Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Qba.Wu napisał:

W sensie jak źle? Usiadłem i czułem się mega wyciągnięty do przodu i w ogóle źle, a 21 cali w Indianie jest ok. Każdy jest inny, i to kwestia subiektywna.

Sorki, źle się wyraziłem. :)

Chodziło mi o to, że rozmiarówka Krossa jest inna niż Indiany i dla Twojego wzrostu 21 w Krosie (L) jest za duży. Kross dla takiego wzrostu zaleca 19", czyli ich M. :)

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Qba.Wu napisał:

W sensie jak źle? Usiadłem i czułem się mega wyciągnięty do przodu i w ogóle źle, a 21 cali w Indianie jest ok. Każdy jest inny, i to kwestia subiektywna.

Chodzi o to, że w Krossie na wzrost 185cm wskazany jest rozmiar ramy M (182-188cm). Powinieneś się do niej przymierzyć, co sam potwierdzasz że 21 było za duże.

9 godzin temu, dariol napisał:

Faktycznie. W takim razie Meridę jednak odrzucam. Patrzę w stronę Storma X9 (lub Kross Level 8.0). :)

Wow, specyfikacja tego Krossa wygląda na pierwszy rzut oka miodzio :)

Nowoczesny napęd 1x12 z najmniejszą zębatką 10T, super.

Tak jak piszesz zmieniając te opony (katalogowo 790g) na coś 650-670g (2x120g mniej) oraz ściągając dętki (jeśli dali wersję light to 150g, normalna to 220g) i robiąc tubeless to schodzisz dobre pół kilograma. Co ciekawe waga katalogowa Level 8.0 z 2020 była 10,5kg a z roku 2021 jest 12,75kg w rozmiarze M.

HA angle o 1 stopień bardziej progresywny. Looks good.

Edytowane przez DeDe
  • Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Qba.Wu napisał:

Też myślałem nad Lvl 8.0, ale gdy na nim usiadłem, to te 21 cali było wręcz olbrzymie - w X8 nie mam tego uczucia. Następnie mierzyłem i jeździłem X8 i X9, różnią się tylko napędem, a że w maratonach nie jeżdżę to XT nie jest mi potrzebne. X9 było droższe o 500 zł, więc odpuściłem. Dodatkowo sugerowałem się też tym co "Szaj" powiedział w filmie porównując SLX i XT - działanie takie same, lekka różnica wagi i użytych materiałów, a on by za to nie dopłacał bo się nie opłaca.

Pzdr.

Ja bym doplacil do manetek ;)

Opublikowano
8 godzin temu, DeDe napisał:

Looks good

No i pozamiatane. Kross wygląda naprawdę dobrze, więc dziś go zakupiłem. Uff. Miesiąc poszukiwań zakończony sukcesem 😁

• Lubię to! 1
Opublikowano

Czy ktoś się dokopał do info ile ważą same ramy Indiana Storm X7-X9 w rozmiarze 21???

Opublikowano

Witam . Jakie błotniki pasują najlepiej do indiana x-pulser 6.9? Jakiś link do aukcji? Tak żeby możliwie mocno zakryć tylne koło.

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim, 

Opowiem wam historię pewnej Indiany :D

Ostatnio kupiłem indiane X8, zdecydowałem się na samodzielny montaż. 

febda0411f1f68efc11e67fbff77f19c.jpg

Pierwszy rower przyjechał z krzywym przednim kołem. Podjechałem do sklepu stacjonarnego, obsługa obejrzała i stwierdziła - zróbmy zwrot. Ok, zamówili mi drugi. 
Kolejnego dnia odebrałem złożyłem. 
Na pierwszy rzut oka wszystko cacy... ale : 
Tylni hamulec wysmarowanym jakimś olejem / smarem? 20 minut czyściłem sprayem do hamulcy, wyjąłem okładziny, umyłem tymże sprayem. Złożyłem.. dalej to samo. 

Socially-Awkward-Penguin.jpg

Kupiłem nowe klocki, wyczyściłem wszystko raz jeszcze dokładnie, zamontowałem.. niby działało ale słabo. 
kupiłem zestaw do odpowietrzania i olej. Odpowietrzyłem. Złożyłem. Dalej słabo, tarcza jakaś tłusta po paru kilometrach.  Myślę sobie - pewnie cieknie z hamulca. 

Socially-Awkward-Penguin.jpg

Dziś jadę sobie - coś zaczęło cykać przy korbie / pedale. Tylko pod obciążeniem gdy kręcę. Z górki lub gdy zejde z roweru cisza. 
Poddałem się . Pojechałem jeszcze raz do ME. 

Jutro dostane 3 rower ...

febda0411f1f68efc11e67fbff77f19c.jpg

Mam lekkie obawy czy ciągnąć dalej temat tej marki. Jak myślicie? Ogólnie osprzęt ma fajny, jeździło mi się przyjemnie.. 

Edytowane przez Enochiam
Opublikowano (edytowane)

Jak to czytam to włos na głowie się jeży. Przykre doświadczenie. Współczuję. Miałem już X8 w rękach, ale w ostatniej chwili zrezygnowałem i wziąłem Krossa. 

Edytowane przez dariol
Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie - w X8 przed pierwszą jazdą robić coś z amorem? mam 180cm / 78 kg

Opublikowano
12 godzin temu, Enochiam napisał:

I jeszcze jedno pytanie - w X8 przed pierwszą jazdą robić coś z amorem? mam 180cm / 78 kg

Kupić pompkę lub podjechać do zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego żeby podpompować amortyzator pod swoją wagę. Po kilku jazdach przetrzeć miękką szmatką golenie i psiknąć np. Brunox Deo do amortyzatorów.

Odtłuścić porządnie łańcuch, spłukać wodą  zabezpieczyć np. Finish Line Wet

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 minut temu, DeDe napisał:

Kupić pompkę lub podjechać do zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego żeby podpompować amortyzator pod swoją wagę. Po kilku jazdach przetrzeć miękką szmatką golenie i psiknąć np. Brunox Deo do amortyzatorów.

Odtłuścić porządnie łańcuch, spłukać wodą  zabezpieczyć np. Finish Line Wet

Ja mam X8 i czyszcze golenie + brunox co jakieś 200 km. Tak samo czyszczenie napędu- co jakieś 200 km odtłuszczam cały napęd, myje i smaruję na nowo. Szajbajk ma fajny film na YT na ten temat.

Pzdr.

Opublikowano

Przyszedł dziś. Złożyłem po raz trzeci (coraz szybciej idzie : D) Potestowałem w garażu podziemnym, na pierwszy rzut oka wszystko działa i wreszcie ten tylni hamulec robi robotę. Z łańcuchem i innymi rzeczami ogarnięte już. Nie mam tylko tej pompki do amora żeby sprawdzić.

Dede smarowałeś platformy?  Na czym śmigasz

Opublikowano
15 godzin temu, Enochiam napisał:

Ja nic nie robiłem. Ważę tyle samo.

8 minut temu, Enochiam napisał:

Przyszedł dziś. Złożyłem po raz trzeci (coraz szybciej idzie : D) Potestowałem w garażu podziemnym, na pierwszy rzut oka wszystko działa i wreszcie ten tylni hamulec robi robotę. Z łańcuchem i innymi rzeczami ogarnięte już. Nie mam tylko tej pompki do amora żeby sprawdzić.

Co do pedałów, to fabryczne po kilku jazdach zaczęły mi stukać przy obciążeniu. Wymieniłem na platformy Dartmoor i jest "legancko". Polecam.

• Lubię to! 1
Opublikowano
28 minut temu, Qba.Wu napisał:

Ja nic nie robiłem. Ważę tyle samo.

Co do pedałów, to fabryczne po kilku jazdach zaczęły mi stukać przy obciążeniu. Wymieniłem na platformy Dartmoor i jest "legancko". Polecam.

Własnie wczoraj też mi się zaczeło takie stukanie / cykanie z okolicy korby. Nie wiedziałem czy to pedały czy co innego a po zsumowaniu akcji z tylnim hamulcem był to już gwóźdź aby wymienić jeszcze raz. 

Czyli potencjalnie znów mnie to czeka i wystarczy mi zmienić platformy. Zobaczymy.. 

Qba.Wu jak w ogóle odczucia z użytkowania ? Co sądzisz o hamulcach? 
Które dartmoory wziąłeś ?

Opublikowano
27 minut temu, Enochiam napisał:

Własnie wczoraj też mi się zaczeło takie stukanie / cykanie z okolicy korby. Nie wiedziałem czy to pedały czy co innego a po zsumowaniu akcji z tylnim hamulcem był to już gwóźdź aby wymienić jeszcze raz. 

Czyli potencjalnie znów mnie to czeka i wystarczy mi zmienić platformy. Zobaczymy.. 

Qba.Wu jak w ogóle odczucia z użytkowania ? Co sądzisz o hamulcach? 
Które dartmoory wziąłeś ?

Nie wymieniaj roweru tylko kup pedały i z bani. Szkoda zachodu z wysyłkami itd. Te takie czarne Dartmoor z wkrętami co na allegro są za 90 zł.  Rower jest super, i mi te heble MT500 starczą bo nie jeżdżę w maratonach. Druga sprawa, że inni producenci dają gorsze MT200 które od razu bym wymienił, a te dają radę. Potrafię jednorazowo zrobić 120 km i nie mam zastrzeżeń do roweru. Zarejestruj go sobie to będziesz miał dożywotnią gwarancję na ramę. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rower wymieniłem już. Jak tylko wczoraj zaczęło cykać to pojechałem do ME, dziś dostałem już nowy. Kolejnym razem spróbuje same platformy
Na stronie producenta hamulec to M400 - był inny jak kupowałeś czy zmieniłeś? 

• Lubię to! 1
Opublikowano
20 minut temu, Enochiam napisał:

Rower wymieniłem już. Jak tylko wczoraj zaczęło cykać to pojechałem do ME, dziś dostałem już nowy. Kolejnym razem spróbuje same platformy
Na stronie producenta hamulec to M400 - był inny jak kupowałeś czy zmieniłeś? 

No chyba MT400. Mała różnica  ;)

Opublikowano

Oj właśnie duża. Między hamulcami mt500, a 400 jest przepaść.

Opublikowano
9 minut temu, wolek napisał:

Oj właśnie duża. Między hamulcami mt500, a 400 jest przepaść.

Rozumiem, ale dla mnie nie ma to takiego znaczenia. Ważne, że to nie MT200. Nie jestem z tych co walczą o każdy gram maszyny, każdą nowszą wersję sprzętu itd. 🙂

Opublikowano

Nie chodzi o gramy a skuteczność. Mt200 od Mt400 różnią się tylko klamką. Żeby nie było, że nie w temacie. W x7 przerobiłem Mt400, mt500 i mt500 połączone z 4 tłoczkowym mt520.

Opublikowano
20 minut temu, Qba.Wu napisał:

Rozumiem, ale dla mnie nie ma to takiego znaczenia. Ważne, że to nie MT200. Nie jestem z tych co walczą o każdy gram maszyny, każdą nowszą wersję sprzętu itd. 🙂

Między zaciskami mt200 a mt400 nie ma żadnej różnicy w budowie, oba zaciski nie posiadają portu olejowego ( tych tłoczków teoretycznie nie da się napełnić olejem od dołu, chociaż plama na dywanie mówi co innego :D ) mają taką samą średnice tłoczka, obudowy tylko nieznacznie różnią się wyglądem. Delikatna różnica jest w także w kształcie klamek. Nie udało mi się znaleźć informacji co było pierwsze, mt200 czy mt400 :)

Przy wymianie pedałów nie zapominajcie o smarze na gwint i momencie dokręcenia ;) często brak smaru i zbyt lekkie skręcenie powoduje trzaski z okolic suportu i korby :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za rade z platformami. 

Co do hamulcy - może trochę śmieszne pytanie. Przez port olejowy na dole masz na myśli dodatkowy otwór, którym można wylać cały olej? (trochę jak w samochodzie?) 

Mt400 zamontowane  w indianie jak coś mają gniazdo z boku bloczka i da się nim napełniać (jesli to miałeś na myśli?)

Opublikowano
9 godzin temu, Enochiam napisał:

Co do hamulcy - może trochę śmieszne pytanie. Przez port olejowy na dole masz na myśli dodatkowy otwór, którym można wylać cały olej? (trochę jak w samochodzie?) 

Mt400 zamontowane  w indianie jak coś mają gniazdo z boku bloczka i da się nim napełniać (jesli to miałeś na myśli?)

Port olejowy to wykręcana, pusta w środku śrubka do ktorej możesz podłączyć strzykawkę z olejem.

Capture+_2021-10-07-06-52-10.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Enochiam napisał:

Ja jeżdżę na Shimano SPD (zacząłem jeździć w martonach mtb). Mam też na rodzinne wypady wakacyjne lekkie, szerokie i z niskim profilem platformy od M-Wave, aluminiowe - super przyczepność na nich, ale niestety ostro zdzierają podeszwę. Kupiłem pierwsze fajniejsze w najbliższym sklepie rowerowym jak te stockwe zaczęły mnie wk...iać.

Dziś zamiast aluminiowych platform kupiłbym plastikowe platformy, nie ryją tak podeszwy w cywilnych butach, polecane i w dobrej cenie są od Dartmoor.

I tak jak hudezz pisze, smarować tylko gwinty. Przed pierwszym odkręceniem pedałów lepiej sprawdzić na YT jak to zrobić, jedną stronę odkręca się w przeciwnym kierunku niż normalnie.

Co do hamulców to w mojej X7 są MT400, ważę obecnie 96kg i spokojnie dają radę. Ważne żeby klocków nie zasyfić. Porównanie mam tylko do Tektro z Riverside z Deca, które są tragiczne... spowalniają rower a nie hamują. Nie mam porównania do wyższych grup. Jak nauczyłem się prawidłowo hamować (praktycznie zawsze z tył + przód jednocześnie) to i na wyścigach i na single trackach mt400 dają radę z jednym palcem na klamkach. Jeśli na samym początku od razu nie hamują jak żyleta, trzeba je trochę dotrzeć na kilku jazdach, a najlepiej mocno pohamować na ostrych zjazdach. Wymiana hamulców to ostatnia rzecz o jakiej myślę. W przyszłym sezonie najpierw nowe klocki i może nowe lżejsze i lepsze tarcze np. z grupy SLX (i już 180mm na przód, tył dalej 160mm). Te stockowe są ok, ale to są najtańsze RT10 za 50pln.

Z oczywistego osprzętu na początek, żeby nie kupować kilka razy/testować to polecam:

- koszyk https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/bidony-i-koszyki/?sort=11&q=cannibal+xc - nigdy bidon mi nie wypadł, a bardzo lekko się wkłada. Nie polecam modelu CustomRace+, mega upierdliwe/ciężkie wkładanie bidonu.

- bidon izolowany, sprawdza się w pierwszej kolejności jesień/wiosna, ale też super latem jeśli damy schłodzony napój + kostki lodu: https://www.centrumrowerowe.pl/bidon-camelbak-podium-chill-pd17766/?v_Id=129677 - super ustnik, dobre wykonanie i przyzwoita izolacja termiczna. Najpierw miałem tani z Deca (bardzo mała pojemność), potem izolowany firmy Elite (tragicznie wyglądał już po 1m).

Polecam fajny filmik - co warto w pierwszej kolejności wymieniać w swoim rowerze: contact points (oczywiście po rzeczach które po prostu przeszkadzają w jeździe): 

Aha, jest jeszcze jedna bardzo fajna rzecz warta zrobienia po kupnie nowego roweru: zainstalowanie aplikacji Strava na smartfonie, darmowa :) 

Ściganie się z samym sobą na segmentach (coś jak odcinki specjalne) - rewelacja. Mamy też sporo przydatnych informacji z trasy jaką zrobiliśmy: długość, średnia prędkość, przewyższenia, spalone kalorie, można zapisać i zrobić export samej trasy do .gpx i wrzucić do nawigacji na następny raz. Ja już nie używam standardowego licznika rowerowego.

Możemy też zrobić klub użytkowników "indianek", zapraszam do following!

Szerokośći :)

Edytowane przez DeDe
  • Lubię to! 2