Piterr Opublikowano 13 Września 2021 Opublikowano 13 Września 2021 Dzięki za pomoc Panowie! Niestety X9 w rozmiarze 19'' nie są dostępne online, a ten jeden egzemplarz w mojej okolicy był w kiepskim stanie. Porysowany w wielu miejscach, a oferowano na niego tylko 100zł rabatu. W związku z tym stałem się posiadaczem Indiana Storm X8 zamówionym online, który czeka teraz na skręcenie Pytanie - czy poza zabezpieczeniem ramy od łańcucha i pancerzy powinienem coś jeszcze zrobić przed pierwszą jazdą? To mój pierwszy kontakt z amorem powietrznym, czy wymaga jakiegoś serwisu na początku? 1
hudezz Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 8 godzin temu, Piterr napisał: Pytanie - czy poza zabezpieczeniem ramy od łańcucha i pancerzy powinienem coś jeszcze zrobić przed pierwszą jazdą? To mój pierwszy kontakt z amorem powietrznym, czy wymaga jakiegoś serwisu na początku? Przed zapłaceniem obejrzyj dokładnie golenie amorka, czy nie ma pionowych rys. Napompować koła i amor pod swoją wagę, ustawić siodełko, nachylenie manetek i klamek i w drogę Co poniektórzy po zakupie robią serwis zerowy amorka poszukaj w tym dziale poza tym czyść napęd, smaruj łańcuch i ciesz się jazdą
Qba.Wu Opublikowano 14 Września 2021 Opublikowano 14 Września 2021 9 godzin temu, Piterr napisał: Dzięki za pomoc Panowie! Niestety X9 w rozmiarze 19'' nie są dostępne online, a ten jeden egzemplarz w mojej okolicy był w kiepskim stanie. Porysowany w wielu miejscach, a oferowano na niego tylko 100zł rabatu. W związku z tym stałem się posiadaczem Indiana Storm X8 zamówionym online, który czeka teraz na skręcenie Pytanie - czy poza zabezpieczeniem ramy od łańcucha i pancerzy powinienem coś jeszcze zrobić przed pierwszą jazdą? To mój pierwszy kontakt z amorem powietrznym, czy wymaga jakiegoś serwisu na początku? No i super! Sam mam X8 i jest mega. Przed pierwszą jazdą KONIECZNIE musisz odtłuścić napęd z fabrycznego smaru na łańcuchu. On nie służy do jazdy, tylko do przechowywania łańcucha w magazynie przez kilka lat. Odtłuść, umyj, nasmaruj, przetrzyj i JAZDA!!!! Szerokości 🙂🚲🔥 Zarejestruj ramę na stronce, to będzie dożywotnia gwarancja.
marcw Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 Witam, chcę kupić dla syna INDIANA X-Pulser 5.9 czy amortyzator Rock Shox Judy TK RMT 29 jest sprężynowy czy powietrzny ? ( jakoś nikt ze strony firmowej nie chce udzielić informacji )
Qba.Wu Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Hej, Teoretycznie jest powietrzny. Poniżej link. Sprawdź jeszcze na steo nie producenta. https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-judy-silver-tk-pd21253/
marcw Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 4 godziny temu, Qba.Wu napisał: Hej, Teoretycznie jest powietrzny. Poniżej link. Sprawdź jeszcze na steo nie producenta. https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-judy-silver-tk-pd21253/ Patrząc na zdjęcie roweru to jest inna wersja amortyzatora niż w podanym przez ciebie linku, na stronie Rock Shoxa jest wersja chyba sprężynowa bardzo podobna do tej z strony ME. Czy ktoś kupił w tym roku wersję X-Pulser 5.9 i mógłby udzielić informacji ?
maq Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Judy Silver ma sztywną oś i powietrze. Bez dodatku Silver nie ma.Wysłane z Tapatalk
jazz Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 Cześć, Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z bagażnikiem do Indiana Storm X9 mocowanego do tylnego trójkąta i rury podsiodłowej ?
marcw Opublikowano 22 Września 2021 Opublikowano 22 Września 2021 4 godziny temu, maq napisał: Judy Silver ma sztywną oś i powietrze. Bez dodatku Silver nie ma. Wysłane z Tapatalk Dziękuję
Hanib3003 Opublikowano 25 Września 2021 Opublikowano 25 Września 2021 Cześć, Mam pytanie forumowicze czy jest ktoś w stanie potwierdzić mi na 100% że INDIANA Storm X8 ma amora powietrznego od dłuższej chwili zastanawiam się nad zakupem a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Pozdrawiam.
Qba.Wu Opublikowano 26 Września 2021 Opublikowano 26 Września 2021 7 godzin temu, Hanib3003 napisał: Cześć, Mam pytanie forumowicze czy jest ktoś w stanie potwierdzić mi na 100% że INDIANA Storm X8 ma amora powietrznego od dłuższej chwili zastanawiam się nad zakupem a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Pozdrawiam. Hej, Oczywiście że tak. Katuje go od kwietnia. Widelec jest super. Tylko przy odbiorze roweru sprawdź czy blokada skoku w manerce naprawdę go blokuje. U mnie w ogóle nie działała, ale chłopaki w sklepie zrobili na "cacy" w 5 min. Rower polecam w 100%. Pzdr.
kio Opublikowano 27 Września 2021 Opublikowano 27 Września 2021 Hej, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat modelu X-Pulser 6.7? W ME jest aktualnie na niego całkiem przyjemna promocja i chciałbym go zakupić. Już chyba trzeci tydzień codziennie robię research i nie wiem już czy robię się od tego głupszy czy mądrzejszy. Mój Kross Hexagon V3 z 2010 wyzionął ducha przez moje nieumiejętne przerzucanie biegów (krzyżowałem łańcuch na potęgę nie zdając sobie w ogóle z tego sprawy, przez co zajechałem ogólnie rzecz biorąc cały napęd) i szukam następcy. Rower będę użytkował głównie w formie dojazdów do pracy (dziennie około 7km), przez cały rok. Mam 182cm, w przekroku około ~82cm. Z tego co wyczytuje w internecie i na różnorakich forach to rama 19 była by okej. Wcześniejszy Kross też miał ramę 19 i moim zdaniem było ok. Ktoś mógłby się wypowiedzieć? Nie mam niestety możliwości zmierzenia go przed zakupami, jako że tego modelu nie ma u mnie w pobliżu.
DeDe Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) W dniu 27.09.2021 o 12:25, kio napisał: Hej, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat modelu X-Pulser 6.7? Rower będę użytkował głównie w formie dojazdów do pracy (dziennie około 7km), przez cały rok. Rower "górski" do dojazdów codziennie do pracy? Nie lepiej coś wygodniejszego, szybszego i z błotnikami? Jak rower crossowy/trekkingowy/miejski. Szersza kierownica. Dla tych co już ujeżdżają swoje indianki i zastanawiają się nad wymianą kierownicy na szerszą - zdecydowanie polecam. Storm X7, rama 21, wzrost 188cm, moja nowa kierownica 76cm robi odczuwalną różnicę, jest lepiej praktycznie pod każdym względem. Przede wszystkim dużo lepsza kontrola roweru na 29'er kołach, jest miodzio. Jedyny mały minus to zbiera się więcej liści przejeżdżając przez zarośnięte tereny. Punkt odniesienia to kierownica stockowa/Zoom , 68cm faktyczna szerokość, moja kuchenna waga pokazuje niecałe 295g. Edytowane 28 Września 2021 przez DeDe
kio Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 Błotniki już mam ogólnie rzecz biorąc. Poza tym zakładam również możliwość dojazdów zimą do pracy, a w tym celu nie wiem czy MTB nie będzie najlepszym wyborem. Już w głowie miałem rowery typu single speed czy tak jak piszesz cross/trekking. Pierw brałem pod uwagę Riverside 500, później 900'tke a dalej już szło jak piana w ust, którą wydobywałem przy wyszukiwaniu jakiegoś sensownego roweru.
DeDe Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) 5 godzin temu, kio napisał: Błotniki już mam ogólnie rzecz biorąc. Poza tym zakładam również możliwość dojazdów zimą do pracy, a w tym celu nie wiem czy MTB nie będzie najlepszym wyborem. Już w głowie miałem rowery typu single speed czy tak jak piszesz cross/trekking. Pierw brałem pod uwagę Riverside 500, później 900'tke a dalej już szło jak piana w ust, którą wydobywałem przy wyszukiwaniu jakiegoś sensownego roweru. Żonie kupiłem Riverside 920 co by na niektóre łagodniejsze leśne i szutrowe trasy ze mną jeździła, baaaardzo zacny rower Lepsze czasy na płaskich szutrach na nim wykręcam niż na moim Stormie (mam więc empiryczne porównanie obu rodzajów rowerów). Do jazdy do pracy spokojnie wystarczy 500/900, z istotnych różnic 920 ma już markowy napęd Sram NX 1x11, który świetnie działa w takim rowerze ale przyda się tylko jeśli faktycznie będziesz wybierał się poza miasto/w lekki i średni teren. Jeden blat z przodu w tym rowerze to super sprawa i dobry pomysł Decathlonu żeby dać taki napęd do crossa. Waga tego roweru też jest spoko i przede wszystkim rewelacyjna geometria ramy imo. Oczywiście ciężko go będzie dostać, ale dla serwisu i bezproblemowych wymian warto przynajmniej wysłać zapytanie o dostępność i następne spodziewane dostawy. Ja tak zrobiłem, te rowery schodzą w kilka dni. Fajnych, wygodnych i tańszych trekkingów jest więcej, ale na 99% nie będą miały 1x z przodu, nawet bardzo podobny Giant tego nie ma. Do takiego Riverside wchodzą opony nawet 2.1 cala (sprawdziłem empirycznie, tylko standardowa nóżka może ocierać na zakrętach, odkręcenie jej rozwiązało problem). Jak dasz do takiego crossa opony 1.9-2.0 cala, uniwersalne/gravelowe np. Schwalbe G-One albo Hurricane (https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-hurricane-pd4847/?v_Id=148482 te akurat dałem do roweru mtb córce - super się sprawdzają u dzieci, bo i tak przez piach/błoto dzieciaki nie przejeżdżają rowerami, a po co ma się męczyć na asfalcie; ponad 60 pozytywnych opinii), to będziesz miał i szybkość i cisze na asfalcie i ścieżkach rowerowych, i komfort bo szeroka/duża opona. Od poprzedniej jesieni wymieniłem 4 rowery w mojej rodzinie.... trochę się nałaziłem po sklepach rowerowych. Polski składak z klasycznym 3x9 od firmy z generalnie dobrym osprzętem vs. cena: : https://www.tabou.pl/cross/flow-3-0-2021 a to najwyższe modele cross/trek ze stajni Indiana: https://rowery-indiana.pl/rowery-cross/125,x-cross-40-m-28-2020-28-19-czarny https://rowery-indiana.pl/rowery-trekkingowe/140,x-road-50-m-28-2020-28-19-czarno-brazowy Edytowane 28 Września 2021 przez DeDe
Didi Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 4 godziny temu, DeDe napisał: Rower "górski" do dojazdów codziennie do pracy? Nie lepiej coś wygodniejszego, szybszego i z błotnikami? Jak rower crossowy/trekkingowy/miejski. Szersza kierownica. Dla tych co już ujeżdżają swoje indianki i zastanawiają się nad wymianą kierownicy na szerszą - zdecydowanie polecam. Storm X7, rama 21, wzrost 188cm, moja nowa kierownica 76cm robi odczuwalną różnicę, jest lepiej praktycznie pod każdym względem. Przede wszystkim dużo lepsza kontrola roweru na 29'er kołach, jest miodzio. Jedyny mały minus to zbiera się więcej liści przejeżdżając przez zarośnięte tereny. Punkt odniesienia to kierownica stockowa/Zoom , 68cm faktyczna szerokość, moja kuchenna waga pokazuje niecałe 295g. Podasz link do nowej kierownicy? Też jestem podobnego wzrostu i wydaje mi się, że stockowa kierownica jest za wąska.
DeDe Opublikowano 28 Września 2021 Opublikowano 28 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Didi napisał: Podasz link do nowej kierownicy? Też jestem podobnego wzrostu i wydaje mi się, że stockowa kierownica jest za wąska. A proszę: https://rowerowy.com/sklep/czesci/kierownice-redukcje/mtb/prod/truvativ-atmos-ha + nowe lekkie gripy ESI Fit XC, fajne z wygodnym zwężeniem. Najlżejsza szeroka aluminiowa kierownica do xc jaką znalazłem. Niestety nie jest tania, myślałem też nad Koryak od Pro, jest tańsza ale nie podają wagi A odchudzam Indiankę więc patrzę na wagę. Nowa kiera jest szersza i lżejsza, wziąłem ze wzniosem 10mm. Sprawdziła się w ostatni weekend na trudnym Kaczmarek Electric MTB w Żarach. Osoby ze wzrostem 190cm+ polecają również kierownice o szerokości 78-80cm, ale trudno znaleźć rasową xc w takim rozmiarze i małej wadze. W większości są to już trailowe modele. Edytowane 28 Września 2021 przez DeDe
dariol Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) Cześć. Dzisiaj idę obadać i ewentualnie odebrać X8. Zamówiłem 19" pod wzrost 185, zależy mi na komfortowej pozycji. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 😁 Kolor co prawda nie bardzo mi pasi, ale jeśli kupię i spodoba mi się jazda na nim to go sobie przemaluję 🤪 ------ Właśnie dzwoniłem do ME. Powiedzieli, że rower złożą dopiero jak zapłacę. Jak coś nie będzie mi pasować to mogę zrobić zwrot. Edytowane 29 Września 2021 przez dariol 1
Qba.Wu Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 Godzinę temu, dariol napisał: Cześć. Dzisiaj idę obadać i ewentualnie odebrać X8. Zamówiłem 19" pod wzrost 185, zależy mi na komfortowej pozycji. Zobaczymy co z tego wyjdzie. 😁 Kolor co prawda nie bardzo mi pasi, ale jeśli kupię i spodoba mi się jazda na nim to go sobie przemaluję 🤪 ------ Właśnie dzwoniłem do ME. Powiedzieli, że rower złożą dopiero jak zapłacę. Jak coś nie będzie mi pasować to mogę zrobić zwrot. Siema. Mam 185 cm wzrostu i wziąłem X8 21 cali. Jeździ się genialne. Zrobiłem już 900 km i złego słowa nie powiem. Pzdr.
dariol Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Qba.Wu napisał: Mam 185 cm wzrostu i wziąłem X8 21 cali. Jestem po przymiarkach i faktycznie, jak usiadłem to jakoś taki mały. Od razu poczułem, że zaczynam robić garba. Na dodatek kierownica jest dosyć wysoko. Duży Stack do tego kiera ma wznios no i mostek na plus. Nie wziąłem. Panowie z ME na szczęście byli mili i nie kazali mi płacić przed złożeniem. To teraz w sumie mógłbym wziąć Storma X9 rama 21". No i ostateczne pytanie. Czy Storm X9 czy też Merida Big Nine 500 Lite (wiem gdzie jeszcze stoją dwie nówki w rozmiarze L - przymieżone)? 😁 Na Meridzie oczywiście siedzi się bardziej pochylonym, ale w sumie mógłbym zamontować kierę z lekkim wzniosem (2cm) i krótki mostek +10 stopni. Merida ma Stack 628, a X8 (X9) 670 - różnica 4cm, a w maratonach nie będę jeździł, myślę tylko przyszłościowo (rama, amor). Merida ponad kilogram lżejsza (tak, wiem, że osprzęt lekko słabszy, ale Boost i sztywna oś z tyłu, leciutka markowa rama). Heh... myślówa 🤪 Edytowane 29 Września 2021 przez dariol
DeDe Opublikowano 29 Września 2021 Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) 4 godziny temu, dariol napisał: Jestem po przymiarkach i faktycznie, jak usiadłem to jakoś taki mały. Od razu poczułem, że zaczynam robić garba. Na dodatek kierownica jest dosyć wysoko. Duży Stack do tego kiera ma wznios no i mostek na plus. Nie wziąłem. Panowie z ME na szczęście byli mili i nie kazali mi płacić przed złożeniem. To teraz w sumie mógłbym wziąć Storma X9 rama 21". No i ostateczne pytanie. Czy Storm X9 czy też Merida Big Nine 500 Lite (wiem gdzie jeszcze stoją dwie nówki w rozmiarze L - przymieżone)? 😁 Na Meridzie oczywiście siedzi się bardziej pochylonym, ale w sumie mógłbym zamontować kierę z lekkim wzniosem (2cm) i krótki mostek +10 stopni. Merida ma Stack 628, a X8 (X9) 670 - różnica 4cm, a w maratonach nie będę jeździł, myślę tylko przyszłościowo (rama, amor). Merida ponad kilogram lżejsza (tak, wiem, że osprzęt lekko słabszy, ale Boost i sztywna oś z tyłu, leciutka markowa rama). Heh... myślówa 🤪 Merida kusi marką, wagą i bardzo fajną ramą Samą ramę bym brał w ciemno gdzieś za 1.5k Niestety jak porównasz całą resztę i trochę poczytasz, np. amor (niby trochę droższy i znacznie lżejszy ale golenie 30mm pod lekkich raiderów, i mało pozytywnych opinii), obręcze szerokość wew. 20mm (w crossach dają już 19mm) i dodatkowo ciężko je przerobić na tubeless, tańsze piasty, gorsze hamulce mt200 a jak dostaniesz jeszcze egzemplarz z Tektro to już w ogóle top end :))) Wygląda na rower dla tych co kupują oczami, i nie można zaprzeczyć że ten rower wygląda bardzo ładnie. Jak w X9 obrócisz mostek na negatyw to od razu będziesz miał +1 do rasowego wyglądu xc oraz +2 do prowadzenia i pozycji za kierownicą ps. wybór roweru mtb xc trochę kłóci się z poszukiwaniem komfortowej pozycji, może przymierz się do roweru trailowego/ścieżkowca? Edytowane 29 Września 2021 przez DeDe
dariol Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 Faktycznie. W takim razie Meridę jednak odrzucam. Patrzę w stronę Storma X9 (lub Kross Level 8.0).
Qba.Wu Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) 33 minuty temu, dariol napisał: Faktycznie. W takim razie Meridę jednak odrzucam. Patrzę w stronę Storma X9 (lub Kross Level 8.0). Też myślałem nad Lvl 8.0, ale gdy na nim usiadłem, to te 21 cali było wręcz olbrzymie - w X8 nie mam tego uczucia. Następnie mierzyłem i jeździłem X8 i X9, różnią się tylko napędem, a że w maratonach nie jeżdżę to XT nie jest mi potrzebne. X9 było droższe o 500 zł, więc odpuściłem. Dodatkowo sugerowałem się też tym co "Szaj" powiedział w filmie porównując SLX i XT - działanie takie same, lekka różnica wagi i użytych materiałów, a on by za to nie dopłacał bo się nie opłaca. Pzdr. Edytowane 30 Września 2021 przez Qba.Wu
dariol Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) 17 minut temu, Qba.Wu napisał: myślałem nad Lvl 8.0, ale gdy na nim usiadłem, to te 21 cali było wręcz olbrzymie To zdaje się coś źle przymierzałeś Na wzrost 185 to w Krossie zdaje się rama 19" (M). Edytowane 30 Września 2021 przez dariol
Qba.Wu Opublikowano 30 Września 2021 Opublikowano 30 Września 2021 20 minut temu, dariol napisał: To zdaje się coś źle przymierzałeś Na wzrost 185 to w Krossie zdaje się rama 19" (M). W sensie jak źle? Usiadłem i czułem się mega wyciągnięty do przodu i w ogóle źle, a 21 cali w Indianie jest ok. Każdy jest inny, i to kwestia subiektywna.
Rekomendowane odpowiedzi