Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, pawellabedz napisał:

Od kiedy to się narzeka na deore

Nie na Deore tylko na kasetę 11-42 10s.Przejscia pomiędzy koronkami są zbyt duże.

14 minut temu, Krzysno napisał:

Czy x8 w rozmiarze 19 dla wzrostu 178 i długości nogi około 83

Będzie dobrze

Opublikowano
8 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Ile Ty masz wzrostu?

Pytanie do mnie?

186

Opublikowano
2 minuty temu, pawelll napisał:

Pytanie do mnie?

Nie do Ciebie :),ktoś się zastanawiał czy 19 będzie OK,ale nie wiedziałem ile ma wzrostu. Już wiem że 178cm i 19 będzie OK

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak dla mnie nie opłaca się dopłacać do x8, sam takie pytanie zadałem w tym temacie przed zakupem. Na plus x8 kolor, ale to kwestia indywidualna. Też do tej kasety nie mogłem się przekonać z początku, ale już jest lepiej.

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Nie na Deore tylko na kasetę 11-42 10s.Przejscia pomiędzy koronkami są zbyt duże.

Będzie dobrze

Czyli kaseta nie jest deore ? Bo coś mi nie pasuje jeśli jest niby pełna grupa deore to chyba kaseta też jest deore

7 minut temu, wolek napisał:

Jak dla mnie nie opłaca się dopłacać do x8, sam takie pytanie zadałem w tym temacie przed zakupem. Na plus x8 kolor, ale to kwestia indywidualna. Też do tej kasety nie mogłem się przekonać z początku, ale już jest lepiej.

Jak noga do bani to nawet stopniowana co dwa ząbki kaseta nic nie da

Opublikowano
2 minuty temu, pawellabedz napisał:

nie jest deore

Jest Deore.

Opublikowano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

Jest Deore.

Czyli jak kaseta jest deore to wypowiadasz się o kasecie deore :) także dla mnie zdziwienie że ktoś śmie krytykować święte deore :) o którym młody jeszcze z włosami na głowie szaj mógł pomarzyć lepiąc drugi raz ramę pierwszego roweru 😛

Opublikowano

Zapytałeś:

Godzinę temu, pawellabedz napisał:

Od kiedy to się narzeka na deore

Ja natomiast odpowiedziałem,że nie narzeka się na Deore,tylko na tą jedną kasetę(też Deore) 11-42 10s,gdyż ma beznadziejne stopniowanie.

Opublikowano
1 minutę temu, Accent_Szaj napisał:

Zapytałeś:

Ja natomiast odpowiedziałem,że nie narzeka się na Deore,tylko na tą jedną kasetę(też Deore) 11-42 10s,gdyż ma beznadziejne stopniowanie.

Czyli chyba jesteś z tych co palca w tyłku złamią :) ja co prawda nie jeździłem na 11-42 bo mam jeszcze przedpotopowe 11-36 bodajże bo nigdy nie używam tej największej koronki 😛 poza tym moja meridka na to nie pozwala bo ma chyba jakąś blokadę przeciwko krzyżowaniu się łańcucha

W ME w rewelacyjnej cenie (po obniżkach) jest taki elektryk:

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-elektryczne/rower-indiana-e-mtb-1-0-m21-czarno-niebieski

Osprzęt taki sobie ale gdyby nie rozmiar już bym go kupił dla żony. Dlaczego nie robią mniejszych ram???

Gdyż ponieważ że Indiana to raczej na razie eksperyment jeśli budżet się zepnie to pewnie będą damskie modele

Opublikowano

Dzisiaj miałem okazję przetestować praktycznie cały zakres przełożeń. I jak dla mnie 11 stopni na zakres 11-42 to właściwy dobór. Przy większych obciążeniach (podjazd, cięższy teren) różnice przy 11 stopniach są zauważalne (ale akceptowalne). Dotyczy to szczególnie największych 3-4 tarcz. Większe różnice byłyby moim zdaniem b. widoczne. 

Opublikowano

Dzisiaj miałem okazję przetestować praktycznie cały zakres przełożeń. I jak dla mnie 11 stopni na zakres 11-42 to właściwy dobór. Przy większych obciążeniach (podjazd, cięższy teren) różnice przy 11 stopniach są zauważalne (ale akceptowalne). Dotyczy to szczególnie największych 3-4 tarcz. Większe różnice byłyby moim zdaniem b. widoczne. 

I pomyśleć że ja mam problem przy 3x8 i 3x9 😛

Opublikowano

@pawellabedz cała sprawa rozbija się o 15-18-21 w 10s a 15-17-19-21 w 11s. Różnica jest wyczuwalna, spróbuj a się przekonasz

• Lubię to! 1
Opublikowano
1 minutę temu, hudezz napisał:

@pawellabedz cała sprawa rozbija się o 15-18-21 w 10s a 15-17-19-21 w 11s. Różnica jest wyczuwalna, spróbuj a się przekonasz

No nie do mnie to jest bo nie mam takiej kasety

Opublikowano

Przy 3x8/9 realne skoki między przełożeniami będziesz miał mniejsze niż 2x10. 

Oczywiście zapewne na 2x10 da się jeździć :) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, pawelll napisał:

Przy 3x8/9 realne skoki między przełożeniami będziesz miał mniejsze niż 2x10. 

Oczywiście zapewne na 2x10 da się jeździć :) 

2x10 jest świetne w zależności od kasety, ja po zakupie założyłem kasete 10s 11-36 i było elegancko. A na 11s 11-42 przeskoczyłem bo sie nudziłem przed pracą :) niestety nie znalazłem nic w sensownej cenie 11s 11-36 więc kupiłem 11-42. Ma identycznie zestopniowane 9 koronek a pozniej 37 i 42 :)

Edytowane przez hudezz
Opublikowano
4 minuty temu, hudezz napisał:

2x10 jest świetne w zależności od kasety

Oczywiście masz rację, skrót myślowy dotyczący oczywiście omawianej kasety 11-42.

Opublikowano

Dlatego wolę mieć nieużywaną 22 z przodu niż do bani zestopniowaną 11-42 gdzie przeważnie jeżdżę 44-15 chyba :)

Opublikowano (edytowane)

No widzisz a ja np. dzisiaj głownie 26-37 (czasem 42, czasem 17).

44-15 raczej po górach nie pojeździsz (nie słyszałem o takich które mają tylko zjazdy) :) . A to podforum MTB.

Edytowane przez pawelll
Opublikowano
10 minut temu, pawelll napisał:

No widzisz a ja np. dzisiaj głownie 26-37 (czasem 42, czasem 17).

44-15 raczej po górach nie pojeździsz (nie słyszałem o takich które mają tylko zjazdy) :) . A to podforum MTB.

No niby nie ale na szosówkę mi się jeszcze nie zbiera a na podjazdy 300 metrów w górę to też nie dla mnie dlatego moje przełożenia które są akurat takie na płaskim spoko

Opublikowano

Cała sprawa rozbija się czy brać X7,czy X8.

Ja uważam że X8 11s jest dużo lepsza.

Co do Deore ,to generalnie coś kosztem czegoś. Rozpiętość idealna,bo i po płaskim(11) i pod każdą górkę podjedziesz(42),ale ciężko jest zestopniować taką 11-42 na 10s. Może gdyby zrobili 11-40,To już by było lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że z tego co pisze @pawellabedz to czy kupi X7 czy X8 nie będzie zadowolony. Jeśli zazwyczaj jeździ na 44-15 to w obu będzie używał blatu 36 i 2 najmniejszych zębatek z tyłu. No chyba że od razu wymieni przód na 42 i kasetę na 11-32 albo 25. I wtedy będzie zadowolony. Tylko takie zakresy przełożeń to mało do MTB pasują :)

Edytowane przez pawelll
Opublikowano
32 minuty temu, pawelll napisał:

czy kupi X7 czy X8 nie będzie zadowolony

Z X8 będzie ;)

@Krzysno akurat martwi się bardziej o miękkie przełożenia. Dodatkowo kaseta 11-42 jest moim zdaniem jedną z najlepszych.