Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam szukam roweru na co dzień , do lasu na ścieżkę również sakwy na kilka dni i być może także Pieniny, Jura Krakowsko- Częstochowska czyli coś uniwersalnego zarówno na asfalt ale też wjechać w las i trudniejszy teren. Jeździłem do tej pory na trekkingu ale nie chce się w to ładować gravel też odpada. Zdecydowałem sie na MTB Indiany. i tutaj proszę was o rade co wybrać :

najbardziej skłaniam się ku X9, lubX10.

to co rower musi mieć to sztywne osie i możliwość instalacji bagażnika na tył a najlepiej przód- tył.

ważna jest też dla mnie wygodna pozycja raczej nie jakaś wybitnie sportowa gdyż rower będzie też na dłuższe wycieczki kilkudniowe. mam 187 cm i waga 90 kg

co polecacie czy też wybrać jakąś inna markę?

Opublikowano
2 godziny temu, vrinks82 napisał:

witam szukam roweru na co dzień , do lasu na ścieżkę również sakwy na kilka dni i być może także Pieniny, Jura Krakowsko- Częstochowska czyli coś uniwersalnego zarówno na asfalt ale też wjechać w las i trudniejszy teren. Jeździłem do tej pory na trekkingu ale nie chce się w to ładować gravel też odpada. Zdecydowałem sie na MTB Indiany. i tutaj proszę was o rade co wybrać :

to co rower musi mieć to sztywne osie i możliwość instalacji bagażnika na tył a najlepiej przód- tył.

ważna jest też dla mnie wygodna pozycja raczej nie jakaś wybitnie sportowa gdyż rower będzie też na dłuższe wycieczki kilkudniowe. mam 187 cm i waga 90 kg

To X9 lub 10 z definicji jako cross country nie są idealnymi rowerami na super długie jazdy niestety. 
Jeśli bardzo Ci zależy to chyba skłaniałbym się ku x9. Masz lepszy osprzęt kosztem karbonu

6 godzin temu, DeDe napisał:

Ja jeżdżę na Shimano SPD (zacząłem jeździć w martonach mtb). Mam też na rodzinne wypady wakacyjne lekkie, szerokie i z niskim profilem platformy od M-Wave, aluminiowe - super przyczepność na nich, ale niestety ostro zdzierają podeszwę. Kupiłem pierwsze fajniejsze w najbliższym sklepie rowerowym jak te stockwe zaczęły mnie wk...iać.

Dziś zamiast aluminiowych platform kupiłbym plastikowe platformy, nie ryją tak podeszwy w cywilnych butach, polecane i w dobrej cenie są od Dartmoor.

I tak jak hudezz pisze, smarować tylko gwinty. Przed pierwszym odkręceniem pedałów lepiej sprawdzić na YT jak to zrobić, jedną stronę odkręca się w przeciwnym kierunku niż normalnie.

Co do hamulców to w mojej X7 są MT400, ważę obecnie 96kg i spokojnie dają radę. Ważne żeby klocków nie zasyfić. Porównanie mam tylko do Tektro z Riverside z Deca, które są tragiczne... spowalniają rower a nie hamują. Nie mam porównania do wyższych grup. Jak nauczyłem się prawidłowo hamować (praktycznie zawsze z tył + przód jednocześnie) to i na wyścigach i na single trackach mt400 dają radę z jednym palcem na klamkach. Jeśli na samym początku od razu nie hamują jak żyleta, trzeba je trochę dotrzeć na kilku jazdach, a najlepiej mocno pohamować na ostrych zjazdach. Wymiana hamulców to ostatnia rzecz o jakiej myślę. W przyszłym sezonie najpierw nowe klocki i może nowe lżejsze i lepsze tarcze np. z grupy SLX (i już 180mm na przód, tył dalej 160mm). Te stockowe są ok, ale to są najtańsze RT10 za 50pln.

Z oczywistego osprzętu na początek, żeby nie kupować kilka razy/testować to polecam:

- koszyk https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bidony-i-koszyki/?sort=11&q=cannibal+xc - nigdy bidon mi nie wypadł, a bardzo lekko się wkłada. Nie polecam modelu CustomRace+, mega upierdliwe/ciężkie wkładanie bidonu.

- bidon izolowany, sprawdza się w pierwszej kolejności jesień/wiosna, ale też super latem jeśli damy schłodzony napój + kostki lodu: https://www.centrumrowerowe.pl/bidon-camelbak-podium-chill-pd17766/?v_Id=129677 - super ustnik, dobre wykonanie i przyzwoita izolacja termiczna. Najpierw miałem tani z Deca (bardzo mała pojemność), potem izolowany firmy Elite (tragicznie wyglądał już po 1m).

Polecam fajny filmik - co warto w pierwszej kolejności wymieniać w swoim rowerze: contact points (oczywiście po rzeczach które po prostu przeszkadzają w jeździe): 

Aha, jest jeszcze jedna bardzo fajna rzecz warta zrobienia po kupnie nowego roweru: zainstalowanie aplikacji Strava na smartfonie, darmowa :) 

Ściganie się z samym sobą na segmentach (coś jak odcinki specjalne) - rewelacja. Mamy też sporo przydatnych informacji z trasy jaką zrobiliśmy: długość, średnia prędkość, przewyższenia, spalone kalorie, można zapisać i zrobić export samej trasy do .gpx i wrzucić do nawigacji na następny raz. Ja już nie używam standardowego licznika rowerowego.

Możemy też zrobić klub użytkowników "indianek", zapraszam do following!

Szerokośći :)

Niezły post :) Dzięki. 

Klub indianek brzmi dobrze - gdzie i jak? :) 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, vrinks82 napisał:

1. Coś z kategorii "touring" np. https://www.decathlon.pl/p/rower-podrozny-riverside-touring-900/_/R-p-332461?mc=8643287

2. Jeśli ktoś chce mieć amortyzator, to dobry cross/trek z miejscem na 2-calowe opony nie byłby złym pomysłem - wygoda i komfort dla poszukujących takiej pozycji za kierownicą będą przemawiać za taką bazą.

3. Storm X7/8/9 to praktycznie to samo, różnią się tylko osprzętem. Każdy z nich byłby ok jeśli ich geometria komuś by odpowiadała do takich celów, bez większej różnicy, ale na całodniowe trasy trzeba by więcej pokombinować z mostkiem (np. z regulowanym kątem, wygląda to mało profi ale się sprawdza), kierownicą (ze wzniosem 20-40mm) i gripy ze "skrzydełkami" koniecznie - i się da nieco naprostować pozycję oraz wygodę. Te trzy zmiany jakoś bardzo nie zmasakrują budżetu. Za bazą na rowerze mtb będzie przemawiać jego większa "pancerność", a przede wszystkim jego napędu i kół.

4. Marcin Surowiec ma sporo filmów z ultramaratonów na kanale MirkroPrzygody, ten setup z mtb (co ciekawe amor z 120mm skokiem) jest wprawdzie na "lekko", ale pewnie można przerobić na ciężko z sakwami: 

2 godziny temu, Enochiam napisał:

Klub indianek brzmi dobrze - gdzie i jak? :) 

1. Zainstaluj: "Strava" na telefonie. Wersja darmowa w zupełności wystarczy, wersję rozszerzoną na 30 dni za free lepiej przetestować jak już się ogarnie tę aplikację. Utwórz konto itd, najlepiej synchronizować ze skrzynką/kontem google

2. Po odpaleniu Stravy, w górnym rogu klikamy na ikonę dwóch ludzików, jesteśmy w "Find and Invite" -> Lupa: wpisz: De De -> Follow

3. Jeśli znajdzie się więcej chętnych/lub jak będę miał więcej czasu, to mogę założyć oficjalny klub (wirtualny), zapodajcie nazwę! Proponuję "Indiańce bez skrupułów" :)))

Edytowane przez DeDe
Opublikowano

która Indiana storm ma sztywne osie i możliwość montażu bagażnika?

Opublikowano
7 minut temu, vrinks82 napisał:

która Indiana storm ma sztywne osie i możliwość montażu bagażnika?

Sztywne osie ma kazdy model od x7 w gore, punktow mocowan nie ma zaden z modeli. Mozesz kombinowac z uniwersalnymi ;)

Opublikowano

a sa jakies zaczepy zeby zamontować bagażnik jeśli nie ma otworów?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, vrinks82 napisał:

a sa jakies zaczepy zeby zamontować bagażnik jeśli nie ma otworów?

Mozesz kombinowac z bagaznikami na sztyce, widzialem gdzies w necie zapinane na velcro do rurek tylnego trojkata.  Wujek google prawde powie ;)

Edytowane przez hudezz
dodanie tresci
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

cześć wymieniał już ktoś hak przerzutki w rowerze indiana storm x7-x10??

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan1990 napisał:

cześć wymieniał już ktoś hak przerzutki w rowerze indiana storm x7-x10??

Sam jestem ciekaw jaki hak moglby pasowac, kupilbym ze 2 sztuki w razie W

Opublikowano

Ty masz carbon? Możesz zmierzyć jaki masz rozstaw między hakami, tak jak os umieszczasz? U mnie w x7 za nic nie wychodzi 148mm

Opublikowano

znalazłem hak ale ma mała różnice

a dokładnie skok gwintu gniazda na os sztywna różni się o 0.25 mm, jeżeli zmieniasz hak to musisz od razu dokupić os sztywna z gwintem o skoku 1,75mm

Indiana ma bardzo słabe haki, mój rower przewrócił się na kostkę i hak się zgiął. delikatny upadek i przerzutka w kasecie 

Opublikowano

A ja cały wieczór z alliexpressem spędziłem i takiego nie znalazłem :)

Opublikowano
16 godzin temu, wolek napisał:

Ty masz carbon? Możesz zmierzyć jaki masz rozstaw między hakami, tak jak os umieszczasz? U mnie w x7 za nic nie wychodzi 148mm

Na suwmiarce wychodzi mi 148,4 mm. 

Opublikowano

A ktoś z x7, x8, x9 może zmierzyć? U mnie wychodzi 144 i w sumie muszę rozginać widełki aby koło weszło.

Opublikowano

piasta ma rozstaw 148mm bo to jest boost. hak ma inny gwint, długość osi  to 180 mm gwint musi miec min 16mm długosc, parametry gwintu M12x1.75mm 

os która jest teraz w rowerach ma gwint M12x1.5mm i nie bedzie pasowac do haka

innego haka nie ma w Internecie, poza tym hak pasuje do mocowania w rowerze  

49 minut temu, hudezz napisał:

Na suwmiarce wychodzi mi 148,4 mm

uwzględnij błąd pomiaru wynikający z metody pomiarowej, 0.4 mm to prawie żadna różnica

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak wygląda sprawa gwarancji w rowerach marki Indiana? Chodzi mi konkretniej o te 2 wymagane serwisy, by zachować gwarancję. Byłem rok temu po pieczątkę, w tym sezonie się trochę zgapiłem i jeszcze się nie wybrałem do ME. Musi to być sezon po sezonie? Chodzi mi tylko o samą pieczątkę, by nie stracić gwarancji. 

Opublikowano

Ja miałem na kwitku, który dostałem razem z paragonem z ME termin przeglądów, u mnie to akurat było do 30 października, pojechałem Pani przybiła pieczątkę i po sprawie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, qwerty789 napisał:

Jak wygląda sprawa gwarancji w rowerach marki Indiana? Chodzi mi konkretniej o te 2 wymagane serwisy, by zachować gwarancję. Byłem rok temu po pieczątkę, w tym sezonie się trochę zgapiłem i jeszcze się nie wybrałem do ME. Musi to być sezon po sezonie? Chodzi mi tylko o samą pieczątkę, by nie stracić gwarancji. 

Gdy kupowałem rower, to typek mówił że trzeba podbijać w terminie bo gwarancja przepada. Z drugiej strony jest ta gwarancja dożywotnia....To już sam nie wiem.

Edytowane przez Qba.Wu
Błąd
Opublikowano

Dzięki za informację. Spojrzałem na paragon i rzeczywiście jest tam termin, no muszę się streszczać, bo mi mija w przyszłym tygodniu. A nawet jeśli idę tylko po pieczątkę, to myślicie, że trzeba i tak się pojawić z rowerem?

Opublikowano

Ja byłem bez roweru i nikt nawet nie pytał czy mam go ze sobą.

Opublikowano

Cześć. Jestem nowym posiadaczem indiany storm X10. Czy ktoś próbował zamontować regulowaną sztycę z prowadzeniem wewnętrznym w tym rowerze? Jak wprowadzić mądrze przewód? Jedyne co przychodzi mi do głowy to nawiercenie portu przy główce ramy.  No i jeszcze jedno. Czy przy mechanicznym sterowaniu sztycą nie będzie problemu  z mocnym przegięciem linki w okolicach suportu?

Opublikowano

W x7-x9 jest zaślepiony otwór w dolnej części rury podsiodlowej, w x10 nie ma? Oczywiście od tamtad leci pancerz na zewnątrz