Skocz do zawartości

Indiana - wszystko o rowerach tej marki.

kamils.
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzajBajk,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DOKŁADNIE  TO  HAMULCE  NIESTETY. ŚCIŚNIJ KLAMKĘ  HAMULCA  BARDZO  MOCNO  I  SPROBUJ JESZCZE  RAZ. 

Opublikowano

A mój rower pojechał na przegląd po 30 dniach do serwisu i od 10 dni ani słychu ani widu po moim rowerze. Rower jest tani jak na swoje wyposażenie ale serwis mediaexpert kosztuje mnie dużo nerwów. Może akurat ten konkretny sklep jest do bani

Opublikowano

Dzwoń. Może już dawno jest gotowy, tylko zapomnieli się odezwać.

Opublikowano
5 godzin temu, bomilek napisał:

A mój rower pojechał na przegląd po 30 dniach do serwisu i od 10 dni ani słychu ani widu po moim rowerze. Rower jest tani jak na swoje wyposażenie ale serwis mediaexpert kosztuje mnie dużo nerwów. Może akurat ten konkretny sklep jest do bani

U mnie przegląd trwał godzinkę.

Chłodne te poranki się zrobiły, trzeba jakiś długi rękaw zakupić. Mam wiatrówkę z Decathlonu, trochę pomaga, ale chyba koszulkę z długim rękawem wypada kupić. No i jakieś pełne rękawiczki, bo w palce chłodno ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trafiłem na ten rower zupełnie przypadkowo, bo szukaliśmy roweru dla kolegi. Generalnie to miałem w planach przesiadek z RR540, na coś o kołach 29, no i jakoś na papierze mi ten rower strasznie podpasowal.
Dzisiaj podzwonilem i pojechałem po niego do Mińska Mazowieckiego. Widać, że już raczej rowery są powystawowe, ale z dwóch, jeden okazał się zadbanym, więc się zdecydowałem. Rama 21.

Z pierwszej krotkiej przejażdżki zaobserwowałem, że rower ciężko przyspiesza, może da się odchudzić nieco koła, po wywaleniu detek i zmianie opon, ale jeżeli to felgi są ciężkie to niewiele to da. Powazymy, porównamy.

Pozycja wygodna, raczej turystyczna niż wyścigowa. Gdyby dać płaska kiere, byłoby niżej i w większym pochyleniu.

Amor ładnie wylapuje nierówności.

Kierownicy jakoś nie ufam, a gripy totalnie do wymiany.

Siodełko do wymiany.

Napęd działa ładnie i przerzutka również, choć trzeba używać dosyć dużej siły kciukiem na tych manetkach.

Rama jest zaskakująco ładna, spawy wygładzone.

Osłony linek się strasznie telepia przy wejściu do ramy, trzeba to czymś uszczelnic, bo nie da się tego słuchać na nierownosciach.

W weekend będzie objazd Wieliszewskiej Trasy Crossowej, to zobaczymy jak to się zachowuje w porównaniu z RR540.

Opublikowano
23 minuty temu, Grzegorz_Macko napisał:

Dzisiaj podzwonilem i pojechałem po niego do Mińska Mazowieckiego. Widać, że już raczej rowery są powystawowe, ale z dwóch, jeden okazał się zadbanym, więc się zdecydowałem. Rama 21.

Cena taka jak na stronie ME? 2300?

Opublikowano

Tak 2299, tylko że przegląd zerowy jest u nich płatny, za płatność z góry wezmą 49zl, za przyjechanie w przeciągu 30 dni 99zl. Trochę chore.

Opublikowano
9 godzin temu, Grzegorz_Macko napisał:

Z pierwszej krotkiej przejażdżki zaobserwowałem, że rower ciężko przyspiesza, może da się odchudzić nieco koła, po wywaleniu detek i zmianie opon, ale jeżeli to felgi są ciężkie to niewiele to da. Powazymy, porównamy.

Pozycja wygodna, raczej turystyczna niż wyścigowa. Gdyby dać płaska kiere, byłoby niżej i w większym pochyleniu.

Kierownicy jakoś nie ufam, a gripy totalnie do wymiany.

Siodełko do wymiany.

Napęd działa ładnie i przerzutka również, choć trzeba używać dosyć dużej siły kciukiem na tych manetkach.

Rama jest zaskakująco ładna, spawy wygładzone.

Osłony linek się strasznie telepia przy wejściu do ramy, trzeba to czymś uszczelnic, bo nie da się tego słuchać na nierownosciach.

Oczywiście, że jak dasz mniejszy ciężar na obwodzie koła, to poprawi się dynamika. Trzeba jednak pamiętać, że rower na kołach 26 czy 27.5 będzie się zbierał lepiej. Jak się jednak napędzi 29", to trudniej go dogonić.

Pokombinuj z ustawieniem kierownicy. Jak ją obrócisz, to może będzie wygodniej. Ja przejechałem już ponad tysiąc kilometrów i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń. Jeżdżę też w rękawiczkach, zatem na gripy nie zwracam uwagi.

Jedyną wadą ramy jest delikatny lakier. Miałem nawet swojego prysnąć bezbarwnym lakierem.

A osłony linek to prawda, warto uszczelnić wejście do ramy, bo szybko uszkodzi się pancerz, potem wilgoć i korozja, a na koniec zerwana linka.

Opublikowano

Zrobiłem konwersję na tubeless, nie było łatwo, ale ostatecznie sie uszczelniło.

Niestety, koła to kowadła i nic tu już nie wymyślę. Szczególnie opony są bardzo ciężkie, przód 808g, tył 834g.

Masa kół przed konwersją, przód 2595g, tył 3248g. Po konwersji przód 2410g, tył 2935g.

Na RR540 koła 27,5 ważą, przód 1975g, tył 2579g. Stąd też wyczuwalne różnica w moim mniemaniu w rozpedzaniu roweru. Ale w RR540 mam założone opony Mitas zefyros, które ważą po 510g o ile dobrze pamiętam. Chyba będę zmieniał te schwalbe na coś lekkiego, ale to później, na zimę mogą się przydać te pancerne smart samy.

Waga Indianina uzbrojonego tylko w koszyk na bidon, 14,4kg. Waga RR540 XL 14,2kg.

29021f19c713c00d0c5ec951b44a93ac.jpg&key=acc1b4a9ee04a9d1b84e3717735bf0f62c6fcdf6ce5cc0b0ef7e9cb0f76e8c7296b39dd18bd8d7de86c296a944080109.jpg&key=b7729cce2443484b89487ee3bd3db1f7930ed6cfce9e69756854320cc5c28c0e4dc8e9122ac658c8cb2e8989be84139b.jpg&key=82965ded3afa94e2d7d3cd95856b469a0b76b70dd636c63ad5726c08152cd457

55f2c2e78b1dd3465233618f60c3b829.jpg&key=8873b93a27b10096ea20c4502b701e231a748b26bdb89e67046b7d4f00d31ab4

Opublikowano

Ja swojego nie przezbrajam. Po wyjęciu z kartonu ważył 14,3 kg i tak niech zostanie. W końcu na wyścigi nie jeżdżę, tylko na treningi i coś trzeba napędzać :) Dodam tylko błotniki, żeby nie prać po każdej jeździe ubrań.

W niedzielę myłem swój rower i po tej operacji znacząco spadła skuteczność tylnego hamulca. Klamka jest sztywna, ale słabo zwalnia koło. Na początku nawet wydawało przeraźliwe piski. Wyjmowałem klocki dwa razy i odtłuszczałem je razem z tarczą. Nic nie pomogło. Przedni pracuje jak należy. Dzisiaj chyba zamienię je miejscami i zobaczymy czy w nich tkwi problem.

Wygląda na to, że odrobina oleju dostała się z łańcucha na klocki i stąd przestały właściwie działać. Pojeżdżę z takimi i jak się nie wyleczą, to do kosza.

Opublikowano

Cześć,

również zdecydowałem się na ten rower. Przesiadka ze starego pseudo fulla więc różnica będzie ogromna. Mam pytanie co robiliście z tym rowerem po zakupie? Na razie widzę wszędzie pełno smaru do którego będzie lepić się brud ale tak poza tym to co powinienem zrobić? I czy ten rower domyślnie nie ma uszczelek kurzowych na amortyzatorze?

Opublikowano

W zasadzie, jak masz się nim przemieszczać na co dzień, to nie trzeba nic robić, poza wyregulowaniem kokpitu (ustawienia kiery, manetek i siodełka pod siebie}, dokupienia blotnikow, bo chlapie po twarzy i plecach. Pedały można zmienić na SPD.
Obowiązkowo bym usczelnil otwory do prowadzenia linek wewnętrznych. Sam nie mam jeszcze pomysłu jak.

U mnie sytuacja jest trochę inna, bo się amatorsko ściągam i będę odchudzać oraz usztywniac koła.

Na tym rowerze nie oczekuję super wyników, bo i zawodnik ze mnie byle jaki, ale chcę poprawić technikę na odcinkach technicznych przyzwyczajając się do 29 cali, a ta konfiguracja, za tą cenę mi w zupełności wystarcza (poza kołami, siodełkiem i pedałami). Dla mnie to będzie rama przejściowa na katowanie siebie na treningach po głównie leśnych trasach, z niewielkimi przewyzszeniami.

Co z tego wyjdzie, zobaczymy. Mój poprzedni rower był jeszcze tańszy, a dawał frajdę i zapał do jazdy, a przecież o to mi w tym chodzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Grzegorz_Macko napisał:

W zasadzie, jak masz się nim przemieszczać na co dzień, to nie trzeba nic robić, poza wyregulowaniem kokpitu (ustawienia kiery, manetek i siodełka pod siebie}, dokupienia blotnikow, bo chlapie po twarzy i plecach. Pedały można zmienić na SPD.
Obowiązkowo bym usczelnil otwory do prowadzenia linek wewnętrznych. Sam nie mam jeszcze pomysłu jak.

U mnie sytuacja jest trochę inna, bo się amatorsko ściągam i będę odchudzać oraz usztywniac koła.

Na tym rowerze nie oczekuję super wyników, bo i zawodnik ze mnie byle jaki, ale chcę poprawić technikę na odcinkach technicznych przyzwyczajając się do 29 cali, a ta konfiguracja, za tą cenę mi w zupełności wystarcza (poza kołami, siodełkiem i pedałami). Dla mnie to będzie rama przejściowa na katowanie siebie na treningach po głównie leśnych trasach, z niewielkimi przewyzszeniami.

Co z tego wyjdzie, zobaczymy. Mój poprzedni rower był jeszcze tańszy, a dawał frajdę i zapał do jazdy, a przecież o to mi w tym chodzi.

moim zdaniem rower daje 100% frajdy. Jedyne poza wspomnianymi wyżej , co musiałem zrobić to regulacja tylnej przerzutki. Mam porównanie do indiany x-pulser 3.9 , którą kupiłem żonie i musze przyznać,że roznica jest dość duża. Generalnie rower jest bardzo ok. Przy okazji zapytam jakie siodło byłoby lepsze ?

Opublikowano

Siodło to bardzo indywidualna sprawa. Każdy tyłek jest inny, jak i reszta parametrów kolarza i każd też przyzwyczajony jest do innego rodzaju bólu.

Ja się oswoilem po jakimś czasie ergofit z decatlonu, selle Italla z grawela po nim wydawało mi się za twarde, a na tym z Indiany już mnie kuło po 20km jazdy.

W miarę zaawansowania i wytrenowania, będzie się to zmieniać zapewne, więc ciężko tu doradzić coś dla każdego.

Najpierw pozycja na rowerze, a później detale.

Opublikowano
Siodło to bardzo indywidualna sprawa. Każdy tyłek jest inny, jak i reszta parametrów kolarza i każd też przyzwyczajony jest do innego rodzaju bólu.

Ja się oswoilem po jakimś czasie ergofit z decatlonu, selle Italla z grawela po nim wydawało mi się za twarde, a na tym z Indiany już mnie kuło po 20km jazdy.

W miarę zaawansowania i wytrenowania, będzie się to zmieniać zapewne, więc ciężko tu doradzić coś dla każdego.

Najpierw pozycja na rowerze, a później detale.
moja najdłuższa trasa na imdianowym to 96km i szczerze mówiąc nie było jakoś specjalnie niewygodnie. Zastanawiam sie czy warto coś poprawiać.

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To zostaw to co jest w oryginale. Ono się tylko trochę szybko wyciera, ten brązowo, złoty kolor szybko zniknie z siodełka i bedzie wyglądac na wyjeżdżone.

Opublikowano

@Grzegorz_Macko Wymyśliłeś coś już z uszczelnieniem tych otworów? Bo ja próbowałem taśma izolacyjną owijać i wcisnąć tam ale skończyło się na tym że taśma utknęła mi w ramie =P

Opublikowano

Na razie tylko myślę, ale nie działam. Z braku zdrowotnosci nie jeżdżę teraz, więc temat stracił na pilnosci.

Miałem pomysł, żeby pistoletem na klej tam kapnąć, żeby plastik z linka się skleił. Ten klej nie niszczy elementów i łatwo go zeskrobac.

Estetycznie zapewne nie będzie.

Opublikowano

Ciekawe jak by się sprawdził silikon? Mam nawet czarny.

U mnie tymczasem zaczęło coś cyklicznie cykać podczas jazdy. Okazało się, że w pedałach jest, a właściwie nie ma już smaru, od strony korby. Zdemontowałem obydwa i rozłożyłem na kawałki. Potem czyszczenie, nowy smar i z powrotem na rower :)

Opublikowano

Widze, że ceny X-pulsera 6.9 (jak i innych modeli) zostały podniesione przez Media Expert i rower jest teraz w sprzedaży po 2899 PLN.

Opublikowano

Jak ten rower się trafi za około 2500-2600, to jest okazja doskonała. Taniej, to pewnie będzie z ekspozycji, co nie oznacza że gorszy. Pamiętać jednak należy, że trzeba doliczyć stówę za płatne przeglądy, żeby mieć gwarancję. Mój jeździ dalej i zrobione już ponad 1500 km.

Na ols ktoś wystawił nówkę 21" za 2400 i ja bym się nie zastanawiał gdybym nie miał swojego. Musiałby mi jednak koleś pokazać rowery, które wymienił w opisie i są przyczyną sprzedaży 6.9 :)

Nie wiem też dlaczego nie sprzedał się drugi z wystawionych, po przeróbce na 1x10 biegów. Zdemontowany szpej człowiek daje gratis. Cena to zaledwie 1899, a jeszcze niedawno był za grubo ponad dwa tysiące.

Opublikowano
Jak ten rower się trafi za około 2500-2600, to jest okazja doskonała. Taniej, to pewnie będzie z ekspozycji, co nie oznacza że gorszy. Pamiętać jednak należy, że trzeba doliczyć stówę za płatne przeglądy, żeby mieć gwarancję. Mój jeździ dalej i zrobione już ponad 1500 km.
Na ols ktoś wystawił nówkę 21" za 2400 i ja bym się nie zastanawiał gdybym nie miał swojego. Musiałby mi jednak koleś pokazać rowery, które wymienił w opisie i są przyczyną sprzedaży 6.9 
Nie wiem też dlaczego nie sprzedał się drugi z wystawionych, po przeróbce na 1x10 biegów. Zdemontowany szpej człowiek daje gratis. Cena to zaledwie 1899, a jeszcze niedawno był za grubo ponad dwa tysiące.
co do yej okazji to bym za 2500 czy 2600 to jest to faktycznie dobra cena, ale w przypadku tej indiany ta cena taka po prostu była i nie dopatrywalbym się specjalnej super okazji. Rower ma swoje zalety, ma też wady. Generalnie za 2600 zł jest naprawdę ok. Zmiana cen w trakcie sezonu i po nim jest chyba charakterystyczna nie tylko dla Media Eksperta. Był moment gdzie mozna bylo kupić taniej, a teraz trzeba czekać do końca następnego sezonu (zresztą na pewno będzie nowy model). Sam skorzystałem z ich wyprzedaży posezonowej i kupiłem za 1199zł indiane x-pulser 3.9 dla mojej "drugiej połowy". Porównując te dwa rowery 6.9 jest lepsze, ale 3.9 też daje radę. :)

Opublikowano

dodam, ze moja ma w tej chwili ok 1700 km przebiegu i poza regulacją przerzutki i normalną konserwacją nie musiałem nic z nią robic. Po prostu jeździ i tyle. Jedyne zastrzeżenia jakie mam to jakość powłoki lakierniczej.

Opublikowano

Ja chyba niedługo swojego prysnę ze trzema warstwami bezbarwnego z puszki.