Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, shapeshifter napisał:

dodam, ze moja ma w tej chwili ok 1700 km przebiegu i poza regulacją przerzutki i normalną konserwacją nie musiałem nic z nią robic. Po prostu jeździ i tyle. Jedyne zastrzeżenia jakie mam to jakość powłoki lakierniczej.

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Ja na swojej zrobiłem już ponad 2500 km i żadnych zabiegów, oprócz smarowania napędu. O przepraszam, centrowałem też koło tylne, bo urwałem jedną szprychę i musiałem wymienić na nową.

Opublikowano

Ten złoty kolor z siodełka doskonale schodzi przy użyciu zmywacza do paznokci :) Dużo lepiej wygląda całe czarne, niż wytarte ;p

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Ten złoty kolor z siodełka doskonale schodzi przy użyciu zmywacza do paznokci smile.png Dużo lepiej wygląda całe czarne, niż wytarte ;p

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

u mnie sam zszedł

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jak to u was wygląda z odległością opony od dolnych widełek w ramie? U mnie fabrycznie opona ma jakąś wadę i przez to ze jest tak mało miejsca to ociera o te widełki. Dopiero jak ustawie zacisk trochę wyżej po jednej stronie to sie prostuje. Mógłbym to oddać na gwarancję ale potrzebuje roweru na co dzień. Ale ogólnie wydaje mi sie bardzo mało miejsca jak na koła mtb

Edytowane przez FUITP
Opublikowano

Tak, jest bardzo mało miejsca. Czasem jak opona złapie kamyk, to stuka w widelec. Może zdejmij oponę i załóż ponownie. Trzeba przy tym patrzeć, czy dobrze się układa i nie wysuwa z obręczy.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, maq napisał:

Tak, jest bardzo mało miejsca. Czasem jak opona złapie kamyk, to stuka w widelec. Może zdejmij oponę i załóż ponownie. Trzeba przy tym patrzeć, czy dobrze się układa i nie wysuwa z obręczy.

Robiłem wszystkie możliwe sposoby, jazda na kapciu, woda z mydłem, nabijanie wyższego cisnienia itp itd. Patrząc na te kreskę na oponie to jest ona idealnie z obręczą a około i tak ucieka góra/dół albo lewo prawo. Nie mam czasu bawić się tyle z rowerem w dodatku nowym więc oddałem na gwarancje żeby sprawdzili te koła. Ale i tak bardzo słabo z tym miejscem na koło. Opona 2.2 może nawet nie wejść, a w rowerze mtb nie powinno być to przecież problemem.

Edytowane przez FUITP
Opublikowano

Przecież opona 2.2 tam siedzi fabrycznie. To nie jest problem tego roweru tylko większości z rama 135mm.

I nie iwm czemu w rowerze z taką geometria mialoby być miejsce na szersze opony np 2.3 i wyżej.

Przecież nie jest to rower sciezkowy, czy do DH.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj osłaniałem przewody elektryczne w quadzie i przyszło mi do głowy czy tak samo nie zabezpieczyć linek wchodzących do ramy w Indianie. Chyba wyszło dobrze. Osłony sprężynowe. 

4D272B3E-CDA2-496A-8AAC-16D0BF8A18BB.jpeg A90FA4E9-8FB7-4870-B116-A0FADC4B1153.jpeg E73356C6-1C0D-4EC2-97A7-646606062184.jpeg ACCED431-9B18-49BD-9278-3B331274CB37.jpeg
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Też zamierzam kupić rower i niechcąc zakładać nowego tematu co byście wybrali i dlaczego?

Indiana x pulsar 6.9

https://www.mediaexpert.pl/sport-i-rekreacja/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-6-9-m19-czarny-brazowy-r19

Rock rider st 900

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-900-275-id_8500762.html

Opublikowano

Indiana:
+ koła 29
+ bieda powietrzny z przodu, ale powietrzny

+ nie udziwniony tylny trójkąt, który w deklu wygląda jak dospawany

Sam intensywnie myślę co by nie kupić go synowi...

Opublikowano

Indiana rozsądna cena i spoko osprzęt w tej kasie 

Opublikowano

Ja bym szedł w kierunku 29 cali. Indiana to ciężki, pancerny rower. Wysoki przekrok potęguje w nim wrażenie wielkiego, dla dorosłych. Napęd w nim ładnie pracuje. Tego microshifta z deca nie znam, ale 1x11 z taką kaseta użytkuje na slx i bardzo mi pasuje do scigania po ścieżkach leśnych. 2x10 z deore wydaje się lepsze na wszędobylską turystykę, no i właśnie widelec że spreżyną powietrzna, żeby chociaż był.

Musiałby mi jednak koleś pokazać rowery, które wymienił w opisie i są przyczyną sprzedaży 6.9

To byłem ja.
Pojechałem do Gliwic po okazję Ghosta Kato X4.9 i on zastąpił Indianę. A ponieważ miałem jeszcze grawela i RR540, to Indiana była najrozsądniejszym kandydatem do odsprzedania, bo była po jednej przejażdżce tylko i miała zbyt wysoki przekrok, żeby ktoś inny mógł z niej u mnie korzystać.
Ale rower i tak w swojej kategorii cenowej ma mało konkurentów. Może się to zmienić na koniec sezonu 2020, jak znowu będą wyprzedaże innych marek.
Opublikowano

Martwi mnie rozmiar ramy w Indianie 19.. piszą że to na wzrost 187cm..choć gdzieś mi się rzuciło w oczy ze komuś pasowała przy wzroście 180cm (ja tez mam tyle). Przymierzyć się ciężko bo nie widzę w okolicach Warszawy dostępnego tego roweru.

Jeśli chodzi o rr st 900

Czy ktoś rozszyfruje mi stwierdzenie

Resorowanie: powietrze

Amortyzator w st 900

Skok: Skok 120 mm;
Stożkowa rura sterowa 1"1/8- 1,5" TAPERED;
Hamulce: tarczowe 160 mm - 220 mm maksymalnie;
standard montażu: PM.
Oś koła: 9x100 mm;
rozmiar koła: 27,5".
Blokada: tak, na koronie;
Rodzaj tłumienia: Turnkey.
Regulacja tłumienia powrotu: tak;
Resorowanie: powietrzne.
Waga: 2533 g.
Offset: 42 mm (27,5").
Maksymalna szerokość opony: 62 mm,
Odległość oś - korona: 510 mm.
Kod producenta: FS-30S-TK-A4.
Skład: 25% stal, 30% aluminium, 45% magnez.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, leszcz napisał:

Sam intensywnie myślę co by nie kupić go synowi...

https://allegro.pl/oferta/mtb-sensa-livigno-matt-sport-29-2019-xt-rockshox-8520032778

tylko trzeba się w miarę spieszyć.

Ramy 15,17, a w pomarańczowym kolorze  21 cali

Jak waży 60 kg to się nada, dość miękki jest ten RS. - preload na max minus  ( mimo, że sprężyna ) Kolega ostatnio synowi kupił 15 cali.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
To byłem ja.

Witaj  

Wysłane z Tapatalk

Martwi mnie rozmiar ramy w Indianie 19.. piszą że to na wzrost 187cm..choć gdzieś mi się rzuciło w oczy ze komuś pasowała przy wzroście 180cm (ja tez mam tyle). Przymierzyć się ciężko bo nie widzę w okolicach Warszawy dostępnego tego roweru.

Ja mam 180 cm i rama 19” pasuje jak ulał. Siadałem też ma 21 i również nie było źle. Przy wzroście 187 zdecydowanie kupiłbym 21. Jak nie masz gdzie się przymierzyć, to przyjedź do mnie do Józefosławia.

Cena Indianki widzę znów znormalniała, ale tylko mniejsza rama.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano

Osprzęt bym powiedział na podobnym poziomie, ale kellys ma ramę z boostem i sztywne obie osie. Trzeba by jeszcze poszukać jak stoi z wagą.

Opublikowano

Kellys gate 30 bardziej mi się podoba i przemawia do mnie niż Indiana 6.9

Gate 30 z wysyłka (nie wiem czy złożony i jak zerowy przegląd) ale to koszt ok 3tys.

Czy Rockrider XC 050 ltd

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-050-ltd-29-id_8548144.html

Wart jest dołożenia ok 200zl? 

Wiem że koszty stałe się powiększają ale to rower na parę lat więc co jest przewagą jednego nad drugim?

Opublikowano

Tak, Kellys fajnie skonfigurowany. Ciut lepiej niż Indiana. W sezonie będzie kosztował pewnie z tysiąc drożej. Za 2800 nawet bym się nie zastanawiał i brał póki jest. Inni sprzedawcy przeceniają tylko najmniejszą ramę do tego poziomu na przykład. Pozostałe są po 3400.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano

Jedyny plus indiany względem kellys to lepiej umieszczony tylny hamulec. Ale to drobiazg.

6520667577778176.png?k=4xQEjojVMSM1u-Udk

Po namyśle brałbym dekla za +300zł :) Na plus

- napęd 1x i

- podana waga dla M = 12,5kg

- raty 0%

Dziękuję za uwagę.

Opublikowano

Hehe, no tak, ale dokładać jedyne +300 można w nieskończoność i zawsze wtedy wychodzi lepszy rower

Jedyny plus indiany względem kellys to lepiej umieszczony tylny hamulec. Ale to drobiazg.

Ta rama kellys w ogóle jest trochę przed potopowa. Kąt główki ramy to 71 st, tak już się nie robi. Tak, ten hamulec również mógłby być schowany. No i support, niby nic złego w Press fit, ale w Indianie jest hollowtech II.
Opublikowano

Ciekawe jaki kąt ma główka ramy w Indianie? Warto też przyjrzeć się dokładniej lakierom. Ten na ramie Indiany jest delikatny. Nawet pasek od sakwy go rysuje. W swoim owinąłem wszystkie wrażliwe miejsca taśmą.

Wysłane z Tapatalk

Opublikowano

A tam raty nie są powiązane z ichnią kartą kredytową?