leander Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Nie ma za co, sam się gimnastykuję właśnie z zakupem, ale nie wiem, czy wydać więcej, czy mniej, który kupić, w jakim rozmiarze. Ech...
AdiX Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Ja posiadam od początku sezonu Sensa Romagna na Tiagrze w rozmiarze 54 przy moim wzroście 175cm i na tą chwilę chwale sobie ten rower. Mieszka w łódzkim więc mam płaskie tereny do jeżdżenia i spokojnie przełożenia mi wystarczają, hamulce są ok, sama rama na ta chwilę jest ok jedynie mam problem z łożyskami w sterach ale to już mały kłopot. Jak ktoś chce więcej info to piszcie. Pozdrowerek
leander Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Mi Tiagra też z pewnością wystarczy, ale... Trentino mi się bardziej podoba. Technikalia są ważne (wyższa grupa, całkiem karbonowy widelec), jasna sprawa, tylko na pewnym poziomie rowerzysty (w obie strony) różnice nic nie wnoszą. Sam sobie muszę odpowiedzieć, czy wydanie prawie 1000 zł więcej ma sens. Początkowo myślałem o Vento 4 na Tiagrze za ok. 3200-3300, ale te Sensy mi namieszały :).
kamilg Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Tak jak wcześniej pisałem, też byłem w podobnej sytuacji byłem, byłem zdecydowany na Kroosa, ale wpadła propozycja Sensy i kupiłem Sensę. I nie żałuję. I przy Twoim wzroście 54 będzie w porządku - mam 177cm i wziąłem 54. 1
leander Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 24 minuty temu, kamilg napisał: Tak jak wcześniej pisałem, też byłem w podobnej sytuacji byłem, byłem zdecydowany na Kroosa, ale wpadła propozycja Sensy i kupiłem Sensę. I nie żałuję. I przy Twoim wzroście 54 będzie w porządku - mam 177cm i wziąłem 54. Wcześniej Zajop pisał Cytat Sam mam 175cm wzrostu i jeżdżę na rowerze z górną rurą 520mm. W tych sensach w rozmiarze 54 górna rura ma 543mm. I ja Wam wierzę :). Na Vento 4 w rozmiarze M jeździło mi się dobrze, a ma górną rurę 554, L było zdecydowanie za długie (573 mm). Na Romagnii 56 jeździło mi się dobrze i czułem się mniej wyciągnięty, niż na Vento (może to też nieco kwestia podkładek pod kierownicą). Niestety nie wiem, jaka jest długość rury w Romagnii, bo nie ma tego rozmiaru w pdf-ie geometrii u producenta (553 mm są w Trentino, a Romagna 55 ma 545). Szczerze mówiąc, przy trasach, które będę robił (do 100 km) i umiejętnościach, które mam, oba rozmiary będą dobre, tak sądzę. Może się mylę. Może się przekonam o tym na własnych plecach lub rękach (niestety młody już nie jestem, z rozciągnięciem słabo, choć aktywny fizycznie jestem). Na pewno się pochwalę wyborem w odpowiednim temacie :). Na marginesie - fajnie się czyta wpisy w tych wątkach, zwłaszcza po jakimś czasie, nie na bierząco. Pokazują one, jakimi ścieżkami chodzą myśli kupującego (np. u kolegi Cris92 - miał taki pomysł, inny pomysł, coś tam wybrał, jest zadowolony; u mnie to samo - różne modele się pojawiały, a co będzie...).
driftking Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Witam koledzy, z góry przepraszam, jeśli nie ten wątek. Zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosy, w związku z tym miałbym prośbę w pomocy co do jej wyboru... A mianowicie zastanawiam się nad takimi modelami: Carver Evolution 90 na Shimano Sora 3500 (3*9) nowy za 1950 http://www.bikes.shop.pl/moja-oferta/szosa/carver-evolution-90/ lub używanego Stevens Stelvio na Shimano 105 (3*10) za 2050. Ewentualnie używany gravel Scott CX Comp https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-przelajowy-scott-cx-comp-105-tiagra-9-5kg-rozm-m-CID767-IDA0oIF.html. Jazda rekreacyjna na zróżnicowanym terenie (połódniowo-wschodnia Polska). Jestem otwarty na inne propozycje - budżet do 2500zł. Z góry dziękuje za pomoc. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez driftking
wardzinski.sebastian87 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Podpinam się do tematu. Szukam nowej szosy do 3000 zł. Pozdrawiam Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
zgodusiek Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 W dniu 27.06.2019 o 23:08, leander napisał: Wcześniej Zajop pisał I ja Wam wierzę :). Na Vento 4 w rozmiarze M jeździło mi się dobrze, a ma górną rurę 554, L było zdecydowanie za długie (573 mm). Na Romagnii 56 jeździło mi się dobrze i czułem się mniej wyciągnięty, niż na Vento (może to też nieco kwestia podkładek pod kierownicą). Niestety nie wiem, jaka jest długość rury w Romagnii, bo nie ma tego rozmiaru w pdf-ie geometrii u producenta (553 mm są w Trentino, a Romagna 55 ma 545). Szczerze mówiąc, przy trasach, które będę robił (do 100 km) i umiejętnościach, które mam, oba rozmiary będą dobre, tak sądzę. Może się mylę. Może się przekonam o tym na własnych plecach lub rękach (niestety młody już nie jestem, z rozciągnięciem słabo, choć aktywny fizycznie jestem). Na pewno się pochwalę wyborem w odpowiednim temacie :). Na marginesie - fajnie się czyta wpisy w tych wątkach, zwłaszcza po jakimś czasie, nie na bierząco. Pokazują one, jakimi ścieżkami chodzą myśli kupującego (np. u kolegi Cris92 - miał taki pomysł, inny pomysł, coś tam wybrał, jest zadowolony; u mnie to samo - różne modele się pojawiały, a co będzie...). Oni coś namieszali z tą rozmiarówką. Tabelka na stronie producenta dotyczy roczników 2019, szybkierowery biorą rozmiar z tabelki na 2017 https://geometrygeeks.bike/bike/sensa-romagna-comp-sport-2017/ Modelu Romagna Shiny nie ma w katalogu na rok 2019. Prawdopodobnie roczniki 2018 mają tą samą geometrię, co 2017, stąd te różnice.
leander Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Tak, masz rację. Nawet pisałem do producenta. Na stronie producenta jest geometria dla 2019. Dla Trentino są to te same wymiary, jak dla modelu 2018. W przypadku Romagnii jest pomieszane. Jak piszesz, wersji shine nie ma, jest limited niebieska, ale niedostępna w szybkichrowerach. Podlinkowana przez Ciebie rozmiarówka zgadza się z pdf-em, który dostałem dla modelu 2018. Czyli Trentino jest 2019 (może 2018?), natomiast Romagna na pewno nie 2019. Szkoda, że nie jest podane to wyraźnie na stronie. Nawet dla Trentino jest powiedziane (na szybkichrowerach), że to wyprzedaż 2019, co nie musi oznaczać wyprzedaży ROCZNIKA 2019 :). 13 godzin temu, wardzinski.sebastian87 napisał: Podpinam się do tematu. Szukam nowej szosy do 3000 zł. Pozdrawiam Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka A więcej szczegółów? Jakieś wymagania? Sensa Romagna Tiagra za 2700 (z UK)-2900, którą ja rozważam. W tej cenie ciężką ją przebić. Vento 3 ma Sorę, Vento 4 jest na Tiagrze, ale raczej nie wynegocjujesz ceny niższej niż 3k za niego.
KonradTrek800 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Witam koledzy, z góry przepraszam, jeśli nie ten wątek. Zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosy, w związku z tym miałbym prośbę w pomocy co do jej wyboru... A mianowicie zastanawiam się nad takimi modelami: Carver Evolution 90 na Shimano Sora 3500 (3*9) nowy za 1950 http://www.bikes.shop.pl/moja-oferta/szosa/carver-evolution-90/ lub używanego Stevens Stelvio na Shimano 105 (3*10) za 2050. Ewentualnie używany gravel Scott CX Comp https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-przelajowy-scott-cx-comp-105-tiagra-9-5kg-rozm-m-CID767-IDA0oIF.html. Jazda rekreacyjna na zróżnicowanym terenie (połódniowo-wschodnia Polska). Jestem otwarty na inne propozycje - budżet do 2500zł. Z góry dziękuje za pomoc.Nawet nie patrz na te dinozaury z wąsami z przodu. W dobrej cenie masz Sensy, Romet Huragan 2+, Kross Vento no i Triban RC500. Używkę to można rozpatrywać w cenie max 1500zł i nie daj się nabrać na znane literki na ramie. Na mnie siła marki nie działa
combi Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Cześć, szukam roweru w okolicach 2500 zł. Do tej pory jeździłem tribanem 520 niestety w związku z małą awarią musiałem go odesłać na reklamację i decathlon zwrócił mi kasę. Chętnie dalej śmigałbym na nim jednak nie mają już mojego rozmiaru. Czy znajdzie się w takim budżecie rower z podobnym osprzętem? Jestem w stanie dołożyć maksymalnie do 3000 zł.
AdiX Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) Siema co powiesz o Sensa Romagna na Tiagrze te rowery są dostępne na szybkierowery, bądź zobacz nowe tribany w Decathlonie najtańsza opcja kosztuje około 2600. Ja posiadam własnie ww. Romgane rowerek bardzo fajny godny polecenia. Możesz również zobaczyć Krossy vento 3.0 lub nawet 4.0 uda się dorwać w tej cenie do 3k. Edytowane 10 Lipca 2019 przez AdiX
iiipablo Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Pytanie co do Sensy Romagna - jak komfortowy jest ten rower?
kamilg Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Ciężko mi ją porównać do innych szosówek, bo na innych nie jeździłem, ale jest wygodna dla mnie. Myślę, że byłbyś zadowolony.
SzpiceR Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 6 minut temu, iiipablo napisał: Pytanie co do Sensy Romagna - jak komfortowy jest ten rower? Każdy zawodnik odczuwa "wygodę" inaczej. Jedni preferują agresywną pozycję inni endurance. Ludzie mają różne proporcje ciała, różne zwyrodnienia itd. Rower sam w sobie ma geometrię pośrednią pomiędzy race a endurance 4 godziny temu, combi napisał: Cześć, szukam roweru w okolicach 2500 zł. Do tej pory jeździłem tribanem 520 niestety w związku z małą awarią musiałem go odesłać na reklamację i decathlon zwrócił mi kasę. Chętnie dalej śmigałbym na nim jednak nie mają już mojego rozmiaru. Czy znajdzie się w takim budżecie rower z podobnym osprzętem? Jestem w stanie dołożyć maksymalnie do 3000 zł. Triban rc500, jakaś sensa albo szukanie używki. Nic lepszego nie kupisz. Ew. używany triban 520
iiipablo Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Dzięki! Roweru szukam dla żony, coś do robienia kilometrów, czasami ścignie się w triathlonie. Sensy zwróciły moją uwagę ze względu na atrakcyjną cenę. Zastanawia mnie kwestia rowerów dedykowanych dla kobiet, czy ma to sens w szosie. Czy to dostosowanie pod kobiety nie ogranicza się jedynie do siodełka i kierownicy i spokojnie można brać wersję męską?
SzpiceR Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Damska szosa ma względem męskiej krótszą rurę górną i wyższą główkę ramy. Wynika to z innych proporcji w budowie ciała kobiet - dłuższe nogi względem wzrostu. Jeśli ma ona typowe dla kobiet proporcje to na męskiej szosie siodło będzie miała w kosmosie. Masz coś takiego jak sensa emilia, damski model, na allegro znajdziesz
combi Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Czy to rowery sensa występują w jakiś innych sklepach czy tylko w szybkierowery? Chętnie bym przymierzył ten rower, prezentuje się całkiem spoko
SzpiceR Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Nie słyszałem o innej, oficjalnej dystrybucji
kamilg Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) W Polsce masz dwóch oficjalnych sprzedawców: https://www.sensabikes.com/storelocator Ewentualnie szukaj: https://www.google.com/search?q=rowery+sensa Edytowane 10 Lipca 2019 przez kamilg
combi Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) Teraz zauważyłem, że ta Sensa Romagna w moim rozmiarze nie jest aktualnie dostępna, jakieś alternatywy? Edit: skontaktowałem się z nimi, błąd na stronie, jednak rower jest dostępny. Edytowane 11 Lipca 2019 przez combi
combi Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Wczoraj trochę się porozglądałem po okolicznych sklepach, nie ma zbyt wielu ciekawych propozycji w tej cenie. Co powiecie o krosie vento 3.0 z 2018 roku? Cena ok. 2800 zł, pewnie jeszcze do zbicia.
SzpiceR Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Jeśli rozmiar odpowiedni i weźmiesz za max 2500 to ok
AdiX Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Fajny jest kross 3.0 albo chwilkę poczekaj i zaraz będą wyprzedaże tego rocznika
Rekomendowane odpowiedzi