pEero Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 7 godzin temu, Qba.Wu napisał: A co ma model do wzrostu? Bardziej zastanów się nad rozmiarem ramy. Weź 19 cali i będzie dobrze, ale najpierw ją zmierz w najbliższym ME. Ja mam X8 i lata elegancko. Taak, chodziło mi o rozmiar ramy, a nie model mój błąd. A co do przymierzania to za bardzo nie mam gdzie ponieważ nie ma ich w najbliższych sklepach ME, jedynie w grę wchodzi zamówienie przez internet x8 i przymierzenie na miejscu, ale nie wiem czy jest taka możliwość.
maq Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 Oczywiście. Zamawiasz przez internet do sklepu i kupujesz, albo nie. Niech go złożą i się przemierzysz. Wysłane z Tapatalk
hans Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 Siemano, mam takie pytanie obecnie pojawiła się promocja na 3099zł na ramę rozmiar 23 (mam 194cm wzrostu 110kg wagi) i tutaj moje pytania: który model jest lepszy? 2020 czy 2021? model 2020 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m23-czarny-brazowy-r20?gclid=Cj0KCQjw3f6HBhDHARIsAD_i3D_1E_-MCAZRuLycN9aM2pu1JKSGPiWO3AnYC7WGTt64L3b3STycNBEaAgJQEALw_wcB model 2021 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m23-czarny-brazowy-fsa?gclid=Cj0KCQjw3f6HBhDHARIsAD_i3D-I_l6gO89QNTZ_Gez3BfkYWR2rWTkRVcWR9lk9GdTDesQTq_L8GW0aAma5EALw_wcB martwi mnie że model ma 2021 ma korbę FSA Comet 38/28T... ona jest gorsza od Deore FC-M6000 26-36T z modelu 2020?
Qba.Wu Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 Siema! Stan licznika X8 po dzisiejszym dniu - 116 km i zero problemów. Trasa Hel - Gdańsk zrobiona wzorowo. Ogólnie rower ma 650 km przejechan. Polecam.
Majkellbn Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Waham sie caly czas nad cube att sl a x7 ale tak pomyslalem jak na 1 rower czy warto wydac 1tys + za napis na ramie gdzie indiana technicznie podobno lepsza 😛 do mojej jazdy mysle ze wystarczy spokojnie Jak to jest z tymi rozmiarami? przy moim wzroscie 182 rama 19? niby na stronie wychodzi 21 1
jekyllx Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 Pany, czy ktoś ogarnął stack/reach i przekrok dla X9 Storm? Nie wiem czy 21 czy 19 cali. Mam w przekroku 83cm i 186 wzrostu.
Qba.Wu Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 (edytowane) 13 godzin temu, jekyllx napisał: Pany, czy ktoś ogarnął stack/reach i przekrok dla X9 Storm? Nie wiem czy 21 czy 19 cali. Mam w przekroku 83cm i 186 wzrostu. Ja mam 185 cm wzrostu i wziąłem ramę 21 cali. Jeździ się super. Edytowane 31 Lipca 2021 przez Qba.Wu 1
gpro Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 Ja mam 181cm i ramę 19 cali. Jest ok, ale nie miałem porównania. Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
Qba.Wu Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 Pytaliście wszyscy kto produkuje Indiane i co to w ogóle jest. Oto odpowiedź: https://www.cicliesperia.com/ Pozdrawiam.
maq Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Dlatego tylko SPD. Pewnie tak, ale jak do tego mi doszło zastanawianie się jakie buty, czy spd z platformą, a może bez, to sprawa została odwieszona na kołek.Na Dartmoorach zrobione już kilka setek km i są mega.Wysłane z Tapatalk
pawelll Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Ja mam 21" przy 186 cm. Przymierzałem 19" i wydawał się trochę za mały ale też mógłby być. Wg mnie granicą to ok. 185 cm
saguro Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 W dniu 25.07.2021 o 09:02, Qba.Wu napisał: Jak napisał poprzednik - To mogą być pedały. Szajbajk mówił, że może się tak dziać gdy korba jest nie tylko za słabo dokręcona, ale też za mocno. W każdym razie ja w moim X8 mam to samo 😅😅😅 Gdy pedałuje to po prawej stronie stuka gdy naciskam, w sumie nie mam czasu nic z tym zrobić mimo, że mam w domu wszystkie narzędzia oprócz klucza dynamometrycznego. Na serwisie sklepowym powiedzieli żeby do wysłać bo oni nie mają takich kluczy. Pedały wymienię po urlopie jakoś za tydzień, zobaczymy czy to coś zmieni. Teraz też od kwietnia jeżdżę na fabrycznyxh. ja u siebie to naprawiłem bez klucza dynamometrycznego i bez wykręcania supportu - odkręciłem pedały (w sensie platformy) a także poluzowałem śruby w lewym ramieniu pedała (te 2 naprzeciw siebie). Po przykręceniu wszystkiego z powrotem brak jakiegokolwiek stukania, więc nie wiem co z tego było powodem xd 1
Qba.Wu Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 W dniu 4.08.2021 o 01:43, saguro napisał: ja u siebie to naprawiłem bez klucza dynamometrycznego i bez wykręcania supportu - odkręciłem pedały (w sensie platformy) a także poluzowałem śruby w lewym ramieniu pedała (te 2 naprzeciw siebie). Po przykręceniu wszystkiego z powrotem brak jakiegokolwiek stukania, więc nie wiem co z tego było powodem xd W weekend też tak spróbuję. To mega irytujące gdy na każdym podjeździe słychać KLIK.... KLIK.... KLIK.... Generalnie to nie jest wina marki joctysoace rowerów wszystkich marek tak ma. Po prostu się zdarza.
Adam87 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Cześć, śledzę aktywnie wątki na forum i coraz śmielej przymierzam się do zakupu Indiany. Natomiast mam prośbę o rozwianie moich wątpliwości. Aktualnie jestem po zabiegu na kręgosłup lędźwiowy L4-L5 i mam problem z jazdą w pochylonej pozycji. Czy przy zakupie np Storm X7 jestem w stanie manewrując ustawieniem kierownicy i siodła ustawić w miarę wyprostowaną pozycję ? Całe życie jeździłem na Holenerkach i chciałbym w końcu pojeździć po lasach, ogólnie tak 50/50 las i asfalt. 180 cm i 84 kg i wydaje mi się, że 19 będzie OK, chociaż testowałem Pulser 5.9 i na XL i 21 cali wydawało mi się, że jest ok. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam
mg_gorek Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Czy do Indiany Storm x7 wsadzę do tyłu oponę 2,25"
Czer Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 W dniu 16.08.2021 o 11:57, Adam87 napisał: 180 cm i 84 kg i wydaje mi się, że 19 będzie OK, chociaż testowałem Pulser 5.9 i na XL i 21 cali wydawało mi się, że jest ok. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Pozdrawiam Ja ujeżdżam 19 cali, przy wzroście 180 jest idealnie. Wsiadłem na 21” to się wydawał kolos… siodełko możesz przesunąć, z kierownica nic nie kombinowałem.
eez Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 12:44, mg_gorek napisał: Czy do Indiany Storm x7 wsadzę do tyłu oponę 2,25" Pytałem się kiedyś o to, to ktoś mi napisał, że powinno wejść do 2,3 i 2 mm powinno zostać 😆. Jak wsadzisz to daj cynę to też zmienię.
enadxx Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 W dniu 18.08.2021 o 12:44, mg_gorek napisał: Czy do Indiany Storm x7 wsadzę do tyłu oponę 2,25" Włożyłem na tył maxxis rekon 2.4 i jeszcze było trochę miejsca. Szerokość opony w tym rozmiarze to 61mm.
eez Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Opublikowano 27 Sierpnia 2021 W dniu 25.08.2021 o 11:02, enadxx napisał: Włożyłem na tył maxxis rekon 2.4 i jeszcze było trochę miejsca. Szerokość opony w tym rozmiarze to 61mm. Zmieniałeś obręcz? Bo opony są WT.
enadxx Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 27.08.2021 o 11:12, eez napisał: Zmieniałeś obręcz? Bo opony są WT. Fabryczna obręcz 23. Opona ułożyła się bez problemu. Ale czy jest to wariant wide trail, to ciężko mi powiedzieć - oznaczeń "WT" na oponie nie widziałem. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez enadxx
Piterr Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Cześć wszystkim. Szukam roweru do jazdy po leśnych ścieżkach, przeciętnie na 30km trasę przypada mi ok. 1000m przewyższenia, więc trochę trzeba się nakręcić. Wypożyczyłem jakiś czas temu z Decathlonu Rocridera XC 500 i byłem bardzo zadowolony, niestety rower (jak większość obecnie...) jest niedostępny. Jako że szczególnie cenię sobie stosunek jakość/cena, wybór padł na Indiana Zastanawiam się pomiędzy X8 a X9. Mam 184cm wzrostu i 89cm przekrok - patrząc na Wasze wymiary z tego wątku, kończyny mam stosunkowo długie. Jedyny dostępny w mojej okolicy rower to X9 21'' - wysokość rury górnej OK, luzu mam sporo, jednak odległość od kierownicy jest zbyt duża - myślę że powinna być tak conajmniej 5cm bliżej siodełka, co ew. możnaby nieco skorygować zakładając krótki mostek. Mimo tego że namiot zamykają i rower jest porysowany, sprzedawca nie chciał zaoferować niższej ceny niż 4400, więc podziękowałem. Zastanawiam się, czy lepszym dla mnie wyborem nie byłby rozmiar 19'', jednak nie mam gdzie się do niego przymierzyć. Miał ktoś może porównanie pomiędzy nimi, jak duża jest różnica? Nie chciałbym, żeby się okazało że będzie za mały... Dodatkowo online 19'' jest tylko X8 - czy można się spodziewać jakiejś różnicy w rozmiarze 19'' X8 a 19'' X9? Bo widzę że ramy są trochę inne. Ma ktoś może link do tej tabelki rozmiarów którą tutaj skompletowaliście? Może z porównania wymiarów wyciągnę jakieś wnioski. Ta z linku do "rozwiązania" przez SzajBajk jest nieczytelna. I jedno bonusowe pytanie - martwi mnie trochę "staromodny" kąt główki tego roweru. Ja jeżdże obecnie na jakimś starym trupie, więc nie mam porównania, ale jednak trochę (krótkich, ale stromych) zjazdów mam na swoich trasach - czy nie lepszym wyborem byłby rower o nieco bardziej trailowej geometrii? Ten XC 500 też ma chyba 70° i na niektórych zjazdach musiałem walczyć o życie, nie wiem tylko czy wynika to z braku umiejętności, czy geometria też ma na to wpływ i jak duży. Jeżdżę po Trójmiejskich lasach, więc jakiś wysokich gór tutaj nie ma, ale jest pełno stromych (przynajmniej dla mnie) szlaków. Edytowane 7 Września 2021 przez Piterr 1
DeDe Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Hej wszystkim! Od ponad roku jeżdżę na Storm X7 i jestem z roweru bardzo zadowolony. Po 20stu latach wróciłem do MTB. Na tym rowerze jeżdżę po zielonogórskich lasach i wzgórzach co 2-4 dzień, -6kg masy na wadze i ponad 1.200km samego offroad w tym roku. Zacząłem nawet jeździć w lokalnych maratonach xc - rower daje radę bez dwóch zdań. Kupując rower online, ze złożeniem roweru u panów w namiocie ME, z płatnością przy odbiorze: mamy możliwość wsiąść na zamówiony rower, przymierzyć się i zrobić jazdę testową po parkingu jeszcze przed zapłaceniem. Polecam takie rozwiązanie. Po odbiorze roweru i pierwszych jazdach jak po 200km coś tam zaczęło skrzypieć, dałem rower do lokalnego serwisu, dokręcili i posmarowali co trzeba, amortyzator podpompowali pod moją wagę i za 60pln problem rozwiązany. Następne 1.000 km bez żadnych usterek. @Piterr 1. Moim zdaniem bierz 19cali/rozmiar L. Generalnie producenci nieco zaniżają "rozmiarówkę" i proponują nam za duże ramy. Są o tym fimiki na youtube ze stanów, oraz nasz polski youtuber bushcrafotwy/mikroprzygody/Marcin Surowiec to potwierdza. Przesiadł się na rowery/ramy o rozmiar mniejsze i jest zadowolony. Ja mam 188cm i X7w rozmiarze XL jest dla mnie "okej", ale rama nieco za duża moim zdaniem. Na mniejszej ramie jest po prostu łatwiej pokonywać bardziej techniczne odcinki i nim manewrować. Po drugie, zdecydowanie łatwiej jest zwiększyć rower niż go zmniejszyć nie psując jego geometrii. Ja zmieniłem mostek na 75mm (oryginalny w rozmiarze XL ma 90mm) i jest zdecydowanie lepiej. Rozmiar 19cali/L byłby tak samo dobry dla mnie, lub nawet lepszy. Różnica w rozmiarach ram nie jest jakaś drastyczna. Jak po roku jazdy pewnego słonecznego lipcowego dnia na singletracku padł mi amortyzator, to miesiąc jeździłem na żony Riverside 920 z Deca w rozmiarze M (tak miesiąc... tyle trwała wymiana amora - i to po cotygodniowych monitach, i na koniec żądaniu odesłania całego roweru w takim stanie jaki go oddałem, no i po ponad miesiącu tuż przed wyjazdem na wakacje wrócił na szczęście naprawiony). Przełożyłem tylko dłuższy mostek z X7, dałem opony 2.1cala, i na lasy i średnie stromizny rower w tym rozmiarze dawał super radę (przy okazji to też dobry rower dla tych co mają jakiś problem z kręgosłupem i/lub boją się bardziej pochylonej pozycji). Podsumowując, lepiej kupić rower w mniejszym rozmiarze niż za dużym, będzie szybciej, lżej i łatwiej. Na początku tego lata odwróciłem ten stockowy mostek Magix na negatyw - co rewelacyjnie poprawiło czucie i kontrolę nad rowerem na trudnych odcinkach oraz zmniejszyło problem "odpadania" przedniego koła na bardzo stromych podjazdach. Polecam tę zmianę każdemu kto jeździ bardziej "xc" i jest już nieco wytrenowany (i nie ma problemu z bólem nadgarstków, kręgosłupa etc.) 2. Lekki strach na stromych zjazdach na rowerze typu xc (za jaki uważam modele Storm) będzie chyba normalną sprawą u każdego kto wraca lub dopiero bierze się za jazdę po stromiznach. Niestety dwa lub trzy stopnie mniejszego stopnia kąta główki nie rozwiąże za ciebie tego problemu. Najlepszym rozwiązaniem jest poprawienie techniki na zjazdach i balansu ciała (na maxa do tyłu za siodełko, jest sporo filmików na yt, a nawet nauka/kursy w polskich górach) oraz więcej pewności siebie. Innym polecanym rozwiązaniem jest dropper post/opuszczana sztyca jeśli wymienimy 2 blaty z przodu na 1 i pozbędziemy się przedniej przerzutki robiąc miejsce na manetkę od sztycy, co znacznie ułatwia balans ciężaru ciała na stromych zjazdach. Budżetowym rozwiązaniem jest obniżenie wysokości siodełka, a przede wszystkim jego prawidłowa wysokość. Wg. fachowców większość amatorów ustawia siodełka o 2-3cm za wysoko, co znacznie utrudnia przesunięcie czterech liter za siodełko. Jest sporo filmików na yt jak to szybko ustalić prawidłową wysokość siodełka. 3. Co do bardziej nowoczesnego/mniejszego kąta główki, to mówimy tu już o rowerach xc i ramach w kilkukrotnie większym budżecie... niestety. Lub po prostu rowerze ścieżkowym/trail (co przy twoim miejscu zamieszkania było by bardzo ambitnym podejściem ze względu na odległość do gór żeby go w pełni wykorzystywać). Po drugie, nawet przy tym kącie główki jaki mają Stormy (zdaje się że 70stopni) to na bardzo ostrych podjazdach, takich już ekstremalnych, to pomimo maksymalnego pochylenia się i prawie położenia na kierownicy zdarzało mi się, że przednie koło zaczynało "odpadać" od ścieżki i podnosić się (przy standardowym ustawieniu tego roweru, a nawet przy nowym mostku -5 stopni, przed przełożeniem podkładek/obniżeniem kierownicy). Z mniejszym kątem główki, problem byłby jeszcze większy. Powtórzę się, odwrócenie mostka na negatyw lub kupno nowego z ujemnym kątem baaardzo zmniejsza problem odpadania przedniego koła na mega stromych podjazdach). Idealnym rozwiązaniem dla nas byłby rower typu "downcountry" :))) Podsumowując: po roku w miarę ostrej jazdy i nie cackania się z rowerem, jestem bardzo zadowolony z mojej Indianki X7 Dzisiaj może bym kupił X9 na XT/SLX (X8 w tym niebieskim kolorze mi nie odpowiada) albo X7 i od razu ściągnął i sprzedał cały napęd, i zakupił jeden blat z przodu i x11/12 na tył :))) Rower sprawuje się super, i jak dla mnie super wygląda. Jedyny minus, to pomimo bardzo dużej uprzejmości panów z namiotu ME, to jest brak lokalnego serwisu z prawdziwego zdarzenia. Konieczność wysyłania roweru do jakiegoś centralnego serwisu jeśli coś poważniejszego się popsuje to spora strata czasu oraz brak kontroli/wiedzy nad tym co robią. Jeśli ktoś się liczy z tą niedogodnością w sporadycznych sytuacjach, z czystym sumieniem polecam rowery Indiana modele Storm. Ps. Zmiany jakie co jakiś czas robiłem w kolejności chronologicznej to: - gripy na silkonowe (te stockowe od razu ściągnąłem), - pedały też od razu lepiej wymienić na szersze platformowe z pinami, co niestety zrobiłem po przejeżdżeniu całej poprzedniej jesieni. Następnie przeszedłem na system spd. Nie róbcie sobie tej przykrości i nie psujcie sobie wrażeń z jazdy na fajnych rowerach... ze stockowymi wąskimi pedałami. Moje obecne to Shimano 540 (a co tam, zaszalałem, 30g mniej niż 520), a fajne szerokie platformy z niskim profilem zostawiłem na wakacyjne rodzinne wyjazdy. - system bezdętkowy/tubeless - gorąco polecam, opony 2.25 spokojnie wchodzą z zapasem, a jak powyżej piszą: 2.4 też wchodzi. Moje opony to Schawalbe, na tył Racing Ralph (sam model jest super, trakcja na podjazdach znacznie mi się poprawiłą, ale niestety kupiłem w tańszej wersji/mieszance nie EVO/bez czerwonego paska - nie polecam, zaczęły się pocić się po 4 miesiącach, sporo nacięć itp. Nie było za to z nimi żadnego problemu z samodzielną instalacją tubeless), Racing Ray na przód w droższej mieszance EVO z niebieskim paskiem - polecam. Hałas na asfalcie jaki robią oryginalnie montowane Rapid Rob mi kompletnie nie odpowiadał, no i przede wszystkim szerokość opon tylko 2.1 pod moją ówczesną wagę 100kg+ też. Na tych co mam jest wygodniej, lepiej, i znacznie ciszej na asfaltowych dojazdach do lasu. - stockowe siodełko na początek było dla mnie bardzo ok, ale na dłuższą metę okazało się jednak za miękkie i za mało amortyzujące (sporo żelu i waga 300g) i po 1,5h zaczynało cierpnąć w kroku, był dyskomfort, od modelu X8 są już markowe, twardsze i lepsze siodełka. Swoje siodełko zmieniłem na https://www.rowertour.com/p/220089/siodelko-san-marco-gnd-supercomfort-dynamic-wide .Moja kuchenna waga pokazuje 190g, ale mój egzemplarz jest z poprzedniego roku, waga katalogowa 200g, siodełko typu waved bardzo mi podpasowało. - lżejsza i ładniejsza sztyca firmy Accent oraz zacisk, - mostek -5stopni/75mm: https://www.grawitacyjny.pl/mostek-funn-stryge-31-8mm-5,3,26811,40034, kolor pomarańczowy idealnie pasuje do modelu X7/X10 - następna planowana zmiana to szersza i lżejsza kierownica Edytowane 7 Września 2021 przez DeDe 1
Qba.Wu Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 21 godzin temu, Piterr napisał: Cześć wszystkim. Szukam roweru do jazdy po leśnych ścieżkach, przeciętnie na 30km trasę przypada mi ok. 1000m przewyższenia, więc trochę trzeba się nakręcić. Wypożyczyłem jakiś czas temu z Decathlonu Rocridera XC 500 i byłem bardzo zadowolony, niestety rower (jak większość obecnie...) jest niedostępny. Jako że szczególnie cenię sobie stosunek jakość/cena, wybór padł na Indiana Zastanawiam się pomiędzy X8 a X9. Mam 184cm wzrostu i 89cm przekrok - patrząc na Wasze wymiary z tego wątku, kończyny mam stosunkowo długie. Jedyny dostępny w mojej okolicy rower to X9 21'' - wysokość rury górnej OK, luzu mam sporo, jednak odległość od kierownicy jest zbyt duża - myślę że powinna być tak conajmniej 5cm bliżej siodełka, co ew. możnaby nieco skorygować zakładając krótki mostek. Mimo tego że namiot zamykają i rower jest porysowany, sprzedawca nie chciał zaoferować niższej ceny niż 4400, więc podziękowałem. Zastanawiam się, czy lepszym dla mnie wyborem nie byłby rozmiar 19'', jednak nie mam gdzie się do niego przymierzyć. Miał ktoś może porównanie pomiędzy nimi, jak duża jest różnica? Nie chciałbym, żeby się okazało że będzie za mały... Dodatkowo online 19'' jest tylko X8 - czy można się spodziewać jakiejś różnicy w rozmiarze 19'' X8 a 19'' X9? Bo widzę że ramy są trochę inne. Ma ktoś może link do tej tabelki rozmiarów którą tutaj skompletowaliście? Może z porównania wymiarów wyciągnę jakieś wnioski. Ta z linku do "rozwiązania" przez SzajBajk jest nieczytelna. I jedno bonusowe pytanie - martwi mnie trochę "staromodny" kąt główki tego roweru. Ja jeżdże obecnie na jakimś starym trupie, więc nie mam porównania, ale jednak trochę (krótkich, ale stromych) zjazdów mam na swoich trasach - czy nie lepszym wyborem byłby rower o nieco bardziej trailowej geometrii? Ten XC 500 też ma chyba 70° i na niektórych zjazdach musiałem walczyć o życie, nie wiem tylko czy wynika to z braku umiejętności, czy geometria też ma na to wpływ i jak duży. Jeżdżę po Trójmiejskich lasach, więc jakiś wysokich gór tutaj nie ma, ale jest pełno stromych (przynajmniej dla mnie) szlaków. Siema. W kwietniu też pożyczyłem XC 500 z Decathlonu, i niby było ok, ale kąt mostka mi nie pasował. Mam 185 cm wzrostu i kupiłem X8 21 cali - jeździ się genialnie bez bólu karku, krzyża czy pleców po ponad 100 km jazdy. Jakby co to tu masz stronę producenta https://www.cicliesperia.com/
Miczurin Opublikowano 12 Września 2021 Opublikowano 12 Września 2021 Czolem, Przymierzam się do kupna roweru do 5k i miałem kilku faworytów. Scott Scala 970 ma najniższy model przerzutki, ma manetki amora, nie ma sztywnych osi i kosztuje ok. 5,3k do tego jest relatywnie ciężki Trek exkaliber 8 ma najniższy model przerzutki, ma tylko sztywna oś z przodu. Nie ma manetki do amora i tez kosztuje ok. 5,5k i jest cięższy od scotta Giant xtc slr2 tez ma najtańszy model przerzutki, ale ma już sztywne osie, ma nowa rame i jest najlżejszy. Jest też najdroższy bo kosztuje ok. 5,8k i nie można teraz kupic i nie wiadomo kiedy będzie. I ostatnio napatoczyłem się na Indiane Storm X Ma napęd 2x10 deore +slx, ma sztywne osie, manetke amora, schowane linki, nie wien jak z wagą, ale napisali, że ma rame karbonową no i kosztuje 4k. Czy ktoś ma ten rower i ma jakieś opinie na jego temat - nie interesują mnie domysły ludzi, którzy nie mieli z nim styczności. Proszę tylko o wrażenia z jazdy i eksploatacji. Rower w 90% do jazdy po piachu, szutrze i od dzwonu wyjazd na jakieś amatorskie trasy zjazdowe. Link do specyfikacji: https://www.avans.pl/rowery/rowery-gorskie-mtb/rower-indiana-storm-x10-m21?utm_content=894076&utm_term=ROWERY-MTB-GORSKIE&utm_campaign=2021-09&utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting Z góry dziękuję.
hudezz Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 (edytowane) @Miczurin jest sporo napisane o tym modelu w tym temacie, niestety po polaczeniu tematow przez moda powstal niezly balagan. Sam zazynam x10 troche ja podstroilem pod swoja wage. Jak masz jakies pytania pisz PW. Widze ze cena wraca do poziomu tych normalnych Edytowane 13 Września 2021 przez hudezz dodanie komentarza
Rekomendowane odpowiedzi