sporo kasy do włożenia porównując do wartości roweru. Tyle wiem. Jeśli macie coś sensownego na Sorze tańszego niż kross vento 3.0 to mówcie Edytowane 17 Lipca 2019 przez lethaljelly
SzpiceR Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 29 minut temu, lethaljelly napisał: i te obręcze się gną, Żaden producent nie wrzuca do roweru szosowego, a już na pewno nie do takiego za 1500 złotych dobrych kół. Koła to element, który każdy ma wymienić na takie dopasowane do indywidualnych potrzeb także argument lekko z dvpy. Taki np. giant do roweru za 6k wkłada koła, które jako fabrycznie nowe jesteś w stanie kupić za 500 plnów. Zresztą kupiłeś tribana, którego można uznać za najtańszą szosę na rynku a doszukujesz się "wad" 33 minuty temu, lethaljelly napisał: opony wystaje oplot po 3000km nawet nie skomentuję, 4 lata 34 minuty temu, lethaljelly napisał: siodełko i hamulce to dramat Kwestia hamulców miliony razy poruszana w internetach, trzeba wymienić klocki, wystarczy, problem rozwiązany za kilkadziesiąt złotych Co do siodełka - słyszałeś kiedyś o czymś takim jak rozstaw kości kulszowych? U każdego jest inny a siodełko takie samo w każdym egzemplarzu, nie, nie jest zaczarowane, samo się nie dopasuje.
lethaljelly Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) 10 minut temu, SzpiceR napisał: Kwestia hamulców miliony razy poruszana w internetach, trzeba wymienić klocki, wystarczy, problem rozwiązany za kilkadziesiąt złotych Co do siodełka - słyszałeś kiedyś o czymś takim jak rozstaw kości kulszowych? U każdego jest inny a siodełko takie samo w każdym egzemplarzu, nie, nie jest zaczarowane, samo się nie dopasuje. Ok, ja nie jestem ekspertem. Czyli mam wnioskować z tego, że najopłacalniej będzie wziąć https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8377757.html , wrzucić dobre klocki i wymienić siodełko i śmigać? Założenie miałem że w https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2018/2263-rower-szosowy-rower-kross-vento-30-2018-5904993371541.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-szosowy-rower-kross-vento-30-2018&ceneo będą lepsze części. Jest w ogóle jakaś trzecia opcja? Edytowane 17 Lipca 2019 przez lethaljelly
SzpiceR Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 Na początek to sprawdź czy 520 da się w ogóle kupić w odpowiednim rozmiarze bo nie jest już produkowany.
lethaljelly Opublikowano 17 Lipca 2019 Opublikowano 17 Lipca 2019 No niestety lipa, nie ma już nigdzie. Musiałbym rozważyć tribana 500 rc ale to już sporo inny rower. Bez wyjazdów w teren trochę by się marnował. Mój styl użytkowania to raczej szybkie, coraz szybsze 40-60km po różnych uliczkach i dojazd do pracy jak nie pada. Raczej bez wypraw 200km+
combi Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 W dniu 17.07.2019 o 09:35, lethaljelly napisał: Witam, chciałbym przesiąść się na coś lepszego z poprzedniej szosówki. Szukam czegoś na Sorze (przebiegi ~2000 rocznie), ale tak żeby koła/opony/siodełko/hamulce i reszta też były nienagannej jakości. Czyli chyba wszystkie tribany odpadają Znalazłem na razie jednego kandydata: https://www.superrowery.pl/pl/p/Kross-Vento-3.0-2019-/3300 Na plus: ten rocznik jeździ na oponach 28C - przyda się na kijowe drogi w okolicy Niestety ta Sensa na tiagrze za 2800 z szybkierowery odpada bo nie ma rozmiaru S (170cm wzrost) Co do sensy to ja mam 171 cm i jest na prawdę dobrze dopasowana, nie odczuwam żadnego dyskomfortu podczas jazdy. Jeździ mi się lepiej niż tribanem 520, którego miałem w rozmiarze M.
lethaljelly Opublikowano 18 Lipca 2019 Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Nie ma szans na rozmiar M dla mnie. S jest perfekcyjny. Jest ktoś w stanie porównać mi te 3 rowery, lub podać alternatywę? Z góry dzięki! Tak jak wcześniej mówiłem, ~2000km rocznie, mocne ćwiczenie ale na krótkich dystansach. Lubie jeździć po górach ale po asfalcie. Nie chciałbym iść wyżej niż Sora bo z opinii wiem że jest już bardzo fajna - może że w tej samej cenie dostanę tiagrę z porównywalną resztą. https://www.rowerzysta.pl/rower-szosowy-kellys-arc-30-2017-s-25109.html (niedawno znalazłem, ktoś coś? wygląda naprawdę dobrze za te pieniądze i kaseta 11-32)https://trekking24.pl/pl/rowery-szosowe-2018/2263-rower-szosowy-rower-kross-vento-30-2018-5904993371541.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-szosowy-rower-kross-vento-30-2018&ceneo (ewentualne przytarguję gdzieś rocznik 2019, bo jest ładniejszy i odrazu 28c wrzucili) https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-rc-500-id_8502354.html Edytowane 18 Lipca 2019 przez lethaljelly
Yacko Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Jeżeli ktoś ma zacięcie sportowe i szuka sztywnego roweru o agresywnej geometrii to polecam Focus Izalco AL Sora. Bałem się braku komfortu przy tak sztywnej konstrukcji, ale cały karbonowy widelec trochę pomaga i jest naprawdę nieźle. Jedyna wada to stukająca linka wewnątrz górnej rury - sporo pomaga spięcie jej z przodu z linką od klamko-manetki.
cast64 Opublikowano 20 Lipca 2019 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Cytat Szukam pierwszej szosòwki i mam dylemat co wybrać.sensa romagna tiagra,kross vento 4.0 tiagra lub merida scultura 200 sora.mam 178 cm wzrostu.mieszkam na pòłnocy więc terten płaski z niewielkiemi wzniesieniami za rady zgòry dziękuje . Edytowane 20 Lipca 2019 przez cast64
leander Opublikowano 24 Lipca 2019 Opublikowano 24 Lipca 2019 Jeśli nie zależy Ci na metce Meridy, to jednak Tiagra>Sora :). Różnice między Romagną a Vento są nieznaczne wg mnie. Vento niestety słabo wypada wizualnie, bo tegoroczny malowanie modelu 4.0 jest fatalne (ale to moje odczucia estetyczne, nie Twoje). W tej chwili oba są w bardzo podobnej cenie (po negocjacjach), zaletą Vento na pewno jest dostępność na terenie całego kraju i krajowy producent.
combi Opublikowano 25 Lipca 2019 Opublikowano 25 Lipca 2019 Ja od 1,5 tygodnia jeżdżę Sensą na Tiagrze i jestem mega zadowolony, przesiadka z tribana 520 odczuwalna, oczywiście na plus. Za tą cenę raczej nic lepszego nie znajdziesz. Tak jak pisałem wcześniej rower kupiłem na szybkierowery.pl i sprzedawca zszedł jeszcze o 100 zł z ceny, więc ostatecznie wyszło mnie 2800 + 35 zł przesyłka pobraniowa.
cast64 Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 (edytowane) Chciałbym zapytać kolegę combi jak wygląda estetyka sensy bo zdjęcie tego nie oddaje,czy rower jest czarny i czy jest matowy.Meride widziałem i jest ona przepiękna a to dlamnie bardzo warzne.Za odpowiedz z góry dziękuje.( A co do sora czy tiagra to jak na pierwszą szose to mniej istotne(szaj mówił,że claris daje radę)sora vs tiagra vs 105 vs itd.Znalazłem merida i sensa wtej samej cenie 2900,do tego dobre buty,pedały odzierz i 4 koła jak nic,a dlamnie to spory wydatek,ale to tak na marginesie.) Edytowane 26 Lipca 2019 przez cast64
SzpiceR Opublikowano 26 Lipca 2019 Opublikowano 26 Lipca 2019 14 minut temu, Zbyszek.K napisał: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-kross-vento-2-0-alu-50cm-sora-tanio-nowy-CID767-IDALxWr.html#6627a1a73f A jak to skomentujecie? Męczy mnie żeby sobie kupić szosę...a przy okazji męczę "główną księgową" Stara sora, jeszcze z wąsami. Korba na octalink. Wiadomo, że przy tej cenie nie można wymagać nie wiadomo czego ale akurat te elementy warto mieć na uwadze. IMO w takim budżecie lepiej szukać używki. Nowe szosy, które będą w miarę przyszłościowe kosztują cirka 3000. Jeśli musi już być nowy w tej kasie to pomyśl o Vento 2.0 z rocznika 2018. Dorzucisz 200 plnów a będziesz miał grupową korbę na ht2 i klamki bez wasow
Rekomendowane odpowiedzi